Premier League: Κουμάντο οι «πολίτες», ο Κριστιάνο ξανά στο «σπίτι» και ο Τσιμίκας
Μισό έτος με κορονοϊό και κλειστά γήπεδα, μισή φετινή σεζόν με κόσμο και... Όμικρον. Η Σίτι στο θρόνο με αδιανόητα ρεκόρ, πολλές αλλαγές, ο CR7 πίσω στο «σπίτι» του και η αντίσταση στην ESL. Τo Gazzetta κάνει την ανασκόπηση του 2021 στην Premier League.
Η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα έδειξε στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 και στο πρώτο μισό του ημερολογιακού έτους πως... όταν πήρε μπρος, δεν υπήρχε πραγματικά καμία ομάδα να τη σταματήσει.
Οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ επανήλθαν στην κορυφή, με την Τσέλσι να είναι η δεύτερη που σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση λόγω και της αλλαγής προπονητή. Ο ένας χρόνος του Τούχελ στον πάγκο, έφερε τίτλους, επιδόσεις, clean sheets και αισιοδοξία στους «μπλε». Και από εκεί, στη Νιούκαστλ που μπορεί ν' αποδείξει στο άμεσο μέλλον πως τα λεφτά φέρνουν και την ποδοσφαιρική ευτυχία.
Η Premier και ο κόσμος της πρωτοστάτησαν όταν εμφανίστηκε η European Super League για... ένα 48ωρο, το κορυφαίο πρωτάθλημα κέρδισε τις εντυπώσεις και στο μεταγραφικό καλοκαίρι με το τεράστιο come-back του Κριστιάνο, οι Έλληνες των Λίβερπουλ και Νόριτς κάνουν περήφανη τη χώρα μας και το θέμα των προπονητών άρχισε να παίρνει λίγη από την αίγλη του... ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η απόλυτη κυριαρχία της Σίτι των ρεκόρ
Μετά το... διάλειμμα του 2020, όταν η Λίβερπουλ κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια εν μέσω πανδημίας, ταλαιπωρίας της ανθρωπότητας και μιας κατάστασης που ουδείς γνώριζε πως να την αντιμετωπίσει ορθά και με αποτελεσματικότητα, η Μάντσεστερ Σίτι επέστρεψε το 2021 στον θρόνο της. Γιατί στην εποχή του Πεπ Γκουαρδιόλα, η πρώτη θέση της βαθμολογίας της Premier League έχει γίνει θρόνος των «γαλάζιων» του Μάντσεστερ.
Με τη Λίβερπουλ να κάνει καταστροφικό ξεκίνημα μέσα στο έτος και το «Άνφιλντ» από άνδρο να γίνεται ένα γήπεδο από το οποίο περνούσε κάθε αντίπαλος και κάθε ομάδα αισθανόταν ότι μπορούσε να πάρει βαθμούς, η Σίτι έκανε απίθανη ρελάνς και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση, παραμένοντας εκεί με άνεση μέχρι και το φινάλε. Τόσο στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-2021 όσο και στο πρώτο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, οι «πολίτες» κατέγραψαν ρεκόρ που έκαναν την εποχή του Πεπ ακόμα πιο λαμπρή για την ιστορία του κλαμπ... Ξεκινάμε την καταγραφή!
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο η Σίτι πήρε 13 νίκες στο πρωτάθλημα, τις περισσότερες σε έναρξη ημερολογιακού έτους. Αυτή η επίδοση ανήκε σε μια γενικότερη 21 νικών σε όλες τις διοργανώσεις από τον Δεκέμβρη του 2020, στο απόλυτο ρεκόρ από ομάδα της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Σίτι έγινε η πρώτη ομάδα που αν και ήταν 8η την ημέρα των Χριστουγέννων, κατέκτησε τον τίτλο!
Ισοφάρισε τα 28 παιχνίδια δίχως ήττα σε όλες τις διοργανώσεις από τον Νοέμβρη έως τον Μάρτιο, πήρε και τα 9 ματς μέσα στον Ιανουάριο, τα περισσότερα σε έναν μήνα στα χρονικά του αθλήματος επί αγγλικού εδάφους, ενώ συμπλήρωσε και 19 εξορμήσεις με θετικό αποτέλεσμα σε όλες τις διοργανώσεις. Όσο για την Premier, έγραψε ρεκόρ με 11 διαδοχικά εκτός έδρας «τρίποντα». Παράλληλα έσπασε και ρεκόρ αγγλικού κλαμπ στην Ευρώπη με 7 παιχνίδια δίχως ήττα!
