Αθλήτρια της χρονιάς: Η σεζόν-όνειρο της Μαρίας Σάκκαρη
Το 2021 θα είναι αναμφισβήτητα μία χρονιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Μαρία Σάκκαρη. Σε μία ιστορική σεζόν, η Ελληνίδα τενίστρια αναρριχήθηκε στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, φτάνοντας ως το Νο6 και συμμετέχοντας σε τρεις μεγάλους ημιτελικούς: δύο σε grand slam και σε αυτόν του WTA Finals.
Το μόνο που έλειψε ήταν το… κερασάκι στην τούρτα, ένας τίτλος, καθώς σε 7 ημιτελικούς κέρδισε τον ένα, χάνοντας τελικά τον τελικό στην Οστράβα.
Αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει την εκπληκτική της πορεία το 2021, την οποία φέτος θέλει να υπεκεράσει.
Αθλήτρια της Χρονιάς, λοιπόν, για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Gazzetta Awards by NIVEA MEN, στα βραβεία του μεγαλύτερου αθλητικού site που έχουν χρυσό χορηγό το NIVEA MEN και χορηγούς την Garmin Greece και τη Νovibet: η τεράστια Μαρία Σάκκαρη!
Η πορεία της στο Tour και τα grand slam
Για τη Σάκκαρη το 2021 είχε περίεργα συναισθήματα. Ξεκίνησε την χρονιά με δύο ημιτελικούς, αλλά στο Australian Open έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο, από την Γαλλίδα Μλαντένοβιτς.
Από τον Μάρτιο και το τουρνουά του Μαϊάμι όμως, άρχισε ένα σερί εξαιρετικών πορειών και εμφανίσεων, που βδομάδα με την βδομάδα την έφερνε όλο και ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη.
Στο Μαϊάμι έφτασε ως τα ημιτελικά όπου ηττήθηκε από την Μπιάνκα Αντρεέσκου, ενώ συνέχισε τις καλές εμφανίσεις πριν την… εκτόξευση στο Roland Garros.
Εκεί κέρδισε κατά σειρά τις Ζαβάτσκα, Παολίνι, Μέρτενς, Κένιν (Νο4) και Σβιόντεκ (Νο8) για να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίζεται σε ημιτελικό grand slam.
Εκεί είχε την ευκαιρία να πάει στον τελικό, αλλά η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα έσβησε match point της Μαρίας στο τρίτο σετ και με 9-7 πήρε αυτή το εισιτήριο για τον τελικό. Ακολούθησε η απογοήτευση από τον αποκλεισμό στον δεύτερο γύρο του Wimbledon από την Σέλμπι Ρότζερς, όμως τα πράγματα πήγαιναν ολοένα και καλύτερα.
Η απότομη άνοδος και το ρεκόρ καριέρας
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελίνα Σβιτολίνα σε ένα ακόμη μεγάλο ματς, την σταμάτησε με 2-1 σετ στην φάση των «16».
Μετά ήρθε το US Open όπου έκανε άλλη μία τρομερή πορεία. Αφού απέκλεισε κατά σειρά τις Κόστιουκ, Σινιάκοβα, Κβίτοβα (Νο10), Αντρεέσκου (Νο6) και Πλίσκοβα (Νο4), έπεσε πάνω στην απίθανη Εμα Ραντουκάνου στα ημιτελικά, από την οποία έχασε με 2-0 σετ, με την νεαρή Βρετανή να παίρνει και το τρόπαιο.
Η απουσία από τον τελικό στη Νέα Υόρκη δεν την πτόησε. Εφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Top10 της παγκόσμιας κατάταξης και συνέχιζε να κοιτάζει πιο ψηλά.
Στο επόμενο τουρνουά, αυτό της Οστράβα, έφτασε στον τελικό έχοντας κερδίσει στα ημιτελικά την Σβιόντεκ. Στο ματς για το τρόπαιο έπεσε πάνω στην πιο φορμαρισμένη τενίστρια της περιόδου, την Εσθονή Ανέτ Κονταβέιτ, χάνοντας τελικά με 2-0 σετ.
Ακολούθησε άλλος ένας ημιτελικός στη Μόσχα όπου αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού την ώρα του αγώνα και πήγε για πρώτη φορά σε WTA Finals.
Εκεί κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλό της κερδίζοντας τις Σαμπαλένκα (Νο2) και Σβιόντεκ (Νο5), ενώ είχε χάσει από την Μπαντόσα.
Στον ημιτελικό έπεσε πάλι πάνω στην Κονταβέιτ, με την Εσθονή να κερδίζει με 2-1 σετ.
Η Σάκκαρη με αριθμούς το 2021
Τα στατιστικά δείχνουν και το πόσο εξαιρετική ήταν η σεζόν της Μαρίας στο Tour. Εκλεισε με 9 top-10 νίκες τις περισσότερες από κάθε άλλη τενίστρια που τελείωσε στην δεκάδα το 2021 και έγραψε ιστορία.
Από το Νο22 που ξεκίνησε την χρονιά (βρέθηκε και στο Νο25) έκανε career high με το Νο6. Μπήκε για πρώτη φορά στο Top20 στις 5 Απριλίου, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στο Νο13 και κάθε εβδομάδα βελτίωνε το ranking της. Στις 27/9 μπήκε έγινε η πρώτη Ελληνίδα στο Top10, καθώς ανέβηκε στο Νο10, ενώ την επόμενη εβδομάδα βρέθηκε στο Νο9 και μία εβδομάδα αργότερα στο Νο7, πριν κάνει ρεκόρ καριέρας με το Νο6 στις 1 Νοεμβρίου.
Η Σάκκαρη κατάφερε επίσης να μην χάσει ούτε ένα ματς από παίκτριες του Top5, σερί που κράτησε 23 μήνες.