ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ… τρέμουν τ’ όνομά σου!

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ… τρέμουν τ’ όνομά σου!

Στο καταστατικό του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ η 12η Απριλίου έχει οριστεί ως ημέρα γιορτής, αλλά όπως λέμε κάθε χρόνο, με αφορμή τα γενέθλια του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινοπολιτών, η ημερομηνία δεν παίζει ρόλο. Σημασία έχει πως τιμάς και πως γράφεις την ιστορία με ορίζοντα το μέλλον.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και τα γενέθλια του ΠΑΟΚ δε θα μπορούσαν να είναι μια συμβατική, απλή και τετριμμένη διαδικασία, πρέπει και σ’ αυτή την περίπτωση να είναι διαφορετικά απ’ όλους τους υπόλοιπους.

Ο ΠΑΟΚ εκφράζει 97 χρόνια τη διαφορετικότητα, με απλά λόγια, «δεν μπορείς να νιώσεις ΠΑΟΚ, αν δεν είσαι ΠΑΟΚ»! Τελεία και παύλα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». «Ο ΠΑΟΚ είναι μία ουτοπία, μία ανταρσία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ», όπως ακούστηκε να λέει ο αδικοχαμένος σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους. Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ, «μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ.», όπως έλεγαν και οι ιδρυτές του πριν από 97 χρόνια.

ΠΑΟΚ 1926a

ΠΑΟΚ 1926b

Ο ΠΑΟΚτσής τα τελευταία χρόνια, της εποχής Σαββίδη κατά κύριο λόγο, έζησε πρωτόγνωρα συναισθήματα. Από το πρωτάθλημα, που ήρθε μετά από 34 ολόκληρα χρόνια δίψας, νηστείας και προσευχής. Από το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ή μήπως την περσινή πορεία στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Όλα μοιάζουν σαν ένα παραμύθι για τον πιο υπομονετικό λαό στον πλανήτη γη, που συνεχίζει να κάνει όνειρα σε άσπρο και μαύρο φόντο, βλέποντας να γίνονται πραγματικότητα, χάρη σ’ έναν Πόντιο, ευγενή ομογενή από την Σάντα της Γεωργίας, τον Ιβάν Σαββίδη, που το 2012 ήρθε στα πατρογονικά εδάφη, αγκάλιασε τον μεγαλύτερο σύλλογο και καμάρι της Μακεδονίας, τον έκανε πρωταγωνιστή, τον έκανε πρωταθλητή. Κυρίαρχη δύναμη.

image

... «άλλη τέτοια ομάδα σε όλη την Ελλάδα δεν θα ξαναβγεί»!

Ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 γέννησε θρύλους, έκανε χιλιάδες οπαδούς, γέμισε στάδια και γήπεδα κι όπως λέει και ο ύμνος του από το ’73 και μετά, «άλλη τέτοια ομάδα σε όλη την Ελλάδα δεν θα ξαναβγεί»! Ακολούθησε το πρωτάθλημα του ’85, τα δύο κύπελλα στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 πριν έρθει η «έκρηξη» στην εποχή Σαββίδη, όπου ο «Δικέφαλος» κατέκτησε επί τρεις συνεχόμενες χρονιές (2017, 2018, 2019) και το πήρε ξανά πριν δύο χρόνια (2021) το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο ΠΑΟΚ μας, ο δικός μας ΠΑΟΚ δε χάνει ποτέ. Ο δικός μας ΠΑΟΚ ή κερδίζει ή μαθαίνει. Ο δικός μας ΠΑΟΚ παίρνει τίτλους. Λίγους για 97 χρόνια, αλλά τίτλους που κατακτήθηκαν με πόνο και ιδρώτα απέναντι σε θεούς και δαίμονες. Ο δικός μας ΠΑΟΚ έχει χιλιάδες μικρές νίκες, ώστε από ένα καταφύγιο προσφυγικής νοσταλγίας να φτάσει να γίνει ένας από τα πιο ξεχωριστά κοινωνικά κινήματα στον κόσμο.

Το πρώτο ραντεβού: Ο Π.Α.Ο.Κ. γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1926, ημέρα Τρίτη, στις 9 το βράδυ, στα γραφεία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου αρ. 29, με ομόφωνη απόφαση των Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλου, Κ. Κρητικού, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλου, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγελόπουλου και Μ. Τσούλκα.

