Γιόχαν Κρόιφ: Αλλάζοντας το ποδόσφαιρο
Επιμέλεια: Κώστας Ζάλιαρης
Ο Γιόχαν Κρόιφ που έκανε πιο όμορφο το ποδόσφαιρο συνεχίζει να εμπνέει το άθλημα με όσα άφησε πίσω του, τόσο από την καριέρα του με τα εξάταπα, όσο και από την άκρη του πάγκου.
Οι κακές του συνήθειες, τα προβλήματα υγείας που του προκάλεσαν και εν τέλει η στιγμή που υπέκυψε στα λάθη του αφήνοντας την τελευταία του πνοή την 24η Μαρτίου του 2016, στέρησαν από τον κόσμο του ποδοσφαίρου μια μορφή που έφερε... επανάσταση στο τακτικό κομμάτι με όσα σκεφτόταν για τον τρόπο που θα κυλούσε η μπάλα στο χορτάρι.
«Το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό. Το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα...» έλεγε, όπως επίσης και πως: «Γιατί να μην μπορείς να νικήσεις έναν πλουσιότερο σύλλογο; Δεν έχω δει ποτέ ένα τσουβάλι με λεφτά να βάζει γκολ...»
Τρεις φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, ο άνθρωπος που οδήγησε τους «οράνιε» του Ρίνους Μίχελς στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, τίμησε τη φανέλα του Άγιαξ κατακτώντας τρία ευρωπαϊκά τρόπαια και πέρασε οκτώ χρόνια στη Μπαρτσελόνα κάνοντας... πράγματα και θάματα για να μείνει στη μνήμη όλων ως ο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έχει δει η ανθρωπότητα...
Η ντρίμπλα-υπογραφή
Περίπου 47 χρόνια πέρασαν και κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να το δει σε βίντεο, πατάει και ξαναπατάει την επανάληψη προβολής για να χορτάσει από εκείνη τη στιγμή μαγείας του Γιόχαν Κρόιφ.
Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, στο Βεστφάλεν, ματς της Ολλανδίας απέναντι στην Σουηδία και ο Ολλανδός θρύλος απέναντι στον Γιαν Όλσον.
Ο Βιμ φαν Χάνεγκεμ είχε τη μπάλα από δεξιά και οι Άντερσον και Ένστρομ
H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+
Ο Βιμ Ρίσμπεργκεν έγινε αποδέκτης. Μοίρασε πιο κεντρικά στον Άρι Χάαν που με τη σειρά του αφού έκανε μια – δυο επαφές με τη μπάλα, πέταξε διαγώνια προς τον Γιόχαν Κρόιφ που βρισκόταν αριστερά.
Ο δεξιός οπισθοφύλακας των Σκανδιναβών, Γιαν Όλσον τα είχε ήδη βρει σκούρα από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και επρόκειτο να γίνει και το «θύμα» της περίφημης ντρίμπλας.
Ο Κρόιφ φέρνει τη μπάλα στο δεξί, ξέρει πως έχει μαρκαριστεί και ξάφνου την πετάει στην αντίθετη κατεύθυνση και παίρνει στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας τον αντίπαλό του να μην ξέρει τι τον «χτύπησε».
Εκείνη η τρομερή εθνική ομάδα της Ολλανδίας θα έφτανε μέχρι και τον μεγάλο τελικό, θα έπαιρνε το προβάδισμα απέναντι στους Δυτικογερμανούς και θα... κατέστρεφε τα πάντα με τις γνωστές τάσεις της, αφού ηττήθηκε με το τελικό 2-1.
H «επανάσταση»
«Ο κόσμος με κατηγορούσε για το γεγονός πως έπαιζα με τρεις αμυντικούς, αλλά αυτές οι κατηγορίες ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα! Προτιμούσα να κερδίζω με σκορ 5-4 παρά με 1-0» έλεγε ο Κρόιφ, που κάποτε στη Μπαρτσελόνα, σε ερώτηση από τον πορτιέρο, Άντονι Θουμπιθαρέτα για τον τρόπο που θα έπρεπε ν' αμύνεται η ομάδα σε στημένες φάσεις.
O Ολλανδός είχε απαντήσει: «Πού θες να ξέρω; Βρες εσύ έναν τρόπο... Εσένα σε νοιάζει περισσότερο να μη δεχθεί γκολ η ομάδα από κόρνερ...».
Ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε την «επανάστασή» του στο ποδόσφαιρο με το λεγόμενο «διαμάντι», το σύστημα 3-4-3, με το οποίο η Μπαρτσελόνα έκανε... επέλαση!
Από την 4η Μαΐου του 1988 με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν πανηγυρίσει μόλις έναν τίτλο τα προηγούμενα 14 χρόνια, η ομάδα με τον Κρόιφ στην άκρη της τεχνικής ηγεσίας πήρε 11 τίτλους προτού έρθει το «διαζύγιο».
Παίκτες όπως οι Βίκτορ Μουνιόθ, Ραμόν Καλντέρε και Μπερντ Σούστερ πωλήθηκαν, αποκτήθηκαν 12 νέοι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος της Μπαρτσελόνα χαρακτήρισε Dream Team εκείνο το σύνολο που ο Κρόιφ είχε στα χέρια του.
«Μου ασκήθηκε κριτική που έπαιζα με τρεις αμυντικούς όμως ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που είχα ακούσει. Προτιμώ να κερδίζω 5-4 παρά 1-0» έλεγε ο Ολλανδός, με τον Εουσέμπιο να έχει αναφέρει για εκείνη την εποχή:
«Κοιτούσαμε τον μαυροπίνακα με το 3-4-3 και λέγαμε μεταξύ μας “τι διάολο είναι αυτό;”». Στην εποχή του 4-4-2 και του 3-5-2 ο Κρόιφ εφάρμοζε την παραλλαγή του 4-3-3 που έπαιζε στον Άγιαξ υπό τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς.
