Formula 1: Οι μονομάχοι του 2023

Formula 1: Οι μονομάχοι του 2023

Αναμονή τέλος, η Formula 1 αρχίζει! Τα κόκκινα φώτα σβήνουν στο Μπαχρέιν, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας ακόμα αγωνιστικής σεζόν, ενός μαραθωνίου που περιλαμβάνει 23 στάσεις ανά τον πλανήτη, στο κυνήγι του τίτλου.

Είκοσι μονομάχοι, δέκα ομάδες, ένας ξεκάθαρος στόχος. Ο θρόνος. Ο αγώνας στο Σακχίρ σηματοδοτεί την έναρξη του κυνηγιού της επιτυχίας. Μεσολάβησαν τρεις μήνες δουλειάς στο εργοστάσιο, την αεροδυναμική σήραγγα και το CFD. Τρεις (μόνο) ημέρες δουλειάς στην πίστα. Έτοιμοι ή όχι, οι διεκδικητές ρίχνονται στην αγωνιστική αρένα και το gMotion σας τους παρουσιάζει!

image

ORACLE RED BULL RACING

Μονοθέσιο: RB19
Κινητήρας: Honda-RBPTH001
Εφεδρικός οδηγός: Ντάνιελ Ρικάρντο
GP: 348
Νίκες: 92
Pole: 81
Βάθρα: 234
Ταχύτεροι γύροι: 84
Τίτλοι κατασκευαστών: 5
Τίτλοι οδηγών: 6

Λένε πως συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει και η Red Bull Racing συνηθίζει να επενδύει στη σταθερότητα. Πόσο μάλλον τώρα, μετά από μία σεζόν όπου πέτυχε το πρώτος της νταμπλ μετά από 9 χρόνια. Έκλεισε το 2022 με εντυπωσιακό τρόπο, σαρώνοντας τον ανταγωνισμό και μπαίνει στο 2023 με κεκτημένη ταχύτητα. Στις δοκιμές εξέλιξης δεν έκανε απλά εξαιρετικούς χρόνους κάθε μέρα – το σημαντικότερο ήταν πως είχε αξιοπιστία και η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων. Θα χρησιμοποιεί και φέτος κινητήρες της Honda, με επίσημη πλέον ονομασία Honda-RBPT.

Μαξ Φερστάπεν

#33 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
Ηλικία: 25
Εθνικότητα: Ολλανδός
GP: 163
Pole: 20
Νίκες: 35
Βάθρα: 77
Βαθμοί: 2011.5
Ταχύτεροι γύροι: 21
Τίτλοι: 2 (2021, 2022)

Σέρχιο Πέρεζ

Μετά από δυο συνεχόμενους τίτλους, ο Ολλανδός έχει μπολιάσει πια την ικανότητά του πίσω από το τιμόνι, με εμπειρία και σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Εξαιρετικά γρήγορος, ατίθασα θρασύς, αδίστακτος τις κρίσιμες στιγμές, ο Φερστάπεν απολαμβάνει ηγετικό ρόλο στη Red Bull Racing και ξεκινά τη σεζόν ως φαβορί.

#11 ΣΕΡΧΙΟ ΠΕΡΕΖ
Ηλικία: 33
Εθνικότητα: Μεξικανός
GP: 239
Pole: 1
Νίκες: 4
Βάθρα: 26
Βαθμοί: 1201
Ταχύτεροι γύροι: 9
Τίτλοι: -

Με τον Ντάνιελ Ρικάρντο να είναι πλέον σε ρόλο εφεδρικού οδηγού, η RBR πέρασε το μήνυμα στον Μεξικανό που δύσκολα θα επαναλάβει τη γκρίνια της Βραζιλίας. Μπορεί να μη κινείται στο ρυθμό του teammate του αλλά ως μετρ της εναλλακτικής στρατηγικής, είναι πάντα εκεί να αξιοποιήσει κάθε «Σχέδιο Β».