Το πρώτο παιχνίδι: Τον Δεκέμβριο του 1926 η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου και κέρδισε την ομάδα της Νέας Γενεάς με 3-1.

Το πρώτο γήπεδο: Στις 12.12.1929 μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του γηπέδου στο Σιντριβάνι και στις 5 Ιουνίου του 1932 έγινε ο παρθενικός αγώνας στο πρώτο «σπίτι» του.

Το πρώτο ματς στην Τούμπα: Στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας και στον πρώτο φιλικό αγώνα, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 1–0 την ΑΕΚ.

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ: Ήταν 21 Δεκεμβρίου του 1963 όταν ο Γιώργος Κούδας πρωτοεμφανίστηκε στις ζωές των ΠΑΟΚτσήδων. Ο ποδοσφαιριστής που άλλαξε το ρου της ιστορίας και αγωνίστηκε σε 607 επίσημους αγώνες.

Η «κούπα» του Κούδα: Το πρώτο κύπελλο Ελλάδας έρχεται με τη νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού στον τελικό που έγινε στις 5 Ιουλίου του 1972 στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Το θρίλερ της Φιλαδέλφειας: Η τεράστια ομάδα της δεκαετίας του ’70 έπαιξε σε οκτώ τελικούς, όλους στην Αθήνα, κατακτώντας το κύπελλο για δεύτερη φορά στον τελικό-θρίλερ της Φιλαδέλφειας, τον Ιούνιο του 1974, στη διαδικασία των πέναλτι (2-2, 4-3 πεν.) απέναντι στον Ολυμπιακό.

Η μέρα που έγινε Πρωταθλητής: Ο ΠΑΟΚ έγινε για πρώτη φορά Πρωταθλητής Ελλάδας, το 1976, χρονιά που συμπλήρωνε μισό αιώνα «ζωής» και το γιόρτασε δεόντως φτάνοντας στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ομαδάρα του Γκιούλα Λόραντ με τους Κούδα, Σαράφη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Γούναρη, Φούρτουλα, Φουντουκίδη, Ασλανίδη, Αναστασιάδη, Γκουερίνο κ.α.

Zissis The End: Στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 καταγράφηκε μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές του «Δικεφάλου»: «Highbury», Αρσεναλ, Βρύζας, πρόκριση!

Αθάνατοι: Στα Τέμπη τον μαύρο Οκτώβρη του 1999, έξι αετόπουλα πλήρωσαν με τις ζωές τους την αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ..

Η μάγκικη κούπα: Το βράδυ της 12ης Μαΐου 2001, στη Νέα Φιλαδέλφεια «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του», με τον διαλυμένο ΠΑΟΚ να συντρίβει (4-2) τον Ολυμπιακό.

Το κύπελλο σπίτι του: Στις 17 Μαΐου 2003 ο ΠΑΟΚ κατακτά το τέταρτο κύπελλο της Ιστορίας του και παίρνει την πιο γλυκιά εκδίκηση από τον συμπολίτη Άρη.

Η Πόλη Εάλω: Στις χαμένες και αλύτρωτες πατρίδες, Αύγουστος του 2010, ο «Δικέφαλος» γράφει ιστορία με την πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε.

Ο Ιβάν Σαββίδης: Στις 10 Αυγούστου 2012 ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει στις ζωές των ΠΑΟΚτσήδων αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο πρώτος «τίτλος»: Στις 12 Μαΐου 2015 ο Ιβάν Σαββίδης παίρνει τον πρώτο «τίτλο» με την αποπληρωμή των χρεών της ομάδας προς το δημόσιο.

Η κούπα της… οργής: Στον επεισοδιακό τελικό του Πανθεσσαλικού, τον Μάιο του 2017, έρχεται ο πρώτος τίτλος της εποχής Σαββίδη, με την επικράτηση επί της ΑΕΚ.

Το κύπελλο της εξιλέωσης: Η κλοπή του τίτλου στις δικαστικές αίθουσες δεν έχει ξεχαστεί όταν ο ΠΑΟΚ κάνει πλάκα μέσα στο ΟΑΚΑ κατακτώντας το κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ.

Η Άγια Νύχτα: Το 2019 ήταν η χρονιά της απόλυτης κυριαρχίας του «Δικεφάλου», με την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος.

Το πρώτο νταμπλ: Η ομαδάρα του Λουτσέσκου κάνει το «3 στα 3» απέναντι στην ΑΕΚ και κατακτά ένα ακόμη κύπελλο.

