Αλεξάντρου Μιτρίτσα ή αλλιώς… Speedy Gonzales!
Πήγε στη New York City FC με μεταγραφή-ρεκόρ. Η τρίτη πιο ακριβή υπογραφή στο MLS. Μα, αντί να γίνει «παιδί της Νέας Υόρκης» ένιωσε πολύ γρήγορα την επιθυμία της επιστροφής, όσο πιο κοντά γίνεται στην Ολτενία και την Κραιόβα, εκεί όπου είδε το πρώτο φως στις 8 Φεβρουαρίου του 1995.
Ο δεύτερος μήνας του έτους και η ημερομηνία γέννησης, το 2 και το 8, δηλαδή, θα γίνουν τα αγαπημένα νούμερα του Αλεξάντρου Μιτρίτσα και το 28, εκτός από το πίσω μέρος της φανέλας, θα υπάρχει μόνιμα στο κορμί του, στο αριστερό χέρι, σ’ ένα από τα πολλά τατουάζ που έχει ζωγραφισμένα πάνω του. Η μητέρα του γεννήθηκε στις 28 του μηνός, ο ίδιος στις 8 του δεύτερου μήνα, όπως και ο πατέρας του, ενώ στις 28 Νοεμβρίου του 2020 ήρθε στη ζωή κόρη του. Τον συγκεκριμένο αριθμό το είχε στη New York City και στην Αλ Αχλί, για καλή του τύχη, ήταν διαθέσιμος τώρα που ήρθε στον ΠΑΟΚ, εννοείτε πως αυτόν επέλεξε δίχως δεύτερη σκέψη και με το 28 στην πλάτη για τον επόμενο χρόνο θα κόβει βόλτες, με το πόδι πατημένο στο γκάζι, στα ελληνικά γήπεδα.
Η ταχύτητα με ή δίχως την μπάλα στα πόδια ανέκαθεν ήταν ένα από τα πολλά προτερήματά του. Με χαμηλό κέντρο βάρους, ύψος λίγο κάτω από το 1.70, εξού και το «piticul» («νάνος») που του «κόλλησαν» οι οπαδοί της Κραιόβα, ο έβδομος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του «Δικεφάλου» άκουσε μια μέρα τον Γκεόργκι Χάτζι να τον αποκαλεί… Speedy Gonzales! Ε, για να τον αποκαλεί έτσι ο θρύλος του ρουμανικού ποδοσφαίρου, κάτι παραπάνω θα ξέρει…
Images Credit: GettyImages / NYCFC | Official Site
Παιδί της Κραιόβας και του Χάτζι
Ο Αλεξάντρου είναι ένα από τα πολλά «παιδιά του Χάτζι («Puștii lui Hagi») που προέκυψαν μέσα από την παραγωγική διαδικασία της Βιτορούλ, το δημιούργημα του πρώην «κάπτεν» της εθνικής Ρουμανίας στην Κονστάντζα, εκεί όπου βρέθηκε σε ηλικία 17 ετών προκειμένου να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
«Μοιάζει με τον Speedy Gonzales, με ατομική βόμβα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να τον χρησιμοποιήσεις στην άμυνα, δεν έχει τέτοιες δυνατότητες, ούτε τα στοιχεία, γεννήθηκε για να παίζει μόνο στο δεύτερο μισό του γηπέδου», είχε πει ο Χάτζι όταν τον επέλεξε μέσα από δεκάδες παιδιά της ηλικίας του, ενδεχομένως γιατί έβλεπε πράγματα που του θύμιζαν τον εαυτό του. Ο «βασιλιάς» δε φημιζόταν για την ταχύτητά του, όμως είχε και εκείνος σπουδαία τεχνική, δυνατό σουτ, όπως και ο Μιτρίτσα.
