Ρεάλ Μαδρίτης vs Μπαρτσελόνα, ντέρμπι κορυφής και... ψυχολογίας!

Ρεάλ Μαδρίτης vs Μπαρτσελόνα, ντέρμπι κορυφής και... ψυχολογίας!

Η μητέρα όλων των «μαχών», το ντέρμπι που σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα. Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα, Μαδριλένοι κόντρα σε Καταλανούς, πρωταθλητές απέναντι σε πρωτοπόρους. Και μπορεί πράγματι τα τελευταία χρόνια το περίφημο Clasico να έχει χάσει λίγη από τη λάμψη του λόγω και της αγωνιστικής καθίζησης που αντιμετώπισαν οι δυο «μονομάχοι», όμως φέτος σαν να έχει αποκτήσει ξανά τη φθαρμένη του σπίθα.

Μόλις πριν από λίγους μήνες άλλωστε η Μπαρτσελόνα σκόρπισε 4-0 τη Ρεάλ μέσα στο ίδιο της το σπίτι, θέτοντας τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί πέντε νικών σε ντέρμπι των Μαδριλένων, οι οποίοι προσγειώθηκαν... απότομα από τη μισητή αντίπαλο. Κι αν πέρσι το ντέρμπι στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» περιορίστηκε αμιγώς σε πλαίσια πρεστίζ, αύριο η κατάσταση θα είναι διαφορετική.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ πορεύονται πλάι πλάι στην κορυφή της La Liga (υπερισχύουν στην ισοβαθμία οι Μπλαουγκράνα), με τη Μπάρτσα να έχει εξοπλιστεί με τα κατάλληλα «όπλα» το καλοκαίρι προκειμένου να κοιτάξει και πάλι στα ίσια και με βλέμμα άφοβο τη Βασίλισσα Ρεάλ. Το Gazzetta παρουσιάζει τα δεδομένα του Clasico της Κυριακής (16/10, 17:15) και τους δυο «μονομάχους» που μετρούν αντίστροφα για να δώσουν συνέχεια στη αιώνια κόντρα!

Γράφουν οι Νίκος Κικίδης - Βασίλης Μπαλατσός

image

Η ισορροπία στο πρωτάθλημα και το ευρωπαϊκό σοκ της Μπαρτσελόνα

Το Clasico της Κυριακής εκτός από το πλέον παραδοσιακό ντέρμπι του ισπανικού ποδοσφαίρου θα είναι και ντέρμπι κορυφής στη La Liga. Μετά από οκτώ αγωνιστικές οι δυο «μονομάχοι» ισοβαθμούν στους 22 βαθμούς, καθώς αμφότεροι μετρούν επτά νίκες και μια ισοπαλία. Η Μπαρτσελόνα έκανε με το «καλησπέρα» την πρώτη «γκέλα» της σεζόν, καθώς μόλις στην πρώτη αγωνιστική έμεινε στη «λευκή» ισοπαλία (0-0) στο «Καμπ Νόου» κόντρα στη μαχητική Ράγιο Βαγιεκάνο.

Οι Καταλανοί προέρχονται από μια «τραυματική» σεζόν, όπου έμειναν εκτός από τη φάση των ομίλων του Champions League, αποκλείστηκαν από το Europa League μέσα στη Βαρκελώνη από την Άιντραχτ και στο πρωτάθλημα έμειναν 13 βαθμούς μακριά από την πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά την ενίσχυση του καλοκαιριού υπήρχε διάχυτη αισιοδοξία για αυτή τη σεζόν, όμως ξεκίνησαν με εντός έδρας απώλεια βαθμών κόντρα σε βατό αντίπαλο.

Είναι ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επηρεάσει ψυχολογικά την ομάδα του Τσάβι, η οποία όμως έβγαλε χαρακτήρα και τρέχει σερί 7/7. Η ομάδα του Τσάβι έχε μέχρι στιγμής τόσο την καλύτερη επίθεση με 20 γκολ (ένα περισσότερο από τη Ρεάλ) όσο και την καλύτερη άμυνας, έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ και αυτό στη νίκη με 4-1 μέσα στην έδρα της Σοσιεδάδ.

