Αθλήτρια της Χρονιάς: Η φωνή της Μαρίας γίνεται... κραυγή
Πάτησε στο νούμερο 20 της παγκόσμιας κατάταξης. Νίκησε τη Σερένα Ουίλιαμς. Εκανε την καλύτερή της πορεία στο Australian και US Open! Είχε 20 νίκες μέσα στη χρονιά!
Η Μαρία Σακκάρη σε μια δύσκολη χρονιά για όλους, έκανε το πρώτο βήμα. Να είναι μία από τις 20 καλύτερες τενίστριες σε όλο τον κόσμο. Πιθανότατα η πανδημία να φρέναρε μία ακόμη καλύτερη χρονιά για εκείνη.
Το 2021 όμως την περιμένει. Οπως το περιμένει κι αυτή. Για νέες υπερβάσεις, νέες προκλήσεις.
Η Μαρία Σάκκαρη ψηφίστηκε ως η Κορυφαία Αθλήτρια της Χρονιάς στα Gazzetta Awards 2020 by Garmin για τα όσα πέτυχε!
Τα «όπλα» της
«Η Ιστορία θα είναι ευγενική μαζί μου. Σκοπεύω να τη γράψω». Η φράση ανήκει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τη Μεγάλη Βρετανία όσο κανείς άλλος στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Έγραψε ιστορία και μετά αποφάσισε να εκδόσει και την ιστορία του Μεγάλου Πολέμου που έζησε. Ο Βρετανός πολιτικός είναι πάντα επίκαιρος και οι φράσεις του είναι «κοφτερές» σαν τροχισμένα μαχαίρια και εύστοχες όπως τα τρίποντα του Λάρι Μπερντ.
Μια από τις αγαπημένες πόλεις της Μαρίας Σάκκαρη είναι το Λονδίνο. Ωραίο κάθε εποχή. Με την ιστορία του, το Wimbledon, τα καταστήματα του, τα λεωφορεία του. Την φράση του Τσόρτσιλ σίγουρα θα έχει διαβαστεί από την Ελληνίδα τενίστρια και σίγουρα θα σκέφτηκε πως της πάει «γάντι».
Έχει όλα εκείνα τα συστατικά της επιτυχίας και διαθέτει τα "όπλα" που της επιτρέπουν να κερδίζει σε κάθε "πόλεμο". Το μυαλό, το ταλέντο, το πάθος, το σθένος. Όλα είναι θέμα μυαλού;
Ναι. Αυτή είναι η απάντηση. Πως μπορείς να κερδίσεις με ανατροπή τη Σερένα Ουίλιαμς εάν δεν βάλεις να δουλέψεις το μυαλό σου, εάν δεν αλλάζεις πλάνα και σχέδια συνεχώς, για να υποτάξεις μια παίκτρια που στέκεται στην απέναντι πλευρά και έχει στην ... καμπούρα της 23 τίτλους Grand Slam.
Όλες τις παίκτριες που είναι εν ενεργεία να βάλεις και να μετρήσεις τα Grand Slam τους δεν έχουν ούτε τα μισά από αυτά που έχει κατακτήσει η Σερένα Ουίλιαμς.
Τον Αύγουστο που μου χρωστάς
Μια ημέρα του Αυγούστου. Εάν δεν ήταν ο covid-19 το σκηνικό θα είχε στηθεί στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Η πανδημία το "έστησε" στη Νέα Υόρκη. Εκεί κοντά στο "Άγαλμα της Ελευθερίας" μια Ελληνίδα φώναξε και την άκουσαν και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Είναι στιγμές που "η φωνή γίνεται κραυγή" όπως έχει τραγουδήσει η Άννα Βίσση η οποία παίρνει καμιά φορά το καπελάκι της μπαίνει στο αεροπλάνο και ταξιδεύει στο "Μεγάλο Μήλο" για να παρακουθήσει και τένις.
Η συμπατριώτισσα του Μάρκου Παγδατή είναι η αδυναμία της Μαρίας Σάκκαρη αλλά εκείνο το βράδυ δεν ήταν εκεί για να την δει να κερδίζει την Σερένα Ουίλιαμς. Ήταν 26 Αυγούστου 2020.
