Γάνδη: H πτώση μετά το πρωτάθλημα, η οικονομική αναγέννηση και ο στόχος των ημιτελικών

Γάνδη: H πτώση μετά το πρωτάθλημα, η οικονομική αναγέννηση και ο στόχος των ημιτελικών

Και τώρα... Γάνδη! O ΠΑΟΚ μετά την ιστορική του πρόκριση στους «16» του νεοσύστατου Conference League στην Τούμπα κόντρα στη Μίντιλαντ, απόψε (10/3, 19:45) και με «όπλο» την καυτή Τούμπα καλείται να κάνει το πρώτο βήμα για τα προημιτελικά της διοργάνωσης κόντρα σε έναν αντίπαλο που μπορεί να μην είναι «μεγαθήριο» αλλά έχει ποιότητα, πλάνο και φιλοδοξίες. To Gazzetta.gr σε συνεργασία με τον Βέλγο ρεπόρτερ της Γάνδης, Στεφάν Σμετ σας παρουσιάζει το προφίλ των «βουβαλιών». Οι δυνάμεις, οι αδυναμίες, ο προπονητής που άλλαξε την ιστορία της, ο παράγοντας «Χ» Οφόε, η πτώση μετά το πρωτάθλημα του 2015 και η οικονομική της αναγέννηση στα... χέρια σας.

image

O σκληρός «πατέρας» Βανχάεζεμπουργκ 

Τον Ιούλιο του 2014 ο Χάιν Βανχάεζεμπουργκ υπέγραψε το συμβόλαιο του με την Γάνδη και έμελλε να γίνει ο κατά τεκμήριο πιο πετυχημένος προπονητής της ιστορίας της. Οι Βέλγοι τερμάτισαν δεύτεροι στην κανονική διάρκεια εκείνης της σεζόν, όμως στα Play Off κατάφεραν να προσπεράσουν για δύο βαθμούς την Κλαμπ Μπριζ και ανέβηκαν για πρώτη και μέχρι στιγμής τελευταία φορά στην κορυφή του πρωταθλήματος, ενώ στις αρχές τις επόμενης σεζόν κατέκτησαν το Super Cup. Mε άλλα λόγια ο Βέλγος τεχνικός έχει βάλει την «υπογραφή» του σε δύο από τα πέντε τρόπαια του παλμαρέ του συλλόγου και δύο από τα τρία που έχουν κατακτήσει τα «βουβάλια» στον 21ο αιώνα.

O Βανχάεζεμπουργκ αποχώρησε από τη Γάνδη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2017, λόγω του κακού ξεκινήματος που είχε κάνει, καθώς μετρούσε μόλις μια νίκη στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ είχε αποκλειστεί στον 3ο Προκριματικό γύρο του Europa League από την αυστριακή Αλτάχ. Μια εβδομάδα μετά το «διαζύγιο» υπέγραψε στην Άντερλεχτ, στην οποία έμεινε ενάμιση χρόνο. Για δύο χρόνια ήταν εκτός πάγκων και στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 επέστρεψε στην αγαπημένη του Γάνδη, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Στις δυο θητείες του ο Βέλγος έχει καθοδηγήσει τα «βουβάλια» σε 245 ματς, έχοντας απολογισμό 123 νίκες, 61 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο 58χρονος προπονητής έχει «κοουτσάρει» σε 49 ματς, έχοντας 17 νίκες, 12 ισοπαλίες και 20 ήττες,με τις προκρίσεις στους «16» του Champions League τη σεζόν 2015-16 και στους «16» του Europa League την αμέσως επόμενη σεζόν. Η ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί έναν μεγάλο στόχο του Βανχάεζεμπουργκ και η νέα διοργάνωση ανοίγει νέες «ορέξεις» με τους Βέλγους να «ονειρεύονται» να φτάσουν... τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά

Ο Χάιν Βανχάεζεμπουργκ βασίζει το πλάνο του σε ένα καλά οργανωμένο 3-5-2. Η ομάδα του θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και πιέζει ψηλά. Σε επίπεδο δουλειάς ο Βέλγος είναι αρκετά σκληρός και απαιτητικός, όμως στις... αναποδιές είναι «πατέρας» των παικτών. Είναι αρκετά προστατευτικός με τους ποδοσφαιριστές του δεν διστάζει να βγαίνει μπροστά και να αναλαμβάνει τις ευθύνες στα αρνητικά αποτελέσμα και λειτουργεί ως «ασπίδα».

