Μίντιλαντ: Η «αγέλη των Λύκων» απειλεί τον ΠΑΟΚ
Επόμενη στάση... Μίντιλαντ. Το Conference League επιστρέφει και ο ΠΑΟΚ προβάρει το ευρωπαϊκό του κοστούμι απέναντι στην τρεις φορές πρωταθλήτρια Δανίας. Απέναντι στην ομάδα που ξεκίνησε με στόχο το Champions League, συμβιβάστηκε με το Europa και πλέον ετοιμάζεται να μετρήσει δυνάμεις στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA.
Ένα... τρένο της Ευρώπης που σκαρφίζεται κάθε φορά τρόπο να παραμείνει ζωντανό. Και πλέον φιλοδοξεί να θυσιάσει μια από τις ζωές του απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ενόψει των κρίσιμων διπλών αναμετρήσεων, το Gazzetta επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των Δανών και να παρουσιάσει σε βάθος τη φετινή τους ταυτότητα. Από το αγωνιστικό τους πλάνο και τη μεταγραφική δραστηριότητα του Ιανουαρίου, μέχρι τα βαρόμετρα και την πορεία τους σε πρωτάθλημα και Ευρώπη!
Ένα ζύγισμα αρετών και μειονεκτημάτων για τον σύλλογο που στέκεται εμπόδιο στους Θεσσαλονικείς και τους καλεί σε μπρα-ντε -φερ με διακύβευμα την πρόκριση και τη συνέχεια στο ευρωπαϊκό ταξίδι.
Γράφουν οι Νίκος Κικίδης, Βασίλης Μπαλατσός
Με φόρα για πρωτάθλημα!
Το φινάλε της περσινής regular season την βρήκε να τερματίζει στην κορυφή της βαθμολογίας και να αποκτά το πάνω χέρι ενόψει των δέκα καθοριστικών αναμετρήσεων στο γκρουπ των έξι «μονομάχων» που θα έκριναν τελικά τον πρωταθλητή. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, η Μίντιλαντ βρίσκεται στην ίδια μοίρα. Πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας, το σύνολο του Χένρικσεν φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας με 35 βαθμούς, δυο περισσότερους από την δεύτερη Κοπεγχάγη και πέντε παραπάνω από την περσινή πρωταθλήτρια, Μπρόντμπι. Η διακοπή πάντως του πρωταθλήματος στα τέλη του Νοεμβρίου έκλεισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τους «δευτεραθλητές».
Έπειτα από ένα νικηφόρο σερί που την είδε να εδραιώνεται για τα καλά στην κορυφή, η Μίντιλαντ ολοκλήρωσε τις εγχώριες υποχρεώσεις της για το 2021 με συγκομιδή μόλις ενός βαθμού στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές! Η αρχή έγινε με τη βαριά ήττα 3-0 από την Άαρχους προτού ακολουθήσει ακόμα μια στην έδρα της από την Μπρόντμπι (2-1). Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αυλαία έπεσε με γκέλα απέναντι στην ουραγό Βέιλε.
Παρά το χαμηλό βαθμό δυσκολίας και τα αγωνιστικά προβλήματα του αντιπάλου, η Μίντιλαντ δεν κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες και να δραπετεύσει με ένα απαραίτητο ψυχολογικό boost, με το τελικό 1-1 να ενισχύει την εσωστρέφεια εντός της ομάδας. Εσωστρέφεια βέβαια η οποία αμβλύνθηκε με την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου απέναντι στη Μπρόντμπι, η οποία παρά τη νίκη της στη ρεβάνς των προημιτελικών (2-1) τελικά δεν κατάφερε να αντιστρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα (0-2) και εν τέλει να πάρει το εισιτήριο. Το χρονικό διάστημα ωστόσο που έχει περάσει από τότε δεν δύναται να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη φόρμα των Δανών.
Δυο μήνες άλλωστε μόνο λίγοι δεν είναι για να αντιστραφεί πλήρως η αγωνιστική κατάσταση και το κλίμα, με τα πρώτα δείγματα αλλαγής να έχουν φανεί ήδη από τα αποτελέσματά τους στο Atlantic Cup. Μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν ομάδες που τα πρωταθλήματά τους πέφτουν σε... χειμερία νάρκη κατά τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, με αποτέλεσμα πολλοί σύλλογοι να ψάχνουν διαφορετικούς τρόπους για να αποκτήσουν ρυθμό ενόψει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.
