Νότιγχαμ – Χάντερσφιλντ: Εκατομμύρια, δόξα και μια θέση στο… μέλλον!
Μπορεί ο τελικός να κριθεί σε ένα σουτ, σε μια επέμβαση, σε ένα σωτήριο τάκλιν. Κάποιος όμως, απόψε (18.30 – ΝS Prime), θα μεταμορφώσει τον κόσμο, στον οποίο ανήκει ο σύλλογός του.
Ο τελικός των Playoffs έγινε γνωστός ως το πιο πλούσιο παιχνίδι του ποδοσφαίρου και ο τελευταίος, μεταξύ της Νότιγχαμ Φόρεστ και της Χάντερσφιλντ στο Wembley, δεν είναι διαφορετικός, καθώς οι πύλες της Premier League ανοίγουν για μια ομάδα.
Είναι όλα ή τίποτα. Το ποδόσφαιρο στην άκρη ενός γκρεμού. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία του τελικού των Playoffs είναι 170 εκατομμύρια λίρες και αυξάνεται. Εάν οι νικητές αποφύγουν τον άμεσο υποβιβασμό από την Premier League την επόμενη σεζόν, αυτό το ποσό πιθανότατα θα ανέβει στα 300 εκατομμύρια λίρες. Ο σύλλογος που θα τα καταφέρει θα γευτεί το νέκταρ, ο άλλος θα μείνει να επιβιώσει για άλλη μια χρονιά με τα ψίχουλα της Τσάμπιονσιπ.
Η άνοδος και αυτή η χρυσή ευκαιρία να ανταγωνιστούν την ελίτ της Premier League είναι αυτό που οδήγησε τις ομάδες του Στιβ Κούπερ και του Κάρλος Κόρμπεραν μέχρι εδώ, αλλά το αποτέλεσμα αυτού του τελικού θα διαμορφώσει αμετάκλητα την οικονομική υγεία τόσο της Φόρεστ όσο και της Χάντερσφιλντ.
Και, όπως αποδείχθηκε με την περσινή νικήτρια των Playoffs, Μπρέντφορντ, θα υπάρχει η ευκαιρία να κερδίσετε ακόμα περισσότερα. Ετσι και για την Φόρεστ και τη Χάντερσφιλντ, θα έχουν την ευκαιρία για… 300 + εκατομμύρια από τώρα έως το 2027. «Ξοδέψτε με σύνεση, είναι πραγματικά μετασχηματιστικά χρήματα», λέει ο Τιμ Μπριτζ, διευθυντής του Sports Business Group της Deloitte. «Η διατήρηση της θέσης στην Premier League είναι το μεγαλύτερο έπαθλο. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις έναν πλήρως βιώσιμο ποδοσφαιρικό σύλλογο».
Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να ζήσει το όνειρο, να εκτοξευθεί, ο χαμένος θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του, να σταθεί όρθιος
Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Κωλαΐτης και Βασίλης Μπαλατσός
Διοίκηση, Κούπερ και νέο City Ground!
Τα μεγάλα σαλόνια της Premier League δεν απέχουν τόσο από τις επιθυμίες της. Η Νότιγχαμ κάλυψε το έδαφος και φέτος αγγίζει το όνειρο. Υπήρχαν επίπλαστες ελπίδες για άνοδο κι άλλες φορές, ιδίως δυο χρόνια πριν, όταν μια πολλά υποσχόμενη σεζόν ολοκληρώθηκε με την Νότιγχαμ να μένει τελικά εκτός Playoffs. Tότε, η Σουόνσι του Κούπερ έμπαινε στην πρώτη εξάδα. Τώρα, η Φόρεστ πανηγυρίζει την παρουσία της σε έναν τελικό, σε ένα ραντεβού με την ιστορία. «Θέλουμε πολύ να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κλαμπ.
Η φιλοδοξία κάθε ομάδας της Championship είναι να ανέβει στην Premier League και όλοι παλεύουμε μαζί για να το πετύχουμε. Αυτό πρέπει να παραμείνει το κίνητρο που σε κάνει να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, αλλά δεν μπορεί να είναι το επίκεντρο. Δεν έχει να κάνει με τα όνειρα για το που θέλουμε να δούμε τον σύλλογο» ήταν η φιλοδοξία όλων στο City Ground και το απόγευμα της Κυριακής η καρδιά θα χτυπά όπως παλιά…
Η διοίκηση ήταν έτοιμη για την υπέρβαση τη φετινή σεζόν, ακόμα και όταν τα αποτελέσματα ήταν άσχημα, ακόμα και όταν έβλεπαν την ομάδα τους κάτω από την επικίνδυνη ζώνη. Η κίνηση ματ με την πρόσληψη του Κούπερ έφερε νίκες και από το χειρότερο ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα από το 1913 έφτασε να είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της κατηγορίας. Η παρουσία στους «8» του Κυπέλλου ήταν το πρώτο βήμα. Μεταγραφές, αυτοπεποίθηση κι ένα γήπεδο έτοιμο για… εκτόξευση, έφεραν την ομάδα στον τελικό!
