Μουντιάλ 2022, Βραζιλία - Κροατία: Σάμπα πριν τα... ημιτελικά!
Μια παράσταση... 36 λεπτών κι ένα θρίλερ που κρίθηκε στη ρώσικη ρουλέτα. Η Βραζιλία ήταν εκκωφαντική, διέλυσε τη Νότια Κορέα και επιβεβαίωσε πως το μομέντουμ της ανήκει. Η Σελεσάο δεν επηρεάστηκε στη φάση των ομίλων από την απουσία του Νεϊμάρ, ο σταρ της Παρί επέστρεψε πιο ώριμος από ποτέ και μαζί με τον Βινίσιους, αλλά και τον Ριτσάρλισον μοιράζουν υποσχέσεις... κούπας. Θα είναι το ματς με τη Σελεσάο το τελευταίο παιχνίδι σε Μουντιάλ για τον Μόντριτς;
Η Κροατία πήγε μακριά τη βαλίτσα, ίσως πιο μακριά απ΄ ότι φανταζόταν ο πιο πιστός της φίλαθλος. Ο Λιβάκοβιτς είχε το θάρρος να σταθεί όρθιος στη ρώσικη ρουλέτα και να στείλει τους Ιάπωνες σπίτι τους και τη Χρβάτσκα στα προημιτελικά. Ήρθε ήδη το τέλος; Δεν είναι το φαβορί, αλλά ποτέ μην υποτιμάς την καρδιά μιας ομάδας με τόσο ταλέντο!
Στις 17.00 στο κατάμεστο από οπαδούς της Βραζιλίας Al Rayyan, η Σελεσάο θα επιδιώξει να δώσει ακόμα μια εκκωφαντική παράσταση. Θα τα καταφέρει;
H σκληρή δουλειά του Τίτε και το γκολ που δεν... ερχόταν
Το βράδυ πριν από κάθε αγώνα της Βραζιλίας τα ΜΜΕ είχαν το ΟΚ να μπουν στο γήπεδο Αλ Αραμπί κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Ντόχα. Μπορούσαν να παρακολουθήσουν 15 λεπτά από την προπόνηση της ομάδας.
Όταν τελειώσει ο προβλεπόμενος χρόνος οι εκπρόσωποι του Τύπου αποχωρούν. Έτσι η προπόνηση συνεχίζεται μετά κεκλεισμένων των θυρών.
Ο βοηθός του Τίτε, Κλέμπερ Ξαβιέ, είχε προτείνει το προπονητικό επιτελείο τις αλλαγές του σε θέματα τακτικής για τη Νότια Κορέα από τότε που η Βραζιλία είχε παίξει φιλικό με τη Νότια Κορέα νικώντας με 5-1. Είχε όμως και νέα δεδομένα να αναφέρει.
«Έχουν αλλάξει τέσσερις ή πέντε παίκτες από τον τελευταίο μας αγώνα», είπε ο Κλέμπερ. «Άλλαξαν επίσης το πλάνο παιχνιδιού τους», συμπλήρωσε. Όμως όταν Τιάγκο Σίλβα, ο αρχηγός της Βραζιλίας, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα, δυσκολεύτηκε να ονομάσει κάποιον από τους παίκτες της Νότιας Κορέας. Έκανε λόγο για το Νο. 6 (Ίνμπομ Χουάνγκ) και τον Σον.
Βλέποντας τον κεντρικό αμυντικό του να μην ξέρει τους αντιπάλους ένας εκ των συνεργατών του Τίτε του έδωσε χαρτί με τα ονόματά τους για να τους μάθει. Ως μία προτροπή για να ξέρει ποιούς θα έχει απέναντί του.
Η Βραζιλία δούλεψε πολύ πάνω στην προετοιμασία της για τον αγώνα με τη Νότια Κορέα. Ότι προετοιμασίες έκανε δεν έγιναν με ανοιχτές κάμερες. Σε μία εποχή όπου το κάθε προπονητικό επιτελείο διευρύνει τις γνώσεις του και υπάρχουν ειδικοί για κάθε τομέα είναι απορίας άξιον που η Βραζιλία δεν είχε και έναν χορογράφο ή έναν άνθρωπο που να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο πανηγυρισμών.
Ο Ραφίνια φαίνεται να θέλει αυτόν τον ρόλο για τον εαυτό του «Έχουμε προετοιμάσει 10 πανηγυρισμούς για κάθε αγώνα», είχε πει πριν αρχίσει το Παγκόσμιο.
