In… Lucescu we trust

In… Lucescu we trust

La mulţi ani, Razvan!

Χρόνια Πολλά, Ραζβάν.

Πώς το είπε χτες το μεσημέρι ο Ρουμάνος; «Προσπαθώ να θυμηθώ και πως είναι η γυναίκα μου...»!

Το σίγουρο είναι ότι τα σημερινά 53α γενέθλιά του, θα τα περάσει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γυναίκα του, Άνα-Μαρία, η οποία θα τον περιμένει να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη από το Χέρνινγκ της Δανίας.

Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται απόψε το βράδυ στη «Herning Arena» απέναντι στη Μίντιλαντ και οι παίκτες του «Δικεφάλου» θέλουν να κάνουν δώρο ένα θετικό αποτέλεσμα που θα ανοίξει το δρόμο της πρόκρισης στους «16» του Europa Conference League.

Το αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι καλός ή κακός προπονητής, θα το κρίνει η ιστορία, κατά βάση είναι θέμα υποκειμενικό. Άλλος θα πει ότι είναι καλός προπονητής, διότι επί των ημερών του ο «Δικέφαλος» κατέκτησε ένα αήττητο πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, πήρε στο χορτάρι ένα ακόμα πρωτάθλημα, το οποίο έχασε για λόγους εξωαγωνιστικούς, γενικά είναι ο πιο πετυχημένος, βάσει αριθμών, νικών, τίτλων, προπονητής που έχει περάσει ποτέ από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Από το καλοκαίρι δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία, και το είχα γράψει ουκ ολίγες φορές, για τον ηγετικό ρόλο του, αρκετοί είναι εκείνοι που τον θεωρούν ως τον απόλυτο σταρ της ομάδας, προσωπικά, είμαι σίγουρος και βάζω το χέρι μου στη φωτιά για ένα πράγμα. Όχι, ότι ο ΠΑΟΚ θα κατακτήσει το πρωτάθλημα (άλλωστε είναι στο -9 από τον Ολυμπιακό) ή θα κάνει τρελή πορεία στο Conference League και θα φτάσει μέχρι τον τελικό στα Τίρανα.

Αυτό που ξέρω είναι ότι, με τον τρόπο του, ο Ραζβάν έχει δημιουργήσει ξανά ένα περιβάλλον στο οποίο οι ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν αυτό που κάνουν προτού, καν, μπουν να παίξουν. Αυτό, δηλαδή, που έλειπε τα δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του νταμπλ. Η πίστη.

Στα 53 του, πια, με ένα Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, δυο νταμπλ σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία φορτωμένα στην πλάτη του, ξέρει πως πρέπει να παίξει και που να ποντάρει.

Το λένε μ’ ένα στόμα μια φωνή, όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι συνεργάτες, οι διοικούντες του ΠΑΟΚ, που με τόσα παιχνίδια κάθε τρεις μέρες συναναστρέφονται μαζί του περισσότερες ώρες απ’ ότι η γυναίκα του…

image

Μεγάλωσε ακούγοντας «είσαι το παιδί του Λουτσέσκου»!

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1969 στο Βουκουρέστι και μεγάλωσε μέσα σε αποδυτήρια ομάδων. Δεν ήταν εύκολα χρόνια για ένα παιδί που έπρεπε να μεγαλώσει με το βάρος του ονόματος «Λουτσέσκου», το οποίο στη Ρουμανία ήταν πασίγνωστο, λόγω των σπουδαίων επιτευγμάτων του πατέρα του, ο οποίος έκανε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Το 1977, η Ρουμανία χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ από τους 1.578 θανάτους, οι 1.424 είχαν σημειωθεί στο Βουκουρέστι. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου αγωνιζόταν στη Ντιναμό, ωστόσο η σύζυγός του, Νέλι δεν ένιωθε πλέον ασφαλής στην πρωτεύουσα. Ξεκάθαρα φοβόταν για την ασφάλεια του 8χρονου γιου της Ραζβάν.

Η οικογένεια μετακόμισε στη Χουνεντοάρα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Ρουμανίας, όπου ο Μιρτσέα ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής στην ομάδα της περιοχής, που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε παιδική ηλικία με τον πατέρα του Μιρτσέα

«Ήταν μία δύσκολη παιδική ηλικία γιατί κάθε φορά άκουγα «είσαι το παιδί του Λουτσέσκου! Ό,τι κάνεις, γίνεται εξαιτίας του πατέρα σου. Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να χτίσω το δικό μου όνομα. Μεγάλωσα με την έμπνευση του, ήμουν μαζί του, είδα και έζησα ανάμεσα στους παίκτες και είδα τη ζωή εντός μιας ομάδας», είχε πει σε μια συνέντευξη στη ρουμανική τηλεόραση.

Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πατέρα του. «Τον έπαιρνα μαζί μου στους αγώνες και τις προπονήσεις όλων των ομάδων που προπονούσα. Αργότερα, όταν έγινε τερματοφύλακας και αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία της Ρουμανίας, συνειδητοποίησα ότι είχε τα προσόντα που απαιτούνται για να γίνει καλός προπονητής λόγω του τρόπου με τον οποίο ανέλυε την τακτική ενός αγώνα. Αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής, έγινε αντιπρόεδρος στη Ραπίντ Βουκουρεστίου και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Είχε πολύ καλές σχέσεις με παίκτες.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε παιδική ηλικία με τον πατέρα του Μιρτσέα

Τότε, με ρώτησε αν πρέπει ή όχι να γίνει προπονητής. Του έδωσα μερικές συμβουλές και τον ενθάρρυνα να το κάνει. Όμως η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του. Οι επιτυχίες με τον ΠΑΟΚ, η κατάκτηση του Champions League της Ασίας και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA απέδειξε ότι πήρε τη σωστή απόφαση», ήταν τα λόγια του Μιρτσέα Λουτσέσκου η ζωή του οποίου, παρεμπιπτόντως, έγινε ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Ντουμίτρου Γκράουρ και τα 16 επεισόδια στα οποία εμφανίζονται η οικογένεια και ο Ραζβάν, προβλήθηκαν πριν από δύο χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό TVR 1.

image

Ο νεότερος... παππούς στον κόσμο!

Με την Ανα-Μαρία παντρεύτηκαν σε πολύ μικρή ηλικία, στα 21 του. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ματέι και τη Μαριλού.

Στα 53 του ο Ραζβάν έχει τέσσερα εγγόνια! Τον θυμάμαι χαριτολογώντας να λέει, «είμαι ο νεότερος παππούς στον κόσμο», όταν η κόρη του, έφερνε στη ζωή το πρώτο εγγόνι του, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Δίκιο είχε, ήταν μόλις 48 ετών.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε οικογενειακές στιγμές στη Ρουμανία

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ο ιδανικός παππούς. Λείπω αρκετά, οπότε δεν μπορώ να δω πολύ τα εγγόνια μου. Ως πατέρας, προσπαθούσα πάντα να είμαι αρκετά ανοικτόμυαλος, έδωσα ελευθερία στα παιδιά μου και πάντα έλεγα ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει τις δικές του εμπειρίες. Δε λέω ότι στενοχωριέμαι που δεν είμαι εκεί, πιστεύω ότι μετά θα έχω χρόνο για τα εγγόνια μου. Νομίζω ότι ήμουν αρκετά τυχερός, όταν βρήκα τη γυναίκα μου, ήταν αυτή που έδινε την ισορροπία στην οικογένειά μας», είχε παραδεχθεί σε μία διαφορετική συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην πατρίδα του, όπου παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα.

«Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια, κληθήκαμε να ξεπεράσουμε αρκετές προκλήσεις. Στην αρχή… ερωτευτήκαμε τρελά κι έπειτα, όλο αυτό εξελίχθηκε σε μία δυνατή αγάπη. Στην πορεία μαθαίνεις να έχεις σεβασμό και ξεπερνάς όλα τα εμπόδια», λέει για την Άνα-Μαρία. Η σύζυγος του δεν είναι απλώς μια πετυχημένη γυναίκα. Είναι μια πετυχημένη γυναίκα για περισσότερα από 30 χρόνια στο πλευρό του άνδρα της η οποία λατρεύει την Ελλάδα και φρόντισε τόσα χρόνια στα μέρη μας να μάθει και σήμερα να μιλάει σχεδόν άπταιστα τα ελληνικά.

image

Η οικογένεια είναι το «Άλφα και το Ωμέγα»

Ο γιος του, Ματέι, δεν ακολούθησε κι εκείνος τα βήματα του διάσημου παππού του, αν και για κάποιο μικρό διάστημα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας, όπως και ο πατέρας του.

