Οι τενίστες της Νέας Υόρκης!

Οι τενίστες της Νέας Υόρκης!

Gazzetta team

Έτος 2002. Ο Μάρτιν Σκορσέζε δίνει στο κοινό την ταινία "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης". Την ίδια χρονιά στο "Μεγάλο Μήλο" θα γραφτεί ο επίλογος της καριέρας ενός πολύ σπουδαίου τενίστα. Του Πιτ Σάμπρας. Για την ιστορία του προ τελευταίου Αμερικανού που κέρδισε το US Open.

To τουρνουά τένις της Νέας Υόρκης που ξεκίνησε το 1881 και έχει περισσότερες εκδόσεις (139) απ' όλα τα Grand Slam ακόμη και από το Wimbledon, αφού στο έδαφος των ΗΠΑ, δεν έφτασε ποτέ ο Α' και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, θα διεξαχθεί φέτος από τις 26/8 έως τις 8/9.

Έτος 2019. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει το... σενάριο «Οι τενίστες της Νέας Υόρκης» που αφορά τις ιστορίες των νικητών του US Open.

image

Ο θαυμαστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ


Μια χρονιά όπου οι ΗΠΑ τα έζησαν όλα. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν νεκρός. Ο Ρόμπερτ Κένεντι τον ακολούθησε... Νέα Υόρκη, 1968. Ένας νεαρός Αφροαμερικανός κερδίζει το US Open. Η νίκη του αυτή ήταν μια γροθιά στο κατεστημένο. Οι φυλετικές διακρίσεις ήταν ψηλά στην καθημερινότητα στις ΗΠΑ.

Ο Άρθουρ Ας νίκησε στο US Open ως ερασιτέχνης και δεν πήρε χρηματικό έπαθλο. Κέρδισε όμως μια θέση στην αιωνιότητα. Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος μαύρος που κέρδισε Grand Slam. Ακόμη και το "συντηριτικό" Wimbledon.

Νίκησε τον Κόνορς. Έγινε ο πρώτος μαύρος που έφτασε στο Νο1 στον κόσμο. Κέρδισε τουρνουά στο Γιοχάνεσμπουργκ όπου οι μαύροι ήταν "δούλοι".

Ο ανθρωπιστής Άρθουρ Ας που θαύμαζε τον Λούθερ Κινγκ αλλά τον θαύμαζε ο Νέλσον Μαντέλα πάλεψε "σκληρά" στη ζωή του. Για τα δικαιώματα των μαύρων. Για τη Νότια Αφρική και τη "σκλαβιά" της. Για τα «πρέπει» των αθλητών. Από τα ιδρυτικά μέλη της ATP. Είχε συλληφθεί σε διαδηλώσεις, είχε "τσαλακωθεί" αλλά πέτυχε αυτό που ήθελε, αν και εκείνος έλεγε πως δεν έκανε τίποτα. Πέθανε πρόωρα σε ηλικία 49 ετών.

Αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του ενώ από μεταγγίσεις αίματος σε εγχειρήσεις που υποβλήθηκε "κόλλησε" AIDS. Έφυγε νωρίς αλλά κανείς δεν τον ξέχασε. Σήμερα το μεγαλύτερο κορτ στον κόσμο, το κεντρικό στο US Open, έχει το όνομα του.

image

Πεθαίνοντας στο Στάλινγκραντ

Στα κιτάπια της ιστορίας του US Open υπάρχει ένας τενίστας που πολέμησε στη μάχη του Στάλινγκραντ και άφησε εκεί τα κόκαλα του.

Ο Γερμανός Χένερ Χένκελ γεννήθηκε το 1915 και έμελλε να ζήσει τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του μεγαλύτερου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτυπήθηκε στο πεδίο της μάχης στο Στάλινγκραντ το 1943 και λίγες ημέρες μετά άφησε την τελευταία του πνοή.

Δεν είδε την χιτλερική Γερμανία που υπηρέτησε να χάνει τον πόλεμο. Πριν από τον πόλεμο είχε σπουδαία καριέρα ως τενίστας. Είχε κερδίσει μάλιστα και το US Open, το διπλό, το 1937 μαζί με τον συμπατριώτη του Φον Κραμ.

