O CEO της Τρόμσο ξεσπαθώνει στο Gazzetta.gr : «Θα επιτρέψουμε να εξελιχθεί το Μουντιάλ σε μνημείο σκλαβιάς;»
Οι Τρόμσο, Στρομγκόντσετ και Βίκινγκ πρωτοστατούν στο κίνημα για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ λόγω των θανάτων εργαζομένων. Άλλωστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian για πάνω από 6.500 νεκρούς μετανάστες στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ έφερε αντιδράσεις παγκοσμίως.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι απλά. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η «σκληρή γραμμή» τότε η εθνική Νορβηγίας θα αποκλειστεί αυτόματα όχι μόνο από τα προκριματικά αυτής της διοργάνωσης (βρίσκεται στον έβδομο όμιλο μαζί με τις Ολλανδία, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Λετονία και Γιβραλτάρ), αλλά και της επόμενης (2026).
Το gazzetta.gr συνομίλησε με τον CEO της Τρόμσο, Όινβιντ Αλάπνες, για την κίνηση αυτή. Άλλωστε η Τρόμσο ήταν αυτή που έσυρε πρώτη το χορό. Σε τι φάση βρίσκεται η πρόταση; Γιατί ένα τέτοιο κίνημα;
«Η απόφαση θα συζητηθεί στην ετήσια Γ.Σ της νορβηγικής ομοσπονδίας στο τέλος της εβδομάδας. Εκεί θα τεθεί επίσημα η πρότασή μας για μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα οριστεί νέα ημερομηνία για ψήφιση. Όλα ξεκίνησαν από την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, μία υπόθεση στην οποία θεωρούμε ότι υπάρχουν σκιές διαφθοράς. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλον τον αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι είναι ώρα να σταματήσει αυτό. Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ο τρόπος που μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχει μεταχειριστεί τους μετανάστες εργαζόμενους.
Είναι σύγχρονη σκλαβιά και οι άνθρωποι μεταχειρίζονται ως ζώα. Ο αριθμός των νεκρών προκαλεί θλίψη. Το σύστημα αυτό είναι ρατσιστικό και οι μετανάστες πρέπει να ζουν και να εργάζονται κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Εμείς αυτήν την ερώτηση κάνουμε: Θα επιτρέψουμε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση να είναι μνημείο σκλαβιάς και θανάτου; Η εύκολη απάντηση είναι όχι. Όλα ξεκίνησαν από τους οπαδούς μας. Αυτοί ήταν που μέσω τον social media μας κάλεσαν να βγούμε μπροστά. Και οι ομάδες ως εταιρίες οφείλουν να ακούν τους πελάτες τους».
Αξίζει η θυσία της ενδεχόμενης παρουσίας της εθνικής ομάδας στην τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης για την επίτευξη αυτού του σκοπού; Ο Όινβιντ Αλάπνες πιστεύει ότι αξίζει.
«Προφανώς και μας λυπεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού του νορβηγικού ποδοσφαίρου, αλλά κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πιστεύουμε ότι είναι ώρα να πούμε «στοπ» και το τίμημα που θα πληρώσει η εθνική Νορβηγίας είναι μικρό σε σχέση με τους θανάτους. Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι το μποϊκοτάζ από μία χώρα δεν θα αλλάξει κάτι, αλλά βλέπουμε ότι το κίνημα μεγαλώνει συνέχεια. Και τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή. Γίναμε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που κάλεσε για μποϊκοτάζ και τώρα βλέπουμε ότι έχουν ακολουθήσει κι άλλες.
Η Ρόζενμποργκ αρχικά ήταν απέναντι σε αυτήν την πρόταση, αλλά μετά το Δ.Σ άλλαξε στάση. Με ψήφους 202-46 πέρασε η πρόταση για μποϊκοτάζ. Και η Ρόζενμποργκ πλέον είναι μαζί μας και στηρίζει το μποϊκοτάζ. Θέλουμε να μας ακούσει η FIFA και να κάνει κάτι. Έχουμε ακούσει για αλλαγές, αλλά έχουν μείνει ακόμη στο χαρτί».
Σύμφωνα με τον Guardian έχουν χάσει τη ζωή τους 2.711 εργάτες από την Ινδία, 1.641 από το Νεπάλ, 1.018 από το Μπανγκλαντές, 854 από το Πακιστάν και 557 από τη Σρι Λάνκα. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σύμφωνα με τη βρετανική σελίδα σε φυσικά αίτια όπως προκύπτει από το εθνικό σύστημα υγείας της αραβικής χώρας.
Η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 εξέφρασε τη λύπη της για τους θανάτους και υποσχέθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες ξεκινώντας ενδελεχή έρευνα, ενώ η FIFA μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας τόνισε ότι το ποσοστό των νεκρών είναι αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο που παρατηρείται σε άλλα κατασκευαστικά πρότζεκτ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.