Τελικά τον κέρδισε το πάθος για την μπύρα. Επιστρέφοντας στη Ρουμανία από την Ολλανδία, όπου σπούδασε, αποφάσισε να επενδύσει στην αναγέννηση μιας πασίγνωστης μάρκας μπύρας στην πατρίδα του.

Το 2019 αγόρασε το εργοστάσιο και δίχως να κάνει έκπτωση στην ποιότητα έφτασε να έχει επενδύσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μιρτσέα, Ματέι και Ραζβάν Λουτσέσκου

«Δεν ξέρω πόσο παρακολουθούν ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Ίσως μόνο όταν έχει στην τηλεόραση κάποιον αγώνα της δικής μου ομάδας ή του πατέρα μου.», σχολίασε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ.

Στις δύσκολες στιγμές η οικογένεια είναι πάντα δίπλα του. Αλλά και στις καλές στιγμές ήταν εκεί μαζί του. Θυμάμαι σαν τώρα σύσσωμη την οικογένεια Λουτσέσκου να είναι στη Θεσσαλονίκη και να γιορτάζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 2019. Μετά από 34 χρόνια υπομονής και στέρησης εκείνος ο τίτλος έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Ραζβάν.

Η οικογένεια Λουτσέσκου στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ

Ο Ματέι φρόντισε να είναι και στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε από κοντά τον τελικό με την ΑΕΚ, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου στην αγκαλιά του πατέρα του, ενώ ο κορονοϊός φρέναρε τα σχέδια του Μιρτσέα Λουτσέσκου να βρεθεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας το 2020.

«Βλέπω την εξέλιξη του Ραζβάν ως προπονητή σαν μια επέκταση της καριέρας μου», είχε παραδεχθεί τότε ο Μιρτσέα, που μπορεί να έπαιρνε από το χέρι τον γιο του στις προπονήσεις και τους αγώνες, αλλά διέγνωσε από την πρώτη στιγμή ότι ο Ραζβάν θα γινόταν ένας καλός προπονητής, λόγω του τρόπου που σκεφτόταν την τακτική ενός αγώνα όταν ακόμα αγωνιζόταν στο ρουμανικό πρωτάθλημα ως τερματοφύλακας.

image

Ο κορυφαίος όλων με τίτλους και αριθμούς!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στα δύομιση χρόνια που έχει συμπληρώσει, πλέον, στον πάγκο του «Δικεφάλου» έχει κατορθώσει να βάλει το όνομά του στο «κάδρο» της ιστορίας του Συλλόγου, κατακτώντας ένα αήττητο πρωτάθλημα και δύο κύπελλα.

Μόλις έξι προπονητές έχουν αποκτήσει το… παράσημο των 100 αγώνων στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Στη λίστα υπάρχει σε περίοπτη θέση το όνομα του Ρουμάνου τεχνικού και μάλιστα με το καλύτερο ποσοστό σε νίκες! Οι προηγούμενοι πέντε 100άρηδες τεχνικοί είναι οι Άγγελος Αναστασιάδης, Λες Σάννον, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Φερνάντο Σάντος και Γκιούλα Λόραντ.

Ο Ρουμάνος είναι -με διαφορά- ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του «Δικεφάλου». Δεν το λέμε μόνο εμείς ή όποιοι «πίνουν νερό στο όνομά του», μας το «λένε» οι αριθμοί που στην προκειμένη περίπτωση είναι άκρως εντυπωσιακοί.

Με 90 νίκες σε 129 αγώνες και ποσοστό 70% είχε αφήσει πίσω του ιερά τέρατα της «ασπρόμαυρης» ιστορίας, όπως ο Λες Σάννον, και έγινε τρίτος (ξένος) προπονητής που κατέκτησε πρωτάθλημα με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Απόψε στο Χέρνινγκ της Δανίας θα φτάσει τους 25 ευρωπαϊκούς αγώνες στον πάγκο του ΠΑΟΚ (ο απολογισμός μέχρι τώρα είναι 10-5-9) και θα θέλει άλλα δύο παιχνίδια για να πιάσει τον Άγγελο Αναστασιάδη στην πρώτη θέση.

Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν από το 1956 το «Ιn God we trust» (το οποίο παρεμπιπτόντως αναγράφεται από το 1860 στο δολάριο) ως το επίσημο μότο του έθνους τους και προϊούσης της εφετινής σεζόν, σε αυτό ακριβώς ομνύουν και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, απλώς το παραφράζουν επωνύμως…

Ιn Lucescu we trust!

@Photo credits: eurokinissi, ΑΡΧΕΙΟ