Australian Open: Το… χαρούμενο slam επιστρέφει με τον Τζόκοβιτς στο προσκήνιο

Australian Open: Το… χαρούμενο slam επιστρέφει με τον Τζόκοβιτς στο προσκήνιο

Τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Rod Laver και τα υπόλοιπα court του Melbourne Park, ξεκινά το Australian Open στην καλοκαιρινή Μελβούρνη.

Ενα Open που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την… υποδοχή που θα τύχει ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετά τα όσα έγιναν πέρυσι, αλλά και γιατί σε αυτό το σλαμ μπορεί να γράψει ιστορία τόσο αυτός, όσο και ο Ναδάλ

Φυσικά, εκτός των δύο, τα δικά μας μάτια θα στραφούν και φέτος στον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη, με τον πρώτο να συγκεντρώνει καλές πιθανότητες, βάσει κλήρωσης, να φτάσει μέχρι τέλους...

image

H επιστροφή του… ασώτου Τζόκοβιτς και το κυνήγι των ρεκόρ

Ο Τζόκοβιτς έχει πολλούς λόγους να θέλει να κατακτήσει το φετινό τουρνουά. Ο πρώτος είναι για να αποδείξει, μετά την περσινή απέλασή του, ότι παραμένει αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τενίστας και πως είναι το απόλυτο αφεντικό στην Αυστραλία.

Μετρά ρεκόρ 34-0 σε αγώνες στην χώρα της Ωκεανίας και θέλει να το φτάσει το σερί στο 41-0 αυτές τις δύο εβδομάδες.

Αν το καταφέρει, θα έχει πετύχει τα εξής:

  1. Θα πάρει το 10ο τίτλο του στο Australian Open, με 10/10 τελικούς, για να γίνει ο δεύτερος μετά τον Ναδάλ με τουλάχιστον 10 τρόπαια σε ένα σλαμ (14 στο Roland Garros ο Ράφα).
  2. Θα ξεπεράσει τον Ναδάλ σε τίτλους συνολικά στην καριέρα του (93, ενώ ο Ναδάλ έχει μαζί του αυτή τη στιγμή 92) και θα πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από τον Λεντλ που έχει 94 και είναι τρίτος στην ιστορία (103 ο Φέντερερ, 109 ο Κόνορς).
  3. Θα ισοφαρίσει τον Ισπανό σε τίτλους σε grand slam (22)

image

Τα δύο ελληνόπουλα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεκινά σε αυτό το τουρνουά με προσδοκίες για κάτι καλό. Αν και η πρεμιέρα με τον Χαλίς κρύβει κινδύνους, ο δρόμος να φτάσει και φέτος μέχρι τα ημιτελικά είναι βατός. Στον τρίτο γύρο αν παίξει με τον Βαν ντε Ζάντσουλπ έχει τον πρώτο λόγο, όπως και με τον Σίνερ στον 4ο γύρο, ενώ μετά θα πέσει είτε πάνω στον Αλιασίμ που είναι ανέτοιμος, είτε με έναν εκ των Νόρι και Τσόριτς, που πάντα τον ζορίζει.

Στα ημιτελικά, αν όλα πάνε καλά, θα παίξει είτε με τον κάτοχο του τίτλου, Ράφα Ναδάλ, είτε με τον περσινό αντίπαλό του, Ντανίλ Μεντβέντεφ, που και στις δύο περιπτώσεις με τον τρόπο που τον είδαμε να παίζει στο United Open, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Οσον αφορά την Μαρία Σάκκαρη, οι πρώτοι τρεις γύροι είναι βατοί, ωστόσο μετά αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα. Αζαρένκα ή Κις είναι οι πιθανότερες αντίπαλές της στον 4ο γύρο και μετά λογικά στα προημιτελικά ακολουθεί η πιο φορμαρισμένη τενίστρια αυτή τη στιγμή, η Τζέσικα Πεγκούλα, ενώ στον ημιτελικό θα έχει σειρά η Σβιόντεκ… Δύσκολα τα πράγματα, αλλά το ζητούμενο για την Σάκκαρη είναι να φτάσει στα προημιτελικά του θεσμού για πρώτη φορά.

image

Οι δυνατές απουσίες

Το Νο1 στους άνδρες και ένα πρώην Νο1 στις γυναίκες, θα λείψουν.

Ο Κάρλος Αλκαράθ λόγω τραυματισμού και η Ναόμι Οσάκα, που κατέκτησε τον τίτλο στη Μελβούρνη πριν δύο χρόνια, λόγω εγκυμοσύνης.