«Ένα για το πρώτο γκολ, ένα για το δεύτερο, ένα για το τρίτο. Αν σκοράρουμε πάνω από 10, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να καινοτομούμε. Να κάνουμε κάτι διαφορετικό και όπως μας έρθει εκείνη τη στιγμή», υπογράμμισε.
Μάλλον ο Ραφίνια θα πρέπει να βρει νέους πανηγυρισμούς. Η Βραζιλία έχει φτάσει τα επτά γκολ σε αυτό το τουρνουά μετά και το 4-1 με τη Νότια Κορέα. Στη φάση των ομίλων υπήρξε μία ανησυχία για την παραγωγικότητα των Βραζιλιάνων. Η ομάδα του Τίτε ήταν η λιγότερο παραγωγική από τις ομάδες που συνέχιζαν στο Μουντιάλ.
Η κορυφαία εμφάνισή της στο Κατάρ ήταν στο 2ο μέρος με τη Σερβία. Με την Ελβετία το γκολ του Κασεμίρο που έφερε τη νίκη ήρθε μετά τα 83 λεπτά του παιχνιδιού.
Η ήττα από το Καμερούν σε έναν αγώνα όπου ο Τίτε ξεκούρασε σχεδόν όλους τους βασικούς του ήταν ένα χρήσιμο... καμπανάκι.
Από την έναρξη του τουρνουά οι Ραφίνια και Μπρούνο Γκιμαράες είχαν ευκαιρίες, ο Βινίσιους ακυρωθέν γκολ και οι Άλεξ Σάντρο και Κασεμίρο είχαν δοκάρια. Δεν έπιασε όμως... πανικός τον Τίτε.
«Είμαστε δεύτεροι στις τελικές για σουτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο», σχολίασε. «Δείτε το απλά. Πρέπει απλά να ρίχνεις μία ματιά στα stats αλλά την κατάλληλη. Διαφορετικά θα λέμε: "Συνέβη" ή "Δεν συνέβη", "Το είδα" ή "Δεν το είδα". Τα στατιστικά είναι για τα σωστά συμπεράσματα», εξηγεί ακόμα. Η Βραζιλία είχε σκοράρει τρία γκολ στο ματς με τη Νότια Κορέα στο διάστημα που τα προσδοκώμενα βάσει των ευκαιριών της γκολ θα έπρεπε να είναι 5,42.
O καταλυτικός Νεϊμάρ και η... καταιγίδα
Στη Βραζιλία φυσικά μία διαρκής συζήτηση είχε να κάνει με την φυσική κατάσταση του Νεϊμάρ. Πώς είναι ο αστράγαλός του; Έχει μειωθεί το πρήξιμο; Ο Τίτε παραμονές του αγώνα με τη Νότια Κορέα απάντησε πως ναι μπορεί να αγωνιστεί.
Ο Τίτε αποκάλυψε πως στην τελευταία προπόνηση ένας εκ των συνεργατών του που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της ετοιμότητας απλά τον κοίταξε και εκείνος κατάλαβε.
Η έκφραση του προσώπου του είπε όλα όσα ήθελε να μάθει. Ο Νεϊμάρ είχε επανέλθει. Και όμως μέσα του το ένιωθε το ρίσκο ακόμα και με την ανακοίνωση της 11άδας.
Τι θα γινόταν αν ο Νεϊμάρ χτυπούσε ξανά ή πάθαινε υποτροπή και η Βραζιλία τον έχανε για το υπόλοιπο του τουρνουά; Ο Τίτε ήταν ενοχλημένος με έναν συγκεκριμένο δημοσιογράφο που ανέφερε πως η Βραζιλία δεν είχε προσέξει ανάλογα τον Ζέσους.
«Σε καμία στιγμή σε αυτήν την ομάδα δεν βάλαμε τη νίκη πάνω από την υγεία των παικτών μας. Δεν το κάναμε με κανένα», σχολίασε ο Τίτε. Προφανώς αυτό δεν συνέβη ούτε με τον Ζέσους ούτε και με τον Νεϊμάρ
Το βράδυ πριν τον αγώνα με τους Ασιάτες ο Νεϊμάρ είχε ανεβάσει μια φωτογραφία του να προπονείται. «Νιώθω καλά. Ήξερα πως θα γίνει αυτό», έγραψε στο Twitter.
Ο Νεϊμάρ εμφανίστηκε στο γήπεδο και οι Νοτιοκορεάτες οπαδοί ήξεραν πως θα ήταν σαν μία αγωνιστική... καταιγίδα. Γνώριζαν ότι η ομάδα τους ήταν κουρασμένη. Η Νότια Κορέα δεν μπόρεσε να ξεκουράσει παίκτες όπως έκανε η Βραζιλία.
