Χουάν Κάρλος Ναβάρο: Η πρώτη μπομπίτα που γέννησε έναν μύθο
Η πορεία του Χουάν Κάρλος Ναβάρο με την Μπαρτσελόνα από τις 23 Νοεμβρίου 1997, όταν έκανε το ντεμπούτο του με τους «μπλαουγκράνα» κόντρα στην Γρανάδα έχει όλη την αφηγηματική χάρη μιας σελίδα της Wikipedia. Με τη μόνη διαφορά ότι οι δικές της στιγμές είναι γυρισμένες με μια απίθανη καρτποσταλική ομορφιά και δοσμένες με μπόλικη αίσθηση αυθεντικότητας.
Από τα εντυπωσιακά σκηνικά που στήθηκαν στις 23 απονομές του σε συλλογικό επίπεδο ως τα τελευταία μέτρα μια απίθανης διαδρομής που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση... Το παιχνίδι του Ναβάρο δεν πρόσφερε κάτι το επαναστατικό ή το καινοτόμο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ο La Bomba δεν ήταν ο παίκτης που θα πασάρει χωρίς να κοιτάει ή θα καρφώνει στα μούτρα των ψηλών. Τα αθλητικά προσόντα δεν μπήκαν ποτέ στην εξίσωση ενώ τα τελευταία χρόνια της καριέρας του έπαψε να είναι κομβικός για την Μπαρτσελόνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ναβάρο πέρασε στη μυθιστορία ως σύμβολο μιας ομάδας και, παράλληλα μιας γενιάς που σάρωσε τα πάντα στον διάβα της και ουχί ως ο βετεράνος που ζει με τα κατορθώματα του παρελθόντος. Μαζί με τον κολλητό του, Πάου Γκασόλ και τον Φελίπε Ρέγιες έφτασαν στο σημείο να κοντράρουν δις την Team USA σε Πεκίνο και Λονδίνο, κατακτώντας συνολικά 10 μετάλλια με τη «ρόχα» σε Ολυμπιακούς Αγώνες, EuroBasket και Παγκόσμια Κύπελλα.
Με την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα πανηγύρισε τις δυο EuroLeague του κλαμπ σε Βαρκελώνη και Παρίσι, οκτώ πρωταθλήματα Ισπανίας, το Κύπελλο Κόρατς του '99, επτά Copa del Rey και πέντε Supercopa. Πλέον στα 41 του χρόνια, υπηρετεί τους «μπλαουγκράνα» ως τιμ μάνατζερ και ουδέποτε θα ξεχάσει εκείνο το ματς με τη Γρανάδα. Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια. Όταν η ιστορία άρχισε να γράφει...
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ναβάρο
Ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ της Μπαρτσελόνα (1996-'04), της Τζιρόνα (2006-'08), της Ρεάλ Μαδρίτης (2009-'10) και νυν international scout των Λος Άντζελες Λέικερς, Αντόνιο Μαθέιρας, ήταν εκείνος που σύστησε τον Ναβάρο στο μπασκετικό κοινό της Ισπανίας.
Στα τέλη των 90s, ο έμπειρος παράγοντας ήταν υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα και έκανε το καθιερωμένο σαββατιάτικο scouting trip.
«Πήγα σε ένα παιχνίδι στο Σαντ Φελίου, τη γενέτειρά του Ναβάρο όπου συνάντησα τον πατέρα του. "Να προσέξεις τον γιο μου" ήταν η συμβουλή του. Ο "Χουάνκι" αντιμετώπιζε παιδιά που ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερά του. Πρόκειται για τεράστια διαφορά αν μιλάμε για πιτσιρίκια 11 χρονών. Αν ο πατέρας του δεν μου έλεγε ότι ο γιος του ήταν δυο χρόνια μικρότερος, πιθανότατα να μην είχα αντιληφθεί πόσο ενδιαφέρον είχε αυτό το παιδί...» θυμάται ο Μαθέιρας.
Και προσθέτει: «Ο Μιγκέλ Λόπεθ Αμπρίλ, ο προπονητής του για μια τριετία από τα 13 ως τα 15 του, κατάλαβε αμέσως ότι είχε να κάνει με ένα ξεχωριστό και σπουδαίο project!
Ο Πάου Γκασόλ ήλθε αργότερα στην Μπαρτσελόνα. Και οι δυο τους είχαν τεράστια αυτοπεποίθηση και, κυρίως, κανέναν φόβο! Δεν μπορώ να εξηγήσω πως ταίριαξαν, μόνο αυτοί το ξέρουν». Παρεμπιπτόντως, ο Ναβάρο συνυπήρξε με τον Γκασόλ την περίοδο 1998-01 στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και ως μέσα της σεζόν 2007-08 στους Γκρίζλις, πριν ο Πάου γίνει trade στους Λέικερς.
