image

Scooter: Ευκολία, οικονομία και τεχνολογία

Τα scooter πραγματοποιούν μια χρυσοφόρο πορεία στην αγορά µοτοσικλετών της χώρας µας και ταυτόχρονα ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό άλμα.

Παρότι η κατηγορία των scooter «γεννήθηκε» πολλές δεκαετίες πριν, συνδέθηκε αρχικά μόνο με την χαμηλού κόστους αστική μετακίνηση. Για πολλές δεκαετίες στο περιθώριο, τα scooter όχι μόνο επανήλθαν δυναμικά τη νέα χιλιετία, αλλά πλέον επικρατούν σε πολλές αγορές -μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Η δεύτερη νεότητα και η επικράτηση των scooter στις παγκόσµιες αγορές ήρθε όταν οι Ιάπωνες κατασκευαστές, για πολλοστή φορά στην ιστορία, διείδαν τη δυναµική που θα είχαν ως ένα πρακτικό, φιλικό και εύχρηστο -ελέω αυτόµατης µετάδοσης- µέσο αστικής µετακίνησης.

Δειλά τη δεκαετία του ’90 και πολύ πιο δυναµικά µε τη νέα χιλιετία, τα scooter έγιναν συνώνυµο της αστικής µετακίνησης, στην πιο βασική τους µορφή µε µικρούς δίχρονους και στη συνέχεια τετράχρονους κινητήρες.

Vespa Elettrica

H ηλεκτρική Vespa Elettrica

Στην πορεία µεγάλωσαν, µεγάλωσαν λίγο ακόµα, έγιναν mega scooter και σήµερα κάποια από αυτά µπορούν να συµπεριφέρονται σαν κανονικές σπορ µοτοσικλέτες. Ταυτόχρονα,από άσχηµα παπάκια µεταµορφώθηκαν σε κύκνους.

Από τα µικρά και εξόχως οικονοµικά scooter πόλης των 125 κ.εκ. έως και τα mega των 550 κ.εκ., όλα έχουν στο dna τους την πρακτικότητα, την ευκολία, την άνεση και την οικονοµία.

Τα scooter στην ηλεκτρική εποχή

Σήμερα, τα scooter περνούν ταχύτατα στον εξηλεκτρισμό τους. Από το φουτουριστικό παράδειγμα του BMW CE 04, έως τις πιο «γήινες» υλοποιήσεις της Piaggio με το Piaggio 1, της Vespa με την Elettrica και της Daytona με το F5, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές προσθέτουν ηλεκτρικά scooters στη γκάμα τους.

Daytona F5

Το πολύ προσιτό ηλεκτρικό Daytona F5

Πανεύκολα στην οδήγηση, με μεγάλους χώρους για την αποθήκευση των απαραίτητων, καλή κάλυψη από τον αέρα και τα νερά του δρόμου, αξιόπιστα και σε δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις για κάθε απαίτηση, δικαίως αποτελούν την αιχμή του δόρατος των αστικών μετακινήσεων.

Επιπρόσθετα, ακριβώς λόγω του αστικού τους χαρακτήρα, τα scooters αποτελούν τον ιδανικό τύπο δικύκλου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Διαθέτουν άπλετο χώρο για την τοποθέτηση μπαταριών, ενώ επιτυγχάνουν μεγάλη ανάκτηση ενέργειας λόγω των συνεχών επιταχύνσεων και επιβραδύνσεων στην πόλη.