Τέσσερις όγκοι σε εννέα μήνες, τι κρύβεται πίσω από τα κρούσματα καρκίνου στο ποδόσφαιρο της ελίτ;
Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός μεταξύ των νεαρών ανδρών και οι τελευταίες περιπτώσεις στην κορυφαία κατηγορία ποδοσφαίρου της Γερμανίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ιατρικής επεξήγησης. Το Gazzetta παρουσιάζει τα δεδομένα, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης #giatonAlexandro, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
Εννέα μήνες μέσα στο 2022 και τέσσερις παίκτες της Bundesliga διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων, ένα πρόβλημα που αντιπροσωπεύει το 1% των νέων περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως στους άνδρες και που είναι ο πιο συχνός όγκος μεταξύ αδρών ηλικίας 15 και 35 ετών σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Μέσα στα νούμερα και τα αυξανόμενα περιστατικά υπάρχει όμως ελπίδα αφού η θνησιμότητα είναι κάτω από το 0,05% των περιπτώσεων.
Στις 22 Σεπτέμβρη η Χέρτα ανακοίνωσε ότι ο Ζαν-Πολ Μποέτιους μετά από μια ουρολογική εξέταση διεγνώσθη με καρκίνο στους όρχεις. Ο 28χρονος Ολλανδός που είχε προλάβει να παίξει στις πρώτες επτά αγωνιστικές της σεζόν με την ομάδα του Βερολίνου είναι ο τελευταίος χρονικά παίκτης που μπήκε στη λίστα.
Η προτελευταία περίπτωση ήταν αυτή του Σεμπαστιέν Αλέ της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί στην μέση του καλοκαιριού με σχετική ανακοίνωση γνωστοποιούσαν ότι ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού ένιωσε έντονη αδιαθεσία σε μια προπόνηση με συνέπεια να προβεί σε ιατρικές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα εντόπισαν όγκο στους όρχεις του πρώην επιθετικού του Άγιαξ ο οποίος το 2021/22 ήταν ο τρίτος σκόρερ στο Champions League, με 11 γκολ σε 8 αγώνες (1,3 ανά αγώνα), με ακόμη καλύτερο μέσο όρο από Καρίμ Μπενζεμά. Οι άλλοι δύο είναι ο Μάρκο Ρίχτερ της Χέρτα Βερολίνου και ο Τίμο Μπάουμγκαρτλ της Ουνιόν Βερολίνου.
Ο Άλε διαγνώστηκε τον Ιούλιο και εξακολουθεί να αναρρώνει μετά από χημειοθεραπεία. Ο Ρίχτερ διαγνώστηκε τον Ιούλιο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και επέστρεψε με γκολ την 5η αγωνιστική της Bundesliga που χάρισε στη Χέρτα την πρώτη νίκη αυτή τη σεζόν. Ο Μπάουμγκαρτλ ο οποίος έλαβε τη διάγνωση τον Απρίλιο, εμφανίστηκε ξανά στα γήπεδα την 7η αγωνιστική, έχοντας υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Ο Γεράι Άλβαρεθ αμυντικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν η τελευταία περίπτωση παίκτη κορυφαίου επιπέδου της Ισπανίας που διαγνώστηκε με καρκίνο. Η διάγνωση για τον Βάσκο έγινε τον Δεκέμβριο του 2016, λίγους μήνες μετά το ντεμπούτο του στην La Liga. Επέστρεψε στο γήπεδο δύο μήνες αργότερα, αλλά έπρεπε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία μετά από υποτροπή τον Μάιο του 2017. Νίκησε ξανά.
Τι είναι ο καρκίνος των όρχεων;
Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας όγκος που προέρχεται από το ανδρικό αναπαραγωγικό όργανο, όπου παράγεται το σπέρμα (αναπαραγωγικά κύτταρα) και η τεστοστερόνη. Το 90% των κακοήθων όγκων αυτού του οργάνου προέρχονται από γεννητικά κύτταρα, αυτά που όταν ωριμάσουν δημιουργούν σπέρμα. «Είναι ένας όγκος που έχει το μειονέκτημα ότι εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους, αλλά έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι θεραπεύεται σε ένα υψηλό ποσοστό των προσβεβλημένων, γύρω στο 95%.
