Δύο χρόνια #mexritelous: Τι κέρδισε και τι έχασε ο Ολυμπιακός
Η έννοια «ιστορικό γεγονός» δεν έχει ορισμό. Το ερώτημα «τι είναι ιστορικό γεγονός» είναι ένα ερώτημα άγονο. Το μπάσκετ αποτελεί μέρος της κοινωνίας και στις 13/02 συντελέστηκε κάτι το οποίο κανείς δεν ξέρει αν αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας, αλλά σίγουρα επηρέασε ένα ολόκληρο άθλημα στη χώρα μας.
Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την απόφαση του Ολυμπιακού να μην κατέβει στο παρκέ του ΟΑΚΑ για το δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου Ελλάδας. Μία απόφαση η οποία τάραξε συθέμελα το ελληνικό μπάσκετ, δημιούργησε νέα δεδομένα και φυσικά κουβάλησε μαζί της αρνητικές και θετικές επιπτώσεις.
Το Gazzetta.gr θυμίζει το χρονικό εκείνης της ημέρας, αλλά κυρίως καταγράφει όσα έχουν ακολουθήσει έκτοτε καθώς επίσης τα κέρδη και τις ζημίες του οργανισμού που πρωταγωνίστησε εκείνο το βράδυ Τετάρτης στο Μαρούσι.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Ο Ολυμπιακός θεωρούσε ανεπιθύμητους τρεις διαιτητές. Παναγιώτης Αναστόπουλος, Χρήστος Παναγιώτου και Τάσος Μάνος ορίστηκαν από την ΚΕΔ για να διαιτητεύσουν τον ημιτελικό Κυπέλλου.
Οι «ερυθρόλευκοι» θεώρησαν πως το 3/3 που όρισε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ήταν κατόπιν σχετικής εντολής του Γιώργου Βασιλακόπουλου αφού η ΚΕΔ ανήκει στην ΕΟΚ. Είχαν πάρει το μήνυμα...
Ο Ολυμπιακός έβγαζε δυσαρέσκεια πριν το τζάμπολ, την επικοινωνούσε.
Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης τον δικαίωσαν αφού σε 20 δευτερόλεπτα είχε χρεωθεί με τρία φάουλ. Για άλλους ήταν, για άλλους δεν ήταν.
Στο ίδιο μήκος με τα προηγούμενα φάουλ ου μην και λίγο πιο σκληρό, ακολούθησε από τον Βουγιούκα στον Μιλουτίνοφ το οποίο δεν δόθηκε.
Σε εκείνο το σημείο και τόσο νωρίς στο παιχνίδι η αποστολή του Ολυμπιακού ένιωσε τι θα επακολουθούσε. Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ επηρεάστηκαν και εκνευρίστηκαν. Οι αποφάσεις των τριών διαιτητών τους οδήγησαν να χάσουν κάθε ίχνος συγκέντρωσης και φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο.
Στο ημίχρονο οι παίκτες ήταν έξαλλοι. Διαμαρτύρονταν για την αντιμετώπιση από τους διαιτητές. «Τσάμπα παίζουμε, τσάμπα ιδρώνουμε. Ό,τι και να κάνουμε δε θα μας αφήσουν. Πρέπει να μπει ένα τέλος» ακούστηκε από 2-3 στόματα.
Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δεν βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ. Μέσω τηλεφώνου επικοινώνησαν με τους Γιώργο Σκινδήλια και Χρήστο Σταυρόπουλο και τους έδωσαν την εντολή να πάρουν την ομάδα και να φύγουν.
Αμφότεροι «πάγωσαν» και ρώτησαν ξανά για να βεβαιωθούν. Όταν επαναλήφθηκε η εντολή των ιδιοκτητών την μετέφεραν σε παίκτες και προπονητές. Οι ξένοι δεν κατάλαβαν πολλά. Οι Έλληνες κατάλαβαν αμέσως τη σημασία εκείνων των λεπτών.