Και οι εμφανίσεις της Μίντιλαντ στην εν λόγω διοργάνωση παρουσιάζουν σημάδια ανασυγκρότησης. Έδωσαν μεγάλη μάχη, παρά την ήττα απέναντι από τη Ζενίτ (1-0), ενώ ανά διαστήματα εντυπωσίασαν στην ευρεία νίκη τους απέναντι στη νορβηγική Βαλερένγκα (3-1). Το μεγάλο crash test βέβαια εξακολουθεί να είναι η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τα play-off του Conference League, λίγες μόνο μέρες πριν από την επιστροφή των εγχώριων υποχρεώσεων απέναντι στην Άαλμποργκ.
Από τις «μάχες» με Σέλτικ στο... θρίλερ της Βουλγαρίας
Η κατάληψη της δεύτερης θέσης την προηγούμενη περίοδο σήμαινε πως το ευρωπαϊκό της ταξίδι θα ξεκινούσε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Έτσι κι έγινε, με τη Μίντιλαντ να βρίσκει στο δρόμο της την Σέλτικ του Άγγελου Ποστέκογλου και να παίρνει τελικά την πρόκριση με συνολικό σκορ 3-2. Ο επόμενος γύρος ωστόσο δεν είχε θετική έκβαση. Η κληρωτίδα έβγαλε το όνομα της Αϊντχόβεν ως τελευταίο εμπόδιο πριν από τα play-off της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και οι Ολλανδοί έδειξαν από την πρώτη στιγμή πως δεν αστειεύονταν.
Η υπόθεση πρόκριση ξεκαθάρισε από το πρώτο κιόλας μεταξύ τους ραντεβού, με την PSV να επικρατεί 3-0, να ολοκληρώνει τη δουλειά με ακόμη μια νίκη στη Δανία (0-1) και να στέλνει τη Μίντιλαντ στους ομίλους του Europa League. Επόμενοι αντίπαλοι; Μπράγκα, Ερυθρός Αστέρας και Λουντογκόρετς! Οι Δανοί κληρώθηκαν σε όμιλο «φωτιά», με τους τέσσερις «μονομάχους» σε πρώτη ανάλυση να έχουν ισάξιες πιθανότητες για πρόκριση στα play-off, όμως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως το εισιτήριο της επόμενης φάσης ήταν υπόθεση... τριών.
Αφού ξεκίνησε μουδιασμένα με συγκομιδή μόλις δυο βαθμών στις πρώτες τρεις αγωνιστικές, η Μίντιλαντ... ρέφαρε τις επόμενες εβδομάδες με νίκες απέναντι σε Μπράγκα και Ερυθρό Αστέρα, παίζοντας τα ρέστα της για πρόκριση απέναντι στην αδιάφορη Λουντογκόρετς την τελευταία αγωνιστική. Με νίκη, η Μίντιλαντ έπαιρνε το εισιτήριο για την επόμενη φάση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο Μπράγκα - Ερυθρός Αστέρας, όμως το 0-0 έμεινε αμετακίνητο στη Βουλγαρία και η καταδίκη από την ουραγό σφράγισε τον αποκλεισμό.
Η ισοπαλία δεν ήταν αρκετή για τους Δανούς, με το φινάλε των ομίλων να εξελίσσεται σε πραγματικό θρίλερ και να αφήνει το σύνολο του Χένρικσεν εκτός διοργάνωσης. Οι εννιά βαθμοί ωστόσο που κατάφερε να συγκεντρώσει της χάρισαν ακόμα μια ευκαιρία στην Ευρώπη. Μια ευκαιρία που αντιστοιχούσε με απευθείας πρόκριση στα play off του νεοσύστατου Conference League, εκεί όπου η Μίντιλαντ θα βρει απέναντι της τον ΠΑΟΚ του Ρασβάν Λουσέσκου με στόχο αυτή τη φορά να λυτρωθεί και να ξορκίσει τους εφιάλτες που κληρονόμησε στη γη των Βαλκανίων!