Από την πλευρά της η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε τη σεζόν με «αέρα»... Βασίλισσας. Τελείωσε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο ως πρώτη και καλύτερη στη La Liga και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τελικό με τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με νικηφόρο σερί έξι αγωνιστικών, όμως «κόλλησε» στην ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Οσασούνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με μοιραίο τον Καρίμ Μπενζεμά που έχασε πέναλτι. Αξιοσημείωτο είναι πως η Ρεάλ έχει επτά γκολ παθητικό, καθώς δέχτηκε από ένα σε κάθε ματς της μέχρι την 7η αγωνιστική και ο Λούνιν κράτησε το πρώτο «clean sheet» της Ρεάλ στο πρωτάθλημα τη νίκη επί της Χετάφε με 1-0 για την 8η αγωνιστική.

Φυσικά εκτός από το πρωτάθλημα που οι δυο ομάδες πάνε... χέρι - χέρι υπάρχει και το Champions League, όπου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για τις δυο ομάδες. Η Ρεάλ Μαδρίτης με δέκα βαθμούς μετά από τέσσερις αγωνιστικές της φάσης των ομίλων βρίσκεται ήδη στους «16», ενώ η Μπαρτσελόνα βλέπει μπροστά της να αναβιώνει ο περσινός εφιάλτης του αποκλεισμού. Μόλις πριν λίγα 24ωρα οι Μπλαουγκράνα έμειναν στην ισοπαλία με 3-3 με την Ίντερ και πλέον θέλουν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να περάσουν στα νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και να αποφύγουν ένα γερό πλήγμα στα οικονομικά τους. Το ερώτημα είναι ένα: Οι Καταλανοί θα κατέβουν στο Clasico καταρρακωμένοι ή ψυχωμένοι για να βγάλουν αντίδραση;

image

Τα «κανόνια» και η μάχη του κέντρου

Το ντέρμπι ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει πλέον έναν νέο σούπερ σταρ. Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.O Πολωνός σέντερ φορ έχει τεθεί αντιμέτωπος οκτώ φορές με τη Βασίλισσας το Champions League ως ποδοσφαιριστής της Ντόρτμουντ (πέντε) και της Μπάγερν Μονάχου (τρεις) και έχει σκοράρει μάλιστα έξι φορές, όμως είναι διαφορετικό να την αντιμετωπίζει σε Clasico με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Ο 34χρονος «killer» έχει δείξει ήδη πως θα είναι ο ηγέτης της ομάδας του Τσάβι στην τρέχουσα σεζόν και έχει ξεκινήσει ήδη την «απόσβεση» των χρημάτων που επένδυσαν οι Καταλανοί για την αγορά του από τη Μπάγερν. Ο Λέβα έχει σκοράρει 14 γκολ και έχει μοιράσει δυο ασίστ, σε περισσότερα από 990 αγωνιστικά λεπτά στις 12 πρώτες του εμφανίσεις με τα Μπλαουγκράνα. Ο διεθνής επιθετικός αναμφίβολα θα τραβήξει τα φώτα στο ντέρμπι του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και θα είναι το μεγάλο όπλο του Τσάβι, σε συνεργασία με τον φορμαρισμένο Ουσμάν Ντεμπελέ.

Από την πλευρά της η Ρεάλ Μαδρίτης έχει για αδιαμφισβήτητο «μπροστάρη» τον Καρίμ Μπενζεμά. Ο 34χρονος σέντερ φορ προέρχεται από μια φανταστική χρονιά στην οποία μέτρησε 44 γκολ - 15 ασίστ σε 46 παιχνίδια, πήρε από το... χέρι τη Ρεάλ Μαδρίτης και την οδήγησε στην κορυφή της Ισπανίας και της Ευρώπης. Ο αρχηγός των Μαδριλένων έχει αρχίσει τη σεζόν με τέσσερα γκολ και μια ασίστ σε εννέα συμμετοχές και παρόλο που τα νούμερα του ακόμα δεν... τρελαίνουν είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των Μερένγκες. Στη γραμμή κρούσης ο Γάλλος σταρ έχει άψογη συνεργασία και με τον ασταμάτητο από πέρυσι Βινίσιους των επτά γκολ και τεσσάρων ασίστ σε 13 ματς μέσα στη σεζόν.