image

O ηγέτης Οφόε, ο «killer» Τισουντάλι και το πρότζεκτ Σαμοΐς

Το καλοκαίρι του 2017 ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Βάντις Οτζίτζα - Οφόε από την Λέγκια Βαρσοβίας για να ενισχύσει την μεσαία του γραμμή, όμως στο τέλος της σεζόν κρίθηκε ως μια «αποτυχημένη» μεταγραφή σε έναν απογοητευτικό Ολυμπιακό, ο οποίος είχε τερματίσει τρίτος και είχε αποκλειστεί από τα προημιτελικά του Κυπέλλου κόντρα στην μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Οι Πειραιώτες πούλησαν τον Βέλγο χαφ στη Γάνδη έναντι ενός ποσού κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ και εκεί πλέον έχει βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη.

Ο 33χρονος χαφ μέσα σε μια τετραετία στο βελγικό κλαμπ έχει αγωνιστεί 149 φορές, έχει σκοράρει 26 γκολ, ενώ έχει μοιράσει 28 ασίστ. Ο Οφόε πλέον είναι ο αρχηγός της ομάδας και ο ρυθμιστής της μεσαίας γραμμής, με την απόδοση της ομάδας του να είναι σε συνάρτηση με το δικό του παιχνίδι. Ο έμπειρος μέσος φέτος μετράει 37 ματς με 2.003 αγωνιστικά λεπτά, έχει πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ.

Παίκτης «διαφοράς» για την ομάδα του Βανχάεζεμπουργκ είναι και ο πρώτος της σκόρερ Ταρίκ Τισουντάλι. Ο Ολλανδο-Μαροκινός περιφερειακός επιθετικός έχει πάρει... επ' ώμου την υπόθεση σκοραρίσματος για τη Γάνδη, καθώς σε 40 παιχνίδια με συνολικό χρόνο 2.928 λεπτά έχει πετύχει 20 γκολ με τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας, Λορέν Ντεπουάτρ να έχει τα μισά (10). Οι Θεσσαλονικείς ίσως να μη χρειαστεί να τον αντιμετωπίσουν, καθώς παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αποστολή είναι αμφίβολος, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο του.

Από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του συλλόγου το μεγάλο πρότζεκτ είναι ο 20χρονος Ματίας Σαμοΐς. Ο Βέλγος διακρίνεται για την ταχύτητα του και μπορεί να παίξει ως δεξί μπακ, δεξί χαφ και δεξί εξτρέμ. Ο νεαρός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και καλύπτει το δεξί άκρο στο 3-5-2. Μετράει 33 συμμετοχές, με 2.128 αγωνιστικά λεπτά και απολογισμό δύο γκολ και πέντε ασίστ.

Όσον αφορά την τριάδα της άμυνας ο Βέλγος τεχνικός εμπιστεύεται τον Νορβηγό Αντρέας Χάνκε Όλσεν, ο οποίος μετράει 45 παιχνίδια με αθροιστικά 3.849 λεπτά, έχοντας μείνει στον πάγκο μόνο σε δύο ματς για τα προκριματικά του Conference League κόντρα στην RFS από τη Λετονία, τον 31χρονο Καμερουνέζο, τον Μάικλ Ενγκαντέου (38 παιχνίδια - 3.384 λεπτά) και τον Κενυάτη Ζόσεφ Οκούμου (37 συμμετοχές - 2.940 λεπτά). Έξτρα λύση για τον Βανχάεζεμπουργκ είναι ο Γερμανός, Τζόρνταν Τορουναρίγκα, ο οποίος αποκτήθηκε με εξάμηνο δανεισμό από τη Χέρτα και μετράει πέντε συμμετοχές στα τελευταία έξι ματς.

image

To καλό «φεγγάρι» και τα τρωτά σημεία 

Ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει τη Γάνδη στην καλύτερη της κατάσταση μέσα στη σεζόν. Oι Βέλγοι μέσα στον μήνα μετρούν πέντε διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα και μια νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο με 3-0 επί της Μπριζ εκτός έδρας, ενώ εντός είχαν χάσει με 1-0. Χαρακτηριστικό δείγμα της αγωνιστικής τους αστάθειας είναι το γεγονός πως πριν από αυτό το σερί τα «βουβάλια» έτρεχαν αρνητικό σερί πέντε αγωνιστικών (τέσσερις ισοπαλίες - μια ήττα από την Αντβέρπ), ενώ την πρώτη τους νίκη για το 2022 την πήραν στις 6 Φεβρουαρίου.

