Γιουβέντους: Η τιμωρία της πληγώνει κι άλλο τη Serie A! (Poll)

Γιουβέντους: Η τιμωρία της πληγώνει κι άλλο τη Serie A! (Poll)

Τιμωρήθηκε ο πιο δυνατός για να συμμορφωθούν οι πιο αδύναμοι; Η Γιουβέντους φωνάζει για την αφαίρεση των 15 βαθμών και το ιταλικό ποδόσφαιρο βγαίνει από αυτή τη δικαστική απόφαση πληγωμένο. Ηταν σωστή; Ήταν άδικη; Σημασία έχει πως η αξιοπιστία της Serie A κλονίστηκε για ακόμα μια φορά και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η αθλητική δικαιοσύνη ενήργησε ιδανικά και κυρίως τη σωστή στιγμή. Την ώρα που η UEFA ρίχνει γέφυρες με τη «Μεγάλη Κυρία», η Ιταλική Ομοσπονδία στέκεται αν όχι απέναντί της, τότε σίγουρα όχι δίπλα της. Είναι ένοχη η ομάδα για την υπόθεση «plusvalenze», αν ναι, γιατί δεν τιμωρούνται και τα άλλα club με τα οποία διαπραγματεύθηκε; Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει χάσει τη λάμψη του, οι μεγάλοι... ξέχασαν να πρωταγωνιστούν εκτός συνόρων κι ευθύνες έχουν όλοι. Χρέη, σκάνδαλα ομάδων κάνουν τη Serie A να φωνάζει για βοήθεια, αλλά ποιος μπορεί να τη δώσει; Ηταν η τιμωρία της Γιουβέντους η χαριστική βολή; Πολλές οι ερωτήσεις, ελάχιστες οι απαντήσεις. Τη δεδομένη στιγμή προσπαθούμε να δούμε τι συνέβη με τη Γιούβε των 36 πρωταθλημάτων και ποιο θα είναι το μέλλον της;

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος – Ιάσονας Θεριός

image

Πώς η Γιουβέντους έφτασε στην αφαίρεση βαθμών

Όλα άρχισαν το 2021. Καθώς η Γιουβέντους προχώρησε σε δεύτερη αύξηση κεφαλαίου μέσα σε τρία χρόνια, υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ότι υπόκειντο σε έλεγχο από την ιταλική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, CONSOB, σχετικά με τα έσοδα που έχει εξασφαλίσει από τους παίκτες της.

Η COVISOC, επιτροπή επιφορτισμένη με την επίβλεψη της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας στην Ιταλία διαβίβασε ταυτόχρονα μια έκθεση στην ομοσπονδία της χώρας με την οποία εισηγούταν την πιο προσεκτική επιθεώρηση 62 μεταγραφών από το 2019 έως το 2021.

Η Γιούβε και άλλοι δέκα σύλλογοι αθωώθηκαν, αλλά η υπόθεση υπονομεύτηκε επειδή ο εισαγγελέας βασίστηκε στον ευρέως χρησιμοποιούμενο αλλά ανεπίσημο ιστότοπο Transfermarkt, ως σημείο αναφοράς για τις αποτιμήσεις των παικτών.

Παράλληλα λοιπόν, ξεκίνησε να τρέχει μια έρευνα με την ονομασία Prisma από την εισαγγελία του Τορίνο, η οποία σχετιζόταν με φερόμενα ψευδή λογιστικά στοιχεία και χειραγώγηση της αγοράς.

Λίγο καιρό μετά, έγινε έφοδος από τις Αρχές της Ιταλίας στο προπονητικό και τα γραφεία του συλλόγου, ενώ 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ανιέλι και ο τότε αντιπρόεδρος Νέντβεντ τέθηκαν υπό έρευνα.

Ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση τον Οκτώβριο, αρνούμενος οποιαδήποτε αδικοπραγία, αλλά οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι εντοπίστηκαν αποκλίσεις κατά την εξέταση των βιβλίων τους.

Ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ανιέλι, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και η υπόθεση άνοιξε ξανά τον επόμενο μήνα. Όταν εκδόθηκε η απόφαση στις 20 Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα ήταν η ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών και όχι εννιά όπως αρχικά αναμενόταν.

image

Η απάντηση της Γιουβέντους στην ποινή

Η Γιουβέντους ήδη σχεδιάζει να ασκήσει έφεση μόλις δημοσιευτούν οι αιτίες της απόφασης του δικαστηρίου. Θα έχει στη διάθεσή της έναν μήνα για να προσφύγει στην Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI), τον ρυθμιστικό φορέα της χώρας για τον αθλητισμό. Η CONI μπορεί να αποφανθεί μόνο το εάν η Ομοσπονδία και το εφετείο ακολούθησαν σωστά τη διαδικασία. Αν διαπιστωθεί πως αυτό έχει συμβεί, τότε η τιμωρία και οι απαγορεύσεις θα διατηρηθούν. Οι δικηγόροι του συλλόγου εξέδωσαν μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις της FIGC «αποτελούν σαφή ανισότητα μεταχείρισης εναντίον της Γιουβέντους και των διευθυντών της σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία».

«Θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια κατάφωρη αδικία για εμάς και για εκατομμύρια οπαδούς, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποκατασταθεί στο επόμενο δικαστήριο», προσέθεσαν.

Ο Αλέγκρι υποστήριξε πως θα παραμείνει στη θέση του προπονητή και πως οι παίκτες του θα τα δώσουν όλα, ενώ ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Τζιανλούκα Φερέρο, και ο διευθύνων σύμβουλος Μαουρίτσιο Σκαναβίνο μίλησαν στους παίκτες στην προπόνηση του Σαββάτου, πριν από το Κυριακάτικο παιχνίδι με την Αταλάντα καλώντας τους να απαντήσουν στην προφανή «αδικία», υπερασπιζόμενοι τον σύλλογο στον αγωνιστικό χώρο.

Ο αρχηγός Λεονάρντο Μπονούτσι, εν τω μεταξύ, έγραψε στο Instagram: «Η Γιουβέντους είναι σαν μια λερναία ύδρα. Κόψτε το ένα κεφάλι της και εμφανίζεται ένα άλλο. Δεν τα παρατάει ποτέ. Η δύναμή της είναι η κουλτούρα της».

image

Η Serie A κοντά σε αδιέξοδο

Η αφαίρεση βαθμών της Γιουβέντους φυσικά δεν αποτελεί πληγή μόνο για τον ίδιο τον σύλλογο αλλά και για ολόκληρο το ιταλικό ποδόσφαιρο και τη Serie A, που προσπαθεί να καλύψει το χάσμα εσόδων που κρύβεται πίσω από την τεράστια διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ αυτής και της Premier League.

Η φήμη της Serie A ως το No.1 πρωτάθλημα της Ευρώπης ήταν ήδη στη δύση της το 2006, όταν έσκασε η βόμβα του Calciopoli, του σκανδάλου που κατέληξε σε έναν πρώτο υποβιβασμό για τη Γιουβέντους και την τιμωρία μεταξύ άλλων και της Μίλαν, με αφαίρεση βαθμών. Φυσικά αυτό έπληξε την αξιοπιστιία της Serie A.

Μπορεί η Ιταλία να μην έχει δει ομάδα της να κατακτά το Champions League μετά το 2010, αλλά από τότε έως και το 2018 η Γιουβέντους λειτούργησε ως σύλλογος πρότυπο, εγκαινιάζοντας ένα νέο σύγχρονο στάδιο που οδηγεί σε έσοδα, καλλιεργώντας μια κουλτούρα νικητών και αποκτώντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο, έναν παίκτη-διαφήμιση για κάθε λίγκα.

Η αισιοδοξία ωστόσο, έχει ξεθωριάσει τα σχεδόν τρία χρόνια της πανδημίας με τις τηλεοπτικές συμφωνίες για τα δικαιώματα της Serie A να έχουν «πέσει» αισθητά.

«Η Γιουβέντους δεν είναι το πρόβλημα, είναι και πάντα θα είναι μέρος της λύσης. Εδώ παίζεται το μέλλον της Serie A και του ιταλικού ποδοσφαίρου, το οποίο μπαίνει στο περιθώριο και απαξιώνεται», τόνισε ο εγγονός του Τζάνι Ανιέλι, Τζον Ελκαν.

