Από τον εφιάλτη της Φινλανδίας στο θαύμα της Πορτογαλίας!

Από τον εφιάλτη της Φινλανδίας στο θαύμα της Πορτογαλίας!

Το «θαύμα» του 2004 δεν είχε μαγγανείες, δεν ήταν προϊόν τύχης, δεν είχαμε όμως και την ποδοσφαιρική ποιότητα παικτών άλλων ομάδων. Πώς λοιπόν από την τραυματική πρεμιέρα του Ρεχάγκελ στη Φινλανδία και την ήττα με 5-1 φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης;. Ηταν ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα ο Γερμανός; Όχι, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν για να γίνουμε ομάδα, να πάψουν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές να παίζουν περισσότερο ως μονάδες και λιγότερο ως ομάδα. Ηταν όμως αυτός που ήθελε να τα αλλάξει όλα, γιατί «Επρεπε να γίνει», έπρεπε να βγάλει την Ελλάδα από τον χάρτη των αδιάφορων ομάδων και να την καθιερώσει στις κορυφαίες. Στη ζωή, άλλωστε, τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται κόπος, αγώνας, αλλά και αντιμετώπιση όλων των εμποδίων, προκειμένου να φτάσουμε σε κάτι καλό. Όπως και να το κάνουμε κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν. Κάπως έτσι συμβαίνει και την εξέταση του καρκίνου του προστάτη, όπου η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την θεραπεία του.

Η γερμανική οργάνωση και πειθαρχία που έφερε μαζί του ο Ρεχάγκελ, λοιπόν, ήταν το θεμέλιο της επιτυχίας της Εθνικής. Όλα άλλαξαν γιατί «Έπρεπε να γίνει». Η στατιστική, η επιστήμη της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μπήκαν στην καθημερινότητα, οι παίκτες είδαν πως οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πολλές και οι «αρρώστιες του παρελθόντος» έμειναν για χρόνια κλειδωμένες στα ντουλάπια των αποδυτηρίων.

Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα, οι προστριβές πολλές, τα νεύρα δεν έλειψαν, η κούραση για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα έκανε την κατάσταση δύσκολη, αλλά στο τέλος, όλοι έβαλαν στην άκρη τον εγωισμό τους για το καλό της ομάδας. Ο Ρεχάγκελ έδειξε το πως πρέπει να γίνει, οι παίκτες και οι συνεργάτες τον ακολούθησαν και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό!

image

Η πεντάρα που έφερε τον άνεμο αλλαγής

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν ο Ότο Ρεχάγκελ, στο ντεμπούτο του στον πάγκο του εθνικού μας συγκροτήματος γνώριζε την ήττα με το βαρύ 5-1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002.

Εκείνο το παιχνίδι ήταν ένα πολύ σκληρό... μάθημα και για τους διεθνείς και για τον ίδιο τον Ότο. «Θα εξετάσω το παιχνίδι και θα αποφασίσω μετά αν πρέπει σε ανάλογες αναμετρήσεις να παίζουμε επιθετικά ή αμυντικά». Αυτό ήταν. Αυτή η ήττα αποτέλεσε το... ορόσημο για όλα όσα ακολούθησαν. Όπως όταν ένας άντρας αποφασίζει να κάνει τον πρώτο προληπτικό έλεγχο για τον προστάτη. Είναι το ορόσημο που κάνει όλα τα υπόλοιπα να φαντάζουν εύκολα.

image

Τα μυστικά που οδήγησαν στον θρίαμβο του 2004

Για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στα μυστικά της επιτυχίας αυτής της Εθνικής στο 2004 θα πρέπει να σταθούμε στους παρακάτω άξονες:

....

Μηδέν άγχος και ό,τι βγει

Αυτή η ομάδα πήγε στο Euro 2004 σε μία λογική πως θα βλέπει πραγματικά τον κάθε αγώνα ως κάτι το μοναδικό και ότι το ζητούμενο είναι να σκοράρει και να πάρει έστω μία νίκη. Και αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε με το off the record «πάμε για να σκοράρουμε και να πετύχουμε τουλάχιστον μία νίκη» κατέληξε στην κορυφή της Ευρώπης!

Μία ομάδα καλά... οχυρωμένη και με ουσιαστικά ένα επιτελικό στέλεχος

Η Εθνική Ελλάδας δεν είχε εξωτερικούς πειρασμούς. Ο Ρεχάγκελ δεν ήθελε κανέναν δίπλα από την ομάδα. Ακόμα και ο Τύπος σε εκτός έδρας αποστολές έπρεπε να είναι σε άλλο ξενοδοχείο. Υπήρχε μόνο ο Γιώργος Παπαλάνης σε έναν ρόλο κάτι σαν διευθυντής Εθνικής ομάδας (αναφερόταν ως team manager). Πολύ λίγοι θα τον θυμούνται αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος όμως έγραψε τη δική του ιστορία.