Η απόφαση των Αγγελόπουλων δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά ήταν 100% συνειδητή και η διαφορά στις δύο έννοιες είναι μεγάλη.
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η αποχώρηση του Ολυμπιακού από το ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια του αγώνα έφερε τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, αλλά όχι κι από την Basket League.
Στο επόμενο διάστημα οι Πειραιώτες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με όλες τις ομάδες και συζήτησαν τα προβλήματά τους. Αλλοι τους άκουσαν με προσοχή, άλλοι τους «λοιδορούσαν» και άλλοι δεν πίστευαν την απειλή της αποχώρησής τους από το ελληνικό μπάσκετ.
Στα συχνά συμβούλια του ΕΣΑΚΕ κατέθεταν προτάσεις συγκεκριμένες. Πρότειναν την έξοδό τους από το παχυλό τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Cosmote TV ώστε να υπάρξει κεντρική τηλεοπτική διαχείριση. Πρότειναν νέους κανόνες για να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα, πρότειναν νέες χορηγικές συμφωνίες που θα έφερναν περισσότερα έσοδα στις ομάδες.
Όλα αυτά με μοναδικό αντάλλαγμα να πάει η ΚΕΔ στον ΕΣΑΚΕ σε μία πιο επαγγελματική μορφή και να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές τα ντέρμπι με τους «πράσινους».
Με απλά λόγια μέχρι τον αγώνα των playoffs με τον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό προσπάθησαν να φέρουν νέα δεδομένα. Δεν κάθισαν και περίμεναν τη μοίρα τους. Προσπάθησαν.
Με σωστό τρόπο; Με λάθος τρόπο; Προσπάθησαν.
Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ «ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ»
Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός είχε πέσει στην 6η θέση μετά την αφαίρεση βαθμών. Η ΚΕΔ κατόπιν πιέσεων όρισε τον Τάκη Αναστόπουλο στο ΣΕΦ, ο διαιτητής δήλωσε κώλυμα και δεν πήγε να σφυρίξει.
Λίγη ώρα μετά στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να αγωνιστεί με την Κύμη κι έχασε με 20-0 αλλοιώνοντας το πρωτάθλημα αφού υποβιβάστηκε το Λαύριο αντί της Κύμης.
«H KAE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ ανακοινώνει ότι απέχει από οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα, αρχής γενομένης από τη σημερινή αναμέτρηση με την Κύμη και έως ότου να επικρατήσει ξανά η νομιμότητα και όχι η τρομοκρατία και η ανομία που προσπαθεί να επιβάλλει η ΚΑΕ Ολυμπιακός με την ανοχή των κρατικών φορέων». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούσε η ανακοίνωση και το σκεπτικό της απόφασης.
Άλλοι ισχυρίζονται πως απλά ήθελαν να βρουν τους «ερυθρόλευκους» στην πρώτη φάση των playoffs. Στην 3η θέση οι μεν, στην 6η οι δε...
Ο Ολυμπιακός σίγουρος για την απόφασή του διεμήνυε πως δε θα πάει στο ΟΑΚΑ για το Game 1. Ο Παναθηναϊκός δεν τον πίστευε. Μέχρι και λίγη ώρα πριν το τζάμπολ πίστευε πως θα εμφανίζονταν οι αντίπαλοί του.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 20-0 υπογράφοντας το φύλλο αγώνα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, προκρίθηκε στην επόμενη φάση, αλλά το πιο σημαντικό όλων... ο Ολυμπιακός βάσει κανονισμών υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία.
Εκείνη τη μέρα το «μέχρι τέλους» έγινε κατανοητό από όλους.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΕΚΤΟΤΕ
Πέρασαν δύο χρόνια και το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι πια το ίδιο. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο έχει εμμείνει στην απόφασή του, αλλά το περασμένο καλοκαίρι που μπορούσε, δεν έδειξε το παραμικρό ίχνος επιθυμίας να επιστρέψει.
