ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ποιος δεν θα υποκλινόταν;

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ποιος δεν θα υποκλινόταν;

Και ποιος δεν θα υποκλινόταν; Σαν να ξεκινάς από τέλος. Το τέλος, όμως, δεν υπάρχει! Ένα παιχνίδι που δεν τελειώνει και ο μύθος καμαρώνει. Το ένδοξο παρελθόν θαυμάζει το παρόν και το μέλλον ικετεύει να επιστρέψει. Η μοίρα ήθελε έναν για εκλεκτό. Αυτός ήθελε να είναι ο εκλεκτός. Και έγινε! Η κόρνα μπορεί να ακουστεί, η ευωχία εντούτοις δεν έχει όριο. Ο απόηχος σαν επίμονο σύννεφο ταξιδεύει και θα ταξιδεύει. Η ιαχή θα ακουστεί και θα πιαστεί από τον αέρα της νίκης, τον αέρα του παντοτινού νικητή. Ο Τζόρνταν θα χειροκροτήσει και με έναν κεραυνό θα αποχωρήσει. Ο Μάτζικ θα αφήσει το πιο λαμπερό του χαμόγελο και σε μια χρυσή ακτίνα θα κρυφτεί. Και ο Καρίμ τι θα κάνει; Πάντα ορθολογιστής, πάντα οξύνους, πάντα τολμηρός, με σωστή κρίση και γενναία δράση. Θα σηκώσει το κεφάλι προς τον ουρανό και θα καταλάβει.

bwin sponsored

Οι άκρες του ήλιου, οι κλωστές των σύννεφων, οι πιο πυκνές στάλες της βροχής, η σμίκρυνση της γραμμής του χρόνου θα δείξουν ένα πράγμα, θα υπαγορεύσουν μία κίνηση. Ο Καρίμ κάνει ένα βήμα στο πλάι και με ήρεμη φωνή δίνει το σύνθημα: Κάντε στην άκρη, περνά ο βασιλιάς! Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς γράφει ιστορία. Αυτός που θα γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ! Αλήθεια, ποιος δεν θα υποκλινόταν;

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι Πρόεδροι θα γίνουν πέντε!

Τα ρεκόρ είναι για σπάνε. Σωστό. Χιλιοειπωμένο, αλλά σωστό. Μόνο που εδώ, δεν έχουμε μόνο την κατάρριψη ενός ρεκόρ. Εδώ, έχουμε τη δημιουργία μιας νέας κορυφής, ενός νέου Ολύμπου! Ας το κάνουμε, όμως, αμερικάνικο. Όταν το νούμερο 38387 (σ.σ οι πόντοι του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ) ανοίξει τις πύλες του, ο ΛεΜπρόν θα πατήσει στο Όρος Ράσμορ του ΝΒΑ. Δίπλα στους Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Μπιλ Ράσελ (αυτοί είναι για τον υπογράφοντα οι τέσσερις Πρόεδροι του ΝΒΑ) θα σμιλευτεί το πρόσωπο του «Βασιλιά» Τζέιμς. Και τι δεν θα χει πάνω του! Φράσεις-παράσημα πριν καν ενηλικιωθεί.

Ξέρετε, Ο εκλεκτός, ο διάδοχος, το παιδί-θαύμα…Θα χει αξέχαστα στιγμιότυπα, θα χει ολυμπιακά μετάλλια, θα χει μια πόλη, το Κλίβελαντ, θα χει σούπερ παρέες, θα χει δάκρυα, θα χει πολλή πόζα και φυσικά πάρα πολλά καλάθια, πάρα πολλά. Ο LBJ κέντησε πόντο-πόντο την καριέρα του, το αποτύπωμα του στο ΝΒΑ και στο μπάσκετ γενικότερα. Κι αν δεν είναι ο «Mr. Logo» του πρωταθλήματος, σίγουρα είναι μορφή που δεν θα ξεχαστεί. Ο ΛεΜπρόν -αυτά τα 20 χρόνια- κάλπασε γερά και τώρα το δικό του Ελ Ντοράντο κατακτά. Και όπως ο ποιητής, έτσι κι αυτός περιπλανήθηκε σε δρόμο με γιγάντια κυπαρίσσια (σπουδαίοι αντίπαλοι, συγκρίσεις, μεγάλες αποφάσεις) και έφτασε στο κατώφλι της δόξας. Γεννημένος άδοξος και τώρα ώριμος και δοξασμένος!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο πιτσιρικάς δικαιούται να κάθεται απέναντι από τον MJ

Ας πάμε, όμως, λίγο πίσω. Επιβάλλεται, μια και οι μεγάλες διαδρομές, ενίοτε, έχουν λαμπρές αφετηρίες. Εδώ ταιριάζει το τα στερνά τιμούν τα πρώτα και ο ΛεΜπρόν όχι μόνο τίμησε τα πρώτα, αλλά τους έδωσε μυθικές διαστάσεις. Χρονικά θα μεταφερθούμε στο 2002. Γεωγραφικά θα πάμε στο Κλίβελαντ. Σαν να είμαστε μάτι του street view θα προχωρήσουμε. Φτάνουμε στην «Gund Arena» (σ.σ έτσι λεγόταν τότε η έδρα των Καβαλίερς) και στο τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο.