Διέπρεψε στο Παρίσι κερδίζοντας το Roland Garros και στο απλό και στο διπλό. Στην ιστορία του στο τένις υπήρξε συμπαίκτης με τον Έλληνα Γιώργο Φον Μεταξά, γόνο της γνωστής οικογενείας, ο οποίος δεν αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ελλάδος αλλά μ' αυτά της Γερμανίας και της Αυστρίας.

image

Η «μούσα» του Ντιέγκο Ριβέρα

Το US Open έχει και την ωραία Ελένη του. Αποχαιρέτησε τον κόσμο ετούτο το 1998 σε ηλικία 92 ετών αλλά κυριάρχησε στον κόσμο του τένις την δεκαετία του '20. Η Έλεν Γουίλς κέρδισε στην καριέρα της από το 1923 έως το 1931 το US Open 7 φορές (απλό), 4 στο διπλό και 2 στο μικτό διπλό. Στέφτηκε και χρυσή Ολυμπιονίκης.

Έγινε εξώφυλλο στο "Time". Έκανε παρέα με τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος είχε πει κάποτε πως το ωραιότερα θέαμα που είχε δει ήταν την Γουίλς να παίζει τένις! Η Γουίλς όπως έγραφαν είχε αρχαιοελληνική ομορφιά και ήταν η πρώτη σταρ του τένις. Είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον χώρο του θεάματος και μάλιστα είχε υπάρξει και "μούσα" του Ντιέγκο Ριβέρα.

Ο Μεξινακός καλλιτέχνης, που ήταν σύζυγος της Φρίντα Κάλο, την ζωγράφισε. Η εποχή εκείνη ανήκε στην Έλεν η οποία έγραψε βιβλία για το τένις και έπαιζε έως τα 82 της χρόνια! Για την ιστορία θ' αναφέρουμε και μια άλλη Ελένη. Την Γιάκομπς. Έπαιξε σπουδαίο τένις. Υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αγαπούσε τις γυναίκες και τα γράμματα και έγραψε 19 βιβλία!

Ήταν η πρώτη που φόρεσε ανδρικό σορτς στο Wimbledon. Κέρδισε το US Open από το 1932 έως το 1935. Η τρίτη Ελένη της ιστορίας ήταν η Ρούσβελτ. Ναι ήταν ξαδέλφη του 32ου προέδρου των ΗΠΑ (1933-1945) Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Κέρδισε σε απλό και διπλό το 1890.

Στο διπλό αγωνίστηκε μαζί με την αδελφή της και ήταν οι πρώτες αδελφές που πήραν τίτλο στο US Open. Ακολούθησαν το 1999 οι αδελφές Ουίλιαμς.

image

Η διπλή ταυτότητα της Ρενέ

Έπαιξε στο US Open ως γυναίκα αλλά και ως άνδρας. Η Ρενέ Ρίτσαρντς που γεννήθηκε το 1934 στη Νέα Υόρκη, είναι ακόμη εν ζωή, και έζησε πολλά χρόνια ως Ρίτσαρντ Ράσκιντ. Ήταν παντρεμένος, δούλεψε στο ναυτικό, και είχε σπουδάσει γιατρός (οφθαλμίατρος).

Ως τενίστας συμμετείχε στο US Open για κάποια χρόνια από το 1953 έως το 1960 χωρίς επιτυχία όμως. Ένιωθε γυναίκα μέσα του και αποφάσισε να αλλάξει φύλο. Ταξίδεψε στην Καζαμπλάνκα γι' αυτό το σκοπό και επέστρεψε...

Αγωνίστηκε στο US Open ως Ρενέ πια από το 1977 έως το 1981. Έφτασε στον 3ο γύρο το 1979 και είχε ηττηθεί από την Κρις Έβερτ με την οποία είχε παίξει 6 φορές χωρίς να την κερδίσει.

Μετά από την επέμβαση γρήγορα αποκαλύφθηκε η "ταυτότητα" της και της απαγορεύτηκε να παίζει...Πήγε στα δικαστήρια την ομοσπονδία και δικαιώθηκε.

Η πρώτη τρανσέξουαλ τενίστρια είχε κερδίσει την μεγάλη μάχη της ζωής της. Ζούσε πλέον ευτυχισμένη την "Δεύτερη Θητεία" της.

image

Ο μεγάλος έρωτας του US Open


Αρχές δεκαετίας του '70. Στο προσκήνιο στο χώρο του τένις είναι δυο νέοι αθλητές που θα γίνουν... θρύλοι. Ο Τζίμι Κόνορς και η Κρις Έβερτ.

Οι δυο Αμερικανοί έγραψαν την δική τους ιστορία στο τένις και σήμερα ο Κόνορς είναι πρώτος σε τίτλους στην ιστορία και η Έβερτ είναι δεύτερη πίσω από την Ναβρατίλοβα. Ο ωραίος και η ωραία υπήρξαν ζευγάρι.. Έζησαν τον μεγάλο έρωτα τους στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας και όλα τελείωσαν άδοξα το 1974.

