Κατάρ ή Ράτκλιφ: Με ποια πλευρά θα ονειρευτεί ξανά η Γιουνάιτεντ; (Poll)
Η κληρονομιά του Άλεξ Φέργκιουσον πλανάται πάνω από το Ολντ Τράφορντ και η σκιά είναι βαριά. Τα ευτυχισμένα χρόνια με τον Σκωτσέζο άλλαξαν τον τρόπο που η Γιουνάιτεντ έβλεπε τον εαυτό της. Αλλά οι μέρες δόξας έχουν φύγει και όσο πιο γρήγορα ο σύλλογος το παραδεχτεί, τόσο το καλύτερο. Εννέα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, πέντε χρόνια χωρίς τίτλο, η εσωστρέφεια δαμάζει κάθε προσπάθεια επιστροφής και η γκρίνια θολώνει τις τεράστιες φωτογραφίες θρύλων του Ολντ Τράφορντ.
Είναι ένα σκοτεινό διάστημα, με αρνητικούς πρωταγωνιστές την οικογένεια Γκλέιζερ, τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή, Εντ Γούντγουορντ, προπονητές και παίκτες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξηγηθεί η απροθυμία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποδεχθεί το εκτυφλωτικά προφανές, την άρνηση του αυτοαποκαλούμενου μεγαλύτερου συλλόγου στον κόσμο να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα!
Εννέα χρόνια… μιζέριας, εννέα χρόνια πεταμένων δισεκατομμυρίων, εννέα χρόνια απογοήτευσης! Στον δέκατο κάτι αλλάζει, όμως ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο, δεν επιθυμεί να βλέπει τους Γκλέιζερς στο Ολντ Τράφορντ. Ετσι, οι Αμερικανοί το πήραν απόφαση, τα μαζεύουν, φεύγουν, χωρίς βέβαια να το κάνουν χωρίς αντίκρισμα.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, οι προσφορές είναι στα χέρια των Γκλέιζερς και ο κόσμος της Γιουνάιτεντ ανυπομονεί! Κατάρ ή Ράτκλιφ; Ποιος θα πάρει την ομάδα από τα χέρια των ανθρώπων που την έφεραν σε αδιέξοδο... Το Gazzetta αναλύει ποια από τις δυο πλευρές θα κάνει ξανά τους «Κόκκινους» να ονειρευτούν!
Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Ιάσονας Θεριός
Το who is who του Χαμάντ Αλ Τανί
Σαν πραγματική... βόμβα «έσκασε» το βράδυ της Παρασκευής (17/02), η επίσημη πρόταση του Χαμάντ Αλ Τανί για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Άλλωστε, είναι πολύ διαφορετικό οι φήμες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σχετικά με τέτοιες υποθέσεις να παίρνουν σάρκα και οστά. Κι αν κάτι τράβηξε πραγματικά τα «βλέμματα» στην ανακοίνωση του Σεΐχη Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τανί, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, αυτό είναι η ονομασία του ιδρύματος που κατέχει, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ενδεχόμενη εξαγορά.
Το όνομα του Nine Two Foundation λοιπόν, μόνο τυχαίο δεν είναι, μιας και πηγή έμπνευσης για αυτό αποτέλεσε η περίφημη «χρυσή» γεννιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η επονομαζόμενη «Class of'92», που περιλαμβάνει θρύλους της ομάδας, όπως οι Μπέκαμ, Γκιγκς, Σκόουλς, Φίλ και Γκάρι Νέβιλ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις όσες πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής ο Χαμάντ Αλ Τανί είναι ένθερμος φίλος των Κόκκινων Διαβόλων εδώ και καιρό.
Ο Σεΐχης Γιασίμ είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της Qatar Islamic Bank, μιας εκ των πιο ισχυρών τραπεζών της χώρας και της Μέσης Ανατολής, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, ο Αλ Τανί, σκοπεύει να αγοράσει το 100% του club και όχι κάποιο πλειοψηφικό πακέτο, καταβάλλοντας ένα ποσό το οποίο, σύμφωνα με τα αγγλικά Μέσα, ενδέχεται να κυμανθεί ανάμεσα στις 4 και τις 6 δισεκατομμύρια λίρες.
Στόχος του, όπως λιτά και απέριττα έγραψε, είναι να επαναφέρει τον σύλλογο στις «παλιές του δόξες», ενώ σε προτεραιότητα τίθεται το να ξεφορτωθεί η Γιουνάιτεντ όσα χρέη τη βαραίνουν. Αυτά οποία υπολογίζονται γύρω στις 580 εκατομμυρίες λίρες και αποτελούν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η οικογένεια των Γκλέιζερ επιθυμεί να πουλήσει τους Κόκκινους Διαβόλους. Στοχεύει επίσης να επενδύσει στην τοπική κοινότητα και να βελτιώσει το στάδιο και το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Τελευταία φορά το «Όλντ Τράφορντ» ανακαινίστηκε το 2005 ενώ το Κάρινγκτον απέχει πολύ από το να θεωρείται κορυφαίο στην κατηγορία του.
Ποια η σχέση του Αλ Τανί με το Κατάρ και τι μπορεί να σημαίνει για την εξαγορά;
Η επίσημη ανακοίνωση της προσφοράς του Κατάρ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τόνισε πως η χρηματοδότηση της εξαγοράς ενός εκ των πιο δημοφιλών συλλόγων του πλανήτη θα είναι απόλυτα ανεξάρτητη και θα γίνει από την τσέπη ενός ιδιώτη και του ιδρύματός του. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα ο Εμίρης του Κατάρ είχε πρόσφατα αποφασίσει πως θα ήταν καλό οι αθλητικές φιλοδοξίες της χώρας να επεκταθούν. Και το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Το QSI, το αθλητικό επενδυτικό fund της χώρας ήδη κατέχει την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά διακαή πόθο των ανθρώπων του αποτελεί η... είσοδος στο πιο επιφανές εγχώριο πρωτάθλημα, την Premier League. Πριν λίγο καιρό άλλωστε, ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου και επικεφαλής του QSI, εξερεύνησε την πιθανότητα το fund να αποκτήσει το 25% της Τότεναμ ενώ εξέφρασε και ένα αρχικό ενδιαφέρον για την περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Το πρόβλημα ωστόσο ήταν πως το Κατάρ δεν είναι ακόμα έτοιμο να «αφήσει» την Παρί Σεν Ζερμέν και οι κανονισμοί της UEFA περιπλέκουν το ζήτημα, μιας και δύο σύλλογοι με την ίδια ιδιοκτησία δεν μπορούν να ανταγωνίζονται στις ίδιες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Έτσι, πιθανώς το QSI να βρει εμπόδια όσον αφορά την παράλληλη συμμετοχή των Παρί και Γιουνάιτεντ στο Champions League. Βέβαια, το ίδιο εμπόδιο έχουν ξεπεράσει με επιτυχία οι Λειψία και Ζάλτσμπουργκ, που βρίσκονται στα χέρια της RedBull.
Ακόμα δεν είναι γνωστό το πώς το σχήμα του Σεΐχη Γιασίμ θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί νομικά από το QSI και την QIA, την επενδυτική αρχή της χώρας κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκεται και το QSI. Η επίσημη ανακοίνωση της προσφοράς πάντως, εκφράζει με σιγουριά πως οι δικηγόροι του σχήματος έχουν κατανοήσει επαρκώς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν με βάση την Premier League και την UEFA, βεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει η παραμικρή αλληλοκάλυψη μεταξύ τoυ QSI, του QIA και του σχήματος του Αλ Τανί.
Σίγουρα πάντως, υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και ενώ ο Σεΐχης εξ αρχής παρουσιάστηκε ως ιδιώτης είναι γνωστό πως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι επίσης γιος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζάς της, της οποίας το 17,7% διατηρεί η ίδια η QIA. Το αν το σχήμα του Αλ Τανί βρει τη λύση και πείσει τις Premier League και UEFA πως πράγματι είναι ανεξάρτητο, με παρόμοιο με τη Νιουκάστλ πριν ένα περίπου χρόνο τρόπο, μένει να φανεί. Μα σίγουρα, το αν θα προχωρήσει η εξαγορά, εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από αυτό.
Ο Ράτκλιφ θέλει να ξαναβάλει το Μάντσεστερ στη.... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο 70χρονος Τζιμ Ράτκλιφ είναι από μικρός οπαδός της Γιουνάιτεντ και ζει για να δει τον εαυτό του αφεντικό των «Reds». Είναι φορολογικά εξόριστος στο Μονακό, αν και υποστήριξε το Βrexit. Eνας χημικός μηχανικός που ασχολήθηκε με τα οικονομικά, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια αγοράζει αθλητικές ομάδες και εταιρείες μόδας. Στα 45 του ίδρυσε την Ιneos και για την επόμενη πενταετία και με διαδοχικούς δανεισμούς αγόρασε αρκετές εταιρείες.
Η εταιρεία του διαθέτει ποικιλία προϊόντων, από συνθετικά έλαια και πλαστικά μέχρι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ινσουλίνης και αντιβιοτικών. Ο Ράτκλιφ εξακολουθεί να κατέχει τα 2/3 της Ineos σήμερα, η οποία έχει εκτιμώμενο τζίρο 80 δις. δολάρια. Είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου του σχιστόλιθου του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πλοία του ήταν τα πρώτα που μετέφεραν αέριο από σχιστόλιθο των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, η περιουσία του εκτιμάται στα 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία.
Πόσα τελικά προσφέρει ο Ράτκλιφ;
Όπως και ως προς την προσφορά από το Κατάρ έτσι ο Ράτκλιφ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα νούμερα - τους ακριβείς δηλαδή αριθμούς - για την προσφορά του για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δημοσιεύματα από τη Γαλλία υποστήριζαν πως η προσφορά για τον σύλλογο από το Κατάρ ήταν στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πλευρά του Ράτκλιφ δεν έγινε γνωστή με τον ίδιο να μην θέλει να την αποκαλύψει, ωστόσο διευκρίνισε πως ήταν πολύ καλή και υψηλή και ανταγωνιστική ως προς την πρόταση του Κατάρ. Ένας λόγος που κανένα από τα εμπλεκόμενη μέρη δεν αποκαλύπτει αριθμούς είναι επειδή δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε πολλές από τις οικονομικές πληροφορίες που αφορούν στην ομάδα. Όταν θα συμβεί αυτό ενδεχομένως να υπάρξει και μία ξεκάθαρη εικόνα. Και μέσω αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει και η επόμενη φάση των εξελίξεων για τις προτάσεις αγοράς της Γιουνάιτεντ.
Υπάρχει και η περίπτωση βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να μην θέλουν να δείξουν όλα τα χαρτιά τους στους ανταγωνιστές. Ειδικά εάν αλλάξουν τα δεδομένα και γίνει κάτι σαν... δημοπρασία για την πιο μεγάλη οικονομικά πρόταση. Ο Ράτκλιφ από τη μεριά του εκτός από τη διάθεσή του και τα χρήματα δηλώνει το πλάνο του «να ξαναβάλει το Μάντστεστερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Να ξανασυνδέσει το Μάντσεστερ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».
Ο Ράτκλιφ θεωρεί την προσφορά του ως μια πολύ σημαντική στιγμή για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ως ένα σταυροδρόμι όπου το αγγλικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να έχει ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς σε μία ομάδα με κάπως αμφιλεγόμενο background ως προς την προέλευση των χρημάτων του (εννοεί την προσφορά από το Κατάρ όπου οι πληροφορίες μιλούν για τον Σεϊχη Τζασίμ) ή εάν αισθάνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρει άλλη ρότα και τροχιά το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η βρετανική Κυβέρνηση αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μια ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για το αγγλικό ποδόσφαιρο και η δήλωση του Ράτκλιφ μπορεί να είχε να κάνει και με αυτό.