Μπαμ και... κούπα: Ο Μάικλ Κρμέντσικ θα μνημονεύεται για το… buzzer beater και το γκολ που έφερε το ένατο κύπελλο στον Λευκό Πύργο τον Μάιο του 2021.

image

Ο μύθος του Μπάνε και οι «πορτοκαλί» κούπες!

Το 1959 η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου το πρωτάθλημα σε ομαδικό άθλημα. Ήταν μία μοναδική επιτυχία για ολόκληρο τον σύλλογο, η οποία άνοιξε και το δρόμο για τα πρώτα επίσημα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ρουμανίας ΣΣΑ Βουκουρεστίου, ο ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Στις 29 Νοεμβρίου 1959, στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 61-80 από τους πρωταθλητές Ρουμανίας, έχοντας σαν πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Οικονόμου που σημείωσε 18 πόντους. Δύο εβδομάδες αργότερα (13/12), ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Βουκουρέστι για τον δεύτερο αγώνα. Δεύτερη ήττα (60-79, παρά τους 27 πόντους του Οικονόμου) και φυσιολογικός αποκλεισμός. Η αρχή ωστόσο είχε γίνει, ακολούθησαν διεθνή φιλικά παιχνίδια στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Αίγυπτο. Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε 15 χρόνια για να αγωνιστεί ξανά στην Ευρώπη, ο σπόρος που έριξε εκείνη η ομάδα στα σαλόνια τα Ευρώπης στα τέλη της δεκαετίας του ’50, έμελε να δώσει καρπούς που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Η ομάδα μπάσκετ θα κατακτήσει άλλους έξι τίτλους τη δεκαετία της μεγάλης κυριαρχίας της. Ήταν Μεγάλη Τετάρτη του 1984, όταν κατακτούσε το κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας με 74-70 του Άρη στον αξέχαστο «τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών».

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για τον ΠΑΟΚ μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, αλλά και το πρώτο Κύπελλο που θα έμπαινε στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Ουσιαστικά, με το Κύπελλο που κατέκτησε το 1984, έκανε την αρχή για μία πορεία που τον έφερε αρχικά σε θέση να διεκδικεί κάθε χρόνο την κορυφή του ελληνικού μπάσκετ και στην πορεία, να φτάσει ακόμη και στην κορυφή της Ευρώπης. Η πορεία όμως δεν ήταν εύκολη, αλλά σφυρηλατήθηκε μέσα από μεγάλες δυσκολίες, απογοητεύσεις και στιγμές που δυνάμωσαν και μεγάλωσαν το σύλλογο.

Η περίοδος 1988-89 ξεκινά με την παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στην ομάδα, του παίκτη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του μπασκετικού ΠΑΟΚ. Στο ρόστερ του ΠΑΟΚ υπήρχε ήδη από το 1986 ο Τζον Κόρφας, ένας μικροσκοπικός, αλλά θαυματουργός Ελληνοαμερικάνος πλέι μέικερ, η παρουσία του οποίου έγινε ακόμη πιο σημαντική με την άφιξη του Πρέλεβιτς. Και ουσιαστικά οι δυο τους αποτέλεσμα ένα εκπληκτικό δίδυμο γκαρντ, από τα κορυφαία σε όλη την Ευρώπη.

Στις 26 Μαρτίου 1991 όλη η μπασκετική Ελλάδα βλέπει τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας στο «Πατινουάρ Ντι Βερνέ» της Γενεύης το τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στην Σαραγόσα (76-72).

Παρά το σοκ στη Ναντ, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τη σεζόν 1991-92 με ιδανικό τρόπο, καθώς στέφεται πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Η απογοήτευση είναι τεράστια, η φωτογραφία του Μπάνε Πρέλεβιτς να κλαίει απαρηγόρητος στο παρκέ του «Παλέ ντε Μπολιέ» της Ναντ ακόμη και σήμερα προκαλεί συγκίνηση για μία μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς στον τελικό της Ναντ

Ο ΠΑΟΚ και σε πλήρη αντίθεση με ότι συνέβη την προηγούμενη σεζόν, κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Κυριάρχησε απόλυτα μέσα στο γήπεδο και απέναντι σε κάθε αντίπαλο, πήρε περπατώντας και το τελευταίο και κρίσιμο παιχνίδι των πλέι οφ στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό (97-82) και Μεγάλη Τετάρτη του 1992 στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής.