Επίσης αποσύρθηκε η Βένους Γουίλιαμς, ενώ αυτό θα είναι το πρώτο σλαμ στην μετά-Φέντερερ/Σερένα εποχή. Μπορεί να απουσίαζαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν παύει να είναι το πρώτο σλαμ που ξέρουμε δεδομένα ότι δεν θα ξαναδούμε κανέναν από τους δύο να αγωνίζεται...

image

Τα φαβορί

Στις γυναίκες, η Ιγκα Σβιόντεκ εκ των πραγμάτων έχει τον τίτλο του μεγάλου φαβορί.

Ωστόσο, η Τζέσικα Πεγκούλα με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της, δείχνει ότι μπορεί να πάει μέχρι τέλους στη Μελβούρνη. Το ίδιο και οι Ζαμπέρ και Γκαρσία που αν και δεν έδειξαν ως τώρα στο 100% έτοιμες, έχουν βατό δρόμο ως τα μεταξύ τους ημιτελικά. Στο ταμπλό των γυναικών βέβαια πάντα έχουμε εκπλήξεις….

Οσον αφορά τους άνδρες, ο Τζόκοβιτς για τους λόγους που είπαμε πιο πάνω, θα έχει τον πρώτο λόγο. Από εκεί και πέρα, φορμαρισμένοι είναι οι Μεντβέντεφ (που έχει δύσκολο μονοπάτι), Φριτζ (πιο βατό δρόμο μέχρι τα ημιτελικά) και ίσως ο Ρουντ (δεν έχει δείξει καλά πάντως φέτος), ενώ δεν πρέπει ποτέ να ξεγράφουμε τον κάτοχο του τίτλου, Ραφαέλ Ναδάλ.

ο ίδιο έκαναν άπαντες πέρυσι και σήκωσε την κούπα… Φυσικά, στη λίστα είναι και ο Τσιτσιπάς, που έχει ένα βατό μονοπάτι ως τα προημιτελικά.

image

Τα έπαθλα και το Νο1 στην κατάταξη

Ρεκόρ στα χρηματικά έπαθλα που θα μοιραστούν στο Australian Open, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του πρώτου Grand Slam της χρονιάς, που θα αρχίσει στις 16 Ιανουαρίου στη Μελβούρνη.

Συνολικά το συνολικό ποσό των χρηματικών επάθλων θα φθάσει στα 76,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (48,6 εκατομμύρια ευρώ), αύξηση κατά 3,4% σε σχέση με το 2022. Οι νικητές στο απλό ανδρών και γυναικών θα λάβουν από 1,89 εκατομμύριο ευρώ.

Τα χρηματικά έπαθλα ανά γύρο στο απλό ανδρών-γυναικών

  • Νικητής 2.975.000 δολάρια (1,89 εκατ. ευρώ)
  • Φιναλίστ 1.625.000 (1,03 εκατ. ευρώ)
  • Ημιτελικός 925.000 (588.000 ευρώ)
  • Προημιτελικά 555.250 (353.000 ευρώ)
  • Γύρος των «16» 338.250 (215.160 ευρώ)
  • Γύρος των «32» 227.925 (144.980 ευρώ)
  • Γύρος των «64» 158.850 (101.000 ευρώ)
  • Γύρος των «128» 106.250 (67.580 ευρώ)

Πέρα από τα χρηματικά έπαθλα, τρεις κυνηγούν και το Νο1 της κατάταξης. Αυτοί είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Κάσπερ Ρουντ.

Τσιτσιπάς και Νόλε πρέπει να κερδίσουν τον τίτλο για να γίνουν το Νο1, ενώ ο Ρουντ μπορεί να το καταφέρει και ως φιναλίστ, αρκεί να μην χάσει στον τελικό από τον Τσιτσιπά. Ο Ναδάλ δεν μπορεί να πάει στο Νο1 καθώς αν πάρει τον τίτλο, θα υπερασπιστεί τους πόντους που έχει και δεν μπορεί να ξεπεράσει τον Αλκαράθ.

Ο τελευταίος θα παραμείνει στο Νο1, αν κανένα από τα παραπάνω σενάρια, δεν υλοποιηθεί.

image

Ο κόσμος

Με τους περιορισμούς λόγω covid να έχουν αρθεί, οι διοργανωτές περιμένουν γεμάτα στάδια και πάλι.

Η εκτίμησή τους κάνει λόγο για 900.000 επισκέπτες στις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσει το τουρνουά.

Σε μεγάλο βαθμό τα εισιτήρια της δεύτερης εβδομάδας έχουν εξαντληθεί (για τον τελικό… ούτε για δείγμα), ενώ οι διοργανωτές φέτος έβγαλαν εισιτήριο ακόμη και τα προπονητικά τεστ των κορυφαίων τενιστών, προσδοκώντας για έσοδα ρεκόρ.