Ετοιμάζονταν να παντρευτούν αλλά δεν το έκαναν. Αργότερα ο Κόνορς υποστήριξε ότι η Έβερτ είχε μείνει έγκυος και είχε κάνει έκτρωση χωρίς να μάθει ποτέ για την ύπαρξη του παιδιού. Σήμερα ο Τζίμι και η Κρις έχουν τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του US Open.

Ο Τζίμι σταμάτησε στους 5 τίτλους και η Κρις στους 6. Η Έβερτ είναι η μοναδική με τίτλο σε δυο επιφάνειες (χώμα και σκληρή) ενώ στις 19 φορές που έπαιξε ποτέ δεν ήταν εκτός προημιτελικών.

Μάλιστα στα 16 της έπαιξε στα ημιτελικά! Έφτασε τις 101 νίκες και είναι στην 1η θέση. Ο Κόνορς είναι και εκείνος στην 1η θέση με 98 νίκες σε 22 συμμετοχές. Οι Αμερικανοί είναι περήφανοι γι' αυτούς τους δυο, πέραν των άλλων λόγων, γιατί το 1976 στα 200 χρόνια από την κύρηξη της ανεξαρτησίας (1776) κέρδισαν τους δυο τίτλους στο US Open. Δεν ήταν όμως πλέον μαζί...

Στα χρόνια που ακολούθησαν κανένα άλλο ζευγάρι δεν είχε την ...φήμη τους. Η Γκραφ και ο Αγκάσι ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν αργά και μόνο ο Αντρέ κέρδισε τίτλο όσο ήταν μαζί ενώ τίτλους κέρδισαν η Βελγίδα Κλάιστερς και ο Αυστραλός Χιούιτ. Επίσης στην κορυφή έφτασε η Πενέτα αλλά όχι και ο Μόγια που ήταν κάποτε ζευγάρι.

Στο σήμερα ζευγάρι είναι το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης στις γυναίκες η Ελίνα Σβιτολίνα με τον Γκαέλ Μονφίνς αλλά δύσκολα θα κερδίσουν κάποιον τίτλο Grand Slam. Ζευγάρι είναι επίσης ο Ντομινίκ Τιμ (Νο4) και η Κριστίνα Μλαντένοβιτς η οποία έχει 2 συμμετοχές σε τελικούς στο διπλό αλλά όχι ακόμη τίτλο!

image

Ο άνθρωπος που επέζησε από τον «Τιτανικό»

Το 1912 η κοινή γνώμη θα σοκαριστεί από το ναυάγιο του "αβύθιστου" πλοίου, του "Τιτανικού". Το μεγαλύτερο ναυάγιο στην σύγχρονη ιστορία που έγινε ταινία και απέσπασε και 11 Όσκαρ έχει σχέση και με το τένις.

Ο συνδετικός κρίκος του ναυαγίου του "Τιτανικού" με το τενις και ειδικά με το US Open είναι ο Ρίτσαρντ "Ντικ" Νόρις Ουίλιαμς.

Μαζί με τον πατέρα του ο νεαρός τότε Νόρις ταξίδεψε με τον "Τιτανικό" και ήταν από τους τυχερούς αφού σώθηκε και παρά τα κρυοπαγήματα και την ... πρόταση να του κόψουν το πόδι αυτός άντεξε και έφτασε τελικά στη Νέα Υόρκη και στον στόχο του που ήταν να κερδίσει το US Open.

Το 1912 ναυάγησε και το 1914 και το 1916 κέρδιζε την κούπα! Το 1913 ένα χρόνο μετά το ναυάγιο έπαιξε σε τελικό στο γρασίδι και έχασε. Την επόμενη δεκαετία θριάμβευσε και στα διπλά αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

Είναι ο άνθρωπος που στην ταινία σπάει την πόρτα μιας καμπίνας για να σώσει έναν επιβάτη. Είναι ένας από τους 750 που επέζησαν και ήταν πρωταθλητής του τένις.

Επίσης τιμήθηκε για τις... επιδόσεις του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

image

Δυο αδελφές στη Νέα Υόρκη


Στην ιστορία του τένις δεν υπάρχουν άλλες αδελφές από τις Ουίλιαμς που να έχουν "σημαδέψει" τόσο το άθλημα. Είναι η Βένους και η Σερένα, οι οποίες παίζουν ακόμη και σήμερα με την Σερένα να είναι μάλιστα στο top-10 και πρόσφατα να παίζει και στον τελικό του Wimbledon.

