Τι δουλειά έχει το «For Her» στο Gazzetta;
Το Gazzetta παίρνει θέση. Γιατί δεν είναι έγκλημα τιμής, ούτε πάθους. Δεν είναι δολοφονία με θύμα γυναίκα. Γινόμαστε ένα λοιπόν, για τις κόρες μας, τις γυναίκες μας, τις μητέρες μας, τις φίλες μας, Είναι γυναικοκτονία και πρέπει να μπει ένα τέλος. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το μεγαλύτερο αθλητικό site δρα. Και θα δρα για κάθε τι που κρίνει πως πρέπει να δημιουργήσει έναν τοίχο προστασίας. Ξεκίνημα από τις γυναίκες. Οχι, άλλη γυναικοκτονία σε μια ξεχωριστή custom page η οποία έχει σκοπό να ενημερώσει τους 6,5 εκατομμύρια χρήστες του.
Μεσημέρι Αυγούστου. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Επιστροφή. Στον επαρχιακό δρόμο, δύο αυτοκίνητα. Αυτό μπροστά σταματάει στην άκρη του δρόμου. Ο οδηγός βγαίνει και πηγαίνει στην πλευρά του συνοδηγού. Ανοίγει την πόρτα και τραβάει έξω μια γυναίκα. Τη ρίχνει κάτω, κάθεται από πανω της και της σφίγγει τον λαιμό.
Στο πίσω αυτοκίνητο, η έκπληξη παίρνει λίγο χρόνο για να γίνει αντίδραση. Λίγα δευτερόλεπτα μέχρι ο 20χρονος, εκ των επιβατών, να πεταχτεί έξω και να πέσει επάνω στον άντρα τραβώντας τα χέρια του από το λαιμό της γυναίκας. Ερχονται από το δεύτερο αυτοκίνητο και οι άλλοι επιβάτες.
Στο πίσω κάθισμα του πρώτου αυτοκινήτου, δεμένο στο καθισμά του ένα μωρό. Το καλοκαίρι έσπασε σε χίλια κομμάτια.
Αυτό που διάβαζες κάθε λίγο (με απίστευτη συχνότητα τις τελευταίες εβδομάδες) στα ΜΜΕ έγινε από μακρινή είδηση, από πιθανότητα, σχεδόν τετελεσμένο γεγονός μπροστά στα μάτια σου. Αν δεν είχε παρέμβει μπορεί και να ήταν…
Αληθινή, πρόσφατη ιστορία.
Γυναικοκτονία. Αν δεν σας αρέσει ο ορισμός, αν πιστεύετε ότι είναι μια υπερβολή, στην εποχή της πολιτικής ορθότητας δεν έχετε βρεθεί πεσμένοι στην άκρη του δρόμου με δύο χέρια στο λαιμό σας.
Χέρια που κινήθηκαν έτσι γιατί θεώρησαν, μέσα από μια διαδικασία που χτίζεται αιώνες τώρα, ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.
Γιατί, κυρίως στη σχέση άντρας-γυναίκα, ο «νόμος του ισχυρού» λειτουργεί με ένα χυδαίο… εθιμικό δίκαιο, σε κοινωνίες που –κατά τα λοιπά- θέλουν να διατρανώνουν την πολιτισμική διαφορά τους με τους Tαλιμπάν.
Ο τοίχος είναι η εκπαίδευση
Στο #GazzettaforHer, οι ειδικοί θα μιλήσουν αναλύοντας ο καθένας και η καθεμιά το κομμάτι τους για όλα τα νομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά θέματα που ορίζουν το πλαίσιο μιας ειδικής κατηγορίας δολοφονιών.
Γιατί στο Gazzetta; Γιατί, πολύ απλά, τα ΜΜΕ πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στο να χτιστεί ένας αόρατος τοίχος ανάμεσα στον εν δυνάμει δολοφόνο και το θύμα του. Και αυτός ο τοίχος είναι η εκπαίδευση.
Η γνώση και η συνειδητοποίηση, ότι αυτό που φτάνει να αφαιρεί ζωές (αλλά και να ρημάζει τις ζωές αυτών που μένουν πίσω) ξεκινάει πολύ απλά και μάλλον πολύ νωρίς σε ετούτη τη ζώη.
Για πολλούς άντρες, αλλά και εξαιτίας (και) πολλών γυναικών που τους μεγαλώνουν έτσι.
Δεν είμαστε εδώ μόνο για να καταγράφουμε την επικαιρότητα, αλλά και για να κάνουμε προσπάθεια να καταγράφουμε μια άλλη, όχι τοσο οδυνηρή πραγματικότητα.
Γιατί δεν μας ενδιαφέρει να πουλάμε δάκρυ, αλλά –μακάρι- να αναδεικνύουμε την «υγεία» σε όλους τους τομείς.
Ναι, έχει υποχρέωση το κορυφαίο αθλητικό site της χώρας να δείξει ένα δρόμο και να προβληματίσει το (κατά κύριο λόγο) αντρικό κοινό του.
Αυτό δεν θα γίνει με όχημα τη συγκίνηση με στόχο το «traffic» αλλά τη βοήθεια να κατανοήσουμε το φαινόμενο και τις ρίζες του.
Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε εκεί τη στιγμή που ο δολοφόνος βάζει τα χέρια στο λαιμό της γυναίκας θύματος, αλλά να έχουν κοπεί από τη ρίζα πριν καν φτάσουν εκεί.