Παίζοντας μπάσκετ απ’ άλλο πλανήτη, ο ΠΑΟΚ κερδίζει δύο φορές την Στεφανέλ Τριέστε και προσθέτει στο παλμαρέ του το Κύπελλο Κόρατς. Με δίδυμο ξένων πλέον Μπέρι και Σάβιτς, με το Σούλη Μαρκόπουλο να παίρνει τη θέση του Ιβκοβιτς από τα μισά της περιόδου και αρκετά νέα πρόσωπα ακόμη (Γαλακτερός, Ρεντζιάς) ο ΠΑΟΚ θα γίνει η πρώτη Ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει και δεύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο.

Η πορεία για την κατάκτηση του τίτλου ήταν θριαμβευτική. Σάρωσε κάθε αντίπαλο που βρήκε μπροστά του, με δύο νίκες στα ημιτελικά, ξεπέρασε και τα εμπόδιο του Πανιωνίου στον πρώτο ελληνικό εμφύλιο και όταν συνάντησε την Στεφανέλ σε διπλούς τελικούς, απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η καλύτερη ομάδα. Νίκη αρχικά (85-76) στο Αλεξάνδρειο και δεύτερη νίκη, με το απόλυτο μπάσκετ και σκορ 100-91 στο δεύτερο παιχνίδι που έγινε στην Τεργέστη.

Ο ΠΑΟΚ μέσα στη δεκαετία του ’90 κατακτά δύο φορές το κύπελλο Ελλάδας. Το 1995 στέφεται Κυπελλούχος στη Λαμία, επικρατώντας του Πανιωνίου στον τελικό. Το 1999 επικρατεί στον ημιτελικό με διαφορά ρεκόρ (83-50) του Αρη, ενώ στον τελικό νικάει την ΑΕΚ.

Τον Απρίλιο του 2000 παίρνει σάρκα και οστά το ασπρόμαυρο «παλατάκι» του ΠΑΟΚ, το δεύτερο ιδιόκτητο γήπεδο του Συλλόγου, που ανοίγει τις πύλες του.

Κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΠΑΟΚ

Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, η σεζόν 1999-00 έμοιαζε ιστορική από το ξεκίνημά της. Και ήταν, παρά το γεγονός ότι σε αγωνιστικό επίπεδο δεν έφερε κάποια μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε ως το τέλος την συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νέο του γήπεδο, όπως ακριβώς συνέβη και με το Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου.

Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να προκριθεί σε καμία από τις δύο διοργανώσεις που έγιναν στο γήπεδό του τον Απρίλιο του 2000. Ο ΠΑΟΚ όμως, είχε το δικό του γήπεδο, στο οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση στις 30 Μαρτίου 2000.

image

Η ανιδιοτελής αγάπη για τα τέσσερα ιερά γράμματα...

Την ώρα που άλλοι σύλλογοι «αιμορραγούν» και τα τμήματα τους διαλύονται, ο ΠΑΟΚ καμαρώνει για το μέγα επίτευγμα του, καθώς είναι το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει παρουσία στις μεγάλες κατηγορίες των πέντε βασικών ομαδικών σπορ, σε άνδρες και γυναίκες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο). Τέτοιο επίτευγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού!

Εβδομήντα δύο (72) τίτλους μετρούν τα τμήματα, που βρίσκονται στην ασφαλή αγκαλιά του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι του οποίου δικαιολογημένα φουσκώνουν για τις επιτυχίες σ' όλα τα ομαδικά αθλήματα, με την ομάδα βόλεϊ να προσθέτει ένα κύπελλο (το πέμπτο στην ιστορία του και τέταρτο στη σειρά) στην τροπαιοθήκη του συλλόγου πριν από λίγες μέρες στο «φάιναλ φορ» της Καλαμάτας, ενώ πηγαίνει φουλ και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Μετά από πολλά άγονα χρόνια το τμήμα βόλεϊ αποτελεί το καμάρι του ερασιτέχνη και τη μεγάλη αγάπη του προέδρου. Τρία σερί πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017) και πέντε κύπελλα (2015, 2018, 2019, 2022, 2023), που φέτος θέλει να επιστρέψει στην κορυφή διεκδικώντας απέναντι στον Ολυμπιακό τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας.

