Premier League - Serie A: Παράλληλο φινάλε-«θρίλερ» για... τέσσερις (poll)

Premier League - Serie A: Παράλληλο φινάλε-«θρίλερ» για... τέσσερις (poll)

Δυο «μαραθώνιοι» που ακροβατούν στο πιο λεπτό σχοινί. Premier League και Serie A παρατείνουν την αγωνία για τον φετινό πρωταθλητή μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όποτε και θα ξεκαθαρίσει μια και καλή ο δικαιούχος της κούπας. Στην Αγγλία, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ βλέπουν το θρίλερ του 2019 να επαναλαμβάνεται, με τους Πολίτες να κρατούν τα ηνία μια στροφή πριν από το φινάλε και τους Reds να περιμένουν ένα... γλίστρημα για να επιστρέψουν στην βρετανική κορυφή.

Ίδιο σκηνικό και στην Ιταλία, αφού η Μίλαν έχει ξεφύγει στο +2 από τη συμπολίτισσα Ίντερ και κρατά την τύχη στα χέρια της προκειμένου να κόψει πρώτη το νήμα και να επιστρέψει στο θρόνο της Serie A έπειτα από 11 χρόνια. Και μπορεί Σίτι και Μίλαν να οδηγούν την κούρσα, αντίστοιχα, ωστόσο πάντα υπάρχει η πιθανότητα της ανατροπής.

Η τελευταία αγωνιστική στα δυο πρωταθλήματα υπόσχεται άγχος και αμφιβολία μέχρι το φινάλε και οι τέσσερις διεκδικητές διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την ύστατη μάχη. Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο όπου τα τρόπαια των Premier League και Serie A κρέμονται από την πιο λεπτή κλωστή;

Γράφουν οι Νίκος Κικίδης - Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

image

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Déjà vu με... γαλάζιους οιωνούς

Το δίπολο που έγινε... λατρεία, οι δυο κορυφαίες ομάδες στην Premier League και ενδεχομένως στην Ευρώπη. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ μονομαχούν και πάλι για τον τίτλο του αγγλικού πρωταθλήματος, σε ένα deja vu του 2019. Τότε ήταν ένας βαθμός που χώριζε τις δυο ομάδες πριν από την τελευταία στροφή, βαθμός που τελικά έμελλε να καθορίσει και τον πρωταθλητή.

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν σκόνταψε στην έδρα της Μπράιτον και παρά τη νίκη των Reds επί της Γουλβς τελικά έκοψε πρώτη το νήμα, κάνοντας το back to back στην Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τρία χρόνια αργότερα, τα πούλια έχουν στηθεί παρόμοια. Οι Πολίτες του Γκουαρδιόλα βρίσκονται στο +1 από τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ μια αγωνιστική πριν από το φινάλε και οδεύουν ξανά προς το back to back στην Premier League, έπειτα και από το τρόπαιο του 2021.

Προτού όμως στηθεί ακόμα ένα πάρτι πρωταθλήματος στην γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ, απομένει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Ένα εμπόδιο που φέρει έντονα την κόκκινη απόχρωση! Στις 22 Μαΐου οι Πολίτες υποδέχονται την Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ και του Φελίπε Κουτίνιο, δυο πρώην Reds που θα λειτουργήσουν σαν τον εχθρό εκ των έσω. Οκτώ χρόνια μετά το περιβόητο γλίστρημα κόντρα στην Τσέλσι που χάρισε την κούπα στη Μάντσεστερ Σίτι, ο τεχνικός των Villagers έχει την ευκαιρία να αναπληρώσει για το λάθος του και εμμέσως να χρίσει τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ωστόσο δεν έχει καμία διάθεση να ντύσει τον Άγγλο legend με την κάπα του ήρωα και έστειλε ηχηρό μήνυμα ενόψει του πιο σημαντικού αγώνα της σεζόν: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, θα δώσουμε και τις ζωές μας για να το καταφέρουμε» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, προσφέροντας το απαραίτητο ψυχολογικό boost στους έντεκα μαχητές του. Τη νοοτροπία του νικητή που αμφισβητήθηκε μετά τον βάναυσο αποκλεισμό στο Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη δίψα για διάκριση που θα χαλυβδωθεί ακόμα περισσότερο μόλις το τρόπαιο της Premier League καταφθάσει στο «Έτιχαντ» ενόψει της σέντρας.

