Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ο «γίγαντας» με την αγαθή καρδιά και τους κοινωνικούς προβληματισμούς
Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη σόκαρε για όσους δεν γνώριζαν το θέμα της υγείας του και σκόρπισε θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό.
Ο πρωταθλητής του τάε κβον ντο ποτέ δεν μιλούσε για τον εαυτό του. Δεν του άρεσε. Ούτε στα καλά, ούτε στα άσχημα. Και αποφάσισε να το περάσει μόνος του όλο αυτό, μαζί με την οικογένειά του.
«Εφυγε» πολύ νωρίς από τη ζωή και άφησε φτωχότερο τόσο τον αθλητισμό, όσο και την ίδια την κοινωνία καθώς ήταν αμέτρητες οι φορές που έδειχνε με την στάση και τις πράξεις του ότι θέλει να ζει σε μία κοινωνία ισότιμη και δίκαιη. Και κυρίως σε μία κοινωνία που θα προοδεύει και θα βελτιώνεται.
Ακόμη και στην τελευταία του επιθυμία το έδειξε αυτό, ζητώντας από την οικογένειά του να βγάλει σε δημοπρασία τα δύο του μετάλλια και τα χρήματα να δοθούν σε δομές για παιδιά που θα είναι επιλογή της οικογένειάς του.
Το σπασμένο πόδι, τα δύο ολυμπιακά μετάλλια και το fair play
Ο Νικολαΐδης από τριών χρονών ρίχτηκε στον αθλητισμό και το τάε κβον ντο του έκλεψε γρήγορα την καρδιά. Αυτό έμελλε να είναι και το άθλημα με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός, τόσο για τις επιτυχίες του, όσο και για τις άτυχες στιγμές του στον αθλητισμό.
Οπως αυτή το 2000 στο Σίδνεϋ απέναντι στον Κολομβιανό αντίπαλό του όπου έσπασε το πόδι του και οι φωνές του προς την κερκίδα, είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή του στο Gazzetta δήλωνε για το περιστατικό: «Με έκανε πολύ πιο σκληρόπετσο αυτή η ιστορία και μετά οποιαδήποτε δυσκολία, ατυχία και κακό αποτέλεσμα εμφανιζόταν στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα μάθει να το αντιμετωπίζω πάρα πολύ εύκολα και κοίταζα πάντα τον επόμενο στόχο. Επειδή όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση και όσο και ανάποδα κι αν έρθουν κάποια πράγματα, ξέρω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω».
«Με έκανε πολύ πιο σκληρόπετσο αυτή η ιστορία και μετά οποιαδήποτε δυσκολία, ατυχία και κακό αποτέλεσμα εμφανιζόταν στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα μάθει να το αντιμετωπίζω πάρα πολύ εύκολα και κοίταζα πάντα τον επόμενο στόχο. Επειδή όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση και όσο και ανάποδα κι αν έρθουν κάποια πράγματα, ξέρω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω».
Ο πρωταθλητής επέστρεψε δύο χρόνια μετά και η δικαίωση ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Έφτασε ως τον τελικό όπου αντίπαλός του ήραν ο Νοτιοκορεάτης Μουν Ντάε Σανγκ.
Ο αντίπαλός του με μία κλωτσιά τον έθεσε νοκ άουτ και πανηγύρισε το χρυσό, ενώ ο Νικολαΐδης προσπαθούσε να συνέλθει από το χτύπημα. Την ίδια ώρα το κοινό όχι μόνο αποδοκίμαζε τον αντίπαλό του, αλλά άρχισε να πετάει και αντικείμενα. Εκείνη τη στιγμή ο Νικολαΐδης έσπευσε να πάει στο πλευρό του και σήκωσε το χέρι του αντιπάλου του και να τον αγκαλιάσει, για να δείξει στον κόσμο ότι ήταν άξιος νικητής, προστατεύοντάς τον παράλληλα από την άθλια συμπεριφορά ορισμένων στο γήπεδο. Οι αποδοκιμασίες έγιναν αμέσως χειροκροτήματα για τον Κορεάτη…
Για τον Ελληνα πρωταθλητή ήταν το πρώτο (αργυρό) μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ακολούθησε και το δεύτερο στο Πεκίνο τέσσερα χρόνια μετά, όπου στον τελικό έχασε από έναν άλλο Νοτιοκορεάτη, τον Τσα Ντονγκ Μιν.
Οι διακρίσεις του Νικολαϊδη
Δεν είναι φυσικά μόνο τα δύο ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησε στην καριέρα του ο σπουδαίος πρωταθλητής. Η συλλογή μεταλλίων του έχει από όλη τη... γκάμα των διεθνών διοργανώσεων, με τον Νικολαΐδη να είναι αυτός που μαζί με τους Μουρούτσο και Μυστακίδου, έβαλαν στη ζωή μας το τάε κβον ντο.
Οι διακρίσεις ήρθαν από τα 17 του χρόνια, όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, το πρώτο για την Ελλάδα στο άθλημα. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και σε επίπεδο ανδρών. Οπου παρά τις αναποδιές, πάντα επέστρεφε και ήταν μέσα στα μετάλλια.
Οι διακρίσεις του Νικολαΐδη
2010 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – 3ος Χάλκινο μετάλλιο
2009 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα – 5ος
2008 – Ολυμπιακοί Αγώνες – 2ος Αργυρό μετάλλιο
2008 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – 1ος Χρυσό μετάλλιο
2004 – Ολυμπιακοί Αγώνες – 2ος Αργυρό μετάλλιο
2004 – Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα – 1ος Χρυσό μετάλλιο
1998 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- 3ος (Χάλκινο μετάλλιο)
1998 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – 5ος
1997 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – 1ος (Χρυσό μετάλλιο)
1997 – Μεσογειακοί Αγώνες – 2ος (Αργυρό μετάλλιο)
1996 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων – 1ος Χρυσό μετάλλιο
1996 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων – 1ος Χρυσό μετάλλιο
Αναδείχθηκε επίσης αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα το 2008
Η πολιτική πορεία του, η πυροσβεστική και η οικογένεια
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είχε παντρευτεί δύο φορές. Τελευταία του σύζυγος η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπαζή με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Απέκτησε επίσης ένα παιδί από τον γάμο του με την Ρούξι Ντουμιτρέσκου, πρώην βολεϊμπολίστρια του Παναθηναϊκού.
Ο πρωταθλητής του τάε κβον ντο σπούδασε φυσική αγωγή στο ΑΠΘ, ενώ ήταν και στην πυροσβεστική.
Στην πορεία αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, αρχικά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές το 2019. Ενα χρόνο μετά ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος.