Αγουέρο: Δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή σας... (vids)

Αγουέρο: Δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή σας... (vids)

Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος – Κώστας Ζάλιαρης

«Αγουέροοοοοοο! Ορκίζομαι ότι δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Και είναι πιθανό να μη δείτε ποτέ ξανά»! Ο Μάρτιν Τάιλερ ούρλιαζε στη μετάδοσή του αγώνα με την ΚΠΡ, με το ρολόι να έχει σταματήσει στο 93’:20’’. Οι οπαδοί της Σίτι ζούσαν κάτι μοναδικό, κάτι μαγικό και ο Σέρχιο Αγουέρο με το γκολ – έπος είχε περάσει στην αιωνιότητα! Μια επαφή, ένα τέρμα, ένα πρωτάθλημα, το πρώτο της έπειτα από 44 χρόνια. Κι αν κάποιος πει πως δεν ήταν αυτό το διασημότερο τέρμα της Premier League, τότε λέει ψέματα.

Ένας θρυλικός επιθετικός είπε αντίο και το 2021 φρόντισε να μας… ξενερώσει κι άλλο! Αφού δεν μπόρεσαν να τον κόψουν οι αμυντικοί, τα «κατάφεραν» οι αρρυθμίες. Κι αυτή η καρδιά πόσες συγκινήσεις ν’αντέξει. Ο Αγουέρο έζησε τα πάντα, πήρε… σχεδόν τα πάντα. Γκολ, πρωταθλήματα, γυναίκες, δυνατές φιλίες. Η ζωή του τα έχει όλα, μόνο που από το πρωί της Πέμπτης (16/12) δεν θα έχει το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον ως παίκτης. Ο Νο 1 ξένος σκόρερ της Αγγλίας σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 33 ετών κι αν για κάτι θα γυρνούσε στο χορτάρι, έστω και με κίνδυνο της ζωής του, είναι να παίξει στην ίδια ομάδα (σε συλλογικό επίπεδο) με τον κολλητό του, τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Αγουέρο δεν είχε ποτέ το ίδιο χάρισμα ή το ίδιο πολιτισμικό αποτύπωμα του Ερίκ Καντονά, του ανθρώπου που άλλαξε τα πάντα στο αγγλικό ποδόσφαιρο και που ανάγκασε κοινό και media να κρέμονται από κάθε του λέξη. Οι συνεντεύξεις του Αγουέρο σπάνια είχαν κάτι διαφορετικό από ένα απλό χαμόγελο για το γκολ που πέτυχε και από μια σύντομη αναφορά πως η νίκη ανήκει στην ομάδα.

Ακόμα και παίκτες που έλαμψαν για πολύ μικρότερο διάστημα - όπως οι Κριστιάνο, Τόρες, Φαν Πέρσι, Σουάρες - αποτέλεσαν πρόσωπα θαυμασμού και αγάπης με τρόπο που ο Αγουέρο δεν υπήρξε ποτέ. Ευθύνη για αυτό έχει και το γεγονός πως δεν έπαιξε ποτέ για κάποιον από τους συλλόγους με τους περισσότερους φιλάθλους στην Αγγλία - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ ή Άρσεναλ. Ωστόσο, το ποδοσφαιρικό του στίγμα στο Νησί θα μείνει ανεξίτηλο για πάντα.

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, αλλά ο Αγουέρο ήταν πάντα εκεί, στη μεγάλη περιοχή, στο κοντινό δοκάρι, βάζοντας τη μπάλα στο πίσω μέρος των διχτυών. Είπε αντίο και το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα, δεν θα βρει κανέναν παρόμοιο να τον αντικαταστήσει.

image

Ντιέγκο Μαραντόνα – Κουν Αγουέρο: H λατρεία που έγινε μίσος!

Το βλέμμα του Θεού ήταν στραμμένο πάνω του. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα λάτρευε να παρακολουθεί από κοντά τους μικρούς συμπατριώτες του και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο η «αλμπισελέστε» τον μάγεψε. Μέσι και Αγουέρο έλαμψαν, όμως ο Κουν ήταν αυτός που του είχε κλέψει την καρδιά. Οι λόγοι;

Είχε σπάσει το ρεκόρ του Θεού, αφού μόλις στα 15 του χρόνια έκανε ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία της Αργεντινής με την Ιντεπεντιέντε. Ναι, τα είχε καταφέρει 10 μήνες νωρίτερα από τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Ντιεγκίτο λάτρεψε τον Αγουέρο μιας και ήταν αυτός που του έφερε το πρώτο του εγγόνι! Η μικρή του κόρη Τζιανίνα αγάπησε τον Κουν και καρπός του έρωτά τους ήταν ο νεαρός που ζύγιζε κάτι λιγότερο από 4 κιλά και πήρε το όνομα Μπέντζαμιν Μαραντόνα Αγουέρο.

Το ότι έγινε αμέσως μέλος της Ιντεπεντιέντε δεν είχε πειράξει τον Ντιέγκο. Ωστόσο, ο χωρισμός τους έπειτα από τέσσερα χρόνια γάμου έβαλε τέλος και στη σχέση του Θεού με τον Κουν. Από τότε ο Μαραντόνα αντιπαθεί τον Αγουέρο και μια... αθώα φωτογραφία που είχε ανεβάσει με τον δικηγόρο του, αποκάλυψε ένα μυστικό!

Στο πίσω μέρος φαίνεται ένα κάδρο με μια φωτογραφία, όπου ο Αγουέρο κρατάει τον εγγονό του Μαραντόνα, από την εποχή που αγωνιζόταν στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με το πρόσωπο του Αργεντινού άσου… μουτζουρωμένο!

«Είναι αδύναμος. Δε θέλω να έχω καμία σχέση μαζί του» ήταν το σχόλιο του Ντιεγκίτο για τις εμφανίσεις του πρώην γαμπρού του με την Εθνική Αργεντινής. «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα μαζί μας. Σε ευχαριστούμε, Ντιέγκο. Αναπαύσου εν ειρήνη» είχε γράψει ο Αγουέρο λίγο μετά τον θάνατο του Ντιέγκιτο.

image

Ατλέτικο - Το «μπαμ» του στην Ευρώπη

Με τέτοια οικονομικά δεδομένα στη Λατινική Αμερική και το ποδόσφαιρό της που ήταν αναμενόμενο ότι ο Αγουέρο δεν θα έμενε στην Ιντεπεντιέντε για καιρό. Eτσι, πουλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 23 εκατομμύρια μετά από μόλις μία φουλ σεζόν. Ήταν ένα ποσό - ρεκόρ και για τους Μαδριλένους και για αργεντίνικη ομάδα. Η σχέση του Αγουέρο με την Ιντεπεντιέντε παρέμεινε δυνατή. Ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός του παίκτη με την ομάδα κρατά έως σήμερα.

Η κορυφαία του στιγμή ήταν η κίνησή του με τρέξιμο για να σκοράρει για το 4-0 με τη μισητή συμπολίτισσα, Ρασίνγκ. Αυτό ήταν ένα από τα τρία γκολ σε δύο ματς εναντίον των μισητών αντιπάλων της Ιντεπεντιέντε. Ένα τρέξιμο και μία ενέργεια που ήταν ένα σκληρό... χτύπημα για τον Ντιέγκο Σιμεόνε στο πρώτο του ματς ως τεχνικός.

Στην Ατλέτικο χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής, όμως όταν τα κατάφερε συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Φερνάντο Τόρες, τον οποίο υποστήριζε ως δεύτερος κυνηγός. Ο Τόρες ήταν ένας μέντορας του Αγουέρο στο γήπεδο. Ο Αργεντινός ήταν σαν να αντέγραφε τον Ισπανό επιθετικό σε σχέση με τις κινήσεις του. Γι αυτό το λόγο αποφάσισε να κάνει τατουάζ «Tengwar» (όπως το είχε κάνει ο Τόρες), λέξη από τη γλώσσα των ξωτικών του Τόλκιν, συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Η περίοδος του Αγουέρο στην Ατλέτικο έχει μείνει περισσότερο για τον θρίαμβο της ομάδας στο Europa το 2010. Πάνω από 20.000 οπαδοί της Ατλέτικο βρέθηκαν στο Volksparkstadion του Αμβούργου για να δουν την ομάδα τους να κερδίζει τη Φούλαμ και να κατακτά το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο σε ένα διάστημα πέντε δεκαετιών.

Ο Ντιέγκο Φορλάν ήταν ο ήρωας της βραδιάς, όμως ο Αγουέρο έδειξε πως ήταν προορισμένος για πολύ μεγαλύτερα πράγματα από την Ατλέτικο που τερμάτισε 9η στη LaLiga εκείνη τη χρονιά. Έναν χρόνο μετά ο Αγουέρο αποφάσισε πως ήταν έτοιμος για μία νέα πρόκληση και ήθελε να πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι και την Premier League, ομάδα που τον ήθελε από όταν ήταν πιτσιρικάς στην Αργεντινή.