Η μεγάλη Βένους ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που το 2002 "σκαρφάλωσε" στο Νο1 του κόσμου. Είχε προηγηθεί η Αλθέα Γκίμπσον αλλά πριν open era.

Η μικρή Σερένα που είναι σήμερα η αθλήτρια με τα περισσότερα έσοδα στον κόσμο είναι εκείνη που έχει φτάσει στα 23 Grand Slam και συνεχίζει.

Οι δυο αδελφές, που έχουν άλλες τρεις από άλλο πατέρα, έγραψαν και γράφουν τη δική τους ιστορία στο US Open. Η Βένους έχει να επιδείξει 2 τίτλους στο απλό και η Σερένα έχει 6 και είναι στην 1η θέση.

Στον τελικό του 2001 η Βένους κέρδισε την Σερένα ενώ το αντίθετο συνέβη το 2002. Ως ζευγάρι έπαιξαν στο διπλό και κέρδισαν 2 τίτλους.

Φέτος θα συμμετάσχουν και πάλι στο US Open και η Σερένα θέλει πέντε νίκες για να φτάσει τις 100!

Ιστορία έχουν γράψει και τα αδέλφια Μπομπ και Μάικ Μπράιαν που είναι σπεσιαλίστες στο διπλό! Ο Μάικ έχει 6 US Open με τελευταίο αυτό του 2018. Ο Μπομπ έχει 5 όλα μαζί με τον Μάικ.

image

Η μάχη των φύλων

Το όνομα της έχει δοθεί στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων που "φιλοξενούν" κάθε χρόνο το US Open. Είναι το "Μπίλι Τζιν Κινγκ" και πήρε το όνομα του από την σπουδαία τενίστρια και φεμινίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ. Είναι από τις μεγαλύτερες τενίστριες όλων των εποχών και η αθλήτρια που έδωσε τις μεγαλύτερες μάχες για την ισότητα των δυο φύλων.

Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε η WTA που έχει πλέον χιλιάδες τενίστριες και διοργανώνει όλα τα σπουδαία τουρνουά γυναικών στον κόσμο. Αυτό συνέβη το 1973. Η Μπίλι είχε πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες για την άνιση μεταχείριση ανδρών-γυναικών όσο αφορά τα χρηματικά έπαθλα από τα τουρνουά.

Το US Open ήταν το πρώτο που το 1973 έδωσε τα ίδια χρήματα (25.000 δολάρια) στον νικητή των ανδρών και των γυναικών. Η Μπίλι που κέρδισε 39 τίτλους σε Grand Slam έμεινε και στην ιστορία για την συμμετοχή της και τη νίκη της στον αγώνα του 1973 (Χιούστον) με τον Μπόμπι Ριγκς ο οποίος ήταν παλιός νικητής του US Open.

Οι δυο τους έδωσαν έναν ιστορικό αγώνα και η Μπίλι κέρδισε με 3-0 σετ. Μια γυναίκα κέρδιζε έναν άνδρα! Ήταν ένα ιστορικό ... βήμα για τις γυναίκες σαν και αυτό που Άμστρονγκ στη σελήνη, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο αγώνας τους έμεινε στην ιστορία ως "Η μάχη των φύλων" και έγινε πολλές δεκαετίες αργότερα και ταινία. Η τενίστρια που σταμάτησε σε μεγάλη ηλικία να παίζει ήταν αρχικά παντρεμένη με τον Κινγκ αλλά στη συνέχεια κατάλαβε πως της αρέσουν οι γυναίκες και είχε πολλά χρόνια σχέση με την Μέρλιν Μπαρνέτ, που τελείωσε όμως άδοξα και στα δικαστήρια. Είχε τη δύναμη να βγει την εποχή εκείνη να μιλήσει για την σεξουαλική επιλογή της.

Επηρέασε όσο καμία άλλη τενίστρια την εποχή της και την γυναικεία πλευρά του αθλήματος. Για χάρη της ο Έλτον Τζον έγραψε το "Pliladelphia Freedom".

image

Ο ιδιαίτερος «Μεγάλος Μπιλ»

Το όνομα του είναι Μπιλ Τίλντεν αλλά όλοι τον ήξεραν ως τον "Μεγάλο Μπιλ". Σπουδαίος τενίστας. Κέρδισε το US Open από το 1920 έως το 1925 και το 1929 έφτασε στον 7ο τίτλο του.