Σταθερός κορμός και βάθος στον πάγκο

Ο Ρεχάγκελ από τη στιγμή που σταμάτησε τους όποιους πειραματισμούς του πήγε σε μία λογική ενός συγκεκριμένου και σταθερού κορμού.

Θυμίζουμε πως στον τελικό με την Πορτογαλία η 11άδα του Ρεχάγκελ ήταν η εξής: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (76' Βενετίδης), Ζαγοράκης, Φύσσας, Κατσουράνης, Βρύζας (81' Παπαδόπουλος) και Καψής.

Σε σχέση με αυτούς τους 11 στην πρεμιέρα με την Πορτογαλία (1-2 στην πρώτη αγωνιστική και 0-1 στον τελικό) είχαν ξεκινήσει οι Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δέλλας, Φύσσας, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Χαριστέας και Βρύζας. Το συμπέρασμα; Η κλασική... συνταγή ήταν σχεδόν ίδια πρόσωπα σε κάθε αγώνα.

Παρόμοια κλασική συνταγή επιλέγουν και οι άντρες που ελέγχουν τον προστάτη τους: Εμπιστεύονται τον γιατρό τους.

Ξεκάθαροι ρόλοι

Η Εθνική από τη στιγμή που άρχισε να... ρολάρει και βρήκε για τα καλά τα πατήματά της ήξερε το τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Το τι ζητούσε και πως να το πάρει.

Ήταν μία ομάδα με διακριτούς ρόλους. Με ξεκάθαρους ρόλους, ότι σχήμα και εάν αποφάσιζε να παίξει. Όποια διάταξη και να είχε. Δεν υπήρχαν εάν ή ερωτηματικά ακόμα και στις ατομικές ενέργειες. Ακόμα και στο εάν κάποιος έκανε το κάτι παραπάνω.

Ισχυρές προσωπικότητες στην ομάδα

Τι να πρωτογράψει εδώ κανείς; Από το τέρμα με τον Νικοπολίδη, την άμυνα με παίκτες όπως ο Δέλλας, τον άξονα με τον αρχηγό Ζαγοράκη και τον Μπασινά και φυσικά τους Καραγκούνη, Γιαννακόπουλο και Χαριστέα.

Παίκτες που δεν τα παρατούσαν. Παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, νοοτροπία νικητών και που είχαν κάνει Πρωταθλητισμό και είχαν αγωνιστεί και στο εξωτερικό.

image

Το έργο του στρατηγού Ότο

Το Μπαντ Ραγκάζ εδώ και χρόνια θεωρείται το... γουρλίδικο μέρος της Ελλάδας. Εκεί είχε προετοιμαστεί για περίπου δέκα ημέρες η Εθνική πριν από το έπος του 2004. Μάλιστα το ίδιο μέρος θα το χρησιμοποιούσε και αρκετά χρόνια μετά για καλοτυχία αλλά και πριν από διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ του 2010.

....

Δύσκολα θα ξαναβρεθεί τόσο ικανός προπονητής και τόσο δυνατή προσωπικότητα στον πάγκο της Ελλάδας. Ο Φερνάντο Σάντος κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά ο Γερμανός πήρε τρόπαιο με την Εθνική μας ομάδα.

Ο Ρεχάγκελ κατέγραψε 106 αγώνες με 53 νίκες, 23 ισοπαλίες και 30 ήττες. Μία Ελλάδα που είχε μόνο μία ήττα στο Euro 2004 και νίκησε 2 φορές τους Πορτογάλους του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μία Ελλάδα που επί των ημερών του Ρεχάγκελ πήγαινε διαρκώς σε μεγάλες διοργανώσεις και που πέτυχε την πρώτη της νίκη σε επίπεδο Μουντιάλ.

Η παρουσία του Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας με την κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου δεν είναι απλό και εύκολο να ξεπεραστεί από κανέναν. Μετά την εποχή του υπήρξε ο Σάντος που έκανε την πιο καλή πορεία με την Ελλάδα σε Μουντιάλ αλλά μέχρι εκεί. Όπως είπαμε, όμως, για να φτάσει τόσο ψηλά, έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τους φόβους της. Και δεν ξεχνάμε ότι κάποια πράγματα, ακόμα κι αν μας φοβίζουν πρέπει να γίνουν. Όπως ακριβώς και η εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη. Και καλύτερα να γίνουν νωρίτερα, παρά αργότερα.

Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