Ο άνδρας θα παρατηρήσει ένα εξόγκωμα, κάποια σκληρή περιοχή σε μέρος του όρχεως, μερικές φορές πόνο. Αυτό επιτρέπει να διαγνωστεί πολύ νωρίς, επειδή είναι πολύ εμφανές με την αφή, κατά την εξέταση. Και αυτό είναι το κλειδί όταν πρόκειται για τη θεραπεία του», διαβεβαιώνει ο Δρ. Βενάνθιο Τσαντάδα, γενικό γραμματέα της Ισπανικής Ουρολογικής Ένωσης σε έρευνα του «Relevo».
Επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές ή τους αθλητές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό;
Η αμφιβολία γεννήθηκε μετά τις τέσσερις περιπτώσεις μέσα σε λίγους μήνες στη Bundesliga αυτή τη σεζόν και μετά από άλλες προσωπικότητες του αθλητισμού στο παρελθόν όπως οι Άριεν Ρόμπεν, Χοσέ Φρανθίσκο Μολίνα, Λανς Άρμστρονγκ, Γεράι Άλβαρεθ. Επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές ή τους αθλητές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό;
Σύμφωνα με τον Δρ. Τσαντάδα, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων σε ποδοσφαιριστές ή άλλους αθλητές σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ο ουρολόγος το αποδίδει στη μεγαλύτερη προβολή των πρωταγωνιστών στα ΜΜΕ και στον μεγαλύτερο ιατρικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας.
«Δεν υπάρχει υψηλότερη συχνότητα λόγω αθλητισμού ή σωματικής δραστηριότητας, γιατί θα συνέβαινε σε όλους τους άνδρες που κάνουν έντονο αθλητισμό. Ο καρκίνος των όρχεων, ειδικά η συντριπτική πλειοψηφία των ιστολογικών παραλλαγών, εμφανίζεται σε άνδρες μεταξύ 18 και 40 ετών και σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ βρίσκεται η πλειονότητα των αθλητών. Τελικά, καθώς υπόκεινται σε αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, συνεχείς αθλητικούς υγειονομικούς ελέγχους, σίγουρα εντοπίζονται περισσότερο. Επιπλέον, είναι πιο εντυπωσιακό γιατί είναι άτομα γνωστά και ξεχωρίζει περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό», επισημαίνει.
Για παράδειγμα, οι 4 περιπτώσεις στους 505 ποδοσφαιριστές που είναι εγγεγραμμένοι στην Bundesliga, σύμφωνα με το Transfermarkt, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,79%, αποτελούν παράδειγμα. Στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου για τον ΠΟΥ, η συχνότητα εμφάνισης όγκου των όρχεων το 2020 ανήλθε στο 0,72% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προσθέτει ότι «1 στους 250 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο των όρχεων κάποια στιγμή στη ζωή του».
«Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με αυτό, αλλά υπάρχουν άλλα αθλήματα με χτυπήματα, όπως το ράγκμπι ή η μάχη, και δεν έχει προσδιοριστεί ότι υπάρχει υψηλότερη συχνότητα σε αυτούς τους αθλητές. Είναι σύμπτωση, όχι αιτία», τονίζει ο Δρ. ερωτηθείς για το αν τα χτυπήματα μπορούν να διευκολύνουν την εμφάνιση των όγκων.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία του καρκίνου των όρχεων μόλις διαγνωστεί ξεκινά συνήθως όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ξεκινά με την αφαίρεση του όρχεως προκειμένου να αποτραπεί κάθε τύπος αναπαραγωγής.
