Ριμπερί: Ο «Κουασιμόδος» που έδωσε... ομορφιά στο ποδόσφαιρο
Από τις 7 Οκτωβρίου ο Τζιανλούκα Ντι Μάρτζιο είχε αποκαλύψει την ειλημμένη απόφαση του Φρανκ Ριμπερί να σταματήσει άμεσα το ποδόσφαιρο. O 39χρονος Γάλλος εξτρέμ μόλις τον περασμένο Μάιο είχε ανανεώσεi το συμβόλαιο του με τη Σαλερνιτάνα και είχε κάνει δυο συμμετοχές, όμως εν τέλει πήρε την απόφαση πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να πει «αντίο» στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο.
Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του Ντι Μάρτζιο ο πολύπειρος ακραίος επιθετικός ανακοίνωσε την απόσυρση του μέσω Social Media με ένα βίντεο και ένα λιτό μήνυμα σε τέσσερις γλώσσες. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά για τους φίλους της Μπάγερν Μονάχου, την οποία υπηρέτησε για 12 χρόνια και Ιταλικά, καθώς αγωνίστηκε στη Serie A την τελευταία τριετία της καριέρας τους για λογαριασμό της Φιορεντίνα και της Σαλερνιτάνα.
Ο σημαδεμένος αναδείχθηκε δύο φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Γαλλίας, μία της Γερμανίας και μία της Ευρώπης (2013) ενώ κατέκτησε εννιά πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα Γερμανίας, ένα Champions League, ένα Διηπειρωτικό, ένα UEFA Super Cup, ένα κύπελλο Τουρκίας και τέσσερα Super Cup Γερμανίας. Όλα αυτά μέσα σε 632 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 151 γκολ και 224 ασίστ ενώ φόρεσε 81 φορές το εθνόσημο της Γαλλίας με 16 τέρματα.
Το ατύχημα που τον σημάδεψε, η κυριαρχία του στη Μπάγερν Μονάχου, το αχτύπητο δίδυμο με τον Άριεν Ρόμπεν, οι τραυματισμοί που τον κράτησαν πίσω και το «ροζ» σκάνδαλο με τον Καρίμ Μπενζεμά. To Gazzetta αποχαιρετά ένα από τους κορυφαίους Γάλλους ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών.
Το ατύχημα, η ουλή και το bullying
Ο Φρανκ Ριμπερί γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1983 στην Βουλώνη της Γαλλίας και δυο χρόνια αργότερα είχε το ατύχημα που σημάδεψε το πρόσωπο του και τη ζωή του. Όταν ήταν δύο ετών ο μικρός Φρανκ είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα μαζί με τον πατέρα του, χτύπησε στο ευαίσθητο κεφάλι του και κινδύνεψε η ζωή του. Οι γιατροί χρειάστηκε να του κάνουν 100 ράμματα για να κλείσουν το πληγωμένο πρόσωπο του.
Φυσικά όπως είναι γνωστό οι πιο σκληροί «κριτές» είναι τα παιδιά. Οι φαινομενικά αθώες πλάκες, οι οποίες όμως μπορούν να πληγώσουν την καρδιά ενός μικρού παιδιού. Μεγαλώνοντας ο Ριμπερί άκουγε τους συμμαθητές του να τον αποκαλούν «άσχημο», «Κουασιμόδο» και «σημαδεμένο», ενώ όπου πήγαινε αισθανόταν τα μάτια που τον «κάρφωναν» και άκουγε τα... σαχλά αστεία των υπόλοιπων για το πρόσωπο του. Ο Ριμπερί, όμως πήρε αυτά τα «χτυπήματα» και τα μετέτρεψε σε εσωτερική δύναμη.
«Το να είσαι παιδί και να έχεις μια ουλή όπως εγώ δεν είναι εύκολο. Οι άνθρωποι σε κοιτάζουν, σε επικρίνουν... η οικογένειά μου υπέφερε από αυτό. Αλλά η ουλή μου είναι αυτή που μου έχει δώσει δύναμη και χαρακτήρα», ανέφερε σε δηλώσεις του χρόνια αργότερα ο Γάλλος σούπερ σταρ.