Το βασικό χαρακτηριστικό της Γάνδης είναι και η μεγάλη της αδυναμία. Οι Βέλγοι βασίζουν τον τρόπο παιχνιδιού τους στην κατοχή της μπάλας, οπότε το «κλειδί» για τον ΠΑΟΚ είναι να επιβάλλει τον ρυθμό του και να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Η ομάδα του Βανχάεζεμπουργκ έχει συνηθίσει να είναι το «αφεντικό» στα παιχνίδια της και όταν πέφτει σε ομάδα κόντρα στην οποία δεν μπορεί να επιβληθεί... χάνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Φυσικό σημαντικό πρόβλημα των Βέλγων εντοπίζεται και στη δυστοκία τους στο σκοράρισμα. Η Γάνδη ποντάρει πολλά στο «φονικό ένστικτο» και την ικανότητα του Τισουντάλι και αν ο Ολλανδο-Μαροκινός κλειστεί ή δεν αγωνιστεί , το οποίο είναι αρκετά πιθανό στο ματς της Τούμπας τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η 5η ομάδα του βελγικού πρωταθλήματος έχει την 7η επίθεση με 46 γκολ σε 30 αγωνιστικές, ενώ στους ομίλους του Conference League κόντρα στις θεωρητικά «βατές» Φλόρα - Παρτιζάν - Ανόρθωση σκόραρε έξι φορές σε ισάριθμα ματς.

image

Τα οικονομικά προβλήματα και η πτώση μετά το πρωτάθλημα του 2015

To βελγικό κλαμπ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έφτασε να έχει χρέη ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ και ήταν στο χείλος της καταστροφής. Το 1999 ο επιχειρηματίας Iβάν Ντε Βίτε ανέλαβε τη διοίκηση της ομάδας και κατάφερε όχι μόνο να την «εξυγιάνει» οικονομικά αλλά και να την εκτοξεύσει, κάνοντας την πρωταθλήτρια.

Οικονομικός «πνεύμονας» για το κλαμπ είναι το νέο της «σπίτι». H «Γκελάμκο Αρένα» άνοιξε τις πύλες της το 2013 και ο κόσμος της ομάδας το «αγκάλιασε» δίνοντας δυναμικό παρόν τόσο στις εξέδρες, όσο και στις επιχειρήσεις που το περιβάλλουν. Το γήπεδο της Γάνδης στεγάζει τρία διαφορετικά εστιατόρια, ένα γυμναστήριο, ένα σούπερ μάρκετ και ένα γραφείο εύρεσης εργασίας, τα οποία βοηθούν καταλυτικά τα οικονομικά του κλαμπ.

Λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό τα παιχνίδια διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών δημιουργώντας νέο οικονομικό θέμα στους Βέλγους. Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Γάνδη δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να κινηθεί για μεταγραφές τον Γενάρη και προχώρησε μόνο στον δανεισμό του 24χρονου κεντρικού αμυντικού της Χερτα Βερολίνου, Τζόρνταν Τορουναρίγκα, χωρίς κόστος.

Η Γάνδη πήρε το ένα και μοναδικό της πρωτάθλημα το 2015 στην πρώτη χρονιά του Βανχάεζεμπουργκ και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να φτάσει ξανά στην κορυφή. Ο λόγος είναι το... σύνηθες πρόβλημα των βελγικών ομάδων που έχουν τακτική παρουσία στην Ευρώπη. Οι συνεχείς αλλαγές στο ρόστερ λόγω πωλήσεων. Τα «βουβάλια» δεν έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα βασικό κορμό μέσα σε αυτά τα χρόνια και ουσιαστικά κάθε σεζόν ξεκινούν να χτίζουν την ομάδα τους από μηδενική βάση.