Η Βραζιλία εκμεταλλεύτηκε πλήρως την καταπόνηση των Ασιατών. Ο Τιάγκο Σίλβα χαρακτήρισε τα πρώτα 45 λεπτά ως τα καλύτερα για τη Βραζιλία σε αυτό το Μουντιάλ. Ο Θρυλικός σχολιαστής, Γκαλβάο Μπουένο, ήταν σε εγρήγορση βλέποντας μία τέτοια Βραζιλία.
Ο Βινίσιους Τζούνιορ σκόραρε πρώτη φορά στο Μουντιάλ. Το πανηγύρισε μαζί με Ραφίνια, Νεϊμάρ και Πακετά χορεύοντας το τραγούδι Quebradeiras του Μασάντεζ που κάνει θραύση στη Βραζιλία και ειδικά στο TikTok.
Όταν ο Ρίτσαρλισον κέρδισε πέναλτι και ο Ραφίνια πήγε εκεί ο Νεϊμάρ με τις... φωνές του τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Ο Νεϊμάρ πήρε με ευγνωμοσύνη τη μπάλα, σκόραρε, έστειλε φιλιά και μετά κοίταξε τον ουρανό.
«Όταν τραυματίστηκα, είχα μια πολύ δύσκολη νύχτα», έλεγε ο Νεϊμάρ. «Σκεφτόμουν ένα εκατομμύριο διαφορετικά πράγματα. Φοβόμουν ότι δεν θα μπορέσω να παίξω ξανά σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο», συμπλήρωνε. Και όμως ο Νεϊμάρ θα έπαιζε ξανά.
Με αυτό το γκολ έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτό του Πελέ και το όνειρό του να στεφθεί νικητής στον θεσμό παραμένει για τα καλά... ζωντανό. Πήρε το βραβείο του MVP ωστόσο σημείωσε πως ήταν «κάπως δύσκολο γιατί όλοι έπαιξαν καλά και πρέπει να πούμε μπράβο σε όλους τους παίκτες της ομάδας μας». Παίκτες όπως ο Άλισον με τις επεμβάσεις του ή ο Μαρκίνιος ή ο Ριτσάρλισον με το φοβερό του γκολ. Στις εξέδρες ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ρονάλντο, ο Καφού και ο Ριβάλντο, η τετράδα που οδήγησε τη Βραζιλία στο τελευταίο της Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από 20 χρόνια, είδαν με μεγάλη ικανοποίηση αυτή τη Βραζιλία. Η Βραζιλία έχει βρει τον ρυθμό της.
Το «last dance» του γενναίου Μόντριτς;
Ένας Μόντριτς που πέρασε από το μυαλό του ότι αυτό θα είναι η τελευταία του συμμετοχή στο Μουντιάλ. Δεν πήγε στη διαδικασία των πέναλτι. Κρίθηκε σκόπιμο πως αυτό το βάρος έπρεπε να το πάρουν άλλοι στους ώμους τους. Ο Μόντριτς, 37 ετών, αντικαταστάθηκε από έναν παίκτη 13 χρόνια νεότερο του.
Έβγαλε την κορδέλα των μαλλιών του και οπαδοί τόσο της Κροατίας όσο και της Ιαπωνίας σηκώθηκαν για να δείξουν τον σεβασμό τους. Ο Μόντριτς το είχε στο μυαλό του πριν τη διαδικασία των πέναλτι. Αυτό είναι; Πως θα ήταν η τελευταία του φορά σε Μουντιάλ;
Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς αυτή τη στιγμή για έναν τέτοιον παίκτη με τέτοια συνεισφορά. Υπήρξαν αγκαλιές από τους άλλους παίκτες.
Ο Μόντριτς προσπάθησε να ηρεμήσει. Έτριψε λίγο τα μάτια του. Μετά όταν ήρθε η ώρα των πέναλτι βρέθηκε ξανά εκεί. Με την ομάδα για να δώσει και αυτός τις... οδηγίες του προς στους συμπαίκτες του.
Ό,τι και αν είπε εκείνη τη στιγμή φαίνεται πως έπιασε. Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ήδη στα προημιτελικά με την Αργεντινή, σε ηλικία 35 ετών. Υπάρχει φυσικά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στα 37 του. Οι τρεις παίκτες που κέρδισαν τη Χρυσή Μπάλα στις 13 από τις τελευταίες 14 περιπτώσεις έχουν θέση στα προημιτελικά.