Θα μπορούσαν όλα να είχαν πάρει τον εύκολο δρόμο, αν υπήρχε VAR στο ματς ανόδου με τη Μπόρνμουθ. Τότε, μια απόφαση της στέρησε την ευκαιρία. Ωστόσο, η ομάδα του 42χρονου Ουαλού τρελαίνεται για προκλήσεις και το απέδειξε στα ματς με τη Σέφιλντ. Στο… 60% το ρεκόρ νικών του Κούπερ, value for money οι δανεικοί της, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 185 εμφανίσεις.
Ο Κούπερ δίνει τεράστια έμφαση στις ομαδικές συναντήσεις μεταξύ παικτών και προπονητών. Ένα παλιό γραφείο του στο γήπεδο προπόνησης, γνωστό ως «θάλαμος της ομάδας», έχει αναβαθμιστεί σε αμφιθέατρο όπου οι παίκτες συγκεντρώνονται για να προετοιμαστούν για τους αγώνες. Ο Κούπερ εμπιστεύεται μια ηγετική ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό, Λιούς Γκράμπαν και όλοι παίκτες δέχονται συνεχώς προτροπές να αναλαμβάνουν δικές τους πρωτοβουλίες.
Το στυλ ποδοσφαίρου είναι ευέλικτο - αλλάζει από σχηματισμό 3-4-3 σε 4-2-3-1 - και επικεντρώνεται στην επίθεση, την ένταση και το σπάσιμο των γραμμών με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η Νότιγχαμ είναι ομάδα που της αρέσει το δράμα, αλλά περισσότερο οι προκλήσεις!
Χιλιάδες οπαδοί έκαναν ουρά για ένα μαγικό εισιτήριο και το Sold out για τον τελικό ήταν αναμενόμενο. Ο κόσμος διψά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τους συνεργάτες του κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν το όνειρο της ανόδου. «Το εγώ του ιδιοκτήτη, Βαγγέλη Μαρινάκη, από μόνο του σημαίνει ότι θα δαπανηθούν χρήματα προσπαθώντας να δημιουργηθεί μια ομάδα ικανή να ανταγωνιστεί την ελίτ» σχολιάζει ο Guardian. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στην πρώτη του επίσκεψη στο City Ground πριν από πέντε χρόνια ξεκαθάρισε ότι ήθελε να αντικαταστήσει την κερκίδα του «Peter Taylor», την παλαιότερη του γηπέδου, και να ευθυγραμμίσει όλο το γήπεδο περισσότερο με τις εγκαταστάσεις του «Καραϊσκάκης». Το πλάνο λέει για μια νέα θύρα 10.000 οπαδών, μουσείο, εστιατόρια, απίθανα αποδυτήρια, σουίτες και εγκαταστάσεις πολυμέσων. Αυτό θα αυξήσει τη χωρητικότητα του σταδίου σε 35.000.
#NFFC can confirm that the club are now able to proceed with plans to redevelop The City Ground and surrounding area.
— Nottingham Forest FC (@NFFC) February 28, 2019
👉 For full details please visit https://t.co/PAL898UEeH. pic.twitter.com/0Ky2cpVeO1
Η Χάντερσφιλντ έπαθε, έμαθε και θέλει να επιστρέψει
Ο υποβιβασμός από την Premier το 2019 'χτύπησε' άσχημα τη Χάντερσφιλντ. Ήταν μία δύσκολη και άσχημη αγωνιστικά στιγμή. Και αυτό δεν είχε να κάνει μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά γενικότερα καθώς οδήγησε τον σύλλογο στο να χάσει για τα καλά τον δρόμο του επιστρέφοντας στη 2η κατηγορία.
