Μουντιάλ 2022: Μέσι, το μονοπάτι για την τελειότητα περνά από το Κατάρ!

Μουντιάλ 2022: Μέσι, το μονοπάτι για την τελειότητα περνά από το Κατάρ!

«Είδα τον Μέσι νευρικό μόνο μία φορά», αποκάλυψε ο πρώην συμπαίκτης του στην Αργεντινή και μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν. «Και δεν ήταν σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Πριν από την έναρξη του Μουντιάλ του 2010 εναντίον της Νιγηρίας, ο προπονητής Ντιέγκο Μαραντόνα έδωσε στον Μέσι το περιβραχιόνιο του αρχηγού για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα καθήκοντα του ηγέτη στο παιχνίδι δεν έκαναν τον Μέσι να νιώθει άβολα», τόνισε ο Βερόν, ένας από τους στενότερους συμπαίκτες του Λιονέλ τότε.

Πολλά έχουν γίνει από τότε. Δώδεκα χρόνια από εκείνη την ημέρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Μέσι είναι ένας διαφορετικός χαρακτήρας. Αυτόν τον μήνα, το Netflix κυκλοφόρησε – αποκλειστικά στη Λατινική Αμερική – το ντοκιμαντέρ Sean Eternos: Campeones De America (Μείνε αιώνιος: Οι πρωταθλητές της Αμερικής).

Ποδοσφαιριστές και προπονητικό επιτελείο αφηγούνται με κάθε λεπτομέρεια το ταξίδι που είδε την Αργεντινή να κερδίζει το Κόπα Αμέρικα στη Βραζιλία το περασμένο καλοκαίρι. Μια συγκεκριμένη σκηνή ξεχώρισε από το τρέιλερ. Ο Μέσι συγκέντρωσε όλους τους συμπαίκτες του μέσα στα αποδυτήρια πριν από τον τελικό κόντρα στη Βραζιλία στο εμβληματικό στάδιο Maracana στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ομιλία που θα χαραχθεί στους αιώνες.

«Σύμπτωση δεν υπάρχει, παιδιά. Αυτό το τρόπαιο έπρεπε να παιχτεί στην Αργεντινή (προοριζόταν να το φιλοξενήσει μαζί με την Κολομβία μόνο για να καθυστερήσει το τουρνουά κατά ένα χρόνο και μετά να μεταφερθεί στη Βραζιλία λόγω της πανδημίας), αλλά ξέρετε τι; Ο Θεός το έφερε εδώ μόνο και μόνο επειδή μπορούμε να το κερδίσουμε εδώ και να σηκώσουμε το τρόπαιο στο Μαρακανά, για να το κάνουμε πιο όμορφο. Ας βγούμε λοιπόν γεμάτοι αυτοπεποίθηση και μην ανησυχείτε, γιατί θα το πάρουμε πίσω στο σπίτι. Vamos!» Όλη η ομάδα ενώθηκε σε μια νικηφόρα κραυγή. Αυτές οι δύο ομιλίες, η πρώτη το 2010 και η δεύτερη το 2021, συνοψίζουν λίγο πολύ την εξέλιξη του Μέσι στην εθνική ομάδα.

Μέσι Μουντιάλ

Από τον παίκτη που τραύλιζε και αναρωτήθηκε πώς να συνδυάσει μερικές λέξεις στη Νότια Αφρική μέχρι το απόλυτο αφεντικό μιας πεινασμένης γενιάς. Από το νεαρό παιδί που έκανε το διεθνές ντεμπούτο του αφού έγινε αστέρι στη Βαρκελώνη, μέχρι τον άνθρωπο που μιλάει καλύτερα στα δύσκολα! Ο Λιονέλ Μέσι είναι πλέον 35 ετών. Αυτό θα είναι το πέμπτο του Παγκόσμιο Κύπελλο -και το τελευταίο του, σύμφωνα με τον ίδιο- και ορισμένοι ποδοσφαιρόφιλοι ίσως δικαιούνται να πιστεύουν ότι οι καλύτερες μέρες του ως ποδοσφαιριστής έχουν παρέλθει. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε να κερδίσει το τρόπαιο. Μέχρι τώρα, ήταν το μόνο πράγμα που του διέφευγε.