«Είναι πάντα χειρουργική. Συνήθως, πρέπει να αφαιρέσετε ολόκληρο τον όρχι γιατί υπάρχει φόβος ότι, εάν αφεθούν, τα υπολείμματα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν. Ο οσχέος έχει απομείνει και, ως νεαροί άνδρες, σε ορισμένες περιπτώσεις μας ζητούν να βάλουμε ένα πρόθεμα σιλικόνης για καθαρά αισθητικούς λόγους γιατί ο ένας σάκος είναι γεμάτος και ο άλλος άδειος. Στη συνέχεια αναλύεται ο τύπος του όγκου και ανάλογα με αυτόν συνήθως γίνεται συμπληρωματική θεραπεία, που είναι η χημειοθεραπεία, για αποφυγή πιθανής εξάπλωσης», διευκρίνισε ο Δρ. Τσαντάδα.
Τέτοια ήταν η περίπτωση των τριών από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές που επηρεάστηκαν στην Bundesliga. «Σε ορισμένους ασθενείς, μετά την αφαίρεση του όρχεως και τη χημειοθεραπεία, οι μάζες που μπορεί να έχουν εξαπλωθεί γύρω από τους κόμβους στην κοιλιά δεν εξαλείφονται και γίνεται δεύτερη επέμβαση αφαίρεσής τους».
Ο Δρ. Τσαντάδα τονίζει ότι επειδή αυτοί οι όγκοι εμφανίζονται συνήθως στην πιο γόνιμη ηλικία των ανδρών, συνήθως λαμβάνονται δείγματα σπέρματος για να καταστεί δυνατή η τεκνοποίηση αργότερα, εάν είναι επιθυμητό. «Αυτά τα δείγματα κρυοσυντηρούνται (σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) σε εξειδικευμένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πριν προχωρήσουμε σε χημειοθεραπεία. Γιατί το πρόβλημα είναι ότι αυτή η θεραπεία συνήθως προκαλεί στειρότητα στην περίπτωση του όρχι που παραμένει», τονίζει.
Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος των όρχεων;
«Η πρόληψη είναι αδύνατη, όταν εμφανίζεται, εμφανίζεται. Το κλειδί είναι η έγκαιρη ανίχνευση. Χωρίς εμμονή, μια φορά το μήνα, όταν ο άνδρας κάνει την προσωπική του υγιεινή, θα πρέπει να γίνεται εξέταση των όρχεων, ελέγχοντας ότι δεν πονάει περισσότερο από όσο χρειάζεται και ότι μια περιοχή δεν φαίνεται πιο σκληρή από μια άλλη», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ισπανικής Ουρολογικής Ένωσης.
«Μόλις παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα, πρέπει να πάτε στον γιατρό για να το ελέγξετε. Πολλές φορές όταν έρχονται για έλεγχο, είναι μικρές υγρές κύστεις που δεν είναι πολύ σημαντικές. Τα περισσότερα από τα εξογκώματα είναι καλοήθη, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μειώσετε την επιφυλακή σας και πρέπει να πρέπει να πηγαίνετε σε έναν γιατρό για να αποκλείσετε έναν πιθανό καρκίνο».
Ο Δρ. Τσαντάδα είναι ξεκάθαρος και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για ανησυχία των νέων, απλώς ευαισθητοποίηση τους ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι αν εντοπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα, θεραπεύεται.
Αν και εξαρτάται από τις παραλλαγές του, σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγονται από το Παρατηρητήριο Καρκίνου της Ισπανικής Ένωσης Κατά του Καρκίνου, αυτός ο όγκος είναι ο πρωταγωνιστής περίπου στο 0,05% των περιπτώσεων θανάτων από καρκίνο στους άνδρες.
Το 2020, ένα περιστατικό καρκίνου των όρχεων διαγνώστηκε για κάθε 21.000 άνδρες. Σε διεθνές επίπεδο, η επίπτωση στη Γερμανία ήταν 0,06% το 2020 και στις Ηνωμένες Πολιτείες, 0,07%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.
Οι πιθανότητες θανάτου από αυτή την ασθένεια είναι 100 φορές χαμηλότερες από αυτές του θανάτου σε τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία. Αλλά οι γιατροί το έχουν ξεκάθαρο: έγκαιρη ανίχνευση, αυτοπαρατήρηση και πηγαίνετε για γνωμοδότηση σε γιατρό σε περίπτωση αμφιβολίας.