Το ετήσιο εισόδημα του συλλόγου του Γιόρκσαϊρ αυξήθηκε από 15,8 εκατομμύρια λίρες σε 125,2 εκατομμύρια λίρες μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ένα άλμα της τάξεως σχεδόν του 800%. Και τα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν με αδιάκοπο ρυθμό! Η σωτηρία στην πρώτη της σεζόν στην Premier League της εξασφάλισε έσοδα όσων τριών χρόνων σε περίπτωση που έπεφταν αμέσως στην Championship (περίπου δηλαδή 90 εκατομμύρια λίρες). Ωστόσο, οι μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις και τα ανοίγματα έφεραν...απώλειες. Και αυτό διότι οι παίκτες που είχαν υπογράψει μεγάλα συμβόλαια σε αυτά τα δυο χρόνια στην ελίτ κατηγορία έπρεπε να δουν δραστικές αλλαγές.
Παίκτες όπως οι Πρίτσαρντ (10 εκατ.), Μπενζά (9 εκατ.) και Ντιακαμπί (8 εκατ.) έφυγαν ουσιαστικά χωρίς αντίτιμο, καθώς είχαν εκπνεύσει τα συμβόλαιά τους. Άλλοι παίκτες αποχώρησαν με πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα είχαν δαπανηθεί συμπεριλαμβανομένων και μεταγραφών - ρεκόρ όπως των Κονγκολό και Μουνιέ που είχαν αγοραστεί στο σύνολο με 29 εκατομμύρια.
Ήταν ξεκάθαρο πως η Χάντερσφιλντ έπρεπε να βρει άλλον τρόπο για να λειτουργήσει και έναν διαφορετικό προγραμματισμό. Για αυτό προσελήφθη ο προπονητής Κάρλος Κορμπεράν και ο Λι Μπρόμπι ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος μέσα σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων. Ο Μπρόμπι είχε θητεία σε αρκετούς ρόλους στον σύλλογο, συμπεριλαμβανομένου και του πόστου του διευθυντή Ακαδημίας (τα προηγούμενα έξι χρόνια).
Τώρα σε ένα διάστημα λιγότερο από δυο χρόνια σε αυτή τη νέα εποχή η Χάντερσφιλντ απέχει 90 λεπτά από την επιστροφή της στην Premier League από τη στιγμή που ξεπέρασε το εμπόδιο της Λούτον στον 2ο ημιτελικό των Playoffs.
Το γεγονός πως αυτήν τους τη θέση οι άνθρωποι της Χάντερσφιλντ την πέτυχαν με μία ομάδα με κόστος μόλις 2,3 εκατ. (μέσα στα οποία είναι οι 400.000 για τον Χογκ το 2013) είναι το λιγότερο αξιοσημείωτο. Με ένα τέτοιο μπάτζετ να διεκδικούν τον στόχο της Premier.
Στα παραπάνω δεδομένα βάλτε και το εξής στοιχείο. Στη φετινή σεζόν οι μεταγραφές ήταν είτε με ελεύθερους παίκτες είτε με δανεικούς. Αυτό δείχνει πόσο καλά δούλεψε αυτό το δίδυμο.
Το team που ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει παίκτες και μεταγραφές λειτούργησε ώστε να μπορούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές να συμβαδίσουν με το στιλ παιχνιδιού του Ισπανού αλλά και να μπορούν ανταπεξέλθουν στις έντονες και δύσκολες μεθόδους των προπονήσεών του.
Ο Λι Νίκολς είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ένας γκολκίπερ 2ης επιλογής στην ΜΚ Ντονς το 2020-2021. Κράτησε φέτος την εστία του απαραβίαστη για 19 ματς. Μόνο ο Τράβερς της Μπόρνμουθ με 20 ματς στο μηδέν τον ξεπέρασε στη Championship. Οι δύο αποκρούσεις του στον Χάρι Κόρνικ αποδείχθηκαν κρίσιμες το βράδυ της Δευτέρας, ανοίγοντας το δρόμο στον Τζόρνταν Ρόουντς για να πετύχει το νικητήριο τέρμα του 82ου λεπτού.
Ο Όλι Τέρτον έκλεισε από τη Μπλάκπουλ. Μία ακόμα αποκάλυψη για τη Χάντερσφιλντ. Ακόμα και παίκτες που δυσκολεύτηκαν μέσα στη χρονιά είχαν τις στιγμές τους. Ο Ρόουντς για παράδειγμα έβαλε κρίσιμα γκολ με Μίντλεσμπρο και Μπάρνσλεϊ πριν το τελείωμά του με τη Λούτον.
Υπάρχει ακόμα ο Τζον Ράσελ, που είχε αποκτηθεί από την Τσέλσι έναν χρόνο πριν για να παίξει στη β' ομάδα. Μετά όμως καθιερώθηκε στο κέντρο έχοντας μεγάλη προοπτική. Οι ικανότητές του εντοπίστηκαν μέσω του δανεισμού του στην Άκρινγκτον.