Στο Cincinnati Masters η Μαρία κερδίζει την Σερένα. Στην Αθήνα ξημερώνει νέα ημέρα, στη Νέα Υόρκη είναι βράδυ ακόμη. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Μαρία μεγάλωσε βλέποντας την Σερένα και την αδελφή της την Βένους στην τηλεόραση σε Grand Slam και Ολυμπιακούς Αγώνες και ήθελε να την συναντήσει κάποια στιγμή.
Το 2018 θα κερδίσει τη Βένους και το 2020 τη Σερένα. Είναι η μοναδική τενίστρια από την Ελλάδα που έχει αυτό το προνόμιο και από λίγες και στον κόσμο. Η Μαρία Σάκκαρη σχεδόν ένα χρόνο μετά από την on air "αποκάλυψη" ότι η ... ταυτότητα της γράφει "Σπαρτιάτισσα" ανάγκασε τους πάντες να μάθουν το όνομα της και που μπαίνει ο τόνος στο επίθετο της.
Ταξίδι στο όνειρο
Όλα ξεκίνησαν από την πόλη που κάποτε κατοικούσαν οι Αβορίγινες. Το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, την πόλη που "δεσπόζει" ο "Ναός της Ανάμνησης". Η Μαρία έχει φτιάξει βαλίτσες με τα απαραίτητα αθλητικά και γυναικεία αξεσουάρ και φτάνει στην πόλη.
Κάθε αρχή και δύσκολη. Απέναντι της βρίσκει μια παίκτρια που έχει φτάσει στο Νο1 και είχε εκείνη την εποχή κατακτήσει 2 Grand Slam και σήμερα έχει φτάσει τα 3. Θα ηττηθεί από τη Ναόμι Οσάκα.
Θα παίξει καλά. Μετά θα συναντήσει την φίλη της Ντόνα Βέκιτς και θα τα πουν εντός και εκτός κορτ και να που είναι στη Μελβούρνη. Κάτι μέσα της "φώναζε" πως φέτος θα γίνει το μεγάλο βήμα.
Η 25χρονη τενίστρια έφτανε στον 3ο γύρο σε Grand Slam και πάντα ήταν άτυχη στις κληρώσεις της. Το 2020 ήθελε απλά να φτάσει πιο μακριά. Απλά; Τίποτε δεν είναι απλό σ' αυτή τη ζωή και πόσο μάλλον στο τένις.
Πολλοί θα σκεφτούν. Τυχερή η Σάκκαρη. Ταξιδεύει, βγάζει λεφτά, είναι διάσημη. Τι κάνει; Παίζει τένις. Αυτή είναι η εύκολη προσέγγιση της ζωής ενός πρωταθλητή αλλά όχι και η πραγματική.
Για να φτάσει ως εκεί έχει στερηθεί, έχει δουλέψει, οι γονείς έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα, έχει πονέσει, έχει κλάψει, έχει κάνει υπερβάσεις.
Τον Ιανουάριο του 2020 είχε αποφασίσει πως θα κάνει άλλο ένα βήμα. Δεν θα ήταν υπέρβαση αλλά μια αναγνώριση της προσπάθειας. Ναι. Η Μαρία Σάκκαρη θα αποκλείσει την πρώην top-10, τη φιναλίστ του US Open 2017, την Αμερικανίδα Μάντισον Κις και για πρώτη φορά θα παίξει στους "16" σε Grand Slam.
Η κάμερα πιάνει τον μπαμπά Κώστα να δακρύζει από υπερηφάνεια. Έχει ζήσει όλα τα στάδια. Ένα κορίτσι με όνειρα που θέλει να γίνει επαγγελματίας. Είναι δάκρυας χαράς και η νίκη της Μαρίας είναι και νίκη της οικογένειας.
Ποιος είπε ότι το τένις ή αλλιώς η αντισφαίριση είναι ατομικό άθλημα; Ομαδικό είναι. Εάν δεν έχεις πίσω σου την οικογένεια σου, τον προπονητή, τον γυμναστή, τους φίλους, μιας χώρα να σε πιστεύει, μπορείς κάπου να φτάσεις αλλά δεν θα έχει την ίδια αίσθηση.
Εκείνο το "Πωπωπω Μαρία" που τραγουδούσαν οι ομογενείς της Μελβούρνης στους αγώνες της ακόμη ηχεί στα αυτιά της. Για χάρη της θα αποβληθούν και από την εξέδρα κάποιοι εξ' αυτών.