Την ίδια ώρα, η ρέπλικα του τροπαίου θα κάνει την εμφάνιση της στο «Άνφιλντ» ενόψει της τελευταίας κρίσιμης αναμέτρησης της Λίβερπουλ απέναντι στη Γουλβς. Οι Reds του Γιούργκεν Κλοπ βρίσκονται μόλις έναν βαθμό πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι και παίζουν τα ρέστα τους για την κατάκτηση του τίτλου. Και μπορεί πράγματι να μην έχει τη μοίρα στα δικά της χέρια, όμως η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ έχει αποδείξει φέτος πως όλα είναι πιθανά.

Μόλις πριν πέντε μήνες άλλωστε το σενάριο της Premier League περιστρεφόταν στη σφαίρα του παραλόγου, αφού είχε ξεμείνει στο -14 από τους πρωτοπόρους Πολίτες, έστω και με δυο ματς λιγότερα. Το τρελό σερί νικών στο «Άνφιλντ» ωστόσο σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο της απόδοσής της στο δεύτερο μισό της σεζόν έστειλαν τη Λίβερπουλ στο -1 από την πρώτη θέση και διατήρησαν τα όνειρα του quadruple ολοζώντανα!

Και με σύμμαχο τον Στίβεν Τζέραρντ και τη δική του Άστον Βίλα, άπαντες στο λιμάνι διατηρούν τις ελπίδες τους ακέραιες. Η κατάρα άλλωστε της Premier League λύθηκε τέτοιον καιρό το 2020 και για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια στη Λίβερπουλ γεννήθηκε πίστη και αισιοδοξία πως κάθε Μάη μπορούν πλέον να στεφθούν πρωταθλητές! Μόνο που αυτή τη φορά, δεδομένα θέλουν να αποφύγουν το έργο του 2019.

Με το μυαλό στο... Έτιχαντ, η Λίβερπουλ θα δοκιμάσει να ολοκληρώσει με επιτυχία και την τελευταία της αποστολή για τη φετινή σεζόν, ευελπιστώντας πως στο σφύριγμα της λήξης θα έχει γραφτεί ένα απροσδόκητο φινάλε στην Premier League. Ένα παραμύθι με happy ending για τους Reds που έχουν.. συνηθίσει να μάχονται κόντρα σε όλες τις πιθανότητες. Όπως έχουν διδάξει άλλωστε και οι ίδιοι καλύτερα από τον καθένα «at the end of the storm, there΄s a golden sky...».

Το πρόγραμμα:

  • Μάντσεστερ Σίτι - Άστον Βίλα (18:00)
  • Λίβερπουλ - Γουλβς (18:00)
image

Mίλαν – Ίντερ: Η «μονομαχία» τίτλου της δωδεκαετίας

Η κούπα του πρωταθλητή παραμένει στο Μιλάνο. Η Piazza Duomo θα βαφτεί και φέτος στα χρώματα των θριαμβευτών της Serie A. Δεδομένα. Τούτη τη φορά, όμως, μένει να κριθεί ποιο χρώμα θα προσδιορίσει το «νέρο» (μαύρο). Ρόσο ή Ατζούρο; Μίλαν ή Ίντερ; Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, το Scudetto περνάει από την τελευταία αγωνιστική. Γι’ αυτό φρόντισαν οι δύο συμπολίτισσες (λιγότερο η Νάπολι), μετά από μια κούρσα γεμάτη ανατροπές, σκαμπανεβάσματα και στραβοπατήματα και για τις δύο. Η μπίλια, όμως, κάθεται στα Ροσονέρι ενόψει της τελικής στροφής, αφού η ομάδα του Στέφανο Πιόλι χρειάζεται έστω τον βαθμό στην έδρα της Σασουόλο για να επιστρέψει με κάθε επισημότητα στον θρόνο του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ο παλμός των «Diavoli» χτυπάει στο «Mapei Stadium». Εκεί όπου αναμένονται έως και 18.000 φίλοι της Μίλαν που διψούν να δουν από κοντά την ομάδα τους πρωταθλήτρια. Ναι, σωστά διαβάσατε. 18.000 φίλαθλοι σε γήπεδο 21.000 θέσεων. Στο γήπεδο του αντιπάλου! Η «τρέλα» είναι διάχυτη στις τάξεις του κλαμπ και οι οπαδοί το απέδειξαν τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, με τις αιτήσεις για εισιτήρια να ξεπερνούν τις 300.000 αθροιστικά! Άλλωστε, έντεκα χρόνια μακριά από την κορυφή είναι πολλά για το βεληνεκές των Ροσονέρι και η στιγμή της επανόδου περνούσε αδιάκοπα από το μυαλό των οπαδών της όλον αυτόν τον καιρό.

