Γιουβέντους... Fino alla Fine!
Ο Αντρέα Ανιέλι ακολουθούσε πάντα τη γραμμή ενός ανθρώπου που εκτόξευσε την αμερικανική βιομηχανία, του Τζακ Γουελς (ηγέτης της General για δυο δεκαετίες) «Άλλαξε πριν χρειαστεί να γίνει». Σε μια περίοδο 12 ετών στο τιμόνι της οικογένειάς του, ο Ανιέλι διέλυσε και ξαναέχτισε την ομάδα για να παραμείνει επιτυχημένη, επέβαλε ένα νέο έμβλημα το 2017 για να φέρει συσπείρωση. Υποδέχτηκε το Netflix και την Amazon, τα έβαλε με τους οργανωμένους και έμεινε πίσω από την ιδέα μιας Super League.
Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο Ανιέλι και το διοικητικό συμβούλιο του ένιωσαν υποχρεωμένοι να αλλάξουν τον εαυτό τους. Ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, από το πουθενά, παραιτήθηκαν. Είναι το τέλος μιας εποχής.
Ο Ανιέλι επανέφερε τη Γιουβέντους στην κορυφή. Μετά την 7η θέση της σεζόν 2009-10 της Serie A και ανίκανος να προσελκύσει τους καλύτερους παίκτες προχώρησε σε extreme make over. H Γιούβε εγκαινίασε ένα νέο στάδιο που άλλαξε, από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, κέρδισε εννέα διαδοχικά πρωταθλήματα, αλλά και νταμπλ τέσσερις φορές, ενώ έφτασε δύο φορές στον τελικό του Champions League. Για πολύ καιρό, μέχρι το 2018, η Γιουβέντους ήταν σύλλογος πρότυπο.
Ωστόσο, οι παραιτήσεις προκάλεσαν «σεισμό». Η Γιουβέντους δεν είχε ζήσει μια τέτοια μέρα από το 2006 όταν το Calciopoli, προκάλεσε παρόμοια ταρακουνήματα. Μια παραίτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για τους ισολογισμούς του κλαμπ. Κινδυνεύει η Γιουβέντους με υποβιβασμό; Μπορεί να κάνει μεταγραφές; Ποιο θα είναι το μέλλον της; Ο Ανιέλι έφτασε στον γκρεμό, αλλά εκεί η τεράστια οικογένεια της Γιουβέντους απέτρεψε μια πτώση, ώστε να ξαναβάλει την ομάδα στην κανονικότητα, μακριά από περιπέτειες…
Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Ιάσονας Θεριός
Το φόντο της παραίτησης και η έρευνα Prisma
Πριν από περίπου έναν χρόνο η Γιουβέντους αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία τρία χρόνια. Σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την οικονομική σταθεροποίηση του συλλόγου μετά τον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή στο ενημερωτικό δελτίο σχετικά της ανακεφαλαιοποίησης, η Γιουβέντους ήταν υποχρεωμένη να αποκαλύψει ότι ο σύλλογος υπόκειται σε έλεγχο από την ιταλική οικονομική ρυθμιστική αρχή CONSOB για «έσοδα από τα δικαιώματα εγγραφής των παικτών».
Παράλληλα όμως, «έτρεχε» μια πολύ πιο σοβαρή έρευνα γύρω από το ματς με το όνομα Prisma. Σε αυτή υπήρχαν ισχυρισμοί για πλαστά οικονομικά και λογιστικά έγγραφα και χειραγώγηση της αγοράς. Μετά από έφοδο της αστυνομίας στο προπονητικό κέντρο και τα γραφεία της «Μεγάλης Κυρίας», συνολικά 16 άτομα τέθηκαν υπό έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του Ανιέλι, του αντιπροέδρου Πάβελ Νέντβεντ και του πρώην επικεφαλής ποδοσφαίρου της Γιουβέντους Φάμπιο Παρατίτσι. Μάλιστα, υπήρξε αίτημα να τεθεί ο Ανιέλι σε κατ' οίκον περιορισμό, το οποίο όμως απορρίφθηκε.
Αφού οι εισαγγελίες ολοκλήρωσαν τις έρευνές του, ο σύλλογος με ανακοίνωσή του αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Παρ'όλα αυτά παρατηρήθηκε σημαντική απόκλιση στα οικονομικά αποτελέσματα από το 2019 έως και το 2021. Σύμφωνα με την Prisma, το κλαμπ προχωρούσε σε αρκετούς οικονομικούς ελιγμούς όσον αφορά τους μισθούς και τα bonus των παικτών.
Υποκλοπές συνομιλιών ατόμων εντός του συλλόγου έβγαλαν στη φόρα μυστικές πληροφορίες και «ξεσκέπασαν» συζήτηση σχετικά με τη μετακόμιση του Ρονάλντο στο Τορίνο. Σε αυτήν αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως «θα μας "επιτεθούν" εάν τα κρυφά έγγραφα της μεταγραφής του Κριστιάνο βγουν στο φως». Στην ανακοίνωση της Δευτέρας (28/11) η Γιουβέντους ανέφερε πως με αυτά τα ζητήματα θα ασχοληθεί το νέο διοικητικό της συμβούλιο.
Τι μέλλει γεννέσθαι για τη Γιουβέντους;
Αν η Prisma εντοπίσει παραβάσεις η Ιταλική ομοσπονδία θα ανοίξει και πάλι τον... φάκελο Γιουβέντους που την έχει απασχολήσει και στο παρελθόν. Άλλωστε, το κλαμπ την περασμένη άνοιξη είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για ψευδή πόσα σε μεταγραφικές κινήσεις που την αφορούσαν. Ο κίνδυνος προστίμου ή αφαίρεσης βαθμών είναι υπαρκτός. Η ίδια η έρευνα Prisma έχει πλέον ολοκληρωθεί και μένει να φανεί πώς θα εξελεχθεί η ποινική διαδικασία που εκκρεμεί, ενώπιον της δικαστικής αρχής του Τορίνο.
