Ματέους Πονίτκα: Η δύσκολη χρονιά, η ανοικτή κόντρα με τον αδερφό του και η μεγάλη δικαίωση (vids)

Ματέους Πονίτκα: Η δύσκολη χρονιά, η ανοικτή κόντρα με τον αδερφό του και η μεγάλη δικαίωση (vids)

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι ο Ματέους Πονίτκα αγωνίζεται μια... ολόκληρη ζωή στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ότι είναι βετεράνος. Ότι βρίσκεται στα «τελειώματα» της καριέρας του. Όμως, όχι.

Ο Πολωνός φόργουορντ μόλις που έκλεισε 29 χρόνια ζωής. Τρεις ημέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι της Πολωνίας στο φετινό Eurobasket απέναντι στην Τσεχία. Η ομάδα του είχε νικήσει με 99-84, ενώ εκείνος είχε πραγματοποιήσει φοβερό ματς με 26 πόντους και 9 ασίστ. Και μάλιστα μέσα στην Πράγα...

Ναι μεν είχε κάνει αίσθηση το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 12 ημέρες αργότερα θα έστελνε τον Λούκα Ντόντσιτς και την κάτοχο του τίτλου Σλοβενία πίσω στα... σπίτια τους! «Είμαστε η σταχτοπούτα του Eurobasket» είπε ο ίδιος λίγο μετά την επική πρόκριση της Πολωνίας απέναντι στο μεγάλο φαβορί.

Και πώς να μην είναι; Ο Πονίτκα και η παρέα του ζουν το δικό τους παραμύθι. Ο ίδιος έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στα βιβλία του Eurobasket καθώς συνδύασε την είσοδο στα ημιτελικά ύστερα από 51 χρόνια (!) με μια ιστορική επίδοση. Έγινε ο 4ος παίκτης των 41 συνολικά Eurobasket που σημείωσε «triple double» σ' ένα ματς... Δεν το έκανε ο Γιάννης, δεν το έκανε ο Γιόκιτς, δεν το έκανε ο Ντόντσιτς οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να το πετύχουν και μάλιστα έφτασαν πολύ κοντά, αλλά το έκανε ο Πονίτκα.

Δικαίωση! Ναι, δικαίωση! Σε μια χρονιά που όλα φάνηκαν να πηγαίνουν στραβά και ανάποδα για τον ίδιο, σε μια χρονιά που το όνομά του συζητήθηκε έντονα για εξωαγωνιστικούς λόγους, εκείνος κατάφερε να... βγάλει μια ολόκληρη χώρα στους δρόμους και να πανηγυρίσει μια ιστορική πρόκριση.

Αλήθεια, μπορεί να τους ξεγράψει κανείς από εδώ και στο εξής;

image

Το «διαζύγιο» με την Ζενίτ και η... προσωρινή λύση της Ρέτζιο Εμίλια

Η αλήθεια είναι ότι ο Ματέους Πονίτκα βρίσκεται ανάμεσα στους Euroleague παίκτες.

Και αν μη τι άλλο η απόφασή του να «μετακομίσει» τον περασμένο μήνα στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρέτζιο Εμίλια, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Οι εμφανίσεις του στο φετινό Eurobasket όπου μετράει κατά μέσο όρο 15 πόντους, 6.9 ασίστ, 6.6 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα ανά 27:41 λεπτά συμμετοχής σουτάροντας με 43% εντός παιδιάς και 32% στα τρίποντα, αναμένεται να αποτελέσουν και το «διαβατήριό» του για να επιστρέψει στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα ο Πονίτκα έχει υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας τριών μηνών με την ιταλική ομάδα με προοπτική ανανέωσης έως και το τέλος της σεζόν, το οποίο -βάσει των ρεπορτάζ- μπορεί να «διακοπεί» νωρίτερα σε περίπτωση που... βρει κάτι καλύτερο. Και ύστερα από τα... πράγματα και θαύματα που κάνει στο Eurobasket, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο! Πώς όμως έφτασε στο σημείο να βρεθεί στην Ιταλία με συμβόλαιο μικρής διάρκειας; Όπως είναι γνωστό ο Πολωνός φόργουορντ άνηκε στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και αποτελούσε έναν από τους... αγαπημένους παίκτες του Πασκουάλ.

Μάλιστα πριν από έναν χρόνο είχε υπογράψει ανανέωση έως και το 2024, δείγμα και του πόσο σημαντικός ήταν στην ομάδα και του πόσο πολύ τον υπολόγιζε ο Καταλανός προπονητής. Όμως από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Ρωσία, εκείνος (όπως και η πλειοψηφία των ξένων παικτών στις ρωσικές ομάδες) έθεσε τον εαυτό του εκτός Ζενίτ. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε και επίσημα η λύση του συμβολαίου του και έκτοτε ο Πονίτκα έκανε ατομικές προπονήσεις ώστε να ήταν έτοιμος για τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα της Πολωνίας.