Όσον αφορά τον Μαθέιρας, δούλεψε για έναν χρόνο ως ειδικός σύμβουλος των Σαν Αντόνιο Σπερς πριν αναλάβει χρέη GM στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Μιλάει ισπανικά, καταλανικά, αγγλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και γαλλικά ενώ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Ρόντρε Τζάκσον, υπεύθυνο για την ανάπτυξη των παικτών των Λέικερς.
Ποιος τον βάφτισε «La Bomba»
Το παρατσούκλι «La Bomba» συνόδευσε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που είδε τη φανέλα του με το 11 να αποσύρεται στην οροφή του Palau Blaugrana, πλάι στο 4 του Αντρές Χιμένεθ, το 7 του Νάτσο Σολοθάμπαλ, το 12 του Ρομπέρτο Ντουένιας και το 15 του Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο.
Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποσύρθηκε από τα παρκέ αφού προηγουμένως σημείωσε 4.152 πόντους σε 341 ματς στην EuroLeague, φιγουράροντας στη δεύτερη θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της διοργάνωσης, πίσω μόνο από τον Βασίλη Σπανούλη. Πως προέκυψε όμως το «La Bomba»;
Ο Χουάν Μόντες, άλλοτε προπονητής στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, ήταν αυτός που έδωσε στον Ναβάρο ένα από τα πιο γνωστά παρατσούκλια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. «Τον γνώρισα για πρώτη φορά σε ηλικία οκτώ ή εννιά ετών. Ήταν 8:15 το πρωί, κρατούσε μια μπάλα στα χέρια και περίμενε τον αδελφό του, τον Ρικάρντο, ο οποίος αγωνιζόταν ήδη στα μικρά τμήματα της Μπαρτσελόνα. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, τον είδα ξανά στο γήπεδο με τη φανέλα της ομάδας. Έχω απίστευτες αναμνήσεις από τον Χουάν Κάρλος. Θυμάμαι έναν αγώνα της ομάδας τζούνιορ κόντρα στην Ανδόρα, όπου πέτυχε 7 συνεχόμενα τρίποντα! Κάθε ένα και πιο μακριά! Έβαζε απίθανα καλάθια στις προπονήσεις. Έκανε το ντεμπούτο του στην ACB στις 23 Νοεμβρίου 1997. Του κόλλησα το "Bomba Navarro". Το "Bomba" δεν προέρχεται από το κλασικό σουτ του Χουάν Κάρλος αλλά από τη νοοτροπία και την εκρηκτική εικόνα του στο γήπεδο».
Ντεμπούτο σαν πόιντ γκαρντ και αλλαγή του Τζόρτζεβιτς
Στις 23 Νοεμβρίου 1997 ένας πιτσιρικάς 17 χρονών, 4 μηνών και 10 ημερών πατούσε το παρκέ του Palau Blaugrana κάνοντας το ντεμπούτο του στην Μπαρτσελόνα των Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, Αντρές Χιμένεθ, Τσάβι Φερνάντεθ και Ευθύμη Ρεντζιά κόντρα στη Γρανάδα. Ήταν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος σημείωσε 10 πόντους με 2/3 δίποντα, 6/9 βολές, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ στη νίκη της ομάδας του με 99-75.
Προπονητής εκείνης της Μπαρτσελόνα ήταν ο Χουάν Μόντες, ο κόουτς του Ναβάρο στις υποδομές των Καταλανών, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον μακαρίτη Μανέλ Κομάς που παραιτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου ενώ ο Ρομπέρτο Ντουένιας επανήλθε έπειτα από απουσία τριών μηνών, λόγω τραυματισμού.
Ο Ναβάρο, λοιπόν πέρασε για πρώτη φορά στο παρκέ στο 18' ως το ημίχρονο και στα τελευταία λεπτά του ματς, παίζοντας ως πόιντ γκαρντ και αντικαθιστώντας τον Τζόρτζεβιτς. Ήταν η πρώτη παράσταση ενός τύπου που εξελίχθηκε σε σεσημασμένο σκόρερ τα επόμενα χρόνια, κατακτώντας τα πάντα, γεμίζοντας το παλμαρέ του με ρεκόρ, διακρίσεις, τίτλους και ατομικά βραβεία.
