Roland Garros: Το Μουντιάλ του τένις!
Τη χρονιά που ο Τζέιμς Νέισμιθ ανακάλυπτε την καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είχε ήδη ξεκινήσει ένα τουρνουά τένις το οποίο έμελλε να μετατραπεί ίσως στο πιο σπουδαίο και δύσκολο Grand Slam. To French Open άρχισε το 1891 και έχει φτάσει έως τις ημέρες μας, με παύσεις στον Α' και Β' Παγκόσμιο πόλεμο, και με νέα ονομασία "Roland Garros". Στο άκουσμα των δυο αυτών λέξεων στο μυαλό όλων των ανθρώπων εμφανίζονται εικόνες από το Παρίσι, την χωμάτινη επιφάνεια, τον Ράφα Ναδάλ, την Κρις Έβερτ, τον Πιτ Σάμπρας.
Ο Θρυλικός αεροπόρος
Τρία χρόνια πριν ξεκινήσει το French Open γεννήθηκε στη Γαλλία ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία σχέση με το τουρνουά αλλά έμελλε να το "σφραγίσει" με το όνομα.
Ήταν ο Roland Eugène Adrien Georges Garros. Με τα χρόνια έγινε ένας από τους καλύτερους αεροπόρους της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Ήταν ο πρώτος που διέσχισε με αεροπλάνο την Μεσόγειο, χωρίς στάση, αφού πέταξε από τις ακτές της Γαλλίας ως την Τυηνσία.
Το 1918 στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος. Οι Γερμανοί τον κατέρριψαν στις 5 Οκτωβρίου 1918 στις Αρδένες. Έχασε τη ζωή του στα 29 του χρόνια.
Δυο χρόνια αργότερα το στάδιο όπου διεξάγονταν οι αγώνες τένις του διεθνούς τουρνουά της Γαλλίας, το οποίο είχε ξεκινήσει από εθνικό πρωτάθλημα, πήρε το όνομα του. Εν συνεχεία το φημισμένο σήμερα τουρνουά "Roland Garros" πήρε το όνομα του
Ο Αγγλος που «ταπείνωσε» τους Γάλλους
Η κόντρα της Γαλλίας με την Αγγλία είναι γνωστή ανά τους αιώνες. Η κόντρα αυτή είναι πολυεπίπεδη και το άρωμα της δεν ξεθυμαίνει αφού είναι έντονο σαν την γαλλική κολώνια.
Τι σχέση έχει το τένις μ' όλα αυτά; Μα ο πρώτος νικητής του τουρνουά μας ήταν Βρετανός. Ο Άγγλος Χ. Μπριγκς αγνώστων λοιπών στοιχείων έμενε στο Παρίσι το 1891. Πήρε μέρος στο τουρνουά, έφτασε στον τελικό, κέρδισε Γάλλο, και πήρε την κούπα.
Οι Γάλλοι δεν το πήραν με καλό μάτι, ο Τύπος της εποχής ξεσηκώθηκε και οι διοργανωτές έγραψαν δίπλα στο 1891 το όνομα Μπριτόν (Βρετανός). Οι Βρετανοί τον έγραψαν Μπράιτον αφού δεν ήξεραν καν ποιος είναι...
Το Μπριγκς όμως δεν χάθηκε. Έμεινε για να θυμίζει την κόντρα μιας εποχής.
Οι τέσσερις σωματοφύλακες του τένις
Μπορεί ο πρώτος νικητής να ήταν Άγγλος αλλά οι Γάλλοι στις επόμενες δεκαετίες κυριάρχησαν στα κορτ του Παριζιάνου τουρνουά.
Το 1844 ο Γάλλος συγγραφέας έγραψε το περίφημο του έργο "Οι τρεις σωματοφύλακες" το οποίο έγινε κλασσικό και ακόμη και σήμερα μαζί με τον "Κόμη Μοντεχρήστο" ανήκει στα αγαπημένα του κοινού.
Που να ήξερε ο Δούμας αρκετές δεκαετίες αργότερα θα γραφόταν άλλη μια ιστορία γαλλική αλλά όχι για τρεις αλλά και για τέσσερις σωματοφύλακες.
Οι "Τέσσερις σωματοφύλακες" ήταν οι φύλακες άγγελοι του γαλλικού τένις και ήταν ο Ρενέ Λακόστ, ο Ζαν Μποροτρά, ο Ανρί Κοσέ και ο Ζακ Μπρινιόν.
Οι σπουδαίοι αυτοί τενίστες κέρδισαν το Ντέιβις Καπ το 1927 στις ΗΠΑ. Η Γαλλία κατακτούσε το κύπελλο που είχε πάρει το όνομα ενός Αμερικανού τενίστα έως το 1932!
Η τετράδα έμεινε στην ιστορία... Το τουρνουά είναι γνωστό και ως των τεσσάρων σωματοφυλάκων.
Οι παγκόσμιες φίρμες των ρούχων
Μέλος της τετράδας ήταν και ο Ρενέ Λακόστ. Ναι καλά το σκεφτήκατε και καλά πήγε το μυαλό σας στην γνωστή εταιρεία ρουχισμού.
Ο Ρενέ Λακόστ εκτός το Ντέιβις Καπ κέρδισε το γαλλικό όπεν από το 1925 έως το 1929 και ήταν αυτός που σκέφτηκα να φτιάξει ένα μπλουζάκι με σήμα τον κροκόδειλο αφού οι Γάλλοι όσο έπαιζε τένις τον φώναζαν "κροκόδειλο". Το μπλουζάκι με το θρυλικό πλέον σήμα σχεδιάστηκε το 1934 και κυκλοφόρησε το 1934.
Η Lacoste εδώ και δεκαετίες είναι από τους μεγάλους χορηγούς του τουρνουά. Η ιστορία με τις φίρμες δεν σταματά εδώ αφού το 1935 το τουρνουά κερδίζει ένας Άγγλος με το όνομα Φρέντ Πέρι.
Ο Άγγλος έγραψε ιστορία στα κορτ αφού πήρε 10 τίτλους σε Grand Slam από το 1933 έως το 1936. Έπειτα σχεδίασε άλλο ένα διάσημο t-shirt και μια σειρά από ρούχα με την φίρμα "Fred Perry".
Το όνομά μου είναι Γκίμπσον
Αλθέα Γκίμσπον. Όταν γεννήθηκε το 1927, το Roland Garros, μετρούσε πλέον 30 χρόνια ιστορίας και στο γυναικείο τένις αφού το τουρνουά για τις γυναίκες είχε ξεκινήσει το 1897.
Ήταν μια Αμερικανίδα με αφρικανικές ρίζες και έγραψε ιστορία τόσο στο Roland Garros όσο και στο Wimbledon. Το 1956 έγινε η πρώτη μαύρη παίκτρια που κερδίζει το γαλλικό όπεν και το 1957 το βρετανικό.
Συνολικά στην καριέρα της πήρε 10 τίτλους σε Grand Slam και όταν αποσύρθηκε πάλι με το τένις ασχολήθηκε. Έχουν γραφτεί πολλά για εκείνη, βιογραφίες και αφιερώματα, και έγινε άγαλμα και στο Νιου Τζέρσεϊ με το φημισμένο μπάκχαντ της.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ως ήταν η πρόγονη της Σερένα Ουίλιαμς.
Ο τελευταίος Γάλλος τραγουδάει υπέροχα
Θυμάται κανείς πότε για τελευταία φορά ένας Γάλλος κέρδισε το Roland Garros; Δύσκολο. Το 1983. Ο νικητής ήταν ο Γιανίκ Νοά. Ο πατέρας του ήταν Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής και αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία για να την δοξάσει τόσο στο τένις όσο και στο τραγούδι.
Το 1983 έγινε ο τελευταίος Γάλλος που κατέκτησε το γαλλικό όπεν, το μόνο από τα Grand Slam που κέρδισε στην καριέρα του. Αποσύρθηκε και έγινε διάσημος τραγουδιστής με δεκάδες άλμπουμ, σπουδαία τραγούδια και παγκόσμια αναγνώριση.
Ο Νοά είχε πατέρα ποδοσφαιριστή και μητέρα μπασκετμπολίστρια αλλά έχει και πέντε παιδιά από δυο καλλονές γυναίκες. Το ένα από τα πέντε του παιδιά είναι ο Χοακίμ Νοά ο οποίος κάνει καριέρα στο NBA και διακρίνεται ιδιαίτερα ως αμυντικός.
Για την ιστορία στις γυναίκες η Γαλλία κέρδισε την κούπα τελευταία φορά το 2000 με την Μαίρη Πιρς.
Πιθανότητες 4 προς 304
Δυο Αμερικανοί και ένας Ελβετός είναι σήμερα οι παίκτες που δεσπόζουν στην πρώτη τριάδα της λίστας με τους περισσότερους τίτλους στο Tour.
Ο πρώτος είναι Τζίμι Κόνορς ο οποίος έχει 109. Ο δεύτερος ο Ρότζερ Φέντερερ που έχει 101 και ο τρίτος ο Ιβάν Λεντλ που έχει να επιδείξει 94.
Στο σύνολο οι τρεις τους έχουν 304 τίτλους. Ξέρετε πόσοι από τους 304 είναι "Roland Garros"; Μόνο τέσσερις. Αυτός που κατέκτησε ο Φέντερερ το 2009 και άλλοι τρεις του Λεντλ στη δεκαετία του '80.
Από τους 304 μόνο τέσσερις ! Ο Τζίμι Κόνορς δεν τα κατάφερε ποτέ. Τρομερό αλλά αληθινό είναι πως και ο Πιτ Σάμπρας που έχει 14 Grand Slam και στην 4η θέση στη λίστα δεν έχει κερδίσει ποτέ στο γαλλικό όπεν.
Ποτέ δεν έχει κερδίσει ο Τζον ΜάκΕνρο, η Βένους Ουίλιαμς, ο Μπόρις Μπέκερ και πολλοί άλλοι...
Ο Βασιλιάς του Roland Garros
Το 2005 ένας Ισπανός τενίστας που το όνομα του είναι Ραφαέλ Ναδάλ Παρέρα ταξιδεύει στη Γαλλία για να παίξει στο "Roland Garros".
Ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζε στο κυρίως ταμπλό του γαλλικού όπεν και έως τότε οι μεγαλύτερες επιτυχίες του σε Grand Slam ήταν ο 3ος γύρος σε Λονδίνο και Μελβούρνη.
Η ταυτότητα του έγραφε πως δεν έχει κλείσει ακόμη τα 19 του χρόνια. Το παιδί από την Ισπανία είχε γενέλθια στις 3 Ιουνίου και δυο ημέρες μετά, στις 5/6/2005, έμελλε να γράψει ιστορία.
Κέρδισε το 1ο του "Roland Garros". Απέκλεισε κατά σειρά τους Φερέρ και Φέντερερ και στον τελικό κέρδισε τον Μαριάνο Πουέρτα.
Κατέκτησε τέσσερα στη σειρά (2005-2008), άλλα πέντε (2010-2014) στη συνέχεια και το 2018 έφτασε τα 11. Δεν έχει χάσει ποτέ σε τελικό στο γαλλικό όπεν και είναι και θα είναι ο πρώτος σε τίτλους.
Μάλιστα είναι ο μοναδικός στην ιστορία που έχει διψήφιο αριθμό κατακτήσεων ενός από τα 4 Grand Slams.