Εκεί συναντάμε τον Μάικλ Τζόρνταν και τον 17χρονο τότε LBJ. Ο καλύτερος όλων των εποχών χαιρετά θερμά τον νεαρό. Τον ρωτά πού είναι η μητέρα του και αυτός απαντά με χαμόγελο ότι είναι στη Νέα Ορλεάνη. Σε αυτό το σημείο ξεκινούν οι συνειρμοί και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό για κουβέντα περί «GOAT». Μολαταύτα, ένα θα πούμε (για τον ΛεΜπρον): Ο πιτσιρικάς των αρχών των 00’s δικαιούται να κάθεται απέναντι από τον MJ και να συζητάνε για το ποιος είναι ο καλύτερος! Δεν έχει σημασία πού θα καταλήξουν. Σημασία έχει η πορεία -το ταξίδι- του Τζέιμς και πώς ενώθηκε με αυτή των (υπόλοιπων) μύθων.

Ο ΛεΜπρόν διέθετε, και διαθέτει, από μικρός το πάνω από τη ρακέτα παιχνίδι, το «αέρινο». Είχε, όμως, και τη νοοτροπία του μπάσκετ των ανοικτών γηπέδων, ένα θράσος σαν του Άιβερσον. Υπήρχε και κάτι άλλο: η γοητεία. Όταν ήθελε γινόταν ελκυστικός σε κοινό, αντιπάλους (!), διαφημιστικές, αθλητικές εταιρίες. Σε εκείνη τη συνάντηση με τον Τζόρνταν άκουσε τη συμβουλή μια ντρίμπλα, σταμάτημα, σουτ. Ε, κάπως έτσι απεικονίστηκε, εξελίχθηκε, η πλούσια καριέρα του Λεμπρόν. Μια ντρίμπλα σε όλους τους αντιπάλους, σταμάτημα μπροστά τους και σουτ που «έκαψε» πολλά διχτάκια. Ο Τζέιμς του 2002 ένευσε και χαμογέλασε στον MJ. Αυτός είσαι, ήταν η αντίδραση του «Air». Μετά από 20 χρόνια έρχεται το αυτός είσαι, ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Μετά τον LBJ τι;

Θα θέλαμε να αποφύγουμε τα αναμενόμενα, τα κλισέ, όμως στην περίπτωση του Λεμπρόν δεν μπορούμε. Η παρουσία του επιβάλλει το αναμενόμενο! Η φράση αυτός που θα γινόταν μεγάλος ή γεννήθηκε για μεγαλεία ή αυτός που θα γινόταν βασιλιάς, αυτές οι προφητείες, κατά κάποιο τρόπο, στο αθλητικό πεδίο, ήταν αναπότρεπτο να τον βρουν, ήταν αναπόφευκτο να συμβούν και ήταν αναμενόμενο να επιβεβαιωθούν.

Το ταλέντο και τα σωματικά του προσόντα τον έφεραν αμέσως δίπλα στους καταξιωμένους. Από τα 17 είχε θέση ανάμεσα τους και από τότε ξεπερνούσε τους Κόμπι Μπράιαντ, Κέβιν Γκαρνέτ, Τρέσι ΜακΓκρέιντι! Όσοι τον παρακολουθούσαν στενά, αποφαίνονταν, πριν ενηλικιωθεί, πως ήταν καλύτερος των τριών προαναφερόμενων.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Γιατί, όμως, ήταν τόσο καλός; Ο ίδιος εξηγεί. Πολλοί παίκτες ξέρουν πώς να παίζουν το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ξέρουν πώς να παίξουν το παιχνίδι. Μπορεί να έχουν την ικανότητα να βάζουν την μπάλα στο καλάθι, όμως εγώ βλέπω πράγματα πριν καν συμβούν! Ξέρεις, προσπαθώ να κάνω την ομάδα μου καλύτερη. Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που έμαθα από τον Τζόρνταν. Αποκρυπτογραφώντας τα νεανικά λόγια, ερχόμαστε στο σήμερα και τις δηλώσεις του στο «ESPN». Το ρεκόρ πόντων δεν ήταν πότε στο μυαλό μου. Πρώτη μου σκέψη ήταν πάντα η πάσα.

Ο Λεμπρόν βρέθηκε γρήγορα στο μεταίχμιο της απόλυτης εξουσίας και της απόλυτης καταστροφής. Όταν είσαι 17 ετών και όλοι περιμένουν από εσένα τα πάντα, τότε αρκεί μια απόφαση που είτε θα σπάσει τον λεπτό πάγο είτε θα σε κρατήσει όρθιο. Ο Τζέιμς προφανώς έμεινε όρθιος, όμως πότε δεν ήταν εύκολο να κουβαλά τον τίτλο του εκλεκτού, του διαδόχου, του βασιλιά. Πριν 21 χρόνια, ειδικοί και μη, όλοι αναρωτιούνταν αν είναι ο επόμενος Μάικλ Τζόρνταν. Η αναρώτηση μάλλον θα μείνει αναπάντητη. Όπως και αυτή: ποιος θα σπάσει το ρεκόρ του LBJ;

image

Και όμως, το αδιανόητο συμβαίνει!

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο ΛεΜπρόν χρειαζόταν μόλις 36 πόντους για να ξεπεράσει τον Τζαμπάρ. Αυτό που φάνταζε αδιανόητο, συμβαίνει! Το κλέος του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών -αυτό που κατακτήθηκε με πολύ κόπο, υπομονή, τύχη- θα συνοδεύει για πάντα τον Τζέιμς. Τι προσφέρει, όμως, στον ίδιο και στο ΝΒΑ;

Ο LBJ δεν χρειαζόταν αυτό το επίτευγμα για να ανήκει στους μεγάλους του αθλήματος. Μια ματιά να ρίξετε στο παλμαρέ του θα καταλάβετε: 4 φορές πρωταθλητής ΝΒΑ, 4 φορές MVP τελικών, 4 φορές MVP κανονικής διάρκειας, 19 φορές Ολ Σταρ, 2 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια… Υπάρχουν κι άλλα, όμως αυτά αρκούν. Τι δίνει, λοιπόν, αυτή η κορυφή στον ΛεΜπρόν; Σίγουρα προσθέτει στην υστεροφημία του. Επιβεβαιώνει τη μοναδικότητα και την πολυπλοκότητα του αθλητή. Ο Τζέιμς είναι παίκτης που κάλυπτε/ει κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Δεν υπήρξε ποτέ μονοδιάστατος και αυτό μεγεθύνει κι άλλο το συγκεκριμένο κατόρθωμα. Το μέγεθος, η δύναμη, η εκρηκτικότητα, το παιχνίδι κοντά και μακριά από το καλάθι τον έκαναν ακαταμάχητο.

Το ύψιστο ατομικό ρεκόρ επιβραβεύει τη συνέπεια, την ανθεκτικότητα και φυσικά το ταλέντο του. Ο ΛεΜπρόν γίνεται αυτός που πρέπει να ακολουθήσεις, αυτός που οφείλεις να έχεις στόχο να ξεπεράσεις! Το ΝΒΑ -με το ρεκόρ του LBJ- «βλέπει» τη νεότερη γένια παικτών να εκτοπίζει την προηγούμενη. Οι παίκτες των 80’s, 90’s κράτησαν για πολλά χρόνια τα σκήπτρα όσον αφορά τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ΝΒΑ. Σε κάθε επίσημη/ανεπίσημη σύγκριση των γενεών, υπήρχαν επιχειρήματα που έγερναν την πλάστιγγα υπέρ των παλιών. Αυτοί γιγάντωσαν το προϊόν, αυτοί του έδωσαν λάμψη, αυτοί αγωνίστηκαν σε πιο σκληρές συνθήκες, αυτοί συγκέντρωναν καλαθοσφαιριστές πραγματικά μοναδικούς. Τζόρνταν, Μάτζικ, Μπερντ, Ολάζουον, Μπάρκλι, Μαλόουν, Στόκτον, κ.α.

Αυτοί που ανήκουν στα 00’s (και πέρα) είχαν να αντιμετωπίσουν την «ευκολία» των νέων συνθηκών. Χαλαρές άμυνες, έμφαση μόνο στην επίθεση, επιδίωξη σχηματισμού «σούπερ ομάδων» για κατάκτηση τίτλων, επικράτηση της εικόνας επί της ουσίας, αναπόφευκτη σύγκριση με τους προηγούμενους. Οι άμυνες έμειναν σκληρές στα πλέι οφ, η επίθεση πάντα ήταν η κύρια επιδίωξη, οι «σούπερ ομάδες» υπήρχαν και πριν, η εικόνα ανύψωσε την ουσία και η σύγκριση με τους προηγούμενους θα συνεχιστεί. Με μια διαφορά πια: το ρεκόρ του ΛεΜπρόν!

Ένας παίκτης της γενιάς των 00’s έβαλε από κάτω όλους τους προηγούμενους. Το ΝΒΑ, λοιπόν, έγινε πιο γρήγορο, πιο δυνατό και τώρα κάθε αναφορά, κάθε στόχος, κάθε προσπάθεια θα «ακουμπά» πρώτα σε αυτό που θα καταφέρει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Συνεπώς, ποιος δεν θα υποκλινόταν;

Πηγές

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image