image

2006: Ένα προσεκτικό ντεμπούτο

2005-06: Οι αριθμοί του με τη Μπαρτσελόνα

  • 25 παιχνίδια
  • 8 γκολ
  • 5 ασίστ
  • Νικητής της La Liga
  • Νικητής Champions League

Η Γερμανία ήταν έτοιμη να γνωρίσει από κοντά έναν 19χρονο που αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι προσδοκίες, όπως τείνει να συμβεί, ξεπέρασαν την πραγματικότητα. Ο Μέσι είχε παρουσιάσει εκείνη τη σεζόν στον κόσμο εντυπωσιακές εμφανίσεις, όπως ένα…. masterclass στο Stamford Bridge, όπου διέλυσε τον Ντελ Όρνο – και όποιον αμυντικό της Τσέλσι προσπάθησε να τον σταματήσει. Η εξέλιξή του, ωστόσο, διακόπηκε από έναν τραυματισμό.

Έχασε τα τελευταία 12 παιχνίδια πρωταθλήματος της σεζόν εξαιτίας ενός τραυματισμού στον μηριαίο. Ο Μέσι δεν συνήλθε εγκαίρως για να εμφανιστεί στον τελικό του Champions League εναντίον της Άρσεναλ, αλλά ήταν ένα από τα ονόματα στην αποστολή της Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ωστόσο, ο Χοσέ Πέκερμαν δεν σχεδίαζε να τον αρχίσει. Προτίμησε τους έμπειρους, Ερνάν Κρέσπο και Κάρλος Τέβες. Ισως, επιθυμούσε να ηρεμήσει τον «Απάτσι», ο οποίος έκανε έντονα παράπονα για ευνοϊκή μεταχείριση στον Μέσι στη διάρκεια των προκριματικών. «Τον ξεκουράζεις με την Ουρουγουάη για να δεχθώ εγώ όλες τις κλωτσιές» είχε πει ο Τέβες στη διάρκεια των προκριματικών.

Στο Μουντιάλ, ο Μέσι έλαμψε σε ένα 16λεπτο κόντρα στη Σερβία, στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων, με ένα γκολ και μια ασίστ. Στη συνέχεια, άρχισε στη λευκή ισοπαλία κόντρα στην Ολλανδίας, ενώ αγωνίστηκε 36 λεπτά ως αλλαγή, απέναντι στο Μεξικό. Ωστόσο, δεν έπαιξε ούτε λεπτό στον προημιτελικό και στην ήττα από τους οικοδεσπότες. Οι Γερμανοί απογοητεύθηκαν που δεν είδαν περισσότερο αυτό το απίθανο ταλέντο, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας επέκριναν τον Πέκερμαν, επειδή δε ρίσκαρε… Βέβαια, αρκετά χρόνια αργότερα, ο συμπαίκτης του, Λεάντρο Κουφρέ είχε τονίσει πως ο Μέσι δεν έπαιξε λόγω μυϊκών προβλημάτων!

image

2010: Το Μουντιάλ του Μαραντόνα

2009-10: Οι αριθμοί του με τη Μπαρτσελόνα

  • 53 παιχνίδια
  • 47 γκολ
  • 12 ασίστ
  • Νικητής La Liga, Πρωταθλητής
  • Κάτοχος UEFA Super Cup
  • Κάτοχος Παγκοσμίου Συλλόγων
  • Νικητής Χρυσής Μπάλας

Ο καλύτερος Μέσι στην καλύτερη Μπαρτσελόνα. Ο 23χρονς σε μία από τις κορυφαίες ομάδες που είδε ποτέ ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Παρόλα αυτά όμως το Μουντιάλ του 2010 ήταν το Παγκόσμιο του Μαραντόνα. Ο Μαραντόνα ήταν προπονητής στην Αργεντινή τότε. Σε μία ομάδα που είχε μεγάλο ταλέντο αλλά όχι σαφή αγωνιστική ταυτότητα. Μία ομάδα που είχε διασφαλίσει την παρουσία της στη Νότια Αφρική με ένα γκολ στο 86' για τη νίκη με την Ουρουγουάη στο τελευταίο ματς των προκριματικών.