Ο Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, ως διευθύνων σύμβουλος, είναι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί τη διοικητική μετάβαση. Ο Μαουρίτσιο Σκαναβίνο θα διατελέσει γενικός διευθυντής. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την EXOR, εταιρεία χαροφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι. Ο Τζιανλούκα Φερέρο ορίστηκε ως αντικαταστάτης του Αντρέα Ανιέλι
Και τι σημαίνουν όλα αυτά ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου;
Η Γιουβέντους λοιπόν, είναι μία από τις εταιρείες στο... χαρτοφυλάκιο της EXOR. Είναι ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με απίστευτα μεγάλα έσοδα που έφτασαν το 2021 το ποσό των 33 δις ευρώ. Η Elkann και η EXOR είναι επομένως σαν εταιρείες - εγγυήτριες. Ήταν η EXOR που ανέλαβε να βάλει τα πιο μεγάλα ποσά των δύο αυξήσεων κεφαλαίου στη Γιουβέντους για να μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Παρά το πολύ δυνατό brand name της, η Γιουβέντους δεν είναι μία επιχείρηση σαν τις προαναφερόμενες. Μία επιχείρηση με άλλον ισολογισμό σε σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία που δραστηριοποιείται η EXOR, η οποία περιλαμβάνει τη Ferrari και τη Stellantis - το αποτέλεσμα της συγχώνευσης του 2021 με τη FIAT - τη Chrysler και ο Όμιλος PSA, που φτιάχνουν αυτοκίνητα Citroën, Peugeot, Opel και Vauxhall.
Η «Μεγάλη Κυρία», φυσικά, πρέπει να λειτουργήσει μέσα στα σωστά πλαίσια. Όπως ορίζει το FFP (Financial Fair Play) και να προχωρήσει μία διαδικασία ώστε να γίνει πιο βιώσιμη. Αυτή η μετάβαση φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει.
Τα 400 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου την περυσινή χρονιά του έδωσαν μία ώθηση. Την ώθηση να κλείσει τον Σέρβο επιθετικό Ντούσαν Βλάχοβιτς από τη Φιορεντίνα για 75 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Βοήθησε τη Γιουβέντους να διασφαλίσει θέση εξόδου για το Champions League. Παρότι η Γιούβε δεν προχώρησε μετά τη φάση των ομίλων μετά από ένα σερί έξι νικών στη Serie A (και χωρίς να δεχθεί γκολ), άφησε πίσω της το κακό ξεκίνημα και βρέθηκε να είναι τρίτη στη διακοπή του Μουντιάλ.
Τι σημαίνει για την ανάμειξη της Γιουβέντους με τη Super League;
Η Γιουβέντους παραμένει κομμάτι του project της European Super League, μαζί με το ισπανικό δίδυμο των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Είναι πολύ νωρίς για να καταγραφεί το ποιες είναι οι προθέσεις του Φερέρο για τον σύλλογο, αλλά οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα στο ότι η Γιούβε θα παραμείνει σε αυτόν τον... δρόμο.
Η ανάγκη και το ζητούμενο για μεταρρύθμιση στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα ήταν ένας από τους πέντε πυλώνες του τριετούς πλάνου του Ανιέλι το περασμένο καλοκαίρι. «Μετά την αδιανόητη 'καταιγίδα' του COVID» και «τις οικονομικές απώλειες επτά δισεκατομμυρίων στο διάστημα μεταξύ των ετών των 2019 και 2021», το θεώρησε πιο ουσιαστικό από ποτέ.
«Ο γενικός στόχος», έγραψε ο Ανιέλι στους μετόχους, «είναι να επαναφέρουμε τους οπαδούς και τους ποδοσφαιριστές και τη ψυχή του πιο όμορφου αθλήματος στον κόσμο, στο επίκεντρο αυτής της 'βιομηχανίας'. Μία καρδιά που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί διασφαλίζοντας ότι οι επενδυτές που εκπροσωπούν τις ομάδες θα έχουν αυτό το πλαίσιο με το να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του επιχειρηματικού κινδύνου και του ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης».
Ο Ανιέλι πίστευε στο να υπάρξουν θετικές συνέπειες αυτών των πιθανών μεταρρυθμίσεων. Με διαφάνεια μέσω των αρμόδιων φορέων και με σαφώς καθορισμένους ρόλους.
«Οι μεταρρυθμίσεις σε οποιοδήποτε πλαίσιο μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Γιουβέντους θέλει να είναι ενεργό μέρος αυτού του διαλόγου», είχε τονίσει. Ο Ανιέλι στάθηκε σε αυτά του τα λεγόμενα ακόμη και στις τελευταίες του επισημάνσεις προς τους υπαλλήλους της Γιουβέντους τη Δευτέρα (28/11).
«Θα συνεχίσω να φαντάζομαι και να εργάζομαι για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο», είπε, τονίζοντας πως θα θυμάται τη γνωστή φράση του Φρίντριχ Νίτσε: «Και όσους τους είδαν να χορεύουν αυτοί που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική τους θεώρησαν τρελούς».
Προς το παρόν, η μουσική έχει σταματήσει στην προεδρία του Ανιέλι. Δεν θα είναι στο... τιμόνι της Γιουβέντους για τη νέα χρονιά. Τότε που ο σύλλογος θα έφτανε τα 100 χρόνια με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οικογένειάς του ο Ανιέλι... υπέγραψε το τέλος του στη «Μεγάλη Κυρία» με το σύνθημα του συλλόγου «Fino alla Fine» ή αλλιώς «Μέχρι το τέλος».