Για τον 29χρονο παίκτη είχαν εκφράσει ενδιαφέρον η Βίρτους Μπολόνια, όπως επίσης η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας χωρίς ωστόσο να προχωρήσει κάτι περισσότερο. Ο Πονίτκα έχει αγωνιστεί σε 92 ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με τις φανέλες της Ζενίτ, της Πρόκομ και της Ζιέλονα Γκόρα, έχοντας κατά μέσο όρο 8.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ ανά 25:46 λεπτά, σουτάροντας με 56% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα. Από το 2009, όταν και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στις μικρές ηλικίες της Kasprowiczanka Ostrow Wielkopolsk, άλλαξε άλλες οκτώ ομάδες μέχρι να βρεθεί (προσωρινά;) στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρέτζιο Εμίλια.

Παρόλα αυτά είναι ακόμα... 29 ετών.

image

Είναι δεδομένο ότι η χρονιά του Ματέους Πονίτκα δεν ήταν εκείνη που ενδεχομένως να είχε... στο μυαλό του.

Από τη μία ο Covid του «χτύπησε» την πόρτα και μάλιστα με... άσχημο τρόπο με αποτέλεσμα να τον κρατήσει περισσότερες από δύο εβδομάδες εκτός αγωνιστικών χώρων, ενώ από την άλλη είχε να αντιμετωπίσει και ένα σοβαρό πρόβλημα με τη μύτη το οποίο -όπως είχε πει και ο ίδιος- λίγο έλειψε να τον... σκοτώσει! Τα πάντα έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο και πιο συγκεκριμένα την παραμονή του αγώνα με την Εφές στην Αγία Πετρούπολη. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης είχε χτυπήσει πολύ σοβαρά στη μύτη ωστόσο εκείνη τη στιγμή δεν φάνηκε να ήταν σοβαρό και αυτό λίγο έλειψε να του στερήσει την ίδια του τη ζωή!

«Έπαιξα κόντρα στο παιχνίδι, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα. Όλα άρχισαν να πονάνε στη ρινική μου περιοχή. Δεν έπαιξα στο επόμενο ματς με την Μπασκόνια. Είχα ένα τρομερό πρωινό. Αιμορραγούσε όλη την ώρα..Η ρινική μου περιοχή ήταν πρησμένη. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω και δεν κοιμήθηκα για μερικές νύχτες. Την επόμενη μέρα ήμουν στο χειρουργείο. Ο γιατρός μου είπε: "Άκου, είσαι με τη γυναίκα σου εδώ. Θα σου πω ευθέως. Για τις επόμενες τρεις ημέρες, μπορεί να έχεις μια πλήρη λοίμωξη στη μύτη σας, η οποία βρίσκεται κοντά στον εγκέφαλό σου. Όταν ξεκινήσει η σήψη, θα πεθάνεις. Σε δύο ή τρεις μέρες, μπορεί να καταλήξεις νεκρός"» είχε πει ο Πονίτκα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Basketnews. Ένα πρόβλημα το οποίο κανείς δεν γνώριζε ότι ήταν τόσο σοβαρό. Κι όμως...

Ο Πονίτκα ωστόσο είχε και ένα ακόμα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Και αφορούσα τον ίδιο του, τον αδερφό. Τον Μαρσέλ Πονίτκα, ο οποίος αγωνίζεται στην Ισπανία με τη φανέλα της Σαραγόσα. Σε δηλώσεις που είχε κάνει στην πολωνική «Sport.tvp.pl» είχε κατηγορήσει ευθέως τον Ματέους για τη μη κλήση του στην Εθνική ομάδα: «Δεν νιώθω ένοχος για κάτι. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ματέους θέλει με κάθε τρόπο να με μειώσει και να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα μου. Δεν έχω να κρύψω κάτι. Αν έχει κάτι μαζί μου δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο, αλλά να μιλήσουμε ως άνδρες και να μην λέμε μεταξύ μας μισόλογα. Φυσικά και μπορώ να παίξω μαζί του, πάντα μιλούσα ανοιχτά για το θέμα, κάτι που ξέρει και ο προπονητής της Εθνικής και η Ομοσπονδία. Περιμένω την συνάντηση που μου έχουν υποσχεθεί, την οποία αρνείται ο αρχηγός της ομάδας. Περιμένω από τον Ματέους να συμπεριφερθεί σαν επαγγελματίας και να λυθεί το θέμα» είχε πει χαρακτηριστικά στις 10 Αυγούστου.