Μαραντόνα vs Μέσι

Η προοπτική που είχε αυτή η ομάδα ήταν τρομερή. Η ποδοσφαιρική χημεία από την άλλη; Ήταν μάλλον... απούσα.

Ο Μαραντόνα μέσα σε 2 χρόνια ως προπονητής είχε καλέσει έναν αριθμό 108 παικτών. Σχεδόν αδιανόητο.

Υπήρχε και ένα όνομα που ξεχώριζε από αυτά που ήταν στην αποστολή της Νοτίου Αφρικής. Του φουλ μπακ Άριελ Γκάρσε. Η παρουσία του στην Εθνική αριθμούσε μόνο ένα φιλικό με την Αϊτη. Υπάρχει ένας... μύθος που κυκλοφορεί πως ο Μαραντόνα ονειρεύτηκε ένα βράδυ πως ο Γκάρσε σήκωνε το τρόπαιο του Μουντιάλ στη Νότια Αφρική και έτσι ένιωσε την υποχρέωση να τον έχει μαζί του.

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση με τον Μέσι να φορά τη φανέλα με το Νο 10. Κατά έναν λόγο επειδή ο Χουάν Ρικέλμε είχε σταματήσει από την Εθνική Αργεντινής μετά από προστριβή με τον Μαραντόνα.

Η Αργεντινή στη φάση των ομίλων ήταν εξαιρετική. Στην πρώτη της όμως σοβαρή αγωνιστική δοκιμασία, έναν ακόμη προημιτελικό κόντρα στη Γερμανία, η ομάδα του Μαραντόνα υστέρησε για τα καλά και ηττήθηκε με 4-0.

image

2014: Δεν θα μπορούσε να φτάσει πιο κοντά από αυτό

2013-14: Οι αριθμοί του με τη Μπαρτσελόνα

  • 46 παιχνίδια
  • 41 γκολ
  • 14 ασίστ
  • Κανένας μεγάλος τίτλος

Η Αργεντινή θα έχανε στον τελικό με τη Γερμανία στη Βραζιλία και ο Μέσι θα έφτανε πιο κοντά από ποτέ στο να πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο. Πριν από αυτό όμως το 2011 η Αργεντινή είχε αποκλειστεί στα πέναλτι από την Ουρουγουάη στα προημιτελικά του Copa America.

Αυτό το παιχνίδι έγινε στη Σάντα Φε. Στην περιοχή όπου είχε γεννηθεί ο Μέσι. Ο τότε 24χρονος αποδοκιμάστηκε κατά την αποχώρησή του του από το γήπεδο ακόμα και από ανθρώπους που τον ήξεραν σε μία σε μια αναμφισβήτητα από τις πιο δύσκολες νύχτες του ως επαγγελματίας. Σε αυτόν τον αγώνα είχε έρθει ανοιχτά σε ρήξη με τον συμπαίκτη του, Νίκολας Μπουρντίσο. Η Αργεντινή δεν μπορούσε να διαχειριστεί ή να καταλάβει το γιατί ο κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη δεν μπορούσε να είναι ο καλύτερος ενώ εκπροσωπούσε τη χώρα του. Υπήρχαν οπαδοί που κατηγόρησαν τον Μέσι για το ότι μεγάλωσε στη Βαρκελώνη, πολύ μακριά από το αργεντίνικο ποδόσφαιρο, αφού μετακόμισε στην Καταλονία σε ηλικία 13 ετών.

Στη συνέχεια ο Αλεχάντρο Σαμπέλα ανέλαβε προπονητής. Ο Σαμπέλα ήταν ένας άνθρωπος ικανός να βάλει τάξη μέσα στα αποδυτήρια και να βρει ισορροπία στον αγωνιστικό χώρο. Η επιθετική δύναμη που είχε η Αργεντινή ήταν ασυναγώνιστη. Είχε τους Μέσι, Γκονζάλο Ιγκουαΐν, Σέρχιο Αγουέρο, Άνχελ Ντι Μαρία και Εζεκιέλ Λαβέτσι. Το μεγάλο αστέρι των Αργεντίνων όμως πήγε στο Παγκόσμιο μακριά από την καλή του φόρμα.

