Αφιερωμένο στους αρνητές της τεχνολογίας…
Το ματς της Σερβίας με την Πορτογαλία ήρθε νωρίς σε αυτή την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να μας θυμίσει, πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα δύο τελευταία χρόνια με την είσοδο της τεχνολογίας και πόσο διαφορετικό ήταν πριν από αυτή τη συνθήκη. Μάλιστα εκτός από διαφορετικό, μοιάζει και αδιανόητα μακρινή εκείνη η εποχή της μη τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο κι’ ας μην έχουν συμπληρωθεί καν δύο χρόνια από την γενικευμένη χρήση του VAR. Σε αυτά τα δύο χρόνια όμως, έχουμε δει τόσο ποδόσφαιρο και τόσες διοργανώσεις με την ύπαρξη του VAR, έχουμε δει, τόσες φάσεις να αλλάζουν απόφαση με την παρέμβαση της τεχνολογίας, που το θεωρούμε πλέον αυτονόητο να συμβαίνει.
Το κατάλαβα όλο αυτό πριν καν αρχίσει αυτή η προκριματική φάση, όταν με τους συναδέλφους της Cosmote TV που συζητούσαμε πριν τις περιγραφές της 1ης αγωνιστικής, αναρωτιόμασταν πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σε αυτά τα ματς VAR και πως θα κυλήσουν αυτά τα παιχνίδια; Και ήρθε η δεύτερη αγωνιστική και αυτό το υπέροχο κατά τα άλλα Σερβία – Πορτογαλία, για να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να αφήσει έκθετη την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Θυμάμαι πριν ένα χρόνο που κατακεραυνώναμε και δικαίως την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που δεν προέβλεπε την χρήση VAR στους αγώνες των πρώτων φάσεων του Κυπέλλου Ελλάδας της προηγούμενης σεζόν και μιλούσαμε για… μπανανία και άλλα παρόμοια. Και έρχεται η FIFA, 18 μήνες αργότερα να επιτρέψει να διεξαχθούν τα προκριματικά του Μουντιάλ χωρίς VAR. Οι δικαιολογίες είναι αστείες. Δήθεν δεν μπορεί να υπάρξει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου VAR. Η απάντηση είναι απλή. Όπως οι προδιαγραφές αναφέρουν ότι το γήπεδο πρέπει να έχει αποδυτήρια, δημοσιογραφικά θεωρεία και ότι άλλο, έτσι θα πρέπει να προβλέπεται και η απαραίτητη τεχνολογία για χρήση VAR. Δεν την έχεις, τότε το γήπεδο κρίνεται ακατάλληλο και παίζεις αλλού, στην ανάγκη και σε άλλη χώρα… Σε ένα μήνα θα είχαν φροντίσει όλοι ώστε τα γήπεδά τους να έχουν αυτή την δυνατότητα. Μία άλλη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη όλοι οι διαιτητές στο VAR, αφού υπάρχουν ακόμη χώρες (κάτι λίγες) που δεν το χρησιμοποιούν. Αστείο και αυτό. Είχε μήνες μπροστά της η FIFA να πραγματοποιήσει σεμινάρια σε όλους αυτούς τους διαιτητές και να τους έχει εκπαιδεύσει, ώστε να είναι έτοιμοι. Γενικά, όποια δικαιολογία κι’ αν άκουσα ή διάβασα, δεν επαρκεί για να θεωρηθεί ως αιτία του κακού που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Όλα είναι φθηνές δικαιολογίες, οι οποίες επιτρέπουν στους ανά τον κόσμο συνομωσιολόγους να λένε και να γράφουν διάφορα για το συγκεκριμένο γεγονός…
Πάμε λοιπόν και στο γεγονός, το οποίο πέρα από την viral πλευρά του (όλοι ήθελαν να δουν το κανονικό γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που δεν μέτρησε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και κυρίως την αντίδρασή του να φύγει από το γήπεδο και να πετάξει το περιβραχιόνιο, δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ματς), υπάρχει και η ουσία.
Κάποτε για ένα χέρι στο Γαλλία – Βουλγαρία, η Γαλλία πήγε στο Μουντιάλ και η Βουλγαρία όχι. Μία απόφαση που ακόμη στοιχειώνει την FIFA, διότι δεν ξέρεις πότε θα σου τύχει η «στραβή» φάση και στην προκειμένη περίπτωση έκατσε στα τελευταία λεπτά, του τελευταίου αγώνα στο οποίο κρίνονταν η πρόκριση. Αν είχαμε VAR τότε, ή αν ο διαιτητής είχε δει σωστά, η Γαλλία δεν θα είχε πάει στο Μουντιάλ και θα είχε πάει η Βουλγαρία.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, τώρα στην εποχή που έχουμε VAR, είναι δυνατόν να αφήσουμε μία πρόκριση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, να κριθεί από ένα τόσο χοντρό λάθος. Αν η Πορτογαλία δεν πάει στο Μουντιάλ, το τελευταίο στο οποίο μπορεί να αγωνιστεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο, γιατί αυτό το πεντακάθαρο γκολ του δεν μέτρησε, πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει αυτό στη διοργάνωση. Αν αυτό ή αντίστοιχο λάθος συμβεί στο τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα που κρίνει την πρόκριση; Για όποια ομάδα, για όποιον παίκτη… Η μη χρήση του VAR σε αυτά τα παιχνίδια συνιστά όχι απλώς πρόβλημα για την FIFA, αλλά ξεκάθαρη υποβάθμιση του ίδιου του προϊόντος και της διοργάνωσης και τονίζω ξανά, δεν πρόκειται για το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η συγκεκριμένη φάση όμως με έκανε να σκεφτώ και κάτι ακόμη. Ολους αυτούς τους αρνητές της χρήσης της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο με κάθετο τρόπο. Διότι ενστάσεις για τον τρόπο χρήσης, για τη συχνότητα της χρήσης, και για πολλά άλλα μπορούμε να έχουμε όλοι. Αλλά μία τόσο εύκολη φάση, όπως αυτή του γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο με την Σερβία το οποίο δεν μέτρησε, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ξεκάθαρη απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο στη σημερινή εποχή την χρειάζεται την τεχνολογία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.