Ο πρόεδρος της Lega Serie A θα βρίσκεται στα επίσημα του γηπέδου των Νεροβέρντι, για να απονείμει τρόπαιο και μετάλλια στους πρωταθλητές. Εκτός κι αν το φινάλε μάς επιφυλάξει την πιο δραστική ανατροπή. Παράλληλα με το ματς στο Ρέτζιο Εμίλια, η Ίντερ αντιμετωπίζει την Σαμπντόρια στο «Μεάτσα» και εκτός από τη δική της επιβεβλημένη νίκη, θα περιμένει ένα «δώρο» από την ομάδα του Γιώργου Κυριακόπουλου. Για κακή της τύχη, η ισοπαλία στο Σασουόλο-Μίλαν δεν θα είναι αρκετή.

Ο ίδιος ο Σιμόνε Ιντσάγκι, βέβαια, πιστεύει ότι στο φινάλε της αγωνιστικής η Ίντερ μπορεί να είναι η πρωταθλήτρια. «Είχα βρεθεί στην ίδια θέση ως ποδοσφαιριστής της Λάτσιο το 2000 και στο τέλος κατέκτησα το scudetto. Υπάρχει άλλο ένα παιχνίδι. Αυτή η ομάδα το πιστεύει. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα και έτσι κι αλλιώς εξακολουθούμε να είμαστε οι πρωταθλητές Ιταλίας» δήλωσε πριν το ματς κόντρα στους αδιάφορους βαθμολογικά Μπλουτσερκιάτι. Η πίεση αν μη τι άλλο θα βρίσκεται στην πλευρά των Ροσονέρι. Όσο εύκολο κι αν είναι θεωρητικά να πάρεις έναν βαθμό στο τελευταίο σου ματς, η Σασουόλο υπόσχεται πάντα δύσκολο 90λεπτο στους αντιπάλους της εντός έδρας και δεν πρόκειται να «χαλαρώσει» και να κάνει εύκολα τη… χάρη στην πρωτοπόρο.

Όση είναι η πίεση, όμως, είναι και το μομέντουμ τίτλου που έχει χτίσει η Μίλαν το τελευταίο δίμηνο. Η ομάδα που είχε βρεθεί μόλις μία φορά στην κορυφή της Serie A τις πρώτες 24 αγωνιστικές, εκτοξεύτηκε χάρη στο διπλό κόντρα στην Ίντερ κι από την 28η αγωνιστική και μετά οδηγεί σταθερά την κούρσα του τίτλου. MVP πιθανότατα ο Ραφαέλ Λεάο, ο οποίος σκόραρε σερί στα τρία τελευταία ματς στο «Σαν Σίρο» και ήταν η σταθερά της για να φτάσει στο +2 πριν από την τελευταία «στροφή». Αν όχι τώρα, πότε;

Στον αντίποδα, η Ίντερ που ξεκίνησε ως το μεγάλο φαβορί για το back-to-back, χρειάστηκε να κάνει υπομονή τις πρώτες αγωνιστικές για να δει την κορυφή, αφού σε εκείνο το διάστημα το «αφεντικό» ήταν η Νάπολι. Από τη 17η αγωνιστική βρέθηκε σε θέση οδηγού και σε συνδυασμό με τις γκέλες των αντιπάλων της, τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι ήταν πεπεισμένοι πως η Ίντερ θα διατηρήσει τα σκήπτρα της. Η ήττα στο Derby Della Madonnina από τους Ροσονέρι, ωστόσο, σήμανε την αρχή της κάμψης.

