Στέφαν Γέλοβατς: Ένα παιδί απ' το Νόβι Σαντ που ήθελε να παίξει μπάσκετ
Το νήμα της ζωής του «κόπηκε» νωρίς. Απότομα. Ο Στέφαν Γέλοβατς δεν είναι πια στη ζωή! Ο θρήνος στην ΑΕΚ, στο μπάσκετ, παντού, είναι τεράστιος.
Ο Νίκος Παππάς, μετά τη νίκη στο Λαύριο, είχε ξεστομίσει την πιο ταιριαστή ατάκα: «Το περιστατικό με τον αδελφό μας τον Στέφαν. Έναν παλικαρά 2.10. Χαροπαλεύει, δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς».
Ο παλικαράς των 208 εκατοστών δεν είχε τις πιθανότητες υπέρ του. Από τη στιγμή που το σώμα του χτύπησε στο έδαφος, στο γυμναστήριο της ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, τα... χαρτιά που είχαν μοιραστεί ήταν «σημαδεμένα».
Αν ο Στέφαν Γέλοβατς έπρεπε να παίξει μπάσκετ για να μείνει στη ζωή, να είστε σίγουροι ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν όρθιος. Μαζί μας. Με εκείνο το πελώριο χαμόγελο. Που τον είχε κατατάξει στην κατηγορία των «καλών παιδιών». Ένα καλόπαιδο που μπορούσε να σου βάλει 30 πόντους στην καθισιά του.
Και στη συνέχεια να βγει από τα αποδυτήρια σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Στην ΑΕΚ μιλούσαν για την καλοσύνη του. Και πριν αρχίσει η τελευταία περιπέτεια της ζωής του. Έλεγαν για έναν ήρεμο άνθρωπο. Αλλά και για κάποιον που είχε τεράστιο άγχος. Ο Στέφανος Δέδας είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν είχε δει ξανά παίκτη με τόσο άγχος.
Ποιος ξέρει, ίσως ο Στέφαν να βιάζονταν να ζήσει λίγο παραπάνω. Να παίξει μπάσκετ. Και να γουστάρει. Όπως έκανε τόσα χρόνια.
Σερβία σημαίνει μπάσκετ
Ο Στέφαν Γέλοβατς γεννήθηκε και μεγάλωσε σε... πορτοκαλί φόντο. Δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Στη Σερβία το εθνικό άθλημα είναι το μπάσκετ. Και τα ερεθίσματα πολλά.
Για τον ίδιο η επιλογή του μπάσκετ ήταν εύκολη. Τα είδωλα υπήρχαν. Πρώτος και καλύτερος ο Βλάντε Ντίβατς. Και λίγο μετά ο Πέτζα Στογιάκοβιτς. Κάπως έτσι, ο πιτσιρικάς Στεφάν παρακολουθούσε με μανία τους αγώνες των Σακραμέντο Κινγκς, όταν ο Ντίβατς και ο Πέτζα ήταν συμπαίκτες.
Ο πρώτος προπονητής του ήταν ο Γιάνκο Λουκόφσκι, στην ομάδα της Νόβι Σαντ. Ο Γέλοβατς ήταν γέννημα θρέμμα του Νόβι Σαντ.
Στην ηλικία των 19 ετών ήρθε η ώρα για την πρώτη... βαριά φανέλα, αυτή της Παρτιζάν. Αλλά όταν κλήθηκε να βάλει την πρώτη επαγγελματική τζίφρα του, το έκανε για χάρη της Βιζούρα. Τότε, το 2008, είχε αυτή την ονομασία. Τώρα πια τη λένε Μέγκα Μπέμαξ, το «εργοστάσιο» των Σέρβων που βγάζει ΝΒΑερς.
Η Μέγκα έμεινε στην καρδιά του. Ήταν η πρώτη του αγάπη. Και δεν την ξεχνάς ποτέ. Ακόμη και όταν χρειάστηκε να φύγει για να πάει στον Ερυθρό Αστέρα, το 2010. Μία σεζόν αργότερα, ο δρόμος τον έβγαλε ξανά στη Βιζούρα. Στην αγάπη του.
Τα τρόπον τινά στενά όρια της Σερβίας δεν μπορούσαν να τον κρατήσουν παραπάνω. Το καλοκαίρι του 2011 ο Γέλοβατς βρέθηκε στην Τουρκία και στην Αντάλιασπορ. Εκεί επιβεβαίωσε ότι μπορούσε να σκοράρει με καλό ρυθμό.