Ο Σόρμπα Τόμας είναι ο παίκτης από του οποίου το φάουλ βγήκε μετά το γκολ του Ρόουντς με τη Λούτον. Είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός παίκτη που η Χάντερσφιλντ είδε πάνω του προοπτική και εξέλιξη ενώ άλλοι δεν θα το έκαναν. Υπέγραψε έναντι μίας μικρής αμοιβής προερχόμενος από τη Μπόρεραμ, ομάδα της National League. Χρειάστηκε μόλις μερικούς μήνες για να μάθει τον τρόπο του προπονητή του.
Ο 23χρονος, ο οποίος αρχικά τράβηξε την προσοχή της Χάντερσφιλντ λόγω της ικανότητάς του να εκτελεί καλά στημένες φάσεις και με τα δύο πόδια, έχει γίνει ένας εκ των πρωταγωνιστών της. Έχει οκτώ ασίστ του από κόρνερ ή στατικές φάσεις. Είναι ο υψηλότερος απολογισμός στο πρωτάθλημα. Μόνο ο Χάρι Γουίλσον της Φούλαμ (19) και ο Τζον Σουίφτ της Ρέντινγκ (13) έχουν ασίστ από τις 12 του παίκτη της Χάντερσφιλντ.
Η Χάντερσφιλντ κοιτάζει και τον χαρακτήρα ενός παίκτη προτού προχωρήσει στην απόκτησή του. Έχει μάλιστα και συνεργασία με ψυχολόγο για να συντάσσει μία λίστα ερωτήσεων για τους παίκτες που είναι υποψήφιοι για μεταγραφή.
Εκτός από την αξιολόγηση των χαρακτήρων η Χάντερσφιλντ κάνει προσπάθειες να κάνει πιο ελκυστικό προορισμό τον σύλλογο γενικότερα. Στον Λις μάλιστα μεταφέρθηκε το πως θα ταιριάξει στο στιλ παιχνιδιού του προπονητή.
Ακόμα και στο σκέλος των δανεισμών το πλάνο δεν αλλάζει. Το κατάλαβαν αυτό οι παίκτες που εντάχθηκαν με τέτοιο καθεστώς όπως ο Κόλγουιλ της Τσέλσι και ο Σινάνι της Νόριτς. Κατάλαβαν και πείστηκαν πως μέσω της ένταξής τους στη Χάντερσφιλντ θα εξελιχθούν.
Η Χάντερσφιλντ έχει φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα στο πως 'φτιάχνει' και εξελίσσει παίκτες που έρχονται με δανεισμό. Ο Σμιθ Ρόου της Άρσεναλ και ο Τσαλόμπα της Τσέλσι είχαν επωφεληθεί από πέρασμά τους στη Χάντερσφιλντ τα τελευταία χρόνια.
- Τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εμφανίσεις της Χάντερσφιλντ στο Γουέμπλεϊ ως ουδέτερη έδρα οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με τους Τεριέ να κερδίζουν στα πέναλτι στον τελικό των Play Off της Championship το 2016-17 και στον τελικό των Play Off της League One το 2011-12, αλλά να χάνουν τον τελικό για το EFL Trophy το 1993-94. Στο τέταρτο εξ αυτών νίκησαν την Μπρίστολ Ρόβερς με 2-1 στον τελικό των Play Off της τρίτης κατηγορίας το 1994-95.
- Η Χάντερσφιλντ έφτασε στον έκτο τελικό των Play Off της EFL, κερδίζοντας την άνοδο σε τέσσερις από τους πέντε προηγούμενους τελικούς της. Mόνο η Μπλάκπουλ (έξι) έχει κερδίσει άνοδο περισσότερες φορές μέσω των Play Off της EFL από ότι οι Τεριέ.
- Ο Kάρλος Κορμπεράν της Χάντερσφιλντ θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Ισπανός προπονητής που θα οδηγήσει ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην άνοδο στην πρώτη κατηγορία μέσω των Playοffs.