Αυτό που κέρδισε τον βετεράνο άσο της Μπαρτσελόνα δεν ήταν μόνο τα ποδοσφαιρικά προσόντα, κυρίως ήταν η προσωπικότητα και η σοβαρότητα του χαρακτήρα. Μικρός έπαιξε στην ποδοσφαιρική ακαδημία της Γκαζ Μετάν, από σπόντα πέρασε για λίγο κι από την Στεάουα Βουκουρεστίου, παίζοντας με την ομάδα Νέων στο Youth Champions League της σεζόν 2012-13 (ο Χάτζι είχε δανείσει αρκετούς παίκτες της Βιτορούλ στον Μπεκάλι για να μπορέσει να κατεβάσει ομάδα στους αγώνες), ενώ στα 20 του πουλήθηκε αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Πεσκάρα.
εν κατάφερε ποτέ να εγκλιματιστεί στον τρόπο ζωής της Ιταλίας και μέσα σε δύο χρόνια επέστρεψε στην Κραιόβα. Αρχικά ως δανεικός και μετά από κάποιους μήνες με κανονική μεταγραφή, το κόστος της οποίας έφτασε τις 750.000 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για το ταμείο της ρουμανικής ομάδας, ωστόσο όλα συνηγορούσαν πως τα λεφτά δε θα πήγαιναν στο βρόντο. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος, Τζίτζι Μπεκάλι, άρχισε να κατηγορεί τους πάντες, αφού σε μια στιγμή που δύσκολα να επαναλαμβανόταν, «άκουσα τους… ειδικούς του ποδοσφαίρου και δεν τον απέκτησα για 700 χιλιάδες», ήταν η εποχή κατά την οποία ο «piticul» είχε φτάσει να αποτελεί βασικό στέλεχος της εθνικής Ρουμανίας, εξαργυρώνοντας τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του με τη φανέλα της Ουνιβερσιτατέα.
Το χειροκρότημα του Μπέκαμ
Ο ηγέτης και αγαπημένος των οπαδών μέτρησε 29 γκολ σε 60 παιχνίδια με την ομάδα της γενέτειράς του, «ψήλωσε» ποδοσφαιρικά, ενώ παράλληλα ανάγκασε την New York City FC να στρώσει ένα χαλί από εκατομμύρια δολάρια στα πόδια του, το διάστημα που έψαχνε για να αντικαταστήσει τον Νταβίντ Βίγια στην επίθεσή της. Η ομάδα της Νέας Υόρκης, κομμάτι του City Football Group, επί της ουσίας θυγατρική της Μάντσεστερ Σίτι, δεν είχε κανένα πρόβλημα τον Φεβρουάριο του 2019 να βγάλει 8.000.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Ρουμάνο ποδοσφαιριστή. Υπέγραψε για τέσσερα χρόνια, έγινε η μια από τις ακριβότερες πωλήσεις παίκτη από το ρουμανικό πρωτάθλημα, με τον ίδιο να βάζει κάθε χρόνο στον τραπεζικό του λογαριασμό 500.000 ευρώ.
«Όλη αυτή η συζήτηση αποτελεί κίνητρο, η πίεση με κάνει πιο δυνατό. Η ομάδα πλήρωσε πολλά χρήματα για να με αποκτήσει, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για μένα, οπότε για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να βγάλω στο γήπεδο όλη μου την ποιότητα», είχε παραδεχθεί την ημέρα των υπογραφών.
Η μεταγραφή έγινε εκτός των ορίων που καθορίζονται από το «salary cap» των επαγγελματικών ομάδων στις ΗΠΑ, χάρη σ’ ένα παράθυρο (Designated Player) που είχε δημιουργηθεί κάποια χρόνια πριν για χάρη του Ντέβιντ Μπέκαμ (Beckham Rules). O Άγγλος πρώην σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ιδιοκτήτης της Ιντερ Μαϊάμι δε δίστασε να σηκωθεί όρθιος και να χειροκροτήσει βλέποντας τον Μιτρίτσα, σ’ ένα παιχνίδι των δύο ομάδων να σημειώνει δύο γκολ και σ’ ένα άλλο να αλλάζει τη μοίρα του με μια καταπληκτική ασίστ του.