image

SCUDERIA FERRARI

Μονοθέσιο: SF-23
Κινητήρας: Ferrari 066/10
Εφεδρικοί οδηγοί: Αντόνιο Τζιοβινάτσι, Ρόμπερτ Σβάρτσμαν
GP: 1054
Νίκες: 241
Pole: 242
Βάθρα: 793
Ταχύτεροι γύροι: 258
Τίτλοι κατασκευαστών: 16
Τίτλοι οδηγών: 15

Το 2022 η Ferrari ξεκίνησε συγκλονιστικά, όμως στην πορεία συγκλόνισε με την ευκολία με την οποία παρέδωσε τα όπλα. Η νέα SF-23 δείχνει γρήγορη, όμως ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πόσο τρώει τα ελαστικά της. Το νέο αφεντικό, ο Φρεντ Βασέρ, καλείται να συμμαζέψει το χάος των pit stop και τα συνεχή λάθη στον τομέα στρατηγικής – έχει προχωρήσει μάλιστα ήδη σε αναδιοργάνωση του τμήματος. Φέρεται να ξεκινά τη σεζόν λίγο πίσω από τη Red Bull αλλά είναι ξεκάθαρα μέσα στο παιχνίδι.

Σαρλ Λεκλέρ

#16 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ
Ηλικία: 25
Εθνικότητα: Μονεγάσκος
GP: 103
Pole: 18
Νίκες: 5
Βάθρα: 24
Βαθμοί: 868
Ταχύτεροι γύροι: 7
Τίτλοι: -

Πέρυσι είχε επιτέλους την ευκαιρία να οδηγεί ένα μονοθέσιο-νικητή και το εκμεταλλεύτηκε όποτε του το επέτρεψαν τα δικά του λάθη και τα λάθη των άλλων. Έχει τη στόφα του πρωταθλητή αλλά πρέπει να αποκτήσει κι ένα χαρακτηριστικό πρωταθλητή, που δεν είναι άλλο από τον τσαμπουκά εντός πίστας. Αν είναι πιο μαχητικός στο «ένας εναντίον ενός», θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια οδηγούς όπως ο Μαξ Φερστάπεν και ο Λιούις Χάμιλτον.

Κάρλος Σάινθ

#55 ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ
Ηλικία: 27
Εθνικότητα: Ισπανός
GP: 163
Pole: 3
Νίκες: 1
Βάθρα: 15
Βαθμοί: 782.5
Ταχύτεροι γύροι: 3
Τίτλοι: -

Ενώ το 2021 το τελικό ταμείο τον βρήκε μπροστά από τον Λεκλέρ, πέρυσι έκανε από νωρίς λάθη που τον άφησαν αρκετά πίσω στη βαθμολογία. Με προίκα την πρώτη pole και την πρώτη νίκη, μπαίνει στο 2023 πιο έτοιμος από ποτέ. Και πρέπει να αποδώσει με το «καλημέρα», για να αποτρέψει την τοποθέτησή του σε ρόλο Νο2 οδηγού.

image

MERCEDES-AMG PETRONAS F1 TEAM

Μονοθέσιο: W14 E Performance
Κινητήρας: Mercedes M14
Εφεδρικός οδηγός: Μικ Σουμάχερ
GP: 272
Νίκες: 125
Pole: 136
Βάθρα: 281
Ταχύτεροι γύροι: 100
Τίτλοι κατασκευαστών: 8
Τίτλοι οδηγών: 9

Παρότι οι χειμερινές δοκιμές εξέλιξης δεν κύλησαν απροβλημάτιστα, τίποτα δεν μπορεί να πάει το ίδιο στραβά με το ξεκίνημα του 2022. Ο εφιάλτης πέρασε, η Mercedes έδειξε χαρακτήρα ανακάμπτοντας στην πορεία της σεζόν και φέτος καλείται δίχως porpoising, να απειλήσει τις Red Bull και Ferrari. Ερωτηματικό αποτελεί ο βαθμός στον οποίο θα την επηρεάσει η αποχώρηση του επικεφαλής στρατηγικής Τζέιμς Βόουλς.