Για φέτος, η Σίτι κατάφερε στις 18 πρώτες αγωνιστικές να σημειώσει 11 clean sheets, τα περισσότερα που έχει πάρει ever μέχρι αυτό το σημείο του πρωταθλήματος, έκανε ρεκόρ τερμάτων σε ένα ημερολογιακό έτος φτάνοντας στα 106 τέρματα μετά και το 4-0 επί της Νιούκαστλ στο St. James' Park, ενώ, είχε και τις περισσότερες νίκες μέσα στο 2021 πανηγυρίζοντας 34 φορές!
Η Τσέλσι το έκανε ξανά...
Ο Λάμπαρντ αποχώρησε τον Ιανουάριο, ο Τόμας Τούχελ ανέλαβε στη θέση του και από το πουθενά, δίχως να το περιμένει κανείς ή να μπορεί να το προβλέψει, οι Λονδρέζοι κατάφεραν να... αναγεννηθούν και να φτάσουν μέχρι και την κατάκτηση του Champions League!
Οι «μπλε» είχαν ξεκινήσει το 2021 με πτώση στην 9η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, με διψήφιο αριθμό διαφοράς από την κορυφή, μεταγραφικά αποκτήματα που δεν απέδιδαν και γενικότερα προβληματισμό στο εσωτερικό της ομάδας. Και όλο αυτό οδήγησε τον θρύλο του κλαμπ, Φρανκ Λάμπαρντ, στον αποχαιρετισμό με την συνηθισμένη τακτική του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Την απόλυση.
Με την έλευση του Τούχελ τα πάντα άλλαξαν και για 4η φορά από τους 6 συνολικά ευρωπαϊκούς τίτλους της (εξαιρείται το Σούπερ Καπ), η Τσέλσι έφτασε στην κορυφή σε μια σεζόν εντός της οποίας είχε αλλάξει προπονητή! Το πιο τρανό παράδειγμα πριν από τον Γερμανό τεχνικό ήταν ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, με τον οποίο στο τιμόνι οι Μπλε στέφθηκαν για πρώτη φορά Πρωταθλητές Ευρώπης το 2012, έπειτα από την απόλυση του Αντρέ Βίλας-Μπόας.
Και αμέσως μετά, όταν ο Ντι Ματέο απολύθηκε επίσης μεσούσης της σεζόν, υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ η Τσέλσι κατέκτησε το Europa League. Όσο για την πρώτη φορά χρονικά ήταν τη σεζόν 1997-98, με τον Τζιανλούκα Βιάλι να αναλαμβάνει τα ηνία τον Φεβρουάριο από τον Ρουντ Γκούλιτ και στο τέλος της σεζόν να οδηγεί τους Μπλε στο Κύπελλο UEFA.
Φέτος οι «μπλε» είναι από τις ομάδες που έχουν χτυπηθεί από τον κορονοϊό, είναι όμως διεκδικήτρια της κορυφής της Premier League, αποτελώντας το ένα κομμάτι της τριπλέτας την οποία συμπληρώνουν οι Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ αναφορικά με τις πιο μεγάλες δυνάμεις του φετινού πρωταθλήματος, με τις τρεις τους να είναι αυτές που πιθανότατα θα το πάνε μέχρι τέλους...
H Νιούκαστλ γέμισε χρυσάφι και της πηγαίνουν κόντρα...
Οι «καρακάξες» έχουν μπει πλέον σε νέα τροχιά και πορεύονται σε πιο ασφαλείς θάλασσες – τουλάχιστον στη θεωρία – μετά το ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης με τους Σαουδάραβες και το επίσημο deal των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά των μετοχών του κλαμπ.
Η περιουσία των νέων αφεντικών της Νιούκαστλ και του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν είναι αυτή που προκαλεί το ενδιαφέρον με τη διαμόρφωση της λίστας με τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυτή τη στιγμή.
Και είναι τρομερό το γεγονός πως ανάμεσα στους 10 κορυφαίους, ο Νασέρ Αλ – Κελαΐφι της Παρί κατατάσσεται μόλις στην 8η θέση!
Δεύτερος στη λίστα είναι ο Σεΐχης Μανσούρ της Μάντσεστερ Σίτι, φτάνοντας την περιουσία του στα 23,2 δισεκατομμύρια, έναντι των 320 δισ.λιρών που μετρούν οι Σαουδάραβες, ενώ, στην 3η θέση βρίσκεται ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, το αφεντικό της Red Bull που φυσικά έχει στην κατοχή του τις Ζάλτσμπουργκ και Λειψία.