Ο Αγιος Φεβρουάριος
Στο επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου "Γυρίζοντας τον κόσμο με μια ρακέτα στο χέρι" υπάρχει η πόλη που κάποτε ήταν από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Η Αγία Πετρούπολη, η πόλη των Τσάρων, μια πόλη με ιστορία βαριά και με μοναδική αρχιτεκτονική.
Η Μαρία Σάκκαρη θα νιώσει για λίγο "βασίλισσα" σ' αυτή την πόλη. Στην κρύα Αγία Πετρούπολη η Μαρία πετάει... φωτιές. Αποκλείει με ανατροπή το Νο5 του κόσμου, την Μπελίντα Μπέντσιτς και φτάνει έως τα ημιτελικά.
Είναι ο Άγιος Φεβρουάριος της Μαρίας Σάκκαρη. Ο τίτλος δεν θα έρθει στην Αγία Πετρούπολη αλλά δέκα ημέρες μετά από την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου θα κάνει την πρώτη της είσοδο στο top-20 του κόσμου.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 είναι Νο20 στον κόσμο. Θα ταξιδέψει στην Ντόχα και στο Ντουμπάι και μετά θα έρθει ο covid-19. Το τένις βάζει λουκέτο για μήνες. Η Μαρία μένει στην Αθήνα δίπλα στην οικογένεια της και συνεχίζει προπονήσεις με ειδική άδεια.
Το ένα μετά από το άλλο τα μεγάλα τουρνουά ακυρώνονται. Η Σάκκαρη πρωταγωνιστεί στην καμπάνια ενημέρωσης κατά του covid-19. Το Wimbledon ακυρώνεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλονται.
Στην απέναντι όχθη
Το τένις επιστρέφει τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Η Ελληνίδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Φτάνει στα προημιτελικά στο Cincinnati Masters και στον 4ο γύρο στο US Open, που είναι η καλύτερη της θέση.
Ζει στη "φούσκα" της USTA στη Νέα Υόρκη αλλά ακολουθεί πιστά το πλάνο της και τα καταφέρνει. Η Ευρώπη βάζει τα καλά της είναι η χωμάτινη σεζόν και η "ηρωίδα" μας θα ταξιδέψει στην "Πόλη του Φωτός".
Στο Παρίσι και στο Roland Garros στοχεύει σε είσοδο στους "16" αλλά ο αθλητισμός έχει και εκπλήξεις. Στο καθοριστικό παιχνίδι (3ος γύρος) θα ηττηθεί από το Νο159 του κόσμου, την Μαρτίνα Τρεβιζάν, και θα φύγει απογοητευμένη από το Παρίσι.
Κοίτα με μαμά...
Η χρονιά θα κλείσει στην Οστράβα. Εκεί θα πετύχει την 2η top-5 νίκη της (Σβιτολίνα) και την 3η top-10 στο 2020. Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς ήταν με την μετέπειτα νικήτρια του US Open 2020, την Ναόμι Οσάκα και ο τελευταίος με την φιναλίστ του US Open 2020, την Βικτόρια Αζαρένκα.
Το κορίτσι που έγινε εξώφυλλο και στην ελληνική έκδοση της "Vogue" θα έχει να θυμάται από το 2020 την περιπέτεια του covid-19, τη νίκη επί της Σερένα Ουίλιαμς, το ρεκόρ στα Grand Slam, την παγκόσμια πρωτιά στα κερδισμένα τάι μπρέικ, τις έξι νίκες με ανατροπή στο tour και φυσικά την είσοδο της στο top-20.
Λόγοι υπεραρκετοί για να ψηφιστεί ως η Κορυφαία Αθλήτρια της Χρονιάς στα Gazzetta Awards 2020 by Garmin. Από την πρώτη μέρα έως και την τελευταία της ψηφοφορίας ήταν πρώτη στις ψήφους...
Μέσα στη χρονιά έβαλε τις βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο 2021 στο οποίο ένα μεγάλο όνειρο της είναι η συμμετοχή και η διάκριση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους το 1984 είχε συμμετάσχει και η μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου.
Η φωνή της έγινε κραυγή το 2020. Η κραυγή να βγάλει δάκρυα το 2021. Δάκρυα χαράς από τους τίτλους που θα σηκώσει...