Φυσικά οι δυο ομάδες έχουν ισχυρό κέντρο. Η μάχη του άξονα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του ντέρμπι. Από τη μία η Ρεάλ Μαδρίτης έχει υπεροπλία με τον ηγέτη Λούκα Μόντριτς, τον μαέστρο Τόνι Κρόος, το... μηχανάκι Τσουαμενί και τον MVP μέχρι στιγμής Φεντερίκο Βαλβέρδε, ο οποίος υπηρετεί άψογα τον διττό ρόλο του δεξιού χαφ. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα μπροστά από τον πολύπειρο Μπουσκέτς έχει το μέλλον της Ισπανίας, Γκάβι και Πέδρι. Δυο νεαρούς ποδοσφαιριστές που δίνουν ένταση αλλά και ποιότητα στον άξονα.

image

Η τεσσάρα, ο οδηγός και η εκδίκηση

Αν πάντως κάποια εκ των δυο κοιτά το πρόσφατο παρελθόν και έχει λόγο να χαμογελά αυτή είναι η Μπαρτσελόνα. Την τελευταία φορά άλλωστε που οι Μπλαουγκράνα επισκέφθηκαν το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» έστησαν κανονικό πάρτι! Τι κι αν μετρούσαν πέντε σερί ήττες σε Clasico από τη Ρεάλ; Οι παίκτες του Τσάβι μάζεψαν πείσμα, οργή, αυτοπεποίθηση και με μπολιασμένη περηφάνια ταπείνωσαν τους Μερένγκες με το τελικό 4-0, ανασύροντας στη μνήμη εικόνες από το ένδοξο παρελθόν τους.

Το εντυπωσιακό δε είναι πως το κατάφεραν με το περσινό ρόστερ, το οποίο τους εξασφάλισε απλώς τη δεύτερη θέση στη La Liga και μια παρουσία στα προημιτελικά του Europa League. Ακόμα και σε μια σεζόν ωστόσο που βρήκε τη Μπάρτσα να βυθίζεται στην ανυποληψία, οι παίκτες του Τσάβι κατάφεραν να δώσουν ένα δείγμα ανάκαμψης και συνάμα μια γερή σφαλιάρα στη μεγάλη αντίπαλο, σε μια νίκη που αναμφίβολα θα αποτελέσει τον οδηγό τους ενόψει και της επιστροφής τους στη Μαδρίτη.

Από την άλλη πλευρά, η η πληγωμένη Ρεάλ έχει την ευκαιρία για εκδίκηση. Το εντυπωσιακό σερί νικών της σε Clasico σταμάτησε απότομα και βάναυσα, με το βαρύ 4-0 από τη Μπαρτσελόνα να κηλιδώνει μια ιστορική σεζόν για τους Μαδριλένους, οι οποίοι κόντρα σε όλες τις πιθανότητες κατάφεραν να κατακτήσουν τα πάντα στο πέρασμά τους εκτός φυσικά από το... καταραμένο (για εκείνους) Copa Del Rey. Αυτή τη φορά ωστόσο οι παίκτες του Αντσελότι γνωρίζουν πολύ καλά το ποιόν του αντιπάλου τους.

Με τις προσθήκες των Λεβαντόφσκι, Κουντέ και Ραφίνια άλλωστε η Μπαρτσελόνα θα παραταχθεί με διαφορετική δυναμική στον αγωνιστικό χώρο του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», ένας παραπάνω λόγος βέβαια για τη Ρεάλ ώστε να μην την υποτιμήσει. Την τελευταία φορά που το έκανε άλλωστε τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά, με τον Ομπαμεγιάνγκ να την πληγώνει δυο φορές και τους Φεράν Τόρες - Αραούχο να προσθέτουν ακόμα δυο γκολ «μαχαιριές» για τις ελπίδες και την περηφάνια των Μαδριλένων.