Το είδωλό του από μικρός στην Αγγλία ήταν ο Μάικλ Όουεν, ένας ταχύτατος και ικανός στράικερ που ήταν Νο1 και γινόταν πρωτοσέλιδο με τις εμφανίσεις του με τη Λίβερπουλ και την Αγγλία όταν ο Αγουέρο ήταν στις ομάδες Νέων της Ιντεπεντιέντε. Επειτα από μια διετία, 234 ματς και 101 είχε έρθει η ώρα για τα καλύτερα.

image

Σβήνοντας 44 χρόνια ξηρασίας με το γκολ που τράνταξε τον πλανήτη

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαΐου του 2012. Το ματς της Γιουνάιτεντ με την Σάντερλαντ είχε τελειώσει στο «Στάδιο του Φωτός», η τότε ομάδα του Σερ Άλεξ είχε κάνει τη δουλειά της και απλά περίμενε το στραβοπάτημα της Σίτι για να πανηγυρίσει τον τίτλο. Και τότε ο Σέρχιο Αγουέρο είπε το μεγάλο «όχι» και ταυτόχρονα βροντοφώναξε «εγώ είμαι εδώ» για τη Σίτι ώστε να μπει τέλος στα 44 χρόνια δίχως πρωτάθλημα.

Το 93:20 έγινε logo σε ολόκληρη σειρά προϊόντων των «πολιτών» εν έτει 2021, αφού αυτοί οι αριθμοί δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Όπως επίσης δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς τις κραυγές του Μάρτιν Τάιλερ. Αυτός μερικά χρόνια αργότερα συνάντησε τον Αργεντινό και του χάρισε κορνιζαρισμένες όλες τις σημειώσεις του από εκείνο το ματς, στο οποίο είχε βρεθεί για την περιγραφή για λογαριασμό του SkySports.

«Balloteli... Agueroooooooooo..... I swear you'll never sere anything like this, ever again». Αυτό. Τίποτα άλλο από λέξεις. Οι εικόνες από εκείνες τις στιγμές μιλούν όλες από μόνες τους. Και ο Σέρχιο Αγουέρο είχε καταφέρει από την πρώτη του σεζόν στα γαλάζια, να κάνει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Σκόραρε 30 φορές στην παρθενική του χρονιά και τότε είχε γίνει ο πρώτος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο με τον σύλλογο του Μάντσεστερ μετά τον Φράνσις Λι από το 1972!

image

Μια δεκαετία που άλλαξε την ιστορία της Σίτι

Ουδείς θα μπορούσε να το πιστέψει το 2011 ότι αυτός ο άνθρωπος θα είχε καταφέρει τόσα πολλά με την Μάντσεστερ Σίτι. Τόσο που δέκα χρόνια αργότερα θα ήταν εκ των θρύλων τα αγάλματα των οποίων θα χάζευε ο κόσμος έξω από το Etihad, μαζί με τους Βινσέν Κομπανί και Νταβίντ Σίλβα.

Εν έτει 2021 και έχοντας αποχωρήσει από το Μάντσεστερ το καλοκαίρι, ο Σέρχιο Αγουέρο ξέρει πως είναι ο 4ος κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην Premier League πίσω από τους Άλαν Σίρερ (260), Γουέιν Ρούνεϊ (208) και Άντι Κόουλ (187).

Είναι ο πρώτος ξένος γκολτζής στο κορυφαίο πρωτάθλημα (184) έχοντας ξεπεράσει τον Τιερί Ανρί, ο κορυφαίος όλων για την Μάντσεστερ Σίτι (260 γκολ σε 390 ματς, 16 χατ-τρικ) και φυσικά ο πρώτος και στο Champions League για τους «πολίτες».

Από το γκολ με την ΚΠΡ και το πιο δραματικό φινάλε στα χρονικά της λαμπερής Λίγκας, έφτασε να μετρήσει συνολικά πέντε πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Αγγλίας, έξι League Cups και μόλις έναν τελικό Champions League, όπου όμως έμεινε με δάκρυα λύπης βλέποντας τον αντίπαλο να σηκώνει στον ουρανό του «Ντραγκάο» την κούπα.

Επιπλέον, είναι ο κορυφαίος στο κομμάτι της επίτευξης γκολ ανά λεπτά συμμετοχής στην Premier, έχοντας ένα τέρμα ανά 107,9 λεπτά που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.