Κάποια στιγμή, ωστόσο, ίσως πρέπει να θυμόμαστε ότι η ηλικία αγγίζει τους πάντες στο ποδόσφαιρο: ακόμα και τους μεγαλύτερους πρωταθλητές στο τέλος. Εκείνη η στιγμή με τον Μόντριτς να γίνεται αλλαγή ήταν κάτι πολύ δύσκολο για αυτό. Ένα γκολ, μία φάση που θα ήλεγχε το VAR ή ένα λάθος θα του στερούσε τη συνέχεια του Μουντιάλ.
Ο Ζλάτκο Ντάλιτς, ο προπονητής του στην Κροατία, έχει άλλη άποψη όμως. Ο Μόντριτς, όπως επισήμανε, είναι τόσο επαγγελματίας που μπορεί να μετάσχει και σε επόμενα μεγάλα τουρνουά. Προφανώς εννοεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα έρθει χρονικά σε λίγο περισσότερους από 18 μήνες και όχι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026, όταν ο Μόντριτς θα πλησιάζει τα 41.
Ο Μόντριτς βέβαια ακόμα και εάν δεν έχει τις ίδιες αντοχές θα εξακολουθεί να μπορεί να κυκλοφορεί εξαιρετικά τη μπάλα. Εναλλακτικά πάντως αυτές θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες στιγμές μιας διεθνούς καριέρας που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και είχε 159 συμμετοχές, 23 γκολ, μια Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης στο το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και εξαιρετικές πάσες. Ο Μόντριτς παραμένει βασικός παίκτης για τη Ρεάλ, την ομάδα όπου έχει κατακτήσει πέντε Champions League. Κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι και να έκανε ή να αποφάσιζε.
Εάν ήταν αυτό το τέλος θα ήταν ένα ωραίο ταξίδι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το το έχει κάνει η Κροατία. Μία ομάδα που τέσσερα χρόνια πριν απέκλεισε την Αγγλία. Η χώρα του, για να μην ξεχνιόμαστε, έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από τέσσερα εκατομμύρια. Η Σκωτία, για να το βάλουμε σε σύγκριση, έχει 5,5 εκατομμύρια.
Μόνο στην Ευρώπη, υπάρχουν περίπου 30 χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Κροατία. Η Ιαπωνία στο μεταξύ έχει πάνω από 127 εκατομμύρια πληθυσμό.
Όμως η Κροατία δίνει ξανά το παρών. Απέχει δύο νίκες από το να φτάσει στο να διεκδικήσει ξανά έναν τελικό Μουντιάλ. Και ο Μόντριτς με τη φανέλα με το Νο10 είναι ακόμα και τώρα αυτός που βγαίνει μπροστά.
Ο ποδοσφαιρικά... γενναίος. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γενναιότητα στο ποδόσφαιρο είναι να ρίχνεις τον εαυτό σου στη... φωτιά με τάκλιν και δυναμισμό. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη μορφή θάρρους για την οποία θα πρέπει να μιλάμε πιο συχνά και την οποία αποτυπώνει ο Μόντριτς. Προέρχεται από το να θέλεις τη μπάλα στο σωστό σημείο και ο παίκτης αυτό να το κάνει όπου και εάν είναι και ότι πίεση και να έχει. Σκεφτείτε τον Αντρές Ινιέστα με την Ισπανία. Ο Τσάβι επίσης και φυσικά ο Μόντριτς.
Κόντρα στην Ιαπωνία ήταν ο γηραιότερος παίκτης σε ομάδα που είχε μέσο όρο ηλικίας 30 ετών και οκτώ μηνών. Ήταν η γηραιότερη αρχική ενδεκάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη Γαλλία στον τελικό του 2006. Υπήρχαν στιγμές που φάνηκε το ότι έπαιζε εναντίον μιας νεότερης και πιο δυναμικής ιαπωνικής ομάδας.
Ωστόσο, ο Μόντριτς ζητούσε τη μπάλα. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Ήταν και τυχερός που δεν είδε κίτρινη κάρτα. Υπήρχαν και στιγμές που μας θύμισε τη σπάνια ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια του, όπως τη φάση που έβγαλε ο Ιάπωνας γκολκίπερ και με την οποία η Κροατία θα έπαιρνε το προβάδισμα.
Τελικά, ο άλλος τερματοφύλακας ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε τρία από τα τέσσερα πέναλτι της Ιαπωνίας. Ο Μόντριτς ήταν εκείνος που έσπασε την... κυριαρχία των Μέσι - Ρονάλντο στη Χρυσή Μπάλα αλλά πλέον δεν μπορεί να παίζει με τον ίδιο χρόνο συμμετοχής.