Στο 4ο «σκαλί» βρίσκεται ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους με περιουσία που υπολογίζεται στα 11 δισεκατομμύρια λίρες και στην 5η θέση είναι ο Ρώσος μεγιστάνας της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς έχοντας να επιδείξει 9,6 δισ.λίρες.
Βέβαια, όλο αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις, με φήμες πως οι 19 ομάδες της Λίγκας ετοίμαζαν ένα ιδιαίτερο μεταγραφικό μποϊκοτάζ με απαγόρευση πώλησης παικτών στη Νιούκαστλ, όσα χρήματα κι αν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν οι Άραβες με την τεράστια περιουσία και την επένδυση που ήθελαν να κάνουν στο κλαμπ που ανέλαβαν...
Η χρονιά της αλλαγής προπονητών
Το επίπεδο ανταγωνισμού, τα χρήματα που διατίθενται για την ενίσχυση των ρόστερ και οι απαιτήσεις που... πιάνουν ταβάνι σε κάθε σύλλογο, έχουν κάνει την Premier League ένα πρωτάθλημα όπου η ανοχή των ιδιοκτητών των κλαμπ πάει περίπατο πολύ εύκολα. Κάπως έτσι οι προπονητές των ομάδων αντιμετωπίζουν ίσως την πιο πιεστική κατάσταση της καριέρας τους όταν αποφασίσουν να δουλέψουν σε κάποιον σύλλογο στο κορυφαίο πρωτάθλημα.
Μέσα στο 2021 οι 10 από τις 20 ομάδες της Λίγκας έχουν αλλάξει προπονητή!
Στους Big-6 τα μισά κλαμπ αποφάσισαν την αλλαγή προσώπου στην άκρη του πάγκου. Η Τσέλσι από τον Γενάρη είχε πάρει τον Τούχελ αντί του Λάμπαρντ, η Τότεναμ το καλοκαίρι εμπιστεύθηκε τον Νούνο Σάντο, έχοντας απολύσει από τον Απρίλη τον Ζοσέ Μουρίνιο και με τον Ράιαν Μέισον ν' αναλαμβάνει προσωρινά ως υπηρεσιακός.
Ο Πορτογάλος πρώην τεχνικό της Γουλβς απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ, ακολούθησε πλέον ο Αντόνιο Κόντε για να βοηθήσει τα «σπιρούνια» να ορθοποδήσουν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπειτα από μια τριετία σκέφτηκε ότι ήταν η στιγμή για την μεγάλη αλλαγή κι έτσι ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με δάκρυα και σε απόλυτα φιλικό κλίμα αποχαιρέτησε την αγαπημένη του ομάδα για να τον διαδεχθεί ο Ραλφ Ράνγκνικ.
Η Γουλβς έχει πλέον τον Μπρούνο Λαζ στο «τιμόνι» από το καλοκαίρι, αφού ο Νούνο Σάντο ήθελε την πρόκληση της Τότεναμ και απέτυχε, η Άστον Βίλα είχε τους Ντιν Σμιθ και Τζον Τέρι, ο θρύλος της Τσέλσι αποχώρησε για ν' αποκομίσει νέες εμπειρίες, να κάνει μαθήματα και να επιδιώξει να βρεθεί κάπου ως πρώτος κόουτς. Στο Μπέρμιγχαμ βρίσκεται πλέον κάνοντας το μεγάλο come-back ο τεράστιος Στίβεν Τζέραρντ, όντας σε πάγκο ομάδας της Premier League.
Από την Κρίσταλ Πάλας αποχώρησε ως φίλος για να κοιτάξει την υγεία του και την ηρεμία του ο Ρόι Χότζον, με τον Πατρίκ Βιεϊρά να παίρνει τα ηνία στον λονδρέζικο σύλλογο. Στην Έβερτον βρισκόταν ο Κάρλο Αντσελότι μέχρι το καλοκαίρι και ξαφνικά αποφάσισε ν' αφήσει τα «ζαχαρωτά» στα... κρύα του λουτρού διότι τον κάλεσε ξανά πίσω η Ρεάλ Μαδρίτης.