Ενόψει λοιπόν και του Clasico της Κυριακής (16/10), κάθε πλευρά έχει τον δικό της λόγο να ρίξει κλεφτές ματιές στο προηγούμενο ραντεβού τους. Είτε για να λάβει μια γερή ένεση ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης, είτε για να οπλίσει τα χέρια της με οργή και δίψα για εκδίκηση...

image

Το Clasico μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών

  • Το Clasico είναι το ματς που έχει διεξαχθεί τις περισσότερες φορές στην ιστορία της La Liga, με τις δύο ομάδες να συναντώνται 184 φορές στη διοργάνωση. Στα μεταξύ τους προπορεύεται η Ρεάλ με 76 νίκες έναντι 73 της Μπάρτσα, ενώ 35 ντέρμπι έχουν λήξει ισόπαλα. Σε επίπεδο γκολ πάντως παρατηρείται μια τρομακτική ισορροπία, καθώς αμφότερες μετρούν από 295 γκολ.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει νικήσει στους πέντε από τους τελευταίους έξι αγώνες της εναντίον της Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις, όσες νίκες δηλαδή είχε πετύχει στις προηγούμενες 18 αναμετρήσεις της.
  • Μετά τη νίκη της με 4-0 τον Μάρτιο του 2022, η Μπαρτσελόνα έχει την ευκαιρία να νικήσει σε δύο σερί παιχνίδια εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στη La Liga για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2019 υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε
  • Η Ρεάλ έχει επικρατήσει στα επτά από τα οκτώ πρώτα παιχνίδια της στη La Liga 2022/23, στο καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της από τη σεζόν 1991/1992
  • Η Μπαρτσελόνα παρέμεινε αήττητη στα οκτώ πρώτα παιχνίδια της στη La Liga 2022/23 με παθητικό μόλις ενός γκολ, ισοφαρίζοντας τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό γκολ που δέχτηκε μια ομάδα (1) σε αυτό το στάδιο της σεζόν στη διοργάνωση (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 1993/94 και Ρεάλ Μαδρίτης 1997/98, ένα γκολ).
  • Ο Σέρχιο Μπουσκέτς έχει την ευκαιρία ισοφαρίσει τον Φρανθίσκο Χέντο (21 νίκες σε 42 αγώνες) ως ο παίκτης με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του Clásico σε όλες τις διοργανώσεις (20 σε 43 αγώνες).
  • Ο Καρίμ Μπενζεμά έχει συμμετοχή σε 20 γκολ που έχουν σημειωθεί σε 38 Clasico σε όλες τις διοργανώσεις (11 γκολ και εννέα ασίστ), ρεκόρ που ξεπέρασε μόνο ο Λιονέλ Μέσι στον 21ο αιώνα με συμμετοχή σε 40 (26 γκολ, 14 ασίστ)
  • Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει σκοράρει έξι γκολ σε οκτώ συναντήσεις κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όλες στο Champions League, επίδοση που τον καθιστά τον παίκτη με τα περισσότερα γκολ εναντίον των Λος Μπλάνκος στην ιστορία της διοργάνωσης.
  • Ο Φερλάν Μεντί δεν έχει χάσει σε κανένα από τα πέντε Clasico που έχει αγωνιστεί. Μόνο ο Στιβ ΜακΜάναμαν έχει περισσότερες εμφανίσεις σε ντέρμπι χωρίς ήττα από τον Γάλλο (το δείγμα αφορά παίκτες που αγωνίστηκαν σε Clasico στον 21ο αιώνα)
  • Μετά τη νίκη με 4-0 τον Μάρτιο του 2022, ο Τσάβι θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα που θα κερδίσει τα δύο πρώτα του Clasico στη LaLiga μετά τον Τάτα Μαρτίνο το 2014.
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image