Παρεμπιπτόντως, το ντεμπούτο του στην EuroLeague έγινε έπειτα από τρία χρόνια, στις 18/10/2000 όταν η Μπαρτσελόνα επικράτησε στο Μαυροβούνιο της Μπουντούτσνοστ με 77-85, στο παιχνίδι όπου ο Ναβάρο μέτρησε 2 πόντους με 1/2 δίποντα, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 κερδισμένα φάουλ σε 11 λεπτά.
To πρώτο ρεπορτάζ της Mundo Deportivo
Την επομένη του αγώνα με τη Γρανάδα (24/11/1997), η Mundo Deportivo αφιέρωσε μια σελίδα στο ματς που συνδυάστηκε με το ντεμπούτο του πιτσιρικά που εξελίχθηκε σε εμβληματικό αρχηγό της Μπαρτσελόνα. «Χωρίς προβλήματα» ήταν ο τίτλος της ανασκόπησης του ματς. «Η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε κόντρα στη Γρανάδα μια ακόμα νίκη στη δύσκολη διαδρομή που έχει μπροστά της για το Copa del Rey.
Ο Ντουένιας γύρισε μετά από τρεις μήνες απουσίας όμως ο πρωταγωνιστής ήταν ο μικρός Ναβάρο. To Palau χειροκρότησε τον νεαρό που αντικατέστησε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς» ανέφερε στο ρεπορτάζ του ο βετεράνος δημοσιογράφος της MD, Τζόρντι Ρομάν.
Το ντεμπούτο του La Bomba πραγματοποιήθηκε μπροστά σε 5.800 οπαδούς της Μπαρτσελόνα και ο Ρομάν υπερθεμάτισε αναφορικά στον πρωτάρη Ναβάρο: «Ακόμα και ο ίδιος ο Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να κάνει μαγικά πράγματα για να κερδίσει τις επευφημίες, τόσο βροντερές και στοργικές όπως αυτές που πήρε χθες ο Χουάν Κάρλος στο ντεμπούτο του στη λίγκα»!
Για την ιστορία, ο Σάλε ήταν πρώτος σκόρερ των Καταλανών σε εκείνον τον αγώνα με 24 πόντους (3/4 βολές, 6/8 δίποντα, 3/7 τρίποντα) ενώ σε ό,τι αφορά τον Ευθύμη Ρεντζιά, ο βετεράνος διεθνής σέντερ είχε 7 πόντους με 3/3 βολές, 2/4 δίποντα και 7 ριμπάουντ σε 28 λεπτά συμμετοχής.
Η ιστορία της «μπομπίτας»
Η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν τη Σαραγόσα στις 17 Μαρτίου 2013. Το χρονόμετρο έδειχνε 3'26'' για τη λήξη, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο πήρε το σκριν, ακολούθως πήρε τον δεξιό διάδρομο προς το καλάθι των φιλοξενούμενων και πέτυχε ακόμα δύο πόντους με την κλασική του κίνηση, την «μπομπίτα».
Ακριβώς όσους χρειαζόταν, δηλαδή ώστε να ξεπεράσει τον τεράστιο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο (7.129) στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Μπαρτσελόνα! Αυτό το... κάτι σαν μικρό μπάσιμο, λοιπόν, ήταν η κίνηση που είχε πατεντάρει ο θρύλος των «μπλαουγκράνα».
Ο Αντόνιο Μαθέιρας είχε αναφέρει επί του θέματος, όσον αφορά την χαρακτηριστική κίνηση του Ναβάρο: «Ουδείς δοκίμασε τη "μπομπίτα" πριν από αυτόν, πλέον οι νέοι παίκτες δοκιμάζουν το floater επειδή είδαν τον Ναβάρο να το κάνει...
Εδειξε σε όλους ότι το να είσαι νικητής και να απολαμβάνεις το παιχνίδι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί». Ο ίδιος πάντως εξήγησε τον λόγο που καθιέρωσε αυτό το ιδιαίτερο floater: «Ξεκίνησα να το κάνω για να αποφύγω τις τάπες. Σουτάρω πριν πλησιάσω στη ρακέτα, όπου είναι μαζεμένοι όλοι οι ψηλοί παίκτες. Δεν έχει σημασία η απόσταση.
Εξαρτάται από την αυτοπεποίθηση που έχεις κάθε μέρα, σε κάθε αγώνα. Αν, πάντως, έχεις δοκιμάσει μια μπομπίτα από κοντά, μάλλον θα τολμήσεις και από μακριά».