Οι αριθμοί του Μέσι ήταν... εξωφρενικοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η Μπαρτσελόνα, ωστόσο ήταν σε μία μεταβατική περίοδο. Ο Τάτα Μαρτίνο ήταν ένας προπονητής που προσπαθούσε να ελέγξει τα αποδυτήρια. Ο Νεϊμάρ είχε μόλις φτάσει στη Βαρκελώνη και ο Μέσι άρχισε να αναρωτιέται ποιος θα ήταν ο ρόλος του στον σύλλογο στο μέλλον.

Η Μπαρτσελόνα και ο Μέσι ξεκίνησαν συζητήσεις για την επέκταση του συμβολαίου. Κάποια στιγμή αυτές σταμάτησαν και υπήρξαν εκατέρωθεν... κατηγορίες με τον παίκτη και το στέλεχος του συλλόγου, Χαβιέρ Φάους.

«Δεν βλέπω λόγο να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο με τον Μέσι», δήλωσε ο Φάους, στον οποίο ο Μέσι απάντησε: «Δεν ξέρει τίποτα για το ποδόσφαιρο». Ο Μέσι υπέστη δύο μυϊκούς τραυματισμούς εκείνη τη σεζόν. Η Μπαρτσελόνα έχασε τον τίτλο της La Liga στο τελευταίο παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Αργεντίνος πήγε στη Βραζιλία όχι στην πιο καλή του κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, ο 27χρονος πέτυχε τέσσερα γκολ στη φάση των ομίλων. Ένας Μέσι που δεν έχει γκολ σε νοκ άουτ διαδικασία στο Μουντιάλ.

image

2018: Η χρονιά με Σαμπάολι

2017-18: Οι αριθμοί του με τη Μπαρτσελόνα

  • 54 αγώνες
  • 45 γκολ
  • 20 ασίστ
  • Νικητής La Liga
  • Κατάκτηση Κυπέλλου Ισπανίας

Ο Μέσι μετείχε στο τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω από την καθοδήγηση του όγδοου προπονητή του στην Εθνική. Κάτι που δείχνει και την αστάθεια που βίωσε ως παίκτης της Αργεντινής. Ο Μαραντόνα για παράδειγμα είχε μόνο 3 προπονητές.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Χόρχε Σαμπάολι να κάνει την Αργεντινή να δουλέψει σωστά. Όπως και οι υπόλοιποι, έτσι κι αυτός απέτυχε…

Η ομάδα πήγε στη Ρωσία γεμάτη προβλήματα. Είχε χάσει τους τελικούς του Κόπα Αμέρικα (2015 και 2016). Και οι δύο ήταν με τη Χιλή, κάτι που οδήγησε τον Μέσι στο να κάνει γνωστό πως αποχωρεί κουρασμένος από την πίεση και γεμάτος απογοήτευση. Όπως και απογοητευμένος από το ότι τον κατηγορούσαν μέχρι για το ότι δεν τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο πριν από τους αγώνες.

Συμφώνησε να επιστρέψει έναν χρόνο αργότερα. Ο Μέσι ήταν 31 ετών και είχε περάσει μια καλή χρονιά στη Μπαρτσελόνα όμως εκείνο το Παγκόσμιο δεν πήγε καλά.

Οι ιδέες του Σαμπάολι δεν ταίριαξαν με την ομάδα. Ο τότε προπονητής ήθελε μεγάλες αλλαγές στους σχηματισμούς, με κυριότερο να το να υπάρχουν τρεις κεντρικοί χαφ και με φουλ μπακ (μπακ που να λειτουργούν και ως wingers). Οι περισσότεροι παίκτες δεν ένιωθαν άνετα για τη γενική προσέγγιση από τον προπονητή τους.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά την ήττα με 3-0 από την Κροατία στον όμιλο. Παίκτες, τεχνικό επιτελείο και άνθρωποι της Εθνικής μαζεύτηκαν όλοι μαζί για να μιλήσουν. Ο Μέσι, ως αρχηγός, έκανε τον Σαμπάολι να συνειδητοποιήσει την κατάσταση της ομάδας.

«Με έχετε ρωτήσει πολλές φορές με ποιους παίκτες θέλω να παίξω αλλά ποτέ δεν σας ανέφερα ούτε ένα όνομα. Πείτε μου αν κάνω λάθος», είχε τονίστει τότε ο Μέσι.