Λιούις Χάμιλτον

#44 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
Ηλικία: 38
Εθνικότητα: Βρετανός
GP: 310
Pole: 103
Νίκες: 103
Βάθρα: 191
Βαθμοί: 4405.5
Ταχύτεροι γύροι: 61
Τίτλοι: 7 (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020)

Μετά την επεισοδιακή και άδικη απώλεια του τίτλου του 2021, πέρυσι ο Βρετανός είχε μία νέα μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσει – το γεγονός πως είχε ένα προβληματικό μονοθέσιο στα χέρια του. Παρότι ήταν η πρώτη σεζόν του στην F1 δίχως νίκη, δεν πτοήθηκε από τις αναποδιές και δούλεψε σκληρά για να βάλει την ομάδα στη σωστή κατεύθυνση. Και ελπίζει να καρπωθεί φέτος αυτής της προσπάθειας.

Τζορτζ Ράσελ

#63 ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ
Ηλικία: 25
Εθνικότητα: Βρετανός
GP: 82
Pole: 1
Νίκες: 1
Βάθρα: 9
Βαθμοί: 294
Ταχύτεροι γύροι: 5
Τίτλοι: -

Περίμενε χρόνια την ευκαιρία να κάνει πρωταθλητισμό κι όταν έκανε το μεγάλο βήμα στη Mercedes, η ομάδα του είχε τη χειρότερη σεζόν της στην υβριδική εποχή του σπορ. Κατάφερε και πάλι να πάρει την πρώτη του pole και την πρώτη του νίκη ενώ έκλεισε τη σεζόν μπροστά από τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Αν του δώσουν μονοθέσιο-νικητή, είναι έτοιμος για το καλύτερο.

image

BWT ALPINE F1 TEAM

Μονοθέσιο: Α523
Κινητήρας: Renault E-Tech RE23
Εφεδρικός οδηγός: Τζακ Ντούχαν
GP: 44
Νίκες: 1
Pole: -
Βάθρα: 2
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι κατασκευαστών: -
Τίτλοι οδηγών: -

Το 2022 ήταν μία επεισοδιακή σεζόν. Αγωνιστικά έκλεισε θετικά, με τη γαλλική ομάδα να «προσπερνά» τη McLaren στη μάχη της τέταρτης θέσης στους κατασκευαστές. Στις δοκιμές εξέλιξης δεν έδειξε πολλά πράγματα, όμως περιέργως, όλοι στις τάξεις της έδειχναν άκρως ικανοποιημένοι. Το δίδυμο είναι καλό αλλά βραδυφλεγής βόμβα, αφού οι Οκόν και Γκασλί επί χρόνια δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα.

Πιερ Γκασλί

#10 ΠΙΕΡ ΓΚΑΣΛΙ
Ηλικία: 27
Εθνικότητα: Γάλλος
GP: 108
Pole: -
Νίκες: 1
Βάθρα: 3
Βαθμοί: 332
Ταχύτεροι γύροι: 3
Τίτλοι: -

Αφού η Red Bull Racing δεν είχε θέση για εκείνον και η Scuderia AlphaTauri είχε ταβάνι χαμηλότερο από τις φιλοδοξίες του, ήταν αναμενόμενο να αρπάξει την πρώτη ευκαιρία. Πήγε σε μία εργοστασιακή ομάδα κι αν καταφέρει να συνυπάρξει με τον Οκόν, μπορεί να θυμηθεί τον παλιό, καλό εαυτό του.

Εστεμπάν Οκόν

#31 ΕΣΤΕΜΠΑΝ ΟΚΟΝ
Ηλικία: 25
Εθνικότητα: Γάλλος
GP: 111
Pole: -
Νίκες: 1
Βάθρα: 2
Βαθμοί: 364
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

Είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι του νέου του ομόσταβλου, καθώς είναι ήδη χρόνια στην ομάδα και γνωρίζει ανθρώπους και διαδικασίες. Όπως κι ο Γκασλί, θα πρέπει να διαχειριστεί τη συνύπαρξη με τον συμπατριώτη του, ώστε να βοηθήσουν την Alpine να κάνει ένα βήμα προς τα πάνω.