Στα έξι ματς που ακολούθησαν, οι Νερατζούρι κατέγραψαν τέσσερις ισοπαλίες, μία ήττα και μόλις μία νίκη, απέναντι στην τότε ουραγό, Σαλερνιτάνα. Ντεφορμάρισμα που αναπόφευκτα την έφερε σε μειονεκτική θέση ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής. Το φινάλε προμηνύεται δραματικό, όσο και απολαυστικό (19:00). Και η Μίλαν έχει την ευκαιρία να κάνει την πιο «clutch» κίνηση στην κόψη του ξυραφιού, όπως ορίζει η αύρα νικητή που θα αισθανθεί στο Ρέτζιο Εμίλια. Κι αυτό διότι ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ, δηλωμένος υποστηρικτής των Ροσονέρι, μεγάλωσε στο Ρέτζιο Εμίλια όπου ο πατέρας του έπαιζε μπάσκετ επαγγελματικά και έτσι η Μίλαν έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία με πηγή έμπνευσης τον μύθο του «Black Mamba».

Το πρόγραμμα:

  • Σασουόλο - Μίλαν (19:00)
  • Ίντερ - Σαμπντόρια (19:00)
image

Όταν η κούπα κρίθηκε στο νήμα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο τίτλος της Premier League κρίνεται την τελευταία αγωνιστική στον 21ο αιώνα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε την επική μονομαχία που έδωσαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι τη σεζόν 2007-2008 για το τρόπαιο; Αμφότερες οι δυο ομάδες ετοιμάζονταν για την τελευταία αγωνιστική με ίδιους βαθμούς, όμως η κούπα θα κατέληγε μόνο σε μια πλευρά. Και η ισοπαλία της Τσέλσι απέναντι στη Μπόλτον αποδείχθηκε καθοριστική, αφού οι Κόκκινοι Διάβολοι επικράτησαν 2-0 επί της Γουίγκαν και κατέκτησαν το πρωτάθλημα.

Δυο χρόνια αργότερα, Γιουνάιτεντ και Τσέλσι θα βρίσκονταν και πάλι στην ίδια μοίρα, αλλά αυτή τη φορά το φινάλε ήταν διαφορετικό. Η Τσέλσι είχε το προβάδισμα ενόψει του τελευταίου ματς της σεζόν και η Γουίγκαν στεκόταν ως τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τίτλο. Οι Μπλε ωστόσο δεν λύγισαν στο φινάλε, την ισοπέδωσαν με 8-0 και άφησαν τη Γιουνάιτεντ με το ερώτημα... what if!

Παρόμοια απογοητευτικό ήταν και το φινάλε της σεζόν 2011-2012 για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε επικρατήσει 1-0 της Σάντερλαντ και περίμενε γκέλα της Σίτι για να πανηγυρίσει τον τίτλο. Όλα πήγαιναν κατ΄ευχήν για τους Κόκκινους του Μάντσεστερ, μέχρι την περίφημη κραυγή του Martin Tyler για το περίφημο γκολ τίτλου του Αγκουέρο. Στο 90+3΄ο Αργεντινός λύτρωσε τη Σίτι με φοβερό τελείωμα και έγραψε το 3-2 κόντρα στην ΚΠΡ, με τους Πολίτες να κατακτούν την πρώτη τους Premier League και να υπογράφουν το πιο τρελό φινάλε στην ιστορία της λίγκας.

Αντίστοιχο τέλος είχε και η σεζόν 2013-2014, με τις Σίτι και Λίβερπουλ να μονομαχούν μέχρι τελικής ευθείας και τους Πολίτες τελικά να στέφονται πρωταθλητές. Το περίφημο γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ κόντρα στην Τσέλσι στην 36η αγωνιστική έφερε το σύνολο του Πελεγκρίνι στην Pole position και από εκείνο το σημείο και έπειτα η πρωτιά δεν χανόταν με τίποτα. Στην τελευταία αγωνιστική η Σίτι επικράτησε της Γουέστ Χαμ και τερμάτισε στο +2 από τη Λίβερπουλ που πήρε από την πλευρά της ένα πικρό τρίποντο απέναντι στη Νιούκαστλ.