Και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στην Ιταλία και τη Γιούβεκαζέρτα. Ο δρόμος τον έβγαλε μέχρι τη Λιθουανία. Η Λιέτουβος Ρίτας ήταν η ομάδα που του πρόσφερε μία θέση στο ρόστερ της, για τη σεζόν 2013-2014. Ήρθε η ώρα για να ανταγωνιστεί τα... μεγάλα παιδιά στη EuroLeague και στο EuroCup.
Ήταν συμπαίκτης με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, όταν οι Λιθουανοί αγωνίστηκαν στη EuroLeague. Στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 84-83 (17/10/2013) ο Σέρβος είχε 7 πόντους, 1 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 12:52 στο παρκέ.
Στο ματς της Αθήνας (νίκη για τους «πράσινους» με 80-72), 21/11/2013, ο Γέλοβατς... ξεπόρτισε: 19 πόντους με 2/4 τρίποντα, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 13:28!
Από τη Λιθουανία, ο Γέλοβατς βρέθηκε στην Ισπανία και τη Σαραγόσα. Έμεινε εκεί για τρεις σεζόν (2014-2017) παίζοντας 33 ματς στο EuroCup έχοντας 13.8 πόντους και 5.4 ριμπάουντ.
Η χάρη του πιτσιρικά από το Νόβι Σαντ έφτασε μέχρι και τη Ρωσία. Με Νίζνι Νόβγκοροντ να προστίθεται στο βιογραφικό του. Μάλιστα τη σεζόν 2017-2018 ο Γέλοβατς κατέγραψε 19.8 πόντους και 7.1 ριμπάουντ συμμετέχοντας στην VTB League, στο FIBA Europe Cup και στα προκριματικά του BCL.
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 ο Γέλοβατς έγραψε ιστορία στην VTB League, ξεπερνώντας τον Κιθ Λάνγκφορντ. Στην αναμέτρηση με την Κάλεβ Ταλίν σταμάτησε στους 49 πόντους, μαζί με 15 ριμπάουντ! Ο Λάνγκφορντ είχε πετύχει 42 πόντους.
Μετά τη Ρωσία ακολούθησε η Μπάμπεργκ (όπου αγωνίστηκε μαζί με τον Νίκο Ζήση ως αντίπαλος της ΑΕΚ στο BCL), η Γκαζιάντεπ και η Νέο-Φίνιξ στην Ιαπωνία.
Από τα ταξίδια του ο Γέλοβατς έμαθε και αρκετές ξένες γλώσσες. «Μαθαίνω ρώσικα, είναι πολύ κοντά στα σέρβικα», είχε πει σε μία συνέντευξή του στη VTB League όταν φορούσε τη φανέλα της Νίζνι. Και πρόσθεσε: «Εκτός από σέρβικα, ρώσικα και αγγλικά, μιλάω ισπανικά και ξέρω λίγα τούρκικα. Οπότε πέντε γλώσσες».
«Εκτός από σέρβικα, ρώσικα και αγγλικά, μιλάω ισπανικά και ξέρω λίγα τούρκικα. Οπότε πέντε γλώσσες».
Τελευταίος σταθμός η ΑΕΚ
Ο δικέφαλος αετός και τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ έμελλε να είναι τα τελευταία που φόρεσε στη μεγάλη καριέρα του. Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε με την Ένωση ήταν το ματς με τον Ιωνικό, στη Νίκαια.
Είχε ξεκινήσει φουριόζος, με 7 πόντους σε σκάρτα 8 λεπτά στο παρκέ. Τότε ήταν που γύρισε το πόδι του. Και δεν αγωνίστηκε ξανά. Το ήθελε. Το περίμενε σαν τρελός. Περίμενε ότι θα αγωνιστεί στο ματς με τη Ρίγα, στα Άνω Λιόσια. Αλλά η μοίρα του ήταν αλλιώς γραμμένη.
Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε πέντε αγώνες στην Basket League, έχοντας στο ξεκίνημα δύο συνεχόμενα ματς με 21 πόντους, απέναντι σε Ολυμπιακό και Λάρισα. Είχε 11.2 πόντους ανά παιχνίδι, με 4.4 ριμπάουντ.
Στο BCL αγωνίστηκε μόλις σε δύο αγώνες, έχοντας 16.1 πόντους και 2.3 ριμπάουντ.