image

McLAREN F1 TEAM

Μονοθέσιο: MCL60
Κινητήρας: Mercedes M14
Εφεδρικοί οδηγοί: Μικ Σουμάχερ, Φελίπε Ντούγκοβιτς, Στόφελ Φαντούρν
GP: 928
Νίκες: 183
Pole: 156
Βάθρα: 494
Ταχύτεροι γύροι: 161
Τίτλοι κατασκευαστών: 8
Τίτλοι οδηγών: 12

Όταν στην παρουσίαση της MCL60 ο Αντρέα Στέλα (ο νέος διευθυντής) έλεγε πως δεν είχαν πετύχει τους στόχους τους στον τομέα της αεροδυναμικής, όλοι νόμιζαν πως θόλωνε τα νερά. Όμως στις δοκιμές του Μπαχρέιν η McLaren ήταν πραγματικά απογοητευτική, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί την τοποθετούν ακόμα και στις δύο τελευταίες θέσεις του grid. Έχει δίδυμο γεμάτο ταλέντο αλλά θα πρέπει να τους δώσει ένα αξιοπρεπές μονοθέσιο.

Λάντο Νόρις

#4 ΛΑΝΤΟ ΝΟΡΙΣ
Ηλικία: 23
Εθνικότητα: Βρετανός
GP: 82
Pole: 1
Νίκες: -
Βάθρα: 6
Βαθμοί: 428
Ταχύτεροι γύροι: 5
Τίτλοι: -

Ταλέντο από τα λίγα όμως ακόμα δεν έχει γευτεί τη χαρά της pole ή της νίκης. Και πολύ δύσκολα θα το κάνει φέτος, αφού καλείται να διαχειριστεί μία ακόμα σεζόν που ξεκινά με το αριστερό. Θα είναι εκεί να αρπάξει κάθε ευκαιρία ενώ έχοντας ισοπεδώσει τον Ντάνιελ Ρικάρντο, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα πάει κόντρα στον πολυδιαφημισμένο Πιάστρι.

Όσκαρ Πιάστρι

#81 ΟΣΚΑΡ ΠΙΑΣΤΡΙ
Ηλικία: 21
Εθνικότητα: Αυστραλός
GP: -
Pole: -
Νίκες: -
Βάθρα: -
Βαθμοί: -
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

Σίγουρα θα ήθελε το ντεμπούτο του να συνοδευτεί με μία χρονιά-αντεπίθεσης της McLaren, όμως τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν αντίθετη ρότα. Σε προσωπικό επίπεδο, καλείται να δικαιώσει τη νέα του ομάδα για τον αγώνα που έκανε να τον «κλέψει» από την Alpine. Πρόκειται για σπάνιο ταλέντο αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει την επιτυχία στην F1.

image

ALFA ROMEO F1 TEAM STAKE

Μονοθέσιο: C43
Κινητήρας: Ferrari 066/10
Εφεδρικός οδηγός: Τεό Πουρσέρ
GP: 192
Νίκες: 10
Pole: 12
Βάθρα: 26
Ταχύτεροι γύροι: 15
Τίτλοι κατασκευαστών: -
Τίτλοι οδηγών: 2

Η περυσινή ανάκαμψη των κινητήρων της Ferrari, έδωσε αυτόματα τεράστια ώθηση στην ελβετική ομάδα, η οποία ξεκίνησε το 2022. Ωστόσο, το δεύτερο μισό της σεζόν δεν κύλησε το ίδιο ιδανικά αφού έμεινε πίσω σε ρυθμό εξέλιξης και είχε κι αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας. Φέτος ελπίζει ξανά σε ένα δυνατό ξεκίνημα και διατήρηση του momentum, στην τελευταία χρονιά που αξιοποιεί το εμπορικό σήμα της Alfa Romeo (από το 2026 θα αγωνίζεται ως Audi).