Στο διπλό κέρδισε 5 και στο μικτό διπλό 4 τίτλους. Στην εποχή του ήταν ανίκητος. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας αλλά εκεί στα 20 τους είχε χάσει όλους από αρρώστιες. Πλούσιος και καλλιεργημένος πνευματικά που όμως σπατάλησε όλα τα χρήματα του χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ασχολήθηκε με το θέατρο αλλά χωρίς επιτυχία. Σκόρπισε πολλά λεφτά για να κάνει τα καλλιτεχνικά του όνειρα πραγματικότητα. Για να βγάζει λεφτά έπαιζε τένις για πολλά χρόνια ενώ είχε διδάξει το άθλημα στον Τσάρλι Τσάπλιν και στην Γκρέτα Γκάρμπο.

Στον "Μεγάλο Μπιλ" άρεσαν όμως και τα μικρά αγοράκια. Είχε αποπλανήσει δυο αγόρια που ήταν 14 και 16 ετών και μάλιστα είχε φυλακιστεί για μήνες.

Στήριζε τις επιλογές του και τις πλήρωνε. Πέθανε σε ηλικία 60 ετών.

image

Η αξεπέραστη «Μικρή Μο»

Από το 1951 έως το 1954 κέρδισε 12 τίτλους Grand Slam, οι 9 από τους οποίους στο απλό! Είναι η πρώτη γυναίκα που το 1953 κατέκτησε το Australian Open, το Roland Garros, το Wimbledon και το US Open.

Επικράτησε και στους 9 τελικούς που έπαιξε σε Grand Slam και έγραψε ιστορία. Στη Νέα Υόρκη ήταν η νικήτρια από το 1951 έως το 1953. Η Μορίν Κατερίνα Κόνολι γεννήθηκε το 1934 και όλα αυτά τα είχε πετύχει πριν συμπληρώσει τα 20!

Το 1954 μετά από τον 3ο τίτλο της στο Wimbledon είχε ατύχημα με άλογο σε αγώνες και σε λίγους μήνες αναγκάστησε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Αγαπούσε το τένις και τα άλογα. Μάλιστα είχε παντρευτεί τον Νόρμαν Μπρίνκερ που ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας ιππασίας του 1952 και στη συνέχεια παγκόσμιος πρωταθλητής στο μοντέρνο πένταθλο.

Το 1966 διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες και το 1969 σε ηλικία 34 ετών έφυγε από τη ζωή.

image

Θύματα του αεροπλάνου!

Ο Ραφαέλ Οσούνα είναι ο πρώτος και ο τελευταίος Μεξικανός που κέρδισε τον τίτλο το έτος 1963.

Ο "El Pelon" έζησε μόνο 30 χρόνια αλλά πέτυχε τόσα πολλά. Είναι ο μοναδικός Μεξικανός που έφτασε στο Νο1 του κόσμου στο τένις ενώ κέρδισε και 2 φορές το Wimbledon αλλά και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 που διεξήχθησαν στην χώρα του.

Ένα χρόνο μετά έφυγε από τη ζωή. Την 4η Ιουνίου 1969 ήταν ένας από τους 79 επιβάτες της πτήσης Mexicana Flight 704 που χάθηκαν κατά την πτώση του αεροπλάνου κοντά στο Μοντερέι.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1945, χάνει τη ζωή του με αεροπλάνο ο νικητής του 1943 Τζο Χαντ. Πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και με το αεροπλάνο του έκανε περιπολίες στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό.

Σκοτώθηκε σε μια πτήση κοντά στην Φλόριδα στις 2 Φεβρουαρίου 1945 σε ηλικία 25 ετών. Έκανε ελιγμό με το αεροσκάφος αλλά δεν μπόρεσε να το επαναφέρει και έπεσε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Μια τρίτη ιστορία δεν έχει να κάνει με νικητές αλλά έχει σχέση με το US Open. To 1920 (6/9) διεξήχθη ο τελικός στους άνδρες ανάμεσα στον Μπιλ Τίλντεν και στον Μπιλ Τζόνσον. Κατά την διάρκεια του τελικού ένα πολεμικό αεροσκάφος με πιλότο τον Τζέιμς Γκριρ και με επιβάτη τον Τζόζεφ Σαξ πέταξε πάνω από το κορτ για να πάρει φωτογραφίες από το σπουδαίο γεγονός.

Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιούνταν για τον στρατό των ΗΠΑ τραβήχτηκαν αλλά το αεροπλάνο έπεσε λίγα μέτρα μακριά από το κορτ από μηχανική βλάβη.