Τα... πάντα όλα με αριθμούς για το Βραζιλία - Κροατία
- Η Βραζιλία δεν έχει χάσει ποτέ στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις με την Κροατία σε όλες τις διοργανώσεις μετρώντας τρεις νίκες και μια ισοπαλία.
Η Κροατία έχει χάσει τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο εναντίον ομάδων της Νοτίου Αμερικής. Μοναδική εξαίρεση η νίκη με 3-0 επί της Αργεντινής το 2018. Οι δύο από αυτές τις ήττες ήρθαν από τη Βραζιλία – 1-0 το 2006 και 3-1 το 2014 (και οι δύο στη φάση των ομίλων).
- Από τότε που κέρδισε τη Γερμανία με 2-0 στον τελικό το 2002, η Βραζιλία έχασε κάθε έναν από τους πέντε τελευταίους αγώνες νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον ευρωπαϊκών ομάδων. Στα προημιτελικά από τη Γαλλία το 2006, πάλι στους «8» από την Ολλανδία το 2010 και από το Βέλγιο το 2018.
Από το EURO 2008 κι έπειτα, επτά από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια νοκ άουτ της Κροατίας σε μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro) πήγαν στην παράταση, με εξαίρεση τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Έχουν προκριθεί και στα τέσσερα παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα τρία μέσω της διαδικασίας πέναλτι.
- Η Βραζιλία θέλει να φτάσει στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για ένατη φορά και μόνο η Γερμανία (12) το έχει καταφέρει περισσότερες. Εν τω μεταξύ, η Κροατία έχει φτάσει τουλάχιστον στην ημιτελικά της διοργάνωσης και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που είχε προκριθεί από τη φάση των ομίλων (1998 και 2018).
Η Κροατία έχει δεχτεί πρώτη γκολ στα έξι από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, έχασε μόνο έναν από αυτούς τους αγώνες, το 4-2 από τη Γαλλία στον τελικό του 2018.
- Ο Ριτσάρλισον έχει σκοράρει 10 γκολ στις εννέα εμφανίσεις του με τη Βραζιλία μέσα στο 2022, σημειώνοντας τουλάχιστον 4 γκολ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της Σελεσάο αυτό το ημερολογιακό έτος. Θα μπορούσε να γίνει ο 8ος διαφορετικός Βραζιλιάνος παίκτης που θα σκοράρει τουλάχιστον τέσσερα γκολ στην παρθενική του παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πρώτος μετά τον Νεϊμάρ το 2014 (4).
Στον αγώνα της φάσης των «16» με την Ιαπωνία, ο Ιβάν Πέρισιτς έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε 10 γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις για την Κροατία (6 σε Παγκόσμιο Κύπελλο, 4 σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα). Μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, συμμετείχε σε 10 γκολ στις τελευταίες 13 εμφανίσεις του (6 γκολ, 4 ασίστ).
- Ο Νεϊμάρ συμμετείχε σε 15 γκολ στις 11 τελευταίες εμφανίσεις του με τη Βραζιλία σε όλες τις διοργανώσεις (8 γκολ, 7 ασίστ), με κάθε ένα από τα έξι τελευταία του γκολ με την εθνική ομάδα να προέρχεται από το σημείο του πέναλτι.
Κανένας παίκτης δεν είχε περισσότερα σουτ (8) ούτε δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες (8) για τη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από τον Ραφίνια, αν και δεν έχει σκοράρει, αλλά ούτε και μοιράσει ασίστ στο τουρνουά.
- Η κορυφαία εμφάνισή της στο Κατάρ ήταν πριν το 2ο μέρος με τη Σερβία. Με την Ελβετία το γκολ του Κασεμίρο που έφερε τη νίκη ήρθε μετά τα 83 λεπτά του παιχνιδιού.
Η ήττα από το Καμερούν σε έναν αγώνα όπου ο Τίτε ξεκούρασε σχεδόν όλους τους βασικούς του ήταν ένα χρήσιμο... καμπανάκι.
- Από την έναρξη του τουρνουά οι Ραφίνια και Μπρούνο Γκιμαράες είχαν ευκαιρίες, ο Βινίσιους ακυρωθέν γκολ και οι Άλεξ Σάντρο και Κασεμίρο είχαν δοκάρια. Δεν έπιασε όμως... πανικός τον Τίτε.