Βάλτερι Μπότας

#77 ΒΑΛΤΕΡΙ ΜΠΟΤΑΣ
Ηλικία: 33
Εθνικότητα: Φινλανδός
GP: 201
Pole: 20
Νίκες: 10
Βάθρα: 67
Βαθμοί: 1787
Ταχύτεροι γύροι: 19
Τίτλοι: -

Απ’ όταν έφυγε από τη Mercedes-AMG Petronas, o Φινλανδός είναι άλλος άνθρωπος. Χαμογελαστός, απελευθερωμένος και εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις του ρόλου του ηγέτη της ομάδας. Φέτος τον περιμένουμε ακόμα καλύτερο κι αν η Alfa Romeo του δώσει μονοθέσιο ικανό να πετύχει πράγματα, ο Μπότας θα είναι διαρκώς ένα αουτσάιντερ που θα πρέπει να προσέχεις.

Γκουάνγιου Ζου

#24 ΖΟΥ ΓΚΟΥΑΝΓΙΟΥ
Ηλικία: 23
Εθνικότητα: Κινέζος
GP: 22
Pole: -
Νίκες: -
Βάθρα: -
Βαθμοί: 6
Ταχύτεροι γύροι: 1
Τίτλοι: -

Ο τίτλος του «πρώτου Κινέζου στην F1» προκάλεσε σκεπτικισμό για την ικανότητά του, μιας και οι pay-drivers αποτελούν συχνό φαινόμενο. Ωστόσο ο Γκουάνγιου διέψευσε με την πρώτη τις Κασσάνδες και αποδείχθηκε ένας αξιόμαχος οδηγός, που δεν κάνει αχρείαστα λάθη. Θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε φέτος, πιο έμπειρο και πιο έτοιμο για την πρόκληση.

image

ASTON MARTIN ARAMCO COGNIZANT F1 TEAM

Μονοθέσιο: AMR23
Κινητήρας: Mercedes M14
Εφεδρικοί οδηγοί: Φελίπε Ντούγκοβιτς, Στόφελ Φαντούρν
GP: 50
Νίκες: -
Pole: -
Βάθρα: 1
Βαθμοί: 132
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι κατασκευαστών: -
Τίτλοι οδηγών: -

Δίχως αμφιβολία, η βρετανική ομάδα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης. Πολλοί την τοποθετούν ακόμα και τρίτη στην ιεραρχία αλλά ακόμα και η ρεαλιστική εκτίμηση που τη θέση «τέταρτη δύναμη», είναι αρκετή για να γεμίσει προσδοκίες άπαντες στην Aston Martin. Όσο για το οδηγικό δίδυμο, ο Fernando Alonso θα τη σπρώξει προς τα πάνω αλλά ο Λανς Στρολ δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο.

Φερνάντο Αλόνσο

#14 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
Ηλικία: 41
Εθνικότητα: Ισπανός
GP: 358
Pole: 22
Νίκες: 32
Βάθρα: 98
Βαθμοί: 2061
Ταχύτεροι γύροι: 23
Τίτλοι: 2 (2005, 2006)

Πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την Alpine για την Aston Martin, βασιζόμενος κυρίως στο πολυετές συμβόλαιο που του προσέφερε η βρετανική ομάδα, καθώς και της κατά πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Να όμως που δείχνει να του προσφέρει κάτι σημαντικότερο: ένα πολύ βελτιωμένο μονοθέσιο. Και καθώς ο Ισπανός ξέρει πάντα να παίρνει το 110% από το μονοθέσιό του, μας προϊδεάζει για ωραία πράγματα! Ακόμα και στα 41 του.

Λανς Στρολ

#18 ΛΑΝΣ ΣΤΡΟΛ
Ηλικία: 24
Εθνικότητα: Καναδός
GP: 123
Pole: 1
Νίκες: -
Βάθρα: 3
Βαθμοί: 194
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

Μπορεί να έχει εξασφαλισμένη θέση αφού η ομάδα ανήκει στον πατέρα του, όμως ο Καναδός δεν ήταν ποτέ ο χειρότερος οδηγός στο grid. Έμαθε πράγματα δίπλα στον Σεμπάστιαν Φέτελ την τελευταία διετία, το ίδιο θα κάνει και τώρα δίπλα στον Αλόνσο. Μεγάλο ερωτηματικό είναι ο ακριβής τραυματισμός του, αφού η Aston Martin δεν έχει μοιραστεί πολλά κι αυτό το πισωγύρισμα σίγουρα θα τον επηρεάσει αρνητικά.