Κι αυτό φυσικά προέκυψε και από τον τρόπο με τον οποίο τον χειρίστηκε προς το φινάλε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον Καταλανό να τον αδικεί, αλλά να μην αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα από τον Αργεντινό.

Αυτός παρέμεινε απόλυτος επαγγελματίας, τρομερά πιστός στο κλαμπ και έκανε τον προπονητή να δακρύσει στο τελείωμα της περασμένης σεζόν στη σκέψη πως χάνει έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο και ποδοσφαιριστή από την ομάδα του και την καθημερινότητά του.

image

Ο καημός που δεν έπαιξε με τον Μέσι

Η Μπαρτσελόνα θα γινόταν η ομάδα στην οποία ο Σέρχιο Αγουέρο θα κατάφερνε να εκπληρώσει ένα μεγάλο του ποδοσφαιρικό όνειρο. Πέρα από την εθνική ομάδα της Αργεντινής, ήθελε να βρεθεί με τον Λιονέλ Μέσι και σε συλλογικό επίπεδο και να πετύχουν πολλά πράγματα μαζί. Η Βαρκελώνη θα γινόταν ο τόπος της συνύπαρξής τους. Εκεί που θα μπορούσαν να συνεργαστούν... με κλειστά μάτια και να βάλουν μεγάλους στόχους. Και αυτό δεν έγινε ποτέ.

Οι τελευταίοι μήνες της καριέρας του Σέρχιο Αγουέρο ήταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Μετακόμισε στην Καταλονία για να βρει τον καλύτερό του φίλο και να παίξουν μαζί, όμως, ούτε αυτό έγινε, ούτε τη μεταγραφή του κατάφερε να χαρεί.

Ο Μέσι έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν αφού η LaLiga δεν έκανε υποχωρήσεις στα οικονομικά δεδομένα και δεν δέχθηκε το νέο συμβόλαιο του παίκτη με τους «μπλαουγκράνα», ενώ, ο 33χρονος έπαιξε ελάχιστες φορές με τη φανέλα της νέας του ομάδας μέχρι τη στιγμή της καρδιακής αρρυθμίας.

Έχοντας πάρει ελεύθερη μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα, ο Αγουέρο έπαιξε μόλις πέντε φορές όταν πλέον κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό με τον οποίο έφτασε στη νέα πόλη διαμονής του. Σκόραρε και στο clasico με την Ρεάλ, στην ήττα (2-1) της νυν ομάδας του Τσάβι, ωστόσο, στα τέλη του Οκτώβρη σε αναμέτρηση με την Αλαβές ήρθε η δυσάρεστη εξέλιξη που τον οδήγησε τελικά στην αναγκαστική απόσυρση, ώστε να χαρεί τη ζωή του έχοντας προλάβει και ακούσει το σήμα της καρδιάς του.

image

Η εθνική Αργεντινής και η χρυσή φουρνιά

Η τελευταία συμμετοχή του Σέρχιο Αγουέρο με την εθνική ομάδα της Αργεντινής ήταν η παρουσία του με αλλαγή στον προημιτελικό του φετινού Copa America, με την «αλμπισελέστε» να φτάνει στην τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του τροπαίου στον τελικό με την Βραζιλία.

Το ματς με το Εκουαδόρ ήταν αυτό το οποίο ο θρύλος της Σίτι θα θυμάται ως το ... αποχαιρετιστήριό του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, προτού οι συμπατριώτες του και ο κολλητός του, Μέσι, φτάσουν στο τρόπαιο, το πρώτο για την Αργεντινή μετά από 28 χρόνια.

Πίσω στο 2005, το τμήμα κ-20 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ολλανδία, με διεθνείς όπως οι Μπίγλια, Ζαμπαλέτα, Μέσι, Αγουέρο, Γκάγκο και Γκαράι. Μια φουρνιά που χαρακτηρίστηκε «χρυσή» και αργότερα προστέθηκαν στους προαναφερθέντες οι Ντι Μαρία, Μπανέγα, Πιάτι, Φάτσιο...

Ήρθε ακόμα ένα Μουντιάλ κ-20, ενώ, το 2008 ήρθε και το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Με την ανδρική ομάδα ο Αγουέρο σκόραρε 41 φορές σε 101 παιχνίδια, βρέθηκε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα όπου φυσικά ούτε εκείνος, ούτε το έθνος, χάρηκαν για κάτι σπουδαίο. Και εννοείται πως οι συμπαίκτες του, θεωρούν πως έβαλε κι εκείνος το λιθαράκι του για το Copa America του 2021.