Πράγματι, αν κάτι είναι σίγουρο, μετά την αφαίρεση των βαθμών και την αποδυνάμωση των Μπιανκονέρι, αυτό είναι πως σίγουρα θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος σε ολόκληρο το ιταλικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, ένα πρωτάθλημα είναι τόσο δυνατό όσο οι μεγαλύτεροι σύλλογοί του.

image

Υπάρχουν χειρότερα για τη Γιουβέντους; Ομοσπονδία σε σύγχυση, UEFA έτοιμη για… αγκαλιά!

Η Γιούβε θα πάει σε αθλητική δίκη για την υπόθεση plusvalenza, αλλά δεν θα δικαστεί κανένα άλλο κλαμπ. Οι Μπιανκονέρι, θα πρέπει να υπερασπιστούν πλέον τις μεταγραφικές κινήσεις τους της προηγούμενης τριετίας. Βέβαια, η πρώτη ακρόαση για αυτό το γεγονός δεν θα είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου και οι πιθανές συνέπειες δεν είναι ακόμη σαφείς.

Παράλληλα, η ιταλική ομοσπονδία φαίνεται πως σκέφτεται αν θα ανοίξει νέα υπόθεση ή όχι για «εικονικούς ελιγμούς μισθών», την επιλογή δηλαδή της Γιουβέντους να αναβάλει τη μισθοδοσία τεσσάρων μηνών των παικτών κατά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Κι αν η Ομοσπονδία αποφασίσει να αλλάξει τους κανόνες για την plusvalenza, τότε η Γιούβε δεν θα αισθανθεί θιγμένη; Κι αν δικαιωθεί η Μεγάλη Κυρία και υπάρξει επιστροφή των βαθμών; Θα είναι δίκαιο να συμβεί αυτό τον Απρίλιο που ίσως η ομάδα του Αλέγκρι τα έχει παρατήσει; Το τοπίο είναι αρκετά θολό και το ιταλικό ποδόσφαιρο βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Για πολλούς, το χρονικό σημείο που υπήρξε η αφαίρεση βαθμών ήταν… άκυρο, ενώ Ιταλοί πολιτικοί παίρνουν αποστάσεις από την «καμπάνα» στους Τορινέζους.

Παράλληλα, η UEFA άνοιξε τη δική της έρευνα για τη Γιουβέντους τον Δεκέμβριο για «πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών αδειοδότησης και οικονομικών ενεργειών (FFP)». Όπως τονίζει, το θέμα είναι αν οι «Μπιανκονέρι» παραβίασαν τους κανονισμούς του Financial Fair Play. Αν, δηλαδή, η οικονομική τους κατάσταση ήταν διαφορετική από αυτή που φαινόταν επισήμως. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε προφανώς θα επιβληθεί ποινή και το ποια θα είναι αυτή θα το αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της UEFA. Οι σοβαρότερες κυρώσεις της Ομοσπονδίας γύρω από τις οικονομικές παραβιάσεις αποτελούν αποκλεισμό από διοργανώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αποκλεισμός από μελλοντικές.

Βέβαια, η Gazzetta dello Sport πάει το θέμα ένα βήμα πιο πέρα, αποκαλύπτοντας πως οι σχέσεις της UEFA με τη Γιουβέντους αλλάζουν. «Το κλίμα στη Νιόν δεν είναι τόσο βαρύ για τη Γιούβε όσο θα περίμενε κανείς. Δεν περιμένουν πώς και πώς να ρίξουν μια δυνατή τιμωρία στο κλαμπ, αφού ξέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσουν και οι δύο πλευρές. Αντιθέτως, στην UEFA περιμένουν μια κίνηση από τον Τζον Ελκαν, από το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είναι υπό την επιρροή του. Και η κίνηση που περιμένουν, είναι το να πάρει αποστάσεις η Γιουβέντους από την ευρωπαϊκή Super League. Να την απαρνηθεί, αφήνοντας μόνες τις Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα και επιστρέφοντας στην ECA» τονίζεται και αν το ρεπορτάζ επιβεβαιωθεί, τότε, όλοι αναμένουμε μια τιμωρία… χάδι.

Loading...