image

MONEYGRAM HAAS F1 TEAM

Μονοθέσιο: VF-23
Κινητήρας: Ferrari 066/10
Εφεδρικός οδηγός: Πιέτρο Φιτιπάλντι
GP: 144
Νίκες: -
Pole: 1
Βάθρα: -
Ταχύτεροι γύροι: 2
Τίτλοι κατασκευαστών: -
Τίτλοι οδηγών: -

Μαζί με την Alfa Romeo, η αμερικανική ομάδα αποτέλεσε πέρυσι ευχάριστη έκπληξη, ανακτώντας λίγο από το χαμένο έδαφος. Κίνηση κλειδί ήταν η επιστροφή του Κέβιν Μάγκνουσεν, που μεγιστοποίησε τα αγωνιστικά οφέλη καλύπτοντας τη θέση που άφησε κενή ο Νικίτα Μαζέπιν. Φέτος έχει ακόμα περισσότερη εμπειρία στα κόκπιτ και δείχνει πως έχει ότι χρειάζεται για παίξει ενεργό ρόλο στη μάχη του midfield.

Κέβιν Μάγκνουσεν

#20 ΚΕΒΙΝ ΜΑΓΚΝΟΥΣΕΝ
Ηλικία: 30
Εθνικότητα: Δανός
GP: 142
Pole: 1
Νίκες: -
Βάθρα: 1
Βαθμοί: 183
Ταχύτεροι γύροι: 2
Τίτλοι: -

Και μόνο που είχε θέση ο Μαζέπιν και δεν είχε ο Δανός, ήταν ένα μικρό έγκλημα. Έστω και μέσω ενός μεγαλύτερο εγκλήματος, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκαταστάθηκε η τάξη στην πίστα. Κι ο Μάγκνουσεν απέδειξε ξανά και ξανά πως ένας οδηγός της δικής του ικανότητας, πρέπει να έχει ρεζερβέ μία θέση στο grid.

Νίκο Χούλκενμπεργκ

#27 ΝΙΚΟ ΧΟΥΛΚΕΝΜΠΕΡΓΚ
Ηλικία: 35
Εθνικότητα: Γερμανός
GP: 184
Pole: 1
Νίκες: -
Βάθρα: -
Βαθμοί: 521
Ταχύτεροι γύροι: 2
Τίτλοι: -

O Μάγκνουσεν απέδειξε στη Haas πως η εμπειρία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μία ομάδα στο δικό της επίπεδο δυναμικότητας. Κι όταν ο Γκίνθερ Στάινερ ξεκίνησε να ψάχνει, η επιλογή του «σούπερ αναπληρωματικού» Νίκο Χούλκενμπεργκ ήταν εύλογη. Έχει να τρέξει φουλ σεζόν από το 2019 αλλά δεν θα αργήσει να βρει ρυθμό. Αν βρει και τύχη, ίσως σπάσει το αρνητικό ρεκόρ με τα περισσότερα GP δίχως παρουσία στο βάθρο.

image

SCUDERIA ALPHATAURI

Μονοθέσιο: AT04
Κινητήρας: Honda-RBPTH001
Εφεδρικός οδηγός: -
GP: 61
Νίκες: 1
Pole: -
Βάθρα: 2
Ταχύτεροι γύροι: 1
Τίτλοι κατασκευαστών: -
Τίτλοι οδηγών: -

Η ιταλική ομάδα αποτέλεσε τη μεγάλη απογοήτευση του 2022, αφού δεν κατάφερε να ερμηνεύσει σωστά τις αλλαγές στους κανονισμούς, ξεκίνησε υστερώντας και το χειρότερο: δεν κατάφερε να βελτιωθεί στην πορεία. Στις δοκιμές εξέλιξης δεν έβαλε φωτιά στις πίστες αλλά ήταν αξιόπιστη, λειτουργεί όμως διαρκώς υπό πίεση με τη φημολογία για ενδεχόμενη πώλησή της, να εντείνεται (παρά τις επίσημες διαψεύσεις).