To έπαθλο των 300+ εκατ. ευρώ και η ευκαιρία εκτόξευσης
Δεν αποκαλείται τυχαία το ματς της χρονιάς στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το ματς με το υψηλότερο πρεστίζ. Τα τελευταία χρόνια, με τα τηλεοπτικά deal που συνάπτει η Premier League να έχουν ξεπεράσει τη «στρατόσφαιρα», συντελώντας στη φήμη του κορυφαίου ποδοσφαιρικού προϊόντος στον πλανήτη, μια θέση στην 1η κατηγορία συνεπάγεται εκτόξευση εσόδων για κάθε επίδοξο «νεοφώτιστο». Πώς, λοιπόν, Νότιγχαμ και Χάντερσφιλντ να μην ζουν και να αναπνέουν για τον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ», όπου εκτός από την άνοδο διακυβεύεται το μεγαλύτερο έπαθλο ενός αγώνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο;
Οι δύο ομάδες παίζουν τα… ρέστα τους, με σκοπό να βάλουν στα ταμεία τους το «αστρονομικό» ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η αξία του τελικού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte, το εγγυημένο ποσό, δηλαδή, που δίνει η Premier League στην τελευταία από τις 20 ομάδες του «παζλ» σε βάθος τριετίας. Και μπορεί να γίνει ακόμα υψηλότερο.
Με βάση τα πρόσφατα τηλεοπτικά συμβόλαια που σύναψε η Premier League, η ομάδα που κερδίζει την άνοδο και καταφέρει να επιβιώσει την πρώτη σεζόν, θα λάβει 106 εκατομμύρια ευρώ. Από κει και πέρα, ο σύλλογος εξασφαλίζει εγγυημένα έσοδα 94 εκατομμυρίων ευρώ για τη δεύτερη και την τρίτη σεζόν, ακόμα κι αν σε αυτό το διάστημα υποβιβαστεί. Αν ένας νεοφώτιστος σύλλογος καταφέρει να παραμείνει στην Premier League για πάνω από τρία χρόνια, σταματάει έκτοτε να λαμβάνει έξτρα πληρωμές.
Πόσο εύκολο, όμως, είναι για μια νεοφώτιστη ομάδα να κρατηθεί στον αφρό της Premier League και μάλιστα για παραπάνω από μία σεζόν; Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι περισσότερες από τις μισές νικήτριες του τελικού των play-offs επιστρέφουν την επόμενη κιόλας χρονιά στην Championship. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ετών ως ομάδες «ασανσέρ» είναι η Νόριτς και η Φούλαμ.
Για τον λόγο αυτό, η Premier League και η EFL έχουν προνοήσει, ώστε να δίνεται πάντα ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας στις ομάδες που υποβιβάζονται αμέσως, ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένες μετά από μια σεζόν γενναίων επενδύσεων λόγω του υψηλότατου μπόνους ανόδου. Το «μαξιλαράκι» που στο Νησί αποκαλείται «αλεξίπτωτο», τα λεγόμενα «parachute payments», τα οποία φτάνουν τα 94 εκατομμύρια ευρώ και κάνουν σίγουρα πιο ανώδυνη την… ελεύθερη πτώση από την Premier League στη 2η κατηγορία.
Τα εκτιμώμενα έσοδα μεταβάλλονται ανάλογα την πορεία της ομάδας από τον προβιβασμό της κι έπειτα. Τρανό παράδειγμα η Μπρέντφορντ, η οποία με τη 13η θέση που κατέκτησε κέρδισε 17,6 εκατ. ευρώ και εξασφάλισε και μια τρίτη χρονιά με εγγυημένες πληρωμές. Συνεπώς, το συνολικό έπαθλο του τελικού των play-offs μπορεί να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας (μέχρι το 2027) αν υπολογίσουμε τα συνολικά μπόνους και τα «parachute payments», εξασφαλίζοντας έτσι το μέλλον ενός συλλόγου και την ανάπτυξή του σε επίπεδο υποδομών και λειτουργίας της πρώτης ομάδας.