«Ένεση» ποιότητας με Μέγιερ και Λοβ
Η Μίντιλαντ ήταν αρκετά... δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, κάνοντας αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της ενόψει της ευρωπαϊκής της πρόκλησης κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά του «photo finish» του πρωταθλήματος, στο οποίο καλείται να παραμείνει στην κορυφή μέχρι τέλους και να επιστρέψει στα πρωταθλήματα. Οι Δανοί «γέμισαν» τα ταμεία τους, καθώς πούλησαν στη Ρεμς τον 22χρονο χαφ Γενς Καζίστ έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μίντιλαντ πέτυχε ένα πολύ καλό «deal» για έναν ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή, ο οποίος μάλιστα δεν είχε καν βασικό ρόλο στα πλάνα του Μπο Χένρικσεν.
Η μοναδική βασική απώλεια του ρόστερ των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος Δανίας είναι αυτή του 33χρονου τερματοφύλακα, Γιόνας Λέσλ, ο οποίος έφυγε με τη μορφή δανεισμού για τη Μπρέντφορντ της Premier League. Από το ρόστερ αποχώρησαν και οι Αουέρ Μαμπίλ, Μαντς Χάνσεν, Ντιον Κουλς και ο Κύπριος μέσος Αντώνης Μάρτης.
Οι «Λύκοι» προχώρησαν σε οκτώ μεταγραφές, όμως με βάση τον κανονισμό της UEFA μπόρεσαν να δηλώσουν μόνο τρεις στην ευρωπαϊκή τους λίστα. Αναμφίβολα η πιο «δυνατή» μεταγραφή των Δανών είναι αυτή του Μαξ Μέγιερ. Η Μίντιλαντ απέκτησε τον πρώην διεθνή Γερμανό χαφ με τη μορφή δανεισμού από τη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Πέλκα με προσδοκία να βελτιωθεί στο δημιουργικό κομμάτι κόντρα στις κλειστές άμυνες. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή ο οποίος έμαθε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Σάλκε, έχει παίξει 157 παιχνίδι στη Bundesliga, ενώ έχει αγωνιστεί και 46 φορές στην Premier League για λογαριασμό της Kρίσταλ Πάλας.
Η δεύτερη κίνηση που έκαναν οι Δανοί για την βελτίωση της επιθετικής τους λειτουργίας ήταν ο Βάγκνερ Λοβ. Στην περίπτωση του 37χρονου φορ η Μίντιλαντ βρήκε ένα «πακέτο» ποιότητας και εμπειρίας. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο Βραζιλιάνος είχε αγωνιστεί σε 12 ευρωπαϊκού αγώνες της Καϊράτ Αλμάτι με απολογισμό πέντε γκολ και δυο ασίστ σε 1.066 αγωνιστικά λεπτά. Ο Λοβ «κουβαλάει» μια σπουδαία καριέρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για λογαριασμό της οποίας αγωνίστηκε 259 φορές, με 124 γκολ και 53 ασίστ. Θυμίζουμε πως με το κλαμπ της Ρωσίας είχε αποκλείσει τους Θεσσαλονικείς από τους «32» του Europa League τη σεζόν 2010-11.
Η τρίτη μεταγραφή της Μίντιλαντ που θα βρίσκεται στη διάθεση του Χένρικσεν για τους αγώνες με τον ΠΑΟΚ είναι ο Μαντς Ντερ Θίτσοσεν, o οποίος επιστρέφει στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός προέρχεται από ένα γεμάτο πρώτο μισό της σεζόν, με 20 συμμετοχές και συνολικά 1.713 αγωνιστικά λεπτά για λογαριασμό της Νόρντζελαντ (10η στο πρωτάθλημα Δανίας).
Η πεντάδα που κάνει τη διαφορά
Οι «πυλώνες» της ενδεκάδας των Δανών είναι πέντε. Ξεκινώντας από την άμυνα «δεσπόζει» η ηγετική φυσιογνωμία του Έρικ Σβιατσένκο. Ο 30χρονος αρχηγός της Μίντιλαντ είναι ο καθοδηγητής της καλά οργανωμένης άμυνας των «Λύκων», ενώ είναι και ένας κίνδυνος στην αντίπαλη περιοχή στις στατικές φάσεις. Ο Δανο-Ουκρανός στόπερ μετράει 28 συμμετοχές στο πρώτο μισό της σεζόν με συνολικά 2.428 λεπτά και έχει σκοράρει πέντε φορές.