Η απάντηση του αρχηγού της εθνικής Πολωνίας ήταν άμεση καθώς μία μέρα αργότερα υπογράμμισε: «Συνέχισα με τη δική μου ζωή στα 19 μου. Από τότε, η σύζυγός μου και εγώ δεχόμαστε προσβολές από τους γονείς μου, ενώ στη συνέχεια τους ακολούθησε και ο Μαρσέλ. Ήμουν σιωπηλός τόσο καιρό και δεν μίλησα για τον Μαρσέλ. Ολοι τον λατρεύουν, αλλά κανείς δεν ξέρει την αλήθεια, η οποία θα ειπωθεί τώρα. Οι γονείς είναι σε διαμάχη με όλη την οικογένειά, εκτός από ένα θείο μου. Όταν έπαιζα στη Ζιελόνα Γκόρα μας έβριζαν οι θεατές. Οι γονείς μου είναι διαβόητοι για τη συγγραφή υβριστικών σχολίων για εμάς στο διαδίκτυο. Έχω μηνύματά τους με αισχρό και επιθετικό περιεχόμενο προς εμάς. Προειδοποίησα τον Μαρσέλ ότι οι γονείς μου θέλουν να με απομονώσουν, επειδή δεν έκανα αυτό που ήθελαν. Δυστυχώς, διάλεξε έναν άλλο δρόμο. Και ακόμα, όταν χρειάστηκε τη βοήθεια μου, σε μία περίπτωση οικονομικής, δεν αρνήθηκα».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που είχε τοποθετηθεί ανοικτά για μια κόντρα καθώς είχε προηγηθεί και αυτή με την άλλοτε σούπερ σταρ του πολωνικού μπάσκετ, Μάρτσιν Γκόρτατ! Αρχικά, και λόγω συμβολαίου, ο Πονίτκα είχε επιστρέψει στη Ζενίτ μετά τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει στην Ρωσία και εκείνος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ανοικτά στα social media και δη στο twitter: «Ο Πονίτκα ήταν πάντα ένας εγωιστής. Πάντοτε βαδίζει σύμφωνα με τα δικά του ιδανικά. Κάποιες φορές είναι καλό αυτό, κάποιες όχι. Πήρε τις αποφάσεις που όλοι περιμέναμε πως θα έπαιρνε. Σκέφτηκε μόνο τον εαυτό. Δεν υπάρχει κάποια έκπληξη για μένα γύρω από την όλη κατάσταση. Είναι στενάχωρο πως είναι αρχηγός της εθνικής μας ομάδας.»

Όσο για την απάντηση του Πονίτκα; «Μετά από αυτό το post, η οικογένειά μου δέχθηκε πολλές απειλές. Είμαι κι εγώ Πολωνός. Νομίζω ότι το ξέχασε αυτό. Μίλησε για την έλλειψη χαρακτήρα από πλευράς μου. Έχω παίξει σε 126 ματς της Εθνικής ομάδας. Πού ήταν ο χαρακτήρας του, όταν έπρεπε να στηρίξουμε την ομάδα το 2011 ή το 2013;»

Το σοβαρό πρόβλημα στη μύτη και η ανοικτή κόντρα με τον αδερφό του Μαρσέλ

image

Το αγαπημένο pick n roll και το παιχνίδι «απομόνωσης»

«Σκαλίζοντας» λίγο τις επιδόσεις του Πονίτκα στο Eurobasket και με τη βοήθεια της Ιnstat, παρατηρείται έντονα η διάθεσή του για pick n roll παιχνίδι. Και μάλιστα είναι πολύ αποτελεσματικός! Όχι μόνο στο μεγάλο του ματς απέναντι στην Σλοβενία αλλά συνολικά στην διοργάνωση!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ματέους Πονίτκα «τελειώνει» των 29.3% προσπάθειών του ως pick n roll handler έχοντας 5.7 πόντους ανά 4.1 κατοχές. Ακολουθεί το παιχνίδι απομόνωσης στο 17.2% με 1.7 πόντους ανά 2.4 κατοχές όπως επίσης και οι πόντοι στο ανοικτό γήπεδο καθώς το 11.1% των προσπαθειών είναι με transition παιχνίδι. Κάτι που αποτυπώθηκε περίτρανα και κόντρα στους Σλοβένους, όπου ο Πολωνός φόργουρντ είχε 7 πόντους από «iso» και 5 πόντους από pick n roll ενώ πήρε άλλους 4 πόντους σε 6 καταστάσεις catch and shoot.

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι έχει συγκεκριμένο στυλ που επιτίθεται, ενώ μέσα από τα pick n roll ως handler καταφέρνει και «μοιράζει» ιδανικά το παιχνίδι στους συμπαίκτες του. Θα προτιμήσει να «τελειώσει» φάσεις κοντά στο καλάθι με layup ή κάρφωμα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει 21/34 προσπάθειες με αυτόν τον τρόπο και μόλις 11/45 είτε με τζαμπ σουτ, είτε επιχειρώντας floater.

Το Shot Chart του Πονίτκα στο Eurobasket