Οι πιθανότητες, λοιπόν, είναι σχεδόν μοιρασμένες. Νότιγχαμ Φόρεστ και Χάντερσφιλντ έχουν μπροστά τους μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, αλλά και ένα υψηλό ρίσκο, με τις απαραίτητες βέβαια εγγυήσεις ακόμα και στο χειρότερο σενάριο του άμεσου υποβιβασμού. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την τύχη των νικητριών των play-offs στην πρώτη τους σεζόν στην Premier League. Διόλου τυχαία, μόλις εννέα έχουν καταφέρει να ανανεώσουν την παρουσία τους για δεύτερη σεζόν την τελευταία 20ετία και μόλις τρεις τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Τι έκαναν οι τελευταίοι 20 νικητές των play-offs στην Premier League:
- 2002/03 Μπέρμιγχαμ - 13η
- 2003/04 Γουλβς - 20η (υποβιβάστηκε)
- 2004/05 Κρίσταλ Πάλας - 18η (υποβιβάστηκε)
- 2005/06 Γουέστ Χαμ - 9η
- 2006/07 Γουότφορντ - 20η (υποβιβάστηκε)
- 2007/08 Ντέρμπι Κάουντι - 20η (υποβιβάστηκε)
- 2008/09 Χαλ - 17η
- 2009/10 Μπέρνλι - 18η (υποβιβάστηκε)
- 2010/11 Μπλάκπουλ - 19η (υποβιβάστηκε)
- 2011/12 Σουόνσο - 11η
- 2012/13 Γουέστ Χαμ - 10η
- 2013/14 Κρίσταλ Πάλας - 11η
- 2014/15 ΚΠΡ - 20η (υποβιβάστηκε)
- 2015/16 Νόριτς - 19η (υποβιβάστηκε)
- 2016/17 Χαλ - 18η (υποβιβάστηκε)
- 2017/18 Χάντερσφιλντ - 16η
- 2018/19 Φούλαμ - 19η (υποβιβάστηκε)
- 2019/20 Άστον Βίλα - 17η
- 2020/21 Φούλαμ - 18η (υποβιβάστηκε)
- 2021/22 Μπρέντφορντ - 13η
Μπρις Σαμπά, ο ήρωας της πρόκρισης
Η Νότιγχαμ Φόρεστ φέτος έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών και έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές που έχουν προσφέρει τα μέγιστα ώστε οι «Κόκκινοι» να διεκδικούν την απευθείας άνοδο μέσω της δεύτερης θέσης μέχρι την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Championship. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο έμπειρος στόπερ Στιβ Κουκ, ο αρχισκόρερ Μπρέναν Τζόνσον και ο επικίνδυνος Σαμ Σάριτζ. Ο πλέον καθοριστικός στην ιστορική ευκαιρία της ομάδας του Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει στην Premier League μετά από 23 χρόνια και να γεμίσει τα ταμεία της με 200 εκατομμύρια ευρώ είναι ο Μπρις Σαμπά.
Στη ρεβάνς του ημιτελικού των Play Off ανόδου στο City Ground η Νότιγχαμ τα βρήκε... δύσκολα κόντρα στην πιο έμπειρη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, όμως ο Κονγκολέζος κίπερ βγήκε μπροστά και σφράγισε την πρόκριση. Εκτός από τις δυο καίριες αποκρούσεις του σε τετ α τετ με τον Εντιαγέ στην κανονική διάρκεια (13') και στην παράταση (115'), ήταν ο ήρωας στη «Ρώσικη Ρουλέτα» των πέναλτι. O Koνγκολέζος ήταν καλά προετοιμασμένος και το... σκονάκι που είχε πίσω από το μπουκάλι του τον δικαίωσε. Έπιασε τρεις από τις πέντε εκτελέσεις των ποδοσφαιριστών της Σέφιλντ και έστειλε τους «Κόκκινους» στο «Γουέμπλεϊ». Φυσικά για τη μεγάλη μάζα των οπαδών μετά το ματς υπήρχε μια ερώτηση. Ποιος είναι αυτός ο Σαμπά;
Ο 28χρονος κίπερ γεννήθηκε στις 25 Απριλιου του 1994 στο Κονγκό και είναι γιος του παλαίμαχου πρώην διεθνή τερματοφύλακα του Κονγκό και... συνονόματου του Μπρις Σαμπά. Ο πατέρας του κίπερ της Νότιγχαμ ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του με Diables Νoirs, στην οποία αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια (1989-1993), έπαιξε επτά χρόνια στην African Sports στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ για μια τετραετία έπαιξε στην ερασιτεχνική γαλλική ομάδα Pacy Ménilles Racing Club, στην οποία αγωνίστηκε από το 2000 μέχρι την απόσυρση του το 2004 σε ηλικία 33 ετών. Εκτός από το όνομα του ο... πρεσβύτερος Μπρις Σαμπά, φρόντισε να μεταδώσει στον γιο του και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.
Σε ηλικία ενός έτους, ο νεαρός Σαμπά έφυγε από την πατρίδα του και μετακόμισε στην Ακτή Ελεφαντοστού, λόγω της μεταγραφής του πατέρα του στην Africa Sports. Μυήθηκε από μικρός στον χώρο του ποδοσφαίρου, έχοντας ως μέντορα τον μπαμπά του, τον οποίο όταν ήταν μικρός τον κορόιδευε για τη θέση του, καθώς του έκανε πλάκα για τα... γάντια του, τα οποία ως παιδί του φαινόντουσαν αρκετά αστεία.