Στο «Γκούντισον Παρκ» προσελήφθη ο Ράφα Μπενίτεθ κάνοντας πολύ αρνητικό γκελ στον κόσμο λόγω της τρομερής του σχέσης με τη Λίβερπουλ. Το πρώτο μισό της φετινής σεζόν κύλησε πολύ δύσκολα για τον Ισπανό κόουτς, που όμως αντέχει... Η Γουότφορντ ξεκίνησε το έτος με τον Σίσκο Μουνιόθ κι αυτός απολύθηκε τον Οκτώβρη για ν' αναλάβει ο Κλαούντιο Ρανιέρι, με τον Ιταλό να επανέρχεται στην Premier έπειτα από την ιστορία που είχε γράψει με την Λέστερ.
Η Premier «έσβησε» την European Super League
Ο κόσμος του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά και οι ομάδες έστειλαν αμέσως το μήνυμα στα πλούσια αφεντικά. Το άθλημα είναι για όλους και οι συγκινήσεις του απρόβλεπτου και των εκπλήξεων στις μεγάλες διοργανώσεις δεν θα έπρεπε να «θυσιαστούν» στον βωμό των χρημάτων.
Όταν εμφανίστηκε το εγχείρημα της ESL από τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων ώστε εκείνοι να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί οικονομικά με τη δημιουργία της κλειστής Λίγκας των πλουσίων, οι οπαδοί στην Αγγλία ξεσηκώθηκαν και έδειξαν στις ομάδες τους πως είναι κάθετα αντίθετοι με την προσπάθεια για να προκληθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Και στη Λίβερπουλ και στην Τσέλσι τα μέλη των ομάδων δήλωναν πως δεν συμφωνούσαν με τις αποφάσεις που είχαν πάρει οι ισχυροί άνδρες των κλαμπ κι αφού οι «μπλε» έκαναν την αρχή, αποχώρησε όλο το Big-6 από το εγχείρημα που κατέρρευσε εντός 48 ωρών.
Βέβαια, οι αντιδράσεις έφτασαν μέχρι το μπλοκάρισμα του πούλμαν της Τσέλσι στο δρόμο προς το γήπεδο και φυσικά τα απίστευτα γεγονότα με το «ντου» των οπαδών στο «Ολντ Τράφορντ» πριν από ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, που είχε ως αποτέλεσμα της αναβολή της αναμέτρησης λίγο καιρό αργότερα.
Οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» δεν θέλουν να βλέπουν ούτε... ζωγραφιστούς τους Γκλέιζερ, ενώ από την πλευρά του ο Τζον Χένρι στη Λίβερπουλ απολογήθηκε δημόσια με βίντεο στο οποίο δήλωνε προς τον κόσμο πως έγινε παντελώς λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης...
Κριστιάνο, Τζέραρντ και Λουκάκου επέστρεψαν στην αγγλική λάμψη
Η Premier League υποδέχθηκε ξανά μέσα στο 2021 τρεις ανθρώπους που και στην... πρώτη τους εποχή προκάλεσαν μέγιστο αντίκτυπο, αλλά και τώρα με την ολική επαναφορά τους έκαναν ακόμα πιο ενδιαφέρον το ήδη συναρπαστικό πρωτάθλημα.
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε φυσικά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που επέστρεψε στο σπίτι του! Έπειτα από τεράστιες επιτυχίες με την Ρεάλ Μαδρίτης, Χρυσές Μπάλες, ευρωπαϊκά τρόπαια, τίτλους, διακρίσεις, ρεκόρ και μια μικρή εμπειρία στην Ιταλία με τη Γιουβέντους όπου πάλι πέτυχε το 90% όσων ήθελε (αν και έμεινε δίχως Champions League), έβαλε ξανά την κόκκινη φανέλα της Γιουνάιτεντ.
Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι απίστευτα χρήσιμος για επιστημονικές μελέτες και αναλύσεις και κατάφερε παρά την ηλικία του να δείξει πως διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο για το ανώτερο level ανταγωνισμού και δυσκολίας. Εννοείται πως η είδηση της μεταγραφής του – ξεκινώντας βέβαια με τα σενάρια περί της πιθανής μετακίνησης στη Σίτι – τρέλανε τις μηχανές καταγραφής αριθμών από τα social media με αντίκτυπο που ποτέ ξανά δεν είχε προκαλέσει οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό γεγονός.