Υπάρχει εξήγηση για το «ασπρόμαυρο» θαύμα και την παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ. Ο Θανάσης Κατσαρής, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει στους ώμους του το συγκεκριμένο τμήμα, αποφεύγει να μιλήσει με νούμερα και αριθμούς. Υποβάλλει τα σέβη του και αναγνωρίζει την προσφορά που είχαν τα προηγούμενα χρόνια παράγοντες, όπως ο Γιώργος Ανδρέου, ο Αντώνης Τσαλόπουλος και ο Κώστας Αμοιρίδης, με τον τελευταίο να έχει δημιουργήσει μια πανίσχυρη γυναικεία ομάδα, που έχει ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Όταν, όμως, ο ΠΑΟΚ κατορθώνει να ορθώνει το ανάστημα και να μπαίνει σφήνα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που όπως λέγεται έχουν μπάτζετ το οποίο ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επένδυσης που έχει γίνει από τον «ασπρόμαυρο» πρόεδρο

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου παραμένει αήττητη για 86 συνεχόμενα ματς στο πρωτάθλημα, με 84 νίκες και 2 ισοπαλίες, μια ομάδα-κόσμημα που έχει σαρώσει τους τίτλους (17 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα). Ισόβιες Πρωταθλήτριες!

Συνολικά υπό τη σκέπη του «Δικεφάλου» είναι ενεργά τα παρακάτω τμήματα: Βόλεϊ Ανδρών, βόλεϊ Γυναικών, χάντμπολ Ανδρών, χάντμπολ Γυναικών, πόλο Ανδρών, πόλο Γυναικών, μπάσκετ Γυναικών, ποδόσφαιρο Γυναικών, κολύμβηση, καλλιτεχνική κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, πάλη, άρση βαρών, στίβος, ποδηλασία, τζούντο, σκάκι, τάε κβο ντο, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, σάμπο, χόκεϊ επί πάγου, ρόλεϊ χόκεϊ, εννοείται πως στα περισσότερα αθλήματα υπάρχουν και τα αντίστοιχα τμήματα Ακαδημιών.

image

Ωδή στο Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλλου

Σήμερα 20 Απριλίου, 97 χρόνια από την ημέρα που πήρε εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η ίδρυση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινοπολιτών, θα αποτιμήσουμε φόρο τιμής στο "Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλλου".

Αυτό όριζε το άρθρο 27 και 28 για σφραγίδα και λάβαρο-σήμα στο ιδρυτικό καταστατικό του ΠΑΟΚ. Οι Κωνσταντινοπολίτες της Θεσσαλονίκης που κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήταν οι ίδιοι που ίδρυσαν και την ΒΑΕ1923,ΑτΕΚ1924, ΑΕΚΘ1925 και μετά στην αναθεώρηση που έγινε στο καταστατικό του ΠΑΟΚ το 1931, ξεχώριζαν τι είναι σφραγίδα και τι λάβαρο - σήμα στα καταστατικά τους, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωτικό. Επίσης και στην ΑΕΚΘ 1925 και στον ΠΑΟΚ δηλώθηκαν από την αρχή χρώματα, στην ΑΕΚΘ κιτρινόμαυρα και στον ΠΑΟΚ ασπρόμαυρα.

Ο αστικός μύθος της έμπνευσης

ΠΑΟΚ τετράφυλλο λογότυπο

Ο αστικός μύθος που υπάρχει είναι ότι η ιδέα ήρθε όταν ήταν όλοι μαζί και από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε ο Κοεμτζόπουλος μάρκας "Λήθη" που σημαίνει λησμονιά. Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν στα πακέτα τσιγάρων σχέδια όπως Δικέφαλος Αετός, Φοίνικας, Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλου, τριφύλλι, ήρωες του 1821 Καραϊσκάκη - Κολοκοτρώνη, Θεοί του Ολύμπου όπως ο Ερμής κτλ, μάλιστα ο Παναθηναϊκός, που πήρε το τριφύλλι από την Κωνσταντινούπολη, έβγαλε και τσιγάρα δικά του με το όνομα «Παναθηναϊκός» εκείνη την εποχή! Στις μέρες μας έχει φυσικά και ταμπακιέρες, θήκες ομάδων.

Η εταιρεία που έβγαζαν τα τσιγάρα Λήθη ήταν στην Καβάλα και ανήκε στους αδελφούς Μαρούλη με καταγωγή του ονόματος από Κωνσταντινούπολη - Θράκη-Μικρά Ασία