Franck Ribéry:
— Football Tweet ⚽ (@Football__Tweet) September 20, 2019
"Being a kid and having a scar like I do is not easy. People look at you, criticise... my family suffered that. But my scar is what has given me my strength and character." pic.twitter.com/tteE4JwGmm
Η εκτόξευση στη Μπάγερν, το «Robbery» και η... κλοπή του 2013
Ο Ριμπερί ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Λιλ, όμως στα 16 του χρόνια οι υπεύθυνοι έκριναν πως δεν... κάνει, λόγω του μικροκαμωμένου σωματότυπου του και του ευέξαπτου χαρακτήρα του. Φυσικά όπως φάνηκε και από την μετέπειτα πορεία του ο Φρανκ δεν το βάζει εύκολα κάτω. Πήγε στην τοπική ομάδα της Βουλώνης, συνέχισε στην Ολιμπίκ Αλέ, μετά στη Μπρεστ και το 2004 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας με τη Μετς.
Έφυγε από την πατρίδα του τον Γενάρη του 2005 όταν πήγε στην Τουρκία για λογαριασμό της Γαλατάσαραϊ και το επόμενο καλοκαίρι πήρε τη μεγάλη μεταγραφή στη Μαρσέιγ, με την οποία μέτρησε 89 συμμετοχές, 18 γκολ και 20 ασίστ σε μια διετία, πριν πουληθεί στη Μπάγερν Μονάχου αντί 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη Βαυαρία βρήκε το... σπίτι του, καθώς έμεινε στο Μόναχο για δώδεκα χρόνια, από το 2007 μέχρι το 2019. Για χρόνια ο Ριμπερί υπήρξε αγωνιστικός ηγέτης της Μπάγερν και ένας από τους κορυφαίους εξτρέμ της εποχής του. Γρήγορος, «αέρινος», ντριμπλέρ, τεχνίτης και εκτελεστής. Ένας «δαίμονας» για κάθε αντίπαλη άμυνα. To 2009 o Γάλλος βρήκε τον «Διόσκουρο» του στο πρόσωπο του Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος είχε αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης για 25 εκατομμύρια ευρώ.
Το δίδυμο που μετέπειτα πήρε το προσωνύμιο «Robbery» αποτέλεσε επί σειρά ετών το «πυρηνικό όπλο» σττη γραμμή κρούσης των Βαυαρών και υπήρξαν ο φόβος και ο τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες σε Γερμανία και Ευρώπη. O Ριμπερί έφτασε στο «peak» του το 2013 όταν μαζί με τον Ρόμπεν «σάρωσαν» όλα τα τρόπαια σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
Ο Γάλλος ήταν στην τριάδα για τη Χρυσή Μπάλα εκείνης της χρονιάς πίσω από τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι εκείνη την περίοδο μονοπωλούσαν το βραβείο. Για τους περισσότερους φίλους του ποδοσφαίρου ο «ηθικός νικητής» ήταν ο λιγότερο... εμπορικός «Σημαδεμένος» με ξένα μέσα να κάνουν λόγο για «κλοπή».
«Έβλεπα τον εαυτό μου νικητή. Αισθάνομαι ότι το άξιζα. Δεν μπορώ να το χωνέψω. Έκανα τα πάντα για να την κατακτήσω. Κέρδισα όσα θα μπορούσα να κερδίσω με τη Μπάγερν. Δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα. Δεν είχα να ζηλέψω τίποτα από τον Ρονάλντο και τον Μέσι εκείνη τη σεζόν. Μου ήρθε σαν ένα χτύπημα στο κεφάλι. Πιστεύω ότι η τρίτη θέση ήταν μια τεράστια αδικία. Έκανα την εξής ερώτηση 10.000 φορές: "Γιατί όχι εγώ;". Όσο πιο πολύ το σκεφτόμουν, τόσο περισσότερο αηδίαζα», ανέφερε σε συνέντευξη του στην «Equipe» το 2019.