«Ρυθμιστής» του παιχνιδιού της ομάδας του Μπο Χένρικσεν είναι ο Βραζιλιάνος επιτελικός χαφ Εβαντέρ. Ο 23χρονος είναι ο... «playmaker» των Δανών και ο πιο επιδραστικός παίκτης της ομάδας του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, έχοντας συμμετοχή σε 15 γκολ! O Eβαντέρ μετράει 30 συμμετοχές μέχρι στιγμής, έχοντας 11 γκολ και 4 ασίστ σε 2.606 αγωνιστικά λεπτά.
Ως ομάδα της... αντεπίθεσης η Μίντιλαντ βασίζεται στην ταχύτητα των τριών επιθετικών της. Ο 22χρονος Τζούνιορ Μπρουμάντο, ο οποίος συνδυάζει ύψος (1.90) με τεχνική μετράει την τρέχουσα σεζόν 8 γκολ και 3 ασίστ σε 22 συμμετοχές, ο 20χρονος Γκούσταβ Ίσακσεν και μεγάλο πρότζεκτ του κλαμπ έχει πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 27 παιχνίδια, ενώ παίκτης διαφοράς είναι και ο Δανός διεθνής εξτρέμ, Πιόνε Σίστο.
Το πλάνο του Χένρικσεν
Η Μίντιλαντ είναι μια ομάδα που βασίζεται στην σταθερή αμυντική της λειτουργία. Ο Μπο Χένρικσεν προτιμάει να στήνει την ομάδα του σε σχηματισμούς με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, επιλέγοντας είτε το 3-4-3 είτε το 3-5-2. Όσον αφορά στο επιθετικό κομμάτι οι Δανοί περιμένουν πολλά από τις ατομικές ενέργειες αλλά και από τις συνεργασίες των Εβαντέρ, Πιόνε Σίστο και Γκούσταβ Ίσακσεν. Στο επιθετικό πλάνο του Χένρικσεν ήρθε για να «κουμπώσει» ο δημιουργικός μέσος Μαξ Μέγιερ και να δώσει λύσεις σε μια ομάδα που δυσκολεύεται στην παραγωγή φάσεων σε κλειστές άμυνες, όμως στις αντεπιθέσεις είναι «φωτιά».
Ένας τομέας του παιχνιδιού που «ποντάρουν» πολλά οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος Δανίας είναι οι στατικές φάσεις, οι οποίες είναι... παραδοσιακό «όπλο» της Μίντιλαντ. Εκτελεστής των «στημένων» είναι ο Βραζιλιάνος Εβαντέρ, ο οποίος έχει την ευχέρεια να απειλεί με απευθείας χτυπήματα φάουλ, ενώ αναλαμβάνει και τις εκτελέσεις πέναλτι, έχοντας 4/4 στην τρέχουσα σεζόν.
Κόντρα στον ΠΑΟΚ οι Δανοί αναμένεται να παραταχθούν σε σύστημα 3-5-2. Ο Όλαφσον θα είναι κάτω από τα δοκάρια, με τους Θίτσοσεν, Σβιατσένκο και Ζουνίνιο να αποτελούν την τριάδα των στόπερ. Τις πτέρυγες θα καλύψουν ο Ζοέλ Άντερσον (δεξιά) και στην αριστερή ο Παουλίνιο (αριστερά). Ρόλο «κόφτη» λίγα μέτρα μπροστά από την άμυνα θα αναλάβει ο Ονιεντίκα ενώ ως εσωτερικοί χαφ θα είναι ο Εβαντέρ, με τους Τσάρλς και Μέγιερ να διεκδικούν τη δεύτερη θέση με τον πρώτο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Στη γραμμή κρούσης, φανέλα βασικού αναμένεται να πάρει ο πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων, Τζούνιορ Μπρουμάντο και δίπλα του ένας εκ των Πιμόντε Σίστο ή Γκούσταβ Ίσακσεν!