Ο Μπρις ξεκίνησε να παίζει μπάλα ως εξτρέμ στις ακαδημίες των γαλλικών ερασιτεχνικών ομάδων, ALM Évreux και Pacy Ménilles. Σε ηλικία 12 χρονών, το 2006, πήγε στην ακαδημία της Χάβρης και σε ένα ματς κάθισε αναγκαστικά κάτω από τα δοκάρια της εστίας και φόρεσε τα γάντια που μέχρι πριν λίγα χρόνια του φαινόντουσαν τόσο αστεία, καθώς οι τερματοφύλακες της ομάδας ήταν εκτός με προβλήματα τραυματισμού. Το πρώτο του ματς ως κίπερ δεν πήγε καλά. Ο νεαρός Σαμπά δέχθηκε έξι γκολ και αποχώρησε απογοητευμένος, έχοντας όμως στο μυαλό του πως δεν θα υπερασπιζόταν ξανά κάποια εστία. Δεν το είχε υπολογίσει σωστά.
Οι άνθρωποι της Χάβρης παρά τα έξι γκολ που δέχτηκε, ξεχώρισαν το «potential» του νεαρού Μπρις και από την επόμενη κιόλας προπόνηση υπολογιζόταν ως τερματοφύλακας. Στη Χάβρη ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και το 2010, όταν έκλεισε τα 16 του χρόνια έβαλε την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Τη σεζόν 2012-13 έκανε το ντεμπούτο του σε ανδρικό επίπεδο όταν αγωνίστηκε σε δυο παιχνίδια κυπέλλου. Ο Σαμπά δεν ήθελε να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τη Χάβρη και έψαχνε πρόταση για το επόμενο βήμα του, όμως αυτή που ήρθε ούτε την περίμενε, ούτε καν την... πίστεψε!
Τον Δεκέμβρη του 2012 ο Σαμπά δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ζοζέ Ανιγκό, ο οποίος ήθελε να τον ενημερώσει για το ενδιαφέρον του να τον πάρει στη Μαρσέιγ. Ποια ήταν η απάντηση του Κονγκολέζου κίπερ; Του έκλεισε το τηλέφωνο! Ο νεαρός τότε «πορτιέρε» δεν πίστεψε πως μια ομάδα του επιπέδου των Μασσαλών θα ενδιαφερόταν για αυτόν και πίστεψε πως ήταν φίλοι του που του έκαναν πλάκα. Λίγο αργότερα ο μάνατζερ του Σαμπά τηλεφώνησε σε... έξαλλη κατάσταση και τα «έχωσε» στον πελάτη του, ενημερώνοντας τον πως ήταν πράγματι ο Ζοζέ Ανιγκό στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
Eν τέλει η μεταγραφή ολοκληρώθηκε και τον Γενάρη του 2013 πήγε στη Μαρσέιγ με συμβόλαιο 4,5 χρόνων. Με τους Μασσαλούς έκανε μόλις τέσσερα παιχνίδια και το 2017 αποχώρησε και πήρε μεταγραφή στην Καέν. Στα 23 του άρχισε να παίρνει τις πρώτες του πραγματικές ευκαιρίες και σε μια διετία έπαιξε 49 φορές. Το 2019 υπέγραψε στη Νότιγχαμ Φόρεστ έναντι 2 εκατομμυρίων, είναι ο βασικός της κίπερ για τρεις σεζόν στην Championship και αν ο τελικός με τη Χάντερσφιλντ έχει ευτυχή κατάληξη για την ομάδα του αναμένεται να είναι ο «άσος» των «Κόκκινων» στην ιστορική τους επιστροφή στην Premier League.
23 χρόνια μακριά από το όνειρο, 23 χρόνια η Νότιγχαμ σε αριθμούς!
Κι όμως, πέρασαν 23 χρόνια από την τελευταία φορά που η Νότιγχαμ Φόρεστ έπαιξε στην Premier League. Hταν τον Μάιο του 1999, όταν το «You Needed Me» των Βoyzone έκανε παρέλαση στην κορυφή των τσαρτ, ενώ το«The Phantom Menace» απογοήτευσε τους φίλους του Star Wars. To 1999 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου, ενώ ο κόσμος είχε κυριευτεί με τον φόβο ότι το Millennium θα κατέστρεφε τους υπολογιστές τους. Ο Λανς Άρμστρονγκ κέρδισε τον πρώτο του «Γύρο της Γαλλίας». Απίθανα πράγματα...