[ESPN] | The IFFHS (International Federation of Football History and Statistics) considers Johan Cruyff as the best European footballer in history and 30 of the 34 winners of the Ballon d'Or between 1956 and 1999 rank him as the third best player of the 20th century pic.twitter.com/p0UWgx9HvB
— BarçaTimes (@BarcaTimes) March 23, 2021
Το μέλλον της Μπαρτσελόνα
Είναι ο άνθρωπος στον οποίο η Μπαρτσελόνα χρωστάει... ολόκληρο το μέλλον της. Έχοντας εμπνεύσει τις επόμενες γενιές, όντας αυτός τον οποίο ο Πεπ Γκουαρδιόλα θαύμασε και αποφάσισε να πεισμώσει για να γίνει πιο ολοκληρωμένος και δυναμικός χαφ, όντας η... σχολή που έδειξε τον δρόμο για τον Τσάβι και τον Ινιέστα, ο Κρόιφ άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών των «μπλαουγκράνα».
Πριν από εκείνον, η φιλοσοφία βάσει της οποίας επιλέγονταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές για ν' αναπτυχθούν και να βοηθηθούν ώστε να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά και ν' αρπάξουν την ευκαιρία ν' αποτελέσουν το μέλλον του συλλόγου της Βαρκελώνης, ήταν το θέμα της... φυσικής δύναμης, του σωματότυπου και των προϋποθέσεων βάσει των φυσικών προσόντων.
Μετά από εκείνον, η «Masia» ήταν τόπος όπου όσοι βρίσκονταν εκεί κι όσοι επιλέγονταν για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα μικρά κλιμάκια των «μπλαουγκράνα», είχαν... έφεση στην τεχνική και την ικανότητα να προσαρμοστούν και σε θέματα τακτικής ώστε να καταλάβουν το... τίκι – τάκα για το καμάρι της Καταλονίας.
Η αφορμή για ν' αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της «Masia» ήταν οι... ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που είχε στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα ο Κρόιφ, όταν είχε αναλάβει την ομάδα. Είχε αντιληφθεί ότι από άποψη τεχνικής δεν υπήρχε το επίπεδο που θα ήθελε ο ίδιος και για τον λόγο αυτό σκέφτηκε ν' αλλάξει τα καθέκαστα.
Πριν από τον Κρόιφ, ένα... 15χρονο παιδί (ο Πεπ Γκουαρδιόλα), το 1986, ούρλιαζε πως θα κατάφερνε να ψηλώσει περισσότερο από το 1,80μ. που είχε οριστεί ως κριτήριο για να συνεχίσει κάποιο παιδί στην ακαδημία.
Με τον Ολλανδό θρύλο, το θέμα του ύψους και γενικότερα της φυσικής δύναμης και του σωματότυπου, έπαψε να υφίσταται, όπως μπορεί περίτρανα ν' αποδείξει και η παρουσία και εξέλιξη των Ινιέστα, Τσάβι, Μέσι κλπ...
To καταραμένο κάπνισμα
Το αγαπούσε το τσιγάρο. Και το ποτό. Και αυτά τα πάθη του, οι καταχρήσεις, τον οδήγησαν στα προβλήματα υγείας, στον καρκίνο του πνεύμονα και στην τελευταία του πνοή, μια τέτοια ημέρα, 24 του Μάρτη, πίσω στο 2016.
Ο Γιόχαν Κρόιφ δεν άφηνε το τσιγάρο ούτε στ' αποδυτήρια κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, ούτε στον πάγκο όπου βρισκόταν στην προπονητική του καριέρα. Πάντοτε έλεγε ότι το κάπνισμα και το ποδόσφαιρο είναι οι δύο μεγάλες εμμονές της ζωής του. Η μια, όμως, ήταν εκείνη την οποία «πλήρωσε» πολύ ακριβά, τη στιγμή που η μπάλα του χάρισε τρομερές στιγμές, σπουδαία διαδρομή και το ποδόσφαιρο βγήκε κερδισμένο από εκείνον.
Τώρα πλέον, ο γιος του, Ζόρντι, με ένα τρομερό βίντεο, ανακοίνωσε την συνεργασία με οργανισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Παίζοντας με τον πατέρα του – με τη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά – με ένα κουτάκι τσιγάρα και κλωτσώντας το μακριά, γίνεται ενημέρωση για την ανάγκη να προληφθεί ο καρκίνος του πνεύμονα, αρκεί να γίνει αντιληπτός πολύ γρήγορα.
Και η επένδυση για την αλλαγή στη στάση και τον τρόπο ζωής, ήρθε με ένα πανέμορφο βίντεο, στο οποίο ο Ζόρντι παίζει με τον πατέρα του, συγκινώντας και στέλνοντας δυνατό μήνυμα για το τσιγάρο...
Five years without Johan Cruyff
— Johan Cruyff Foundation (@JCFoundation) March 24, 2021
Since Johan's passing we had to continue the journey without him, but his legacy remains our inspiration every single day. We continue what @JohanCruyff started. #CruyffLegacy #CreatingSpace #14 pic.twitter.com/l9YAhf9X0F
It’s been 5 years since Johan passed away. Always in our
— Johan Cruyff (@JohanCruyff) March 24, 2021
In honour of Johan and his wish to support an initiative like this we joined the #LungAmbitionAlliance in Spain to improve the future of lung cancer patients through early detection.#CruyffLegacy #14forever pic.twitter.com/sjLzdTVSrR