Η Αργεντινή προκρίθηκε ως εκ του θαύματος μετά τη νίκη με τη Νιγηρία αλλά μετά έχασε με 4-2 από τη Γαλλία στη φάση των '16'.

image

2022: Η καλύτερη ομάδα της Αργεντινής που είχε ποτέ ο Μέσι;

2022-23: Οι αριθμοί του με την Παρί Σεν Ζερμέν

  • 19 παιχνίδια
  • 12 γκολ
  • 14 ασίστ

Η αγωνιστική αναγέννηση της Αργεντινής από τον Λιονέλ Σκαλόνι ήταν σαν... λύτρωση για τον Μέσι. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 δεν αποχώρησε μόνο ο Σαμπάολι.

Αποχώρησαν και μέλη του παλιού κορμού της Αργεντινής. Παίκτες όπως οι Μασεράνο, Ιγκουαϊν, Μπανέγα και ο Μπίγλια. Ο Σκαλόνι πήρε τα ρίσκα του και έδωσε τα... ηνία σε μία νέα γενιά.

Ντε Πολ, Λαουτάρο Μαρτίνες, Παρέδες, Ρομέρο, Εμιλιάνο Μαρτίνες και η ποδοσφαιρική... χημεία είχε αρχίσει να φαίνεται. Ήταν σπάνιο να βλέπεις τον Μέσι να διασκεδάζει τόσο πολύ στις προπονήσεις με την Εθνική ομάδα. Πόσο μάλλον να βλέπει κανείς όλους τους παίκτες να πηγαίνουν καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τις οικογένειές τους.

Πώς έγινε αυτό; Πρώτον γιατί ωρίμασε ο Μέσι. Πέρασε πολλά, έχασε αυτούς τους δύο τελικούς του Κόπα Αμέρικα και έναν τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, άφησε την Εθνική ομάδα - προσωρινά - και επέστρεψε. Είναι βέβαια πατέρας.

Έχει διαφορετική οπτική και προσέγγιση των πραγμάτων. Θέλει να υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια ενώ πρόκειται για μία γενιά Αργεντίνων παικτών που μεγάλωσαν έχοντας ως είδωλο τον Μέσι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι όλοι μαζί.

Η ομάδα καταλαβαίνει τι είναι και τι χρειάζεται. Οι παίκτες ανέλαβαν οποιονδήποτε ρόλο χρειαζόταν για να κάνουν τον καλύτερο παίκτη της χώρας να λάμψει αγωνιστικά.

Δεν υπήρχαν πια οι αμφιβολίες των οπαδών της Αργεντινής για τον Μέσι. Τέλος η κουβέντα για αυτόν που δεν τραγούδησε τον ύμνο. Ούτε ένας... ψίθυρος για εκείνον. Πόσο μάλλον στα αποδυτήρια όπως είχε γίνει με τον Μπουρντίσο.

Ο Μέσι έδειξε πριν από μερικά χρόνια το πόσο διαφορετικός ήταν και το τι ηγέτης είχε γίνει μετά το τέλος του Κόπα Αμέρικα του 2019, εμφανίστηκε στη μεικτή ζώνη για να κατηγορήσει την CONMEBOL - την Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής - για την ήττα της Αργεντινής από τη Βραζιλία στους ημιτελικούς. «Υπάρχει μεγάλη διαφθορά. Φεύγουμε με την αίσθηση ότι (η CONMEBOL) δεν μας ήθελε στον τελικό. Ήμασταν έτοιμοι για πολλά περισσότερα από αυτό», είχε πει.

Κάποιοι μπορεί να θεώρησαν ότι λαϊκίζει. Η αλήθεια όμως είναι πως έβγαλε προς τα έξω συναισθήματα που μια ολόκληρη χώρα είχε... μέσα της τόσα χρόνια. Ο Μέσι μίλησε δυνατά και καθαρά. Μίλησε από καρδιάς και χωρίς να ενδιαφέρεται για τις πιθανές συνέπειες. Ο Αργεντινός δεν ήταν πια ξένος στη χώρα του.

Πηγή: Οle, The Athletic