To ερωτικό σκάνδαλο με τον Μπενζεμά και την ανήλικη ιερόδουλη
Ο Ριμπερί ποτέ δεν ήταν το... καλό παιδί. Από μικρός είχε «εκρήξεις» εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ενώ τον Απρίλιο του 2010 είχε μπλεξίματα με τον νόμο. Ο Γάλλος εξτρέμ μαζί με τον συμπαίκτη του στην εθνική Γαλλίας, Καρίμ Μπενζεμά είχαν κατηγορηθεί για ερωτικές επαφές με την ανήλικη ιερόδουλη Ζαϊά Ντεάρ.
Η 17χρονη τότε κοπέλα είχε ταξιδέψει στο Μόναχο, καθώς ήταν το «δώρο γενεθλίων» του Ριμπερί στον... εαυτό του, ενώ ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης την είχε πάρει στο ξενοδοχείο μετά από έξοδο τους σε κλαμπ και την είχε πληρώσει για τις «υπηρεσίες» της έναν χρόνο νωρίτερα, με την πλευρά του ποδοσφαιριστή να επιμένει πως δεν υπήρξε επαφή. Η ηλικία για ερωτική επαφή με συναίνεση στη Γαλλία είναι στα 15 έτη, αλλά η επί πληρωμή πράξη με άτομα κάτω των 18 είναι έγκλημα.
Η υπόθεση εν τέλει ολοκληρώθηκε το 2014 με την αθώωση των δυο σούπερ σταρ, καθώς αποσύρθηκαν οι κατηγορίες Στο σκεπτικό του γαλλικού δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση αναφέρεται ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις πως οι δύο ποδοσφαιριστές γνώριζαν ότι η κοπέλα ήταν ανήλικη την περίοδο που αποδόθηκαν οι καταγγελίες. Οι δύο διεθνείς με την Τρικολόρ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φυλάκισης έως και τρία χρόνια αν κρίνονταν ένοχοι.
Οι τραυματισμοί και η άρνηση να τα παρατήσει
Μπορεί ο Ριμπερί να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ακραίους επιθετικούς των τελευταίων ετών και να θεωρείται ένας θρύλος της τεράστιας Μπάγερν Μονάχου, όμως η επικρατούσα άποψη είναι πως δεν έκανε την καριέρα που θα μπορούσε να κάνει σε ατομικό επίπεδο. Κύριο λόγο έπαιξαν οι συχνοί μυικοί τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν, όπως και τον «παρτενέρ» του, Άριεν Ρόμπεν. Ο Γάλλος εξτρέμ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τους αστραγάλους του, τα οποία τον άφησαν για καιρό εκτός γηπεδών και δεν τον άφηναν να πιάσει ρυθμό.
Το 2019 ο Ριμπερί και ο Ρόμπεν αποχώρησαν από τη Μπάγερν και πολλοί πίστεψαν πως ήρθε και το τέλος της καριέρας τους. Ο Ολλανδός σταμάτησε για ένα χρόνο και το 2020 επέστρεψε για ένα «last dance» με την Χρόνινγκεν στην οποία ανδρώθηκε. Ο Γάλλος από την πλευρά του δεν έκανε «εκπτώσεις» και ήθελε να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο. Από μικρός ο Φρανκ ήταν ένας μαχητής που δεν τα έβαζε κάτω στις δυσκολίες.
Ο Ριμπερί είχε προτάσεις εκατομμυρίων από εξωτικούς προορισμούς, όμως τα λεφτά δεν του.. έλεγαν κάτι. Ήθελε να συνεχίσει μέχρι τέλους σε υψηλό επίπεδο και έπαιξε από τα 36 μέχρι τα 39 του στη Serie A. Δύο χρόνια αγωνίστηκε στο «Αρτέμιο Φράνκι» για λογαριασμό της Φιορεντίνα, την προηγούμενη σεζόν φόρεσε το περιβραχιόνιο της Σαλερνιτάνα και συνέβαλε στην παραμονή της. Ο Ριμπερί ήθελε να συνεχίσει και να βγάλει ακόμα μια χρονιά, όμως όσους θριάμβους και να πανηγύρισε στην καριέρα του τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς...