Ελλάδα - Γεωργία 1-1: Η ανάλυση του Wyscout (pics)
Προερχόμενοι από ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στην Ισπανία, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το βαθμό με μια νίκη απέναντι στη Γεωργία. Από την άλλη μεριά η Γεωργία ψάχνει εδώ και καιρό τη νίκη, έχοντας δείξει καλό πρόσωπο στο τελευταίο της ματς απέναντι στην Ισπανία.
Σε ένα παιχνίδι απολυτά μοιρασμένο, η Εθνική Ελλάδος με αυτή της Γεωργίας αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 και μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη υστέρα από το αυτογκόλ των Γεωργιανών. Με μεγάλες ομοιότητες στους αριθμούς όσον αφορά την κατοχή (52% - 48%) και 28:22 λεπτά με τη μπάλα στα πόδια για την Ελλάδα έναντι 26:41 για την Γεωργία, ενώ 6 ήταν οι τελικές για την εθνική και 9 για τη Γεωργία.
Εθνική Ελλάδος
Οργανωμένη επίθεση
1-4-2-3-1 για την Εθνική και στο κομμάτι της οργανωμένης επίθεσης. Συνήθως βρισκόταν στα 2/3 του γηπέδου και χαμήλωνε ο Μπουχαλάκης δημιουργώντας τριάδα στους στόπερ, δίνοντας τη δυνατότητα στους πλάγιους μπακ να ανέβουν στο γήπεδο και να πάρουν όλο το πλάτος, ενώ οι εξτρέμ συνέκλιναν εσωτερικά στα μεσοδιαστήματα με τον Μπακασέτα να κινείται ανάμεσα στις γραμμές. Κινητήριοι μοχλοί σε αυτό ήταν ο Φορτούνης και ο Μπακασέτας, με τον πρώτο να είναι και ο πιο δραστήριος έχοντας περισσότερες ενέργειες (87 ενέργειες και 91% επιτυχίας στις προωθημένες μεταβιβάσεις του) έναντι του Μπακασέτα (62 ενέργειες και 88% επιτυχία στις προωθημένες πάσες).
Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις πλευρές της ανεβάζοντας τους μπακ για να δημιουργήσει καταστάσεις, αν και οι περισσότερες έγιναν από την δεξιά πλευρά, από την αριστερή πλευρά απείλησαν περισσότερο, με xG 0.52 από τα συνολικά xG 0.97 που είχε στον αγώνα.
Η εθνική είχε πρόβλημα στη δημιουργία τελικής ενέργειας και αυτό φαίνεται στους αριθμούς, καθώς μόνο το 5% των κατοχών κατέληξε σε τελική ενέργεια, οι οποίες ήταν 6 σε όλο το παιχνίδι.
Οργανωμένη άμυνα
Η αμυντική λειτουργία της ομάδας ξεκινούσε συνήθως στα 2/3 του γηπέδου με σχηματισμό 1-4-4-1-1, με τον Μπακασέτα να έχει υπό την επίβλεψή του τον Kankava ο οποίος ήταν και ο οργανωτής.
Όταν επέλεγε η εθνική να ανεβάσει ψηλότερα τις γραμμές της και να πιέσει, η διάταξη γινόταν 1-4-2-3-1 με τους Τζόλη και Φορτούνη να πλαισιώνουν τον Μπακασέτα πίσω από τον Παυλίδη.
Αρκετές φορές υπήρχαν κενά, αφού δημιουργούνταν μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές υστέρα από μια πίεση πιο ψηλά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην υπάρχουν καλά μαρκαρίσματα και να δημιουργούνται χώροι ανάμεσά στη αμυντική και κεντρική γραμμή.
Μετάβαση
Στις επιθετικές μεταβάσεις υπήρχε πρόβλημα γιατί παρόλο που δόθηκε ορισμένες φορές να εκδηλώσουν αυτήν την κατάσταση, δεν υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξη. Ήταν αργά τα ανεβάσματα των παικτών, δεν υπήρχε και πλάτος (από τους εξτρέμ η τους μπακ) το οποίο δίνει επιλογές στον κάτοχο.
Όσον αφορά την αμυντική μετάβαση της εθνικής, όταν η μπάλα χανόταν στο επιθετικό μισό υπήρχε άμεση πίεση από τους κοντινούς παίκτες η οποία τις περισσότερες φορές (ειδικά στο πρώτο μέρος του αγώνα) ήταν αυτή που έπρεπε. Όταν έσπαγε το άμεσο press, υπήρχαν γρήγορες επιστροφές μονάχα από την τετράδα της άμυνας καθώς και των 2 αμυντικών χαφ.
Πλεονεκτήματα
Μέχρι το 20’ η Εθνική παρουσίασε μία εξαιρετική εικόνα στον τομέα του άμεσου pressing μετά την απώλεια της μπάλας (7.7 Δείκτης PPDA μέχρι το 20’) και αν και δεν κατάφερε να γίνει πολύ απειλητική της επέτρεψε να έχει την μπάλα στα πόδια της. Αν αυτό το συνέχιζε με την ίδια αποτελεσματικότητα για μεγαλύτερο διάστημα αλλά και προσπαθούσε να επιτεθεί πιο άμεσα μετά την αναχαίτιση της μπάλας θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικό.
Μειονεκτήματα
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της εθνικής ήταν η διατήρηση χαμηλού τέμπο στο παιχνίδι της χωρίς τις απαραίτητες εναλλαγές ρυθμού που χρειάζεται για να διασπάσεις μια καλά οργανωμένη άμυνα, καθώς και η έλλειψη κινητικότητας των παικτών στον αγωνιστικό χώρο (match tempo 19.5 πάσες ανά λεπτό καθαρού χρόνου).
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Οργανωμένη επίθεση
Έχοντας διάταξη 1-4-2-3-1 και οργανωτή τις περισσότερες φορές τον αρχηγό τους Kankava (37/41 μεταβιβάσεις), συνήθως προσπαθούσαν με αλλαγές παιχνιδιού να υπερφορτώσουν τις πλευρές είτε ανεβάζοντας τους μπακ (79 ενέργειες ο Kakabadze και 86 από την άλλη μεριά ο Giorbelidze). Δημιουργούσαν ισαριθμίες και υπεραριθμίες και με κινήσεις του Kiteishvili (98 ενέργειες στο ματς) στα μεσοδιαστήματα και έτσι πήγαιναν περισσότερο σε ένα παιχνίδι από τα πλαγιά.
Με πιο επικίνδυνο παίκτη στην επίθεση τον Kvaratskhelia (xG 0.22 και 1 γκολ), αλλά όχι μόνιμη πηγή κίνδυνου, καθώς προσπάθησαν και κάποιες φορές να δημιουργήσουν φάσεις μέσω άξονα και με πάσες στη πλάτη της άμυνας.
Ο Kiteishvili είχε έναν πιο ελεύθερο ρολό στο κομμάτι της οργανωμένης επίθεσης καθώς χαμήλωνε αρκετές φορές να πάρει μπάλα, κινούνταν στα μεσοδιάστημα και ανάμεσα στις γραμμές ψάχνοντας ελευθέρους χώρους, καθώς και αρκετές φορές στη πλάτη της άμυνας.
Οργανωμένη άμυνα
Με πολύ καλή αμυντική λειτουργία που δεν έδωσε πολλούς χώρους στους Έλληνες οι γεωργιανοί βραχυκύκλωσαν την εθνική στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Με σχηματισμό 1-4-5-1 που ξεκινούσε ως επί το πλείστον από τα 2/3 του γηπέδου, με μικρές αποστάσεις γραμμών και παικτών, δημιουργώντας μια συμπαγής άμυνα.
Όλο αυτό με σκοπό αρχικά να κλείσουν τους χώρους του άξονα οπού κινούνταν οι Μπακασέτας και Φουρτούνης, αλλά και να κερδίζουν μέτρα, να ανεβάσουν την πίεση τους σιγά σιγά με ένα 1-4-4-2, έτσι ώστε να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μεγάλες μεταβιβάσεις.
Οι Γεωργιανοί ήταν καλά διαβασμένοι, καθώς ούτε στις πλευρές υστέρησαν πολύ σε αυτό το κομμάτι και αυτό γιατί με γρήγορες μετατοπίσεις κατάφερναν να δημιουργούν ισαριθμίες και υπεραριθμίες εκεί.
Μετάβαση
Όσον αφορά την επιθετική τους μετάβαση, ενώ ανέβαζαν παίκτες (συνήθως ήταν η τριάδα μπροστά με τον επιτελικό χαφ) είτε είχε λανθασμένες επιλογές, ο κάτοχος της μπάλας, είτε δεν είχαν την αναμενόμενη ταχύτητα ούτως ώστε να αξιοποιήσουν την ευκαιρία τους. Στην αμυντική τους μετάβαση είχαν άμεση πίεση στον κάτοχο της μπάλας και γρήγορες επιστροφές στις θέσεις τους έτσι ώστε να πάνε σε οργανωμένη άμυνα μη αφήνοντας την Ελλάδα να βγει στην μετάβαση.
Πλεονεκτήματα
Το πλεονέκτημα της Γεωργίας ήταν η πολύ καλή αμυντική λειτουργία και η προσήλωση που είχε στο πλάνο της, αλλά και η αντίδραση που έβγαλε αφού αν και βρέθηκε να πίσω στο σκορ με αυτογκόλ κατάφερε άμεσα να ισοφαρίσει το παιχνίδι.
Μειονεκτήματα
Το μειονέκτημα της εθνικής Γεωργίας ήταν η δημιουργία ποιοτικών φάσεων και αυτό φαίνεται από τα λίγα xG που είχε στο ματς 0.54.
Σημείο κλειδί
Το αυτογκόλ. Δόθηκε η ευκαιρία στην Ελλάδα να προηγηθεί καθώς δεν έβρισκε λύσεις αλλά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αυτό το δώρο των γεωργιανών, οι οποίοι ισοφάρισαν μερικά λεπτά αργότερα.
*Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma Ευσταθιάδη Κλεάνθη και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com και το σχεδιαστικό wyscout Playlist and Draw.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.