Tο 2019 ωστόσο η Λίβερπουλ πίστεψε πως είχε φτάσει πλέον η ώρα να βάλει τέλος στην πολυετή αποχή της από τον τίτλο. Παρά το γεγονός πως βρισκόταν στο -1 από την Μάντσεστερ Σίτι στην τελευταία στροφή, το Μέρεϊσαϊντ ανάβλυζε με αισιοδοξία για γκέλα των Πολιτών κόντρα στη Μπράιτον που θα έφερνε την κούπα σε Κόκκινα χέρια. Παρ΄όλα αυτά, η Σίτι δεν τους έκανε τη χάρη, επικράτησε με ανατροπή 4-1 των Γλάρων και κατέκτησε την Premier League με 98 βαθμούς, έναν περισσότερο δηλαδή από τους Reds

Κι αν στην Premier League το φαινόμενο είναι πιο πρόσφατο λόγω της γνωστής τιτανομαχίας Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ που έχει κριθεί μέχρι και στο όριο των 100 βαθμών, στη Serie A χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει το «θρίλερ» τίτλου της τελευταίας αγωνιστικής. Η δυναστεία της Γιουβέντους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε αντίπαλο την περασμένη δεκαετία, όπως και η Ίντερ την περασμένη σεζόν, είχαν εξαλείψει το δράμα από το τελευταίο Σαββατοκύριακο της σεζόν στο Campionato. Ωστόσο, φέτος το πράγμα αλλάζει και οι Νερατζούρι βρίσκονται και πάλι πρωταγωνιστές, όπως τη σεζόν 2009-10. Τη σεζόν εκείνη, όμως, μπήκαν στην τελευταία αγωνιστική έχοντας το πλεονέκτημα.

Υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, η Ίντερ βρισκόταν στο +2 από τη Ρόμα και οι ισορροπίες δεν άλλαξαν στο φινάλε. Οι Νερατζούρι νίκησαν με 1-0 τη Σιένα χάρη στον MVP της σεζόν, Ντιέγκο Μιλίτο, καθιστώντας έτσι τη νίκη των Τζιαλορόσι επί της Κιέβο (2-0) χωρίς αντίκρισμα και κάνοντας το πρώτο βήμα για ένα ιστορικό τρεμπλ. Ο Μιλίτο, μάλιστα, είχε «καθαρίσει» τόσο στον τελικό του Coppa Italia και πάλι κόντρα στη Ρόμα, όσο και στον τελικό του Champions League με τα δύο γκολ του απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου.

Δύο χρόνια νωρίτερα, οι ίδιες ομάδες πρωταγωνίστησαν σε μια ακόμα τελευταία «στροφή» γεμάτη σασπένς. Και πάλι η Ίντερ ήταν μπροστά, με +1 και τελικά δεν χρειάστηκε να αγχωθεί, αφού με δύο γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σφράγισε το διπλό στην έδρα της Πάρμα, ενώ μάλιστα την ίδια ώρα η Ρόμα γκέλαρε στην έδρα της Κατάνια (1-1).

Τελευταία φορά που η Ίντερ έμεινε με άδεια χέρια στην τελευταία αγωνιστική ήταν πριν από 20 χρόνια, όταν πριν την έναρξη των αγώνων βρισκόταν στην πρώτη θέση κι εν τέλει τερμάτισε 3η! Οι Μιλανέζοι προπορεύονταν με +1 από Γιουβέντους και +2 από Ρόμα, ωστόσο, γνώρισαν βαριά ήττα στο «Ολίμπικο» από τη Λάτσιο (4-2) και έτσι οι Μπιανκονέρι στέφθηκαν πρωταθλητές στο νήμα. Το κλάμα του Ρονάλντο Ναζάριο ήταν μια από τις πιο «δυνατές» στιγμές από εκείνο το «τρελό» φινάλε της σεζόν.

Την προηγούμενη χρονιά (2000-01), η Ρόμα έραψε το τελευταίο της Scudetto μέχρι και σήμερα και το έκανε με νίκη στην τελευταία αγωνιστική επί της Πάρμα (3-1). Έτσι, προστάτεψε το υπέρ της +2 από τη Γιουβέντους και την άφησε 2η.

Μοναδική φορά που η Μίλαν κλήθηκε να σφραγίσει τον τίτλο στην τελευταία «στροφή» ήταν τη σεζόν 1998-99 και το έκανε επιτυχώς, περνώντας με 2-1 από την έδρα της Περούτσια. Οιωνός;

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image