Νικ ντε Βρις

#21 ΝΙΚ ΝΤΕ ΒΡΙΣ
Ηλικία: 28
Εθνικότητα: Ολλανδός
GP: 1
Pole: -
Νίκες: -
Βάθρα: -
Βαθμοί: 2
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

Περίμενε να φτάσει στα 28 για να έχει επιτέλους μία ευκαιρία στο μαγικό κόσμο της F1 και την άρπαξε από τα μαλλιά – παρότι στο περυσινό GP Ιταλίας αγωνίστηκε με την ανίσχυρη Williams. Είναι ικανός οδηγός, κάτοχος άλλωστε τίτλου στη Formula E, και το απέδειξε. Όμως ως rookie θα είναι δύσκολο να αναλάβει και τον ηγετικό ρόλο για τον οποίο τον προορίζουν.

Γιούκι Τσουνόντα

#22 ΓΙΟΥΚΙ ΤΣΟΥΝΟΝΤΑ
Ηλικία: 22
Εθνικότητα: Ιάπωνας
GP: 44
Pole: -
Νίκες: -
Βάθρα: -
Βαθμοί: 44
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

Ο Ιάπωνας μπαίνει στην τρίτη σεζόν πλήρους εμπλοκής του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και οι δικαιολογίες έχουν πια τελειώσει: πρέπει να αρχίσει να αποδίδει. Πέρυσι δεν το έκανε κι αν δεν ήταν προστατευόμενος της Honda, δύσκολα θα είχε κόκπιτ το 2023.

image

WILLIAMS RACING

Μονοθέσιο: FW45
Κινητήρας: Mercedes M14
Εφεδρικός οδηγός: -
GP: 792
Νίκες: 114
Pole: 128
Βάθρα: 313
Ταχύτεροι γύροι: 133
Τίτλοι κατασκευαστών: 9
Τίτλοι οδηγών: 7

Το 2022 η ιστορική ομάδα έκανε ξανά βήματα προς τα πίσω, παρότι το budget cap και οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί αποτελούσαν (στη θεωρία) μία μεγάλη ευκαιρία. Στις δοκιμές εξέλιξης του Μπαχρέιν έδειξε πως είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη βελτίωση σε απόδοση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η αφετηρία της ήταν τόσο χαμηλά που δεν δείχνει ικανή να μπει στη μάχη του midfield.

Άλεξ Άλμπον

#23 ΑΛΕΞ ΑΛΜΠΟΝ
Ηλικία: 26
Εθνικότητα: Ταϊλανδός
GP: 60
Pole: -
Νίκες: -
Βάθρα: 2
Βαθμοί: 201
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

O Ταϊλανδός οδηγός είναι αξιόμαχος, είναι ομαδικός παίκτης, είναι πολύτιμος σε μία ομάδα στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Williams. Ικανός να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στην καλή του μέρα και δίχως να έχει πολλές κακές. Όμως δεν είναι το σπάνιο ταλέντο που θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί συγκυρίες και να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πάταγο.

Λόγκαν Σάρτζεντ

#6 ΛΟΓΚΑΝ ΣΑΡΤΖΕΝΤ
Ηλικία: 22
Εθνικότητα: Αμερικανός
GP: -
Pole: -
Νίκες: -
Βάθρα: -
Βαθμοί: -
Ταχύτεροι γύροι: -
Τίτλοι: -

Με τις ΗΠΑ να έχουν πλέον τρεις αγώνες στο καλεντάρι και τη δημοτικότητα του σπορ εκεί να εκτοξεύεται λόγω Netflix, η εμπλοκή ενός Αμερικανού οδηγού ήταν θέμα χρόνου. Κι ο Σάρτζεντ έχει αφήσει υποσχέσεις στις μικρότερες κατηγορίες. Βέβαια, το να αποδώσει το ίδιο θετικά στην αρένα της F1, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Είναι ο πρώτος Αμερικανός στο σπορ από το 2015 και τον Αλεξάντερ Ρόσι.