Στους 18 μήνες πρόλαβε να γίνει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του MLS. Τα 18 γκολ σε 49 παιχνίδια έκαναν τα αμερικανικά media να ασχοληθούν με την περίπτωσή του βλέποντας στο πρόσωπό του έναν νέο σούπερ σταρ. «Πολύ εύκολα παρατηρείς τον πανικό στα πρόσωπα των αμυντικών όταν ο Ρουμάνος εξτρέμ αρχίζει να κινείται από τα άκρα και συγκλίνοντας προς το κέντρο να φτάνει με ευκολία στην περιοχή. Ξέρουν τι έρχεται, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν», έγραψαν οι Αμερικανοί, μένοντας έκπληκτοι από τον τρόπο που κινείται με την μπάλα.
«Home Alone» στο… «μεγάλο μήλο»!
Μέχρι να υπογράψει στην NYCFC ο Αλεξάντρου δεν είχε περάσει ποτέ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η Νέα Υόρκη φάνταζε κάτι πολύ μεγάλο, σχεδόν απόμακρο, για ένα παιδί που είχε μεγαλώσει στην Κραιόβα, την αρχόντισσα της Ρουμανίας, την πόλη της μόρφωσης, του πολιτισμού και των αντιθέσεων…
Στους κρύους μήνες του χειμώνα έβλεπε ξανά και ξανά το «Home Alone 2». Λατρεύει την συγκεκριμένη ταινία γι’ αυτό προτού μπει στο αεροπλάνο με προορισμό το «JFK» την είδε άλλες… 100 φορές! «Θέλω να κάνω τα πάντα όπως στην ταινία», είχε πει στην πρώτη του συνέντευξη στις ΗΠΑ. «Στη Ρουμανία, κάθε Χριστούγεννα, προβάλλεται συνεχώς, κάθε φορά που την βλέπω, θέλω να είμαι όπως ο Κέβιν στην ταινία».
Ο Μιτρίτσα δεν είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, που έχει δει και ξαναδεί την συγκεκριμένη ταινία. Αν θυμάστε, ο Δημήτρης Πέλκας είχε πρωταγωνιστήσει στην εμπνευσμένη mini-movie που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ για τα Χριστούγεννα του 2019, με τον πρώην αρχηγό του «Δικεφάλου» να είναι… ο Κέβιν από το «Home Alone» και τον Αμπέλ Φερέιρα να τον ξεχνάει πίσω στο ξενοδοχείο πριν από αγώνα της ομάδας!
Πάντως, σε αντίθεση με τον Kevin McCallister, ο Ρουμάνος σταρ δεν είχε σκοπό να χαθεί στο «μεγάλο μήλο», όπου είχε πάει για να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να πηγαίνει στο The Plaza ή να προσπαθεί να ξεγελάσει και να ξεφύγει από τον Χάρι και τον Μαρβ. Εκτός γηπέδων παρέμενε πειθαρχημένος και ταπεινός, ντροπαλός κάποιες φορές, πχ. όταν «ραπάρει» μόνος στην κρεβατοκάμαρα κομμάτια του Drake, αγαπημένου του ράπερ.
Ξεκίνησε να παρακολουθεί το MLS όταν ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο, με τον οποίο παραλίγο να συνυπήρχαν στον ΠΑΟΚ, πήγε στην Toronto FC. Ο Ιταλός είναι ένας από τους αγαπημένους του παίκτες, αν και μεγάλωσε έχοντας ως πρότυπα τον Σέρχιο Αγκουέρο και τον Λιονέλ Μέσι.
