Έβερτον, στα πρόθυρα κατάρρευσης
Στην Έβερτον πάντα υπήρχε αυτό το αίσθημα της υπερηφάνειας. Επίσης αυτό το αίσθημα της υπερηφάνειας υπάρχει διότι η ομάδα ήταν μέσα στα ιδρυτικά μέλη της Football League το 1888, που ήταν η ίδια Λίγκα με τη Premier League που ήρθε 104 χρόνια αργότερα. Επίσης ήταν ο πρώτος σύλλογος που πήρε το τρόπαιο του Πρωταθλήματος.
Το Σάββατο, καθώς ένας παγωμένος χειμωνιάτικος άνεμος χτυπούσε γύρω από το Γκούντισον Παρκ, το πρώτο γήπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, υπήρχαν... ανεπιθύμητες παρουσίες στις εγκαταστάσεις του. Είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Έβερτον να μην βρεθεί στο γήπεδο για τη δική του ασφάλεια και η πρώτη φορά που η ομάδα είχε ηττηθεί σε τέσσερα σερί ματς εντός έδρας μετά το 1958.
Στη Boxing Day με τη Γουλβς ήταν κάτι σαν σοκ. Με τη Μπράιτον υπήρξε οργή. Με τη Σαουθάμπτον που έγινε η τελευταία χρονικά ομάδα που έστριψε βαθιά το μαχαίρι στην πληγή επικράτησε μετά ένας συνδυασμός αηδίας, απέχθειας, απελπισίας και φόβου.
Η Έβερτον έπεσε στη 19η θέση και τώρα ισοβαθμεί με τη Γουέστ Χαμ. Όμως παρότι απομένει σχεδόν μισή σεζόν υπάρχει βάσιμος φόβος πως αυτή η πορεία είναι η αρχή του... αποχαιρετισμού της ομάδας από τη Premier League. Αυτό που φέρνει μεγάλη αγωνία και κρατάει ξύπνιους πολλούς οπαδούς της είναι πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η επόμενη σεζόν να βρει την ομάδα στη 2η κατηγορία.
Οι αριθμοί υποβιβασμού και η εικόνα διάλυσης
Τα στατιστικά και οι αριθμοί της Έβερτον μόνο καλά δεν είναι. Στα 13 τελευταία της παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις έχει 10 ήττες. Έχει μόνο 3 νίκες σε 19 ματς Πρωταθλήματος, τον μικρότερο αριθμό στην ιστορία της.
Οι βαθμοί που έχουν πάρει επίσης οι παίκτες της Έβερτον αποτελούν τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας μίας ομάδας, που την τελευταία φορά που υποβιβάστηκε ήταν το 1951. Βάλτε από κοντά και μία οπαδική βάση που είναι γεμάτη οργή και τοξικότητα και τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα. Επίσης δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι ο Λάμπαρντ έχει μπάτζετ για μεταγραφές. Ο ίδιος ο Λάμπαρντ βρίσκεται επίσης σε μία περίοδο μεγάλης αμφισβήτησης παρά τη στήριξη της διοίκησης και τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη Φαρχάντ Μορίσι σε μία σπάνια συνέντευξή του.
Ούτε οι εμφανίσεις με Σίτι (στο 1-1) και Γιουνάιτεντ έφεραν ηρεμία. Για μία Έβερτον των 15 βαθμών και της τελευταίας θέσης στη Premier. Ο Ιβόμπι είχε υποστεί έναν σοβαρό τραυματισμό και η επιστροφή του στην αρχική 11άδα της ομάδας θα έδινε λύση και το ίδιο σημαντικός θα ήταν και ο Αμαντού Ονάνα. Ο παίκτης που έκανε το 1-0 με τη Σαουθάμπτον δίνοντας μία άλλη... αύρα στο Γκούντισον Παρκ. Υποθετικά αυτοί οι παίκτες θα έδιναν το κάτι παραπάνω. Στη συνέχεια όμως το γρήγορο 1-1 του Γουόρντ και το 1-2 στο 78' ήρθε να... αποτελειώσει την Έβερτον σε μία φάση που οι παίκτες της θα έχουν να τη θυμούνται. Παίκτες όπως οι Γκόρντον και Μίνα βρέθηκαν στο στόχαστρο. Αυτή η ήττα από τη Σαουθάμπτον δεν... αντεχόταν.
Το βάρος στον Λάμπαρντ και η οργή των οπαδών
Ο Λάμπαρντ εμφανίστηκε... αργοπορημένα για να ζητήσει συγγνώμη. Μία συγγνώμη όμως που δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με την άποψη που υπάρχει για αυτόν. Ο Λάμπαρντ στα μάτια των οπαδών και της κοινής γνώμης δείχνει ένα ακόμα αδιέξοδο για την Έβερτον παρά η λύση.
Ο Λάμπαρντ το είπε. Το ανέφερε με τον τρόπο του. Δεν είναι ούτε «θαυματοποιός» ούτε «ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο». Ήταν όμως ο λόγος που μερικές χιλιάδες οπαδοί έμειναν μέσα στο κρύο για να του τα... ψάλλουν. Αλλά και να σηκώσουν πανό ζητώντας αλλαγές εδώ και τώρα.
Με τη Σαουθάμπτον ο Ονάνα ήταν από τους λίγους που ξεχώρισαν. Είναι νωρίς να κριθεί η μεταγραφή του Μοπέ αλλά και η κίνηση με τον ΜακΝιλ. Ο θυμός που υπάρχει από τον κόσμο για το διοικητικό συμβούλιο της Έβερτον είναι μεγάλος. Το γεγονός πως τα στελέχη της έπρεπε να μείνουν μακριά από τον αγώνα προκάλεσε ακόμα πιο κακό κλίμα. Οι απειλές και τα υβριστικά e-mails κατά του ιδιοκτήτη, Μπιλ Κενράιτ αλλά και των Ντενίς Μπάρετ-Μπαξεντέιλ και Γκραντ Ίνγκλς, στελεχών της ομάδας, δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Εμφανίστηκαν ακόμα και μηνύματα που ήθελαν τον Κενράιτ νεκρό. Η Έβερτον επιβεβαίωσε πως είναι σε επαφή με την αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ σχετικά με τις απειλές που υπήρξαν για σωματική ακεραιότητα των μελών του Δ.Σ.. Η επίθεση ακόμα και στον Μίνα, παίκτη που ερχόταν από τον πάγκο και δεν έπαιξε καν με τη Σαουθάμπτον ήταν κάτι αδιανόητο.
Ο Κολομβιανός θέλησε να μιλήσει προς τους οπαδούς. Και το έκανε. Τους τόνισε πως «θα έδινε τη ζωή του για τον σύλλογο». Άλλοι, όπως ο Γκόρντον και ο νεαρός φορ Σιμς είχαν σοκαριστεί. Υπήρξαν και οπαδοί που λειτούργησαν διαφορετικά και δεν συμφωνούσαν με αυτές τις τακτικές. Ίσως επειδή θεωρούν πως υπάρχει χρόνος. Σε αυτή τη φάση η έλλειψη καλής χημείας και κλίματος μεταξύ παικτών και κόσμου είναι ένα ακόμα πολύ κακό δείγμα. Με αυτό το δεδομένο ο υποβιβασμός είναι πιο πιθανός. Ο φόβος είναι πως η Έβερτον είναι σε μία κατάσταση που μπορεί να... διαλυθεί σε τέτοιον βαθμό που να μην ανακάμψει ποτέ ξανά.
Πηγή: The Athletic, Telegraph