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Γενιές ήρθαν και παρήλθαν. Έχουν γεννηθεί νέες χώρες, ανακαλύφθηκαν νέοι Πλανήτες, μόνο η απογοήτευση της Νότιγχαμ Φόρεστ προς τους φιλάθλους της παρέμενε ίδια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αφηγηθεί κανείς την ιστορία των τελευταίων 23 ετών, αλλά το Αthletic βρήκε τον ιδανικό τρόπο να αποτυπώσει με αριθμούς τα 23 αυτά χρόνια της Νότιγχαμ. Σε αυτό το ταξίδι των 23 ετών οι προκλήσεις πολλές, οι δυσκολίες περισσότερες, οι απογοητεύσεις διαδοχικές. Κι όμως, αυτό το μεγάλο brand name μπορεί να ξεθώριασε λίγο, αλλά δεν ξεχάστηκε, οι φίλοι της την κράτησαν όρθια στα δύσκολα και τώρα θα θυμούνται με χαμόγελα πως το 2017 τσακώνονταν για μια πίτα στο ημίχρονο του αγώνα με τη Λιντς και τώρα, η ομάδα του βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη ποδοσφαιρική στιγμή, την επιστροφή στην Premier League!
Throwback to when two Forest fans had a fight over a pie.
— The Second Tier (@secondtierpod) June 4, 2021
pic.twitter.com/rNgihvfQ7p
8.414: Μέρες από την τελευταία φορά που η Νότιγχαμ Φόρεστ έπαιξε έναν αγώνα στην Premier League.
1.058: Παιχνίδια πρωταθλήματος που έπαιξε
1.181: Το σύνολο παιχνιδιών που έδωσε
1.464: Κερδισμένοι βαθμοί. Μέσος όρος 1,38 πόντους ανά παιχνίδι — για ό,τι αξίζει, σε μια σεζόν 46 αγώνων που έχει 64 βαθμούς, οι οποίοι στο Πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν θα ήταν αρκετοί για την 13η θέση. Ακριβώς στη μέση της βαθμολογίας. Μια μέτρια ομάδα.
1.357: Τα γκολ πρωταθλήματος που πέτυχε
1.176: Τα γκολ που δέχθηκε στο πρωτάθλημα
28: Μόνιμοι και υπηρεσιακοί προπονητές. Από τον Ντέιβιντ Πλατ στον Στιβ Κούπερ. Ο Μπίλι Ντέιβις έχει 185 ματς στον πάγκο, ενώ Άιρλαντ και Ριντ από ένα.
5: Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξαν σε αυτό το διάστημα.
40: Ημέρες ο Αλεξ ΜακΛις στον πάγκο της Νότιγχαμ, η πιο σύντομη θητεία προπονητή στη Φόρεστ.
54: Ο μέσος όρος αγώνων για προπονητές.
59,1: Το υψηλότερο ποσοστό νίκης από οποιονδήποτε μόνιμο τεχνικό. Ο Στιβ Κούπερ κάνει τη διαφορά…
339: Ο αριθμός παικτών που έχουν παίξει ένα παιχνίδι στην πρώτη ομάδα.
68: Οι παίκτες της Ακαδημίας που έχουν κάνει μια εμφάνιση στην πρώτη ομάδα .
318: Μεταγραφές, δανεικοί και μόνιμοι.
28: Οι παίκτες που υπέγραψαν, αλλά δεν έκαναν εμφάνιση στην πρώτη ομάδα. Ανάμεσά τους και ο Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που διέλυσε τον αχίλλειό του στην πρώτη του προπόνηση.
4: Ο αριθμός νικητών Champions League που έχουν παίξει για τη Φόρεστ από το 1999 — Κόουλ, Γκρίνινγκ, Μπέρτραντ, Τέρι.
2: Οι παίκτες που έχουν σκοράρει 20+ γκολ σε μια σεζόν — ο Λιούς Γκράμπαν το 2019-20 και οΝτέιβιντ Τζόνσον το 2002-03.
4: Ήττες στα Playoffς. Ελπίζει να μη γίνουν πέντε!
37: Αριθμός διαφορετικών ομάδων που έχουν ανέβει στην Premier League
5: Οι ομάδες που αντιμετώπισαν τις τρεις σεζόν τους στη League One τη Φόρεστ κι έκτοτε έχουν παίξει στην Premier League.
142: Οι ομάδες ανδρών έχουν παίξει στο νέο Wembley πριν από τη Φόρεστ!
13.500.000 λίρες: Το ακριβότερο deal για παίκτη — Ζοάο Καρβάλιο το 2018.
15.000.000 λίρες: Η ακριβότερη μεταγραφή, με τη Φόρεστ να βάζει στα ταμεία της αυτό το ποσό για τον Μπριτ Ασομπαλόνγκα.
1: Ταξίδι στο Wembley