Οι φανέλες του εξαφανίστηκαν από την μπουτίκ κι εκείνος από το πρώτο του ματς σκόραρε και πήρε τη Γιουνάιτεντ από το χέρι. Και στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, όντας ένας ποδοσφαιριστής που πραγματικά λύτρωνε τον σύλλογο και τον οδήγησε και στα νοκ-άουτ του Champions League με γκολ στις πέντε από τις έξι αγωνιστικές των ομίλων!
Η Τσέλσι πήρε ξανά τον Ρομέλου Λουκάκου, ο οποίος ήθελε σαν τρελός να γυρίσει και να φορέσει τη μπλε φανέλα έχοντας αφήσει μισοτελειωμένες δουλειές στο Λονδίνο. Εκεί, κυρίως ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν τον είχε πιστέψει ποτέ και ο Big Rom έβαλε σκοπό της καριέρας του όπου κι αν έπαιζε στη συνέχεια, ν' αποδείξει πως έκαναν τεράστιο λάθος στο «Στάμφορντ Μπριτζ» που δεν τον στήριξαν. Γύρισε πιο έτοιμος και «καυτός» από ποτέ έχοντας πανηγυρίσει και το πρωτάθλημα της Serie A με την Ίντερ και όλα πήγαιναν κατ' ευχήν μέχρι να προκύψει ο τραυματισμός και ο κορονοϊός...
Και φτάνουμε και στον Στίβεν Τζέραρντ! Ο θρύλος της Λίβερπουλ, ο άνθρωπος που κατάφερε να τερματίσει το σερί της Σέλτικ με τα 9 διαδοχικά πρωταθλήματα, ο αναμορφωτής της Ρέιντζερς την οποία οδήγησε στην κορυφή της σκωτσέζικης Premiership για πρώτη φορά μετά τον υποβιβασμό και την αναρρίχηση από τα χαμηλά μέχρι το ρετιρέ, είναι ξανά στην Premier.
Αποδέχθηκε την πρόταση της Άστον Βίλα και από τις πρώτες του ημέρες εκεί, η δουλειά που έχει κάνει έχει καταφέρει να σοβαρέψει και να σταθεροποιήσει το κλαμπ του Μπέρμιγχαμ. Και φυσικά πρόλαβε να γυρίσει και στο «Άνφιλντ», όπου αποθεώθηκε από τον κόσμο των «κόκκινων» που θα τον λατρεύει και θα τον ευγνωμονεί αιώνια...
Ο Τσιμίκας, ο Γιαννούλης και ο Τζόλης
Ασφαλώς το αγγλικό πρωτάθλημα έχει το δικό του πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκεί και εκπροσωπούν τη χώρα μας στην κορυφαία Λίγκα της Ευρώπης. Ο Κώστας Τσιμίκας έπειτα από έναν χρόνο υπομονής, αναμονής και σκληρής δουλειάς υπό τις οδηγίες του Κλοπ, κατάφερε να είναι απόλυτα υπολογίσιμο μέλος της Λίβερπουλ και άξιος «ανταγωνιστής» του Άντι Ρόμπερτσον.
Ο πρώην φουλ μπακ του Ολυμπιακού ξεκίνησε στο φετινό πρωτάθλημα λόγω και του τραυματισμού του Σκωτσέζου, εξ αρχής κέρδισε τους οπαδούς των «κόκκινων» με τις προσπάθειές του, το πάθος του και την ποιότητά του και έχει καταφέρει να εκπληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά του όνειρα μέσα από τις εμπειρίες στο λιμάνι.
Οι Δημήτρης Γιαννούλης και Χρήστος Τζόλης αγωνίζονται μαζί στη Νόριτς, αν και τα «καναρίνια» πραγματικά δίνουν τεράστια μάχη με στόχο την παραμονή στην Premier League. Ο σύλλογος πανηγύρισε φέτος την άμεση επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία, όμως, τα πράγματα στράβωσαν τόσο πολύ που ο Ντάνιελ Φάρκε απομακρύνθηκε και προσελήφθη στη θέση του ο Ντιν Σμιθ που είχε αποχωρήσει από την Άστον Βίλα.
Η Νόριτς απέτυχε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – μαζί και με την αμέσως προηγούμενη σεζόν στην Premier – να πάρει νίκη στην πρώτη κατηγορία και η παρουσία της στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο απόλυτος καθρέφτης της εικόνας που έδειξε στο πρώτο μισό της τρέχουσας περιόδου. Τα δυο ελληνόπουλα, πάντως, θα το παλέψουν μέχρι τέλους, απολαμβάνοντας την παρουσία τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα όπου θέλουν όλοι να βρεθούν...