Από τότε άλλοι χαίρονται, άλλοι στεναχωριούνται.
Άλλοι πανηγυρίζουν, άλλοι ειρωνεύονται.
Άλλοι διακρίνουν ένα καλύτερο πρωτάθλημα, άλλοι ένα χειρότερο.
Λογικό, αφού πάντα το ποτήρι πρέπει να είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο.
Οι Πειραιώτες κυρίως ασχολούνται με την Euroleague στην οποία δεν ανταποκρίνονται αγωνιστικά.
Οι «πράσινοι» είδαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αποχωρεί και να μειώνουν δραματικά το μπάτζετ τους λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ο οποίος ήταν ο βασικός αποδέκτης των παραπόνων του Ολυμπιακού αποχωρεί από το ελληνικό μπάσκετ.
Η ελληνική διαιτησία συνεχίζει να απασχολεί τις ομάδες που συμμετέχουν στην Basket League και τα έσοδα τους έχουν μειωθεί σε τραγικό βαθμό.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
1. Το τέλος του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Η βασικότερη πηγή των δεινών του ελληνικού μπάσκετ σύμφωνα με τους Πειραιώτες αποχωρεί από τα δρώμενα. Η απόφαση του Ολυμπιακού πριν δύο χρόνια υποχρέωσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα, όχι μόνο της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, αλλά και με τις Αρχές πολλών ακόμη αθλημάτων οι οποίες λειτουργούσαν ως «κράτος εν κράτει».
Η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα ως ένα βαθμό και «σπρώχνοντας» τον Βασιλακόπουλο προς την έξοδο ορίζοντας ανώτατο όριο ηλικίας στους υποψήφιους.
Ο επί σειρά ετών παράγοντας δε θα έφευγε με κανέναν τρόπο από την προεδρία της ΕΟΚ. Τον υποχρέωσαν να το κάνει.
Δεν ήταν όμως μόνο το μπάσκετ. Ξαφνικά άνοιξαν στόματα και σε άλλες ομοσπονδίες.
Ξαφνικά άνοιξαν στόματα και άλλων πολλών ομάδων. Στη φετινή Basket League μετά από κάθε αγωνιστική έχουμε ανακοινώσεις κατά των διαιτητών, δηλώσεις για «τρωκτικά» όπως η πρόσφατη του Μάκη Αγγελόπουλου και φωνές.
Ξαφνικά οι περισσότερες ομάδες φωνάζουν και ζητούν όσα ζητούσαν οι Πειραιώτες δύο χρόνια πριν.
Να πάει η ΚΕΔ υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ, να γίνει επαγγελματική η διαιτησία και να υπάρχουν παρατηρητές οι οποίοι θα βαθμολογούν τους διαιτητές και θα τους κρίνουν, να μπουν νέοι κανόνες ώστε να βελτιωθεί το προϊόν και να μπορέσουν να προσεγγίσουν με νέα δεδομένα χορηγούς κι εμπορικές συμφωνίες.
2. Η δημιουργία της αναπτυξιακής ομάδας. Η συγκεκριμένη ιδέα υπήρχε στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας, αλλά αναγκάστηκαν να την υλοποιήσουν. Βλέπετε, ο κανονισμός προέβλεπε τοπικό πρωτάθλημα αν δεν κατέβαινε ομάδα του Ολυμπιακού στην Α2 και αυτό δεν το ήθελαν.
Οι Πειραιώτες ξόδεψαν αρκετά χρήματα και δημιούργησαν μία ομάδα κράμα νεαρών παικτών με ορισμένους έμπειρους. Πρώτος στόχος του «Ολυμπιακού Β'» όπως τον ονόμασαν ήταν η ανάδειξη κάποιων παικτών και η συμμετοχή τους στην πρώτη ομάδα με όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα επόμενα χρόνια.