Η έκφραση του «Piticul» μέσω του body art
Όπως και πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές, ο Μιτρίτσα έχει βρει, μέσω του body art, τον τρόπο για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Στο στήθος είναι γραμμένη η φράση, «να σε οδηγεί πίστη, όχι οι κανόνες», στα δεξιά έχει γράψει «speak no evil», ενώ στον αυχένα γράφει στα ρουμανικά: «Distreaza-te pe teren» («Να διασκεδάζεις στο γήπεδο») και «πάντα να ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα». Οι δύο συμβουλές που του έδωσε ο Ίλιε Μπαλάτσι, παλιός Ρουμάνος σταρ, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
«Καθόμασταν μαζί στο ίδιο τραπέζι σ’ ένα πάρτι όταν μου είπε πως κάθε φορά που έβγαινε στο γήπεδο για να αγωνιστεί, το διασκέδαζε. Αυτό πρέπει να κάνω όταν αγωνίζομαι, να διασκεδάζω στο γήπεδο. Εκτίμησα τα συγκεκριμένα λόγια που θα παραμείνουν αιώνια στην καρδιά μου». Επίσης, εκτός από το 28 στο χέρι του υπάρχει και ένα ακόμη συμβολικό νούμερο, το 14, για να του θυμίζει την ημερομηνία που γνώρισε την Αλέσια, τη γυναίκα της ζωής του και μητέρα της κόρης του, Αβα Μαρία.
«Πέρασα δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου, όπως και εκείνη, με καταλαβαίνει και είναι δίπλα μου», λέει για την σχέση που έχει από τα εφηβικά του χρόνια με την… Κιμ Καρντάσιαν της Ολτενίας, όπως ήταν γνωστή η γυναίκα του, άλλωστε οι δυο τους αποτελούν ένα από τα πιο hot ζευγάρια της ποδοσφαιρικής Ρουμανίας, η Αλέσια και η γέννηση της κόρης τους ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να αφήσει τη Νέα Υόρκη, αφού πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Η πρόταση γάμου έγινε μπροστά στις κάμερες λίγες μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την NYCFC και ο θρησκευτικός γάμος τους, με κουμπάρο τον πάμπλουτο πρόεδρο της Ουνιβερσιτατέα, Μιχάι Ροτάρου, τον περασμένο Ιούνιο, αποτέλεσε κοσμικό γεγονός για την πόλη της Κραιόβας.
Ο Μιλόγιεβιτς και ο Λουτσέσκου
Ο κορονοϊός και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γυναίκα του περίμενε το πρώτο παιδί της οικογένειας, τον έστειλαν δανεικό στην Αλ Αχλί τον Οκτώβριο του 2020. Εκεί μέτρησε 30 συμμετοχές με 4 γκολ και 5 ασίστ, αλλά παρότι στο συμβόλαιο του υπήρχε ρήτρα αγοράς του, η ομάδα της Τζέντα όχι μόνο δεν μπήκε στη διαδικασία να την ενεργοποιήσει, αλλά τον άφησε απλήρωτο για πολλούς μήνες.
Το πρώτο διάστημα στη Σαουδική Αραβία είχε προπονητή τον Βλάνταν Μιλόγιεβιτς, νυν τεχνικό της ΑΕΚ, ενώ πρόλαβε να παίξει για δεύτερη φορά εναντίον του Ραζβάν Λουτσέσκου. Στη Ρουμανία, πίσω στο 2014, ο 18χρονος, τότε, Μιτρίτσα ήταν στην ενδεκάδα της Βιτορούλ, που είχε επικρατήσει με 2-0 της Πετρολούλ, που είχε στον πάγκο τον Ρουμάνο προπονητή του ΠΑΟΚ.
Στην Τζέντα η «λευκή ισοπαλία» (0-0) στις 15/1/2021 είχε κρατήσει την Αλ Αχλί προσωρινά στη 2η θέση, μόλις ένα βαθμό πίσω από την Αλ Χιλάλ, σ’ ένα ματς όπου ο έγινε έξαλλος με τις αποφάσεις των διαιτητών τους οποίους «έλουσε» με ουκ ολίγα γαλλικά στη μητρική του γλώσσα.
Ο μοναδικός που καταλάβαινε τι έλεγε στα ρουμανικά ήταν ο Αλεξάντρου Μιτρίτσα…