Ο δεύτερος στόχος ήταν φυσικά ο πρωταθλητισμός στην Α2, μία κατηγορία δύσκολη. Στον Ολυμπιακό ήθελαν να κερδίσουν αγωνιστικά την άνοδό τους στην Basket League ώστε αν έκριναν πως ήθελαν να επιστρέψουν να το έκαναν χωρίς ίχνος υποχρέωσης (wild card).
Επίσης οι Πειραιώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία ακόμη κι αν επιστρέψουν στην Basket League να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους ομάδα η οποία δεν θα έχει δικαίωμα ανόδου φυσικά στα πρότυπα του ισπανικού μπάσκετ.
Μάλιστα θεωρούν καλό να τους μιμηθούν κι άλλες ομάδες στις οποίες η πίεση του αποτελέσματος δεν επιτρέπει να εμπιστευτούν νεαρούς ταλαντούχους παίκτες.
3. Βρήκαν την ψυχική τους υγεία. Ο Ολυμπιακός ως οργανισμός, όχι δηλαδή μόνο οι παίκτες κι οι προπονητές, τη συγκεκριμένη διετία είναι σαφέστατα πιο ήρεμοι.
Δεν ασχολούνται με ζητήματα που τους χαλάνε τη διάθεση και το μυαλό. Τα προηγούμενα χρόνια παρασύρονταν σε ανηλεείς καταστάσεις γκρίνιας, μιζέριας, αρνητισμού. Τσακώνονταν, φώναζαν και σίγουρα έβγαζαν ένα πρόσωπο το οποίο δεν ταίριαζε με το γενικότερο προφίλ τους.
Φυσικά αρκετές φορές ήταν αυτοί που ξεκινούσαν τέτοιου είδους καταστάσεις και διαδικασίες. Δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι άλλοι. Προλάβαιναν κι αυτοί τον... αντίπαλο δημιουργώντας εντάσεις.
Όλη αυτή η κατάσταση αρκετές φορές αποπροσανατόλιζε τους πρωταγωνιστές με αποτέλεσμα παίκτες και προπονητές να χάνουν τη συγκέντρωσή τους και να μπαίνουν επίσης σε ένα... τριπάκι γκρίνιας χωρίς αφορμή.
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
1. Δεν διεκδικεί τίτλους. Ομάδα δεν είναι οι παίκτες κι οι προπονητές. Ομάδα είναι οι οπαδοί και οι τίτλοι. Οι τίτλοι είναι αυτοί οι οποίοι γαλουχούν νέες γενιές φιλάθλων.
Η απόφαση του Ολυμπιακού να απέχει από τις εγχώριες διοργανώσεις δεν του επιτρέπει να διεκδικεί τίτλους. Η Euroleague είναι αδύνατο να κατακτηθεί και πλέον στόχος των «ερυθρόλευκων» είναι η παρουσία τους στο Final 4.
Οι οπαδοί του συλλόγου γενικότερα έχουν ανδρωθεί με τα πρωταθλήματα και κύπελλα. Αυτά τους δίνουν χαρά, ικανοποίηση και λόγους να πανηγυρίζουν. Λόγους και να κάνουν υγιή... καζούρα στους φίλους των άλλων ομάδων.
Δυστυχώς ο μπασκετικός Ολυμπιακός δεν τους δίνει τη συγκεκριμένη ευκαιρία και αυτό είναι ένα τίμημα το οποίο πληρώνουν οι Πειραιώτες.
Ο κόσμος αγκάλιασε το «μέχρι τέλους», αλλά θα ήθελε να δει πιο ανταγωνιστική ομάδα στην Euroleague.
2. Μειωμένα έσοδα. Οι οικονομικές απώλειες των «ερυθρόλευκων» ανέρχονται περίπου στα 2.500.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της συγκεκριμένης πίτας έρχεται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπήρχε με την Cosmote TV, ακολουθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια λόγω λιγότερων αγώνων της σεζόν 2019-20 και τέλος από τα bonus που χάνονται από τους χορηγούς.
Στις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει ο Ολυμπιακός υπάρχει πριμοδότηση στο ενδεχόμενο τίτλων.
3. Έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού. Η συμμετοχή σε μία διοργάνωση εμποδίζει την ομάδα να βρει ρυθμό κάτι το οποίο δήλωναν συχνά οι Κεστούτις Κεμζούρα και Γιώργος Μπαρτζώκας.
Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να δίνει ένα παιχνίδι την εβδομάδα διότι οι παίκτες δεν αποκτούν ρυθμό, το σύνολο καθυστερεί να βρει αυτοματισμούς σε επίθεση κι άμυνα και τέλος, αργεί να ξεπεράσει μία «κακή» ήττα αφού θα πρέπει να κάνει προπόνηση για μία εβδομάδα, διάστημα που ακολουθεί για το επόμενο παιχνίδι. Οι παίκτες βαριούνται τις πολλές προπονήσεις και φυσικά προτιμούν τη δράση.
Τέλος, τα φιλικά που καθιερώθηκαν φέτος δεν καλύπτουν σε κανένα βαθμό το κενό ενός επίσημου αγώνα πρωταθλήματος. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις παικτών όπως οι Σπανούλης και Πρίντεζης, αλλά σκεφτείτε πόσο καλό θα έκανε στους Έλις, Μάρτιν, Λαρεντζάκη, Νικολαΐδη, Χαραλαμπόπουλο να τελείωναν παιχνίδια έχοντας καλά στατιστικά; Πόσο θετικά θα επηρεαζόταν η ψυχολογία τους;
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ
Δύο χρόνια μετά ας δούμε που βρίσκονται οι πρωταγωνιστές εκείνης της αναμέτρησης.
Για τον Παναθηναϊκό συνεχίζουν μέχρι και τώρα οι Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Βουγιούκας και Μήτογλου.
Ο Ρικ Πιτίνο κοουτσάρει στο NCAA, o ΝτεΣον Τόμας αγωνίζεται στην Ιαπωνία, ο Έιντριαν Πέιν δεν έχει συμβόλαιο με ομάδα, ο Κιθ Λάνγκφορντ πρωταγωνιστεί στην ΑΕΚ, ο Τζέιμς Γκιστ αγωνίζεται στη Μπάγερν, ο Λούκας Λεκαβίτσιους στη Ζαλγκίρις, ο Νικ Καλάθης στη Μπαρτσελόνα, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο παίζει στους Μπακς και ο Σον Κιλπάτρικ στη Γκραν Κανάρια.
Ο Μάνος Παπαδόπουλος εκτελεί χρέη GM στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παραμένει κάτοχος των μετοχών, αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα του Παναθηναϊκού.
Για τον Ολυμπιακό συνεχίζουν οι Σπανούλης, Βεζένκοβ, Πρίντεζης και Παπανικολάου.
Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει αποχωρήσει από τους πάγκους. Ο Μπριάντε Ουέμπερ παίζει στη γαλλική Γκραβελίν, ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Γιάνις Τίμα στη Χίμκι, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Βαγγέλης Μάντζαρης στο Περιστέρι, ο Γιώργος Μπόγρης στην Τενερίφη και ο Ζακ ΛεΝτέι στην Αρμάνι.
Ο Χρήστος Σταυρόπουλος εκτελεί χρέη GM στην Αρμάνι Μιλάνο.
Οι διαιτητές Παναγιώτης Αναστόπουλος, Χρήστος Παναγιώτου και Τάσος Μάνος συνεχίζουν να σφυρίζουν σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
Ο Αναστόπουλος είχε αποσυρθεί με επιστολή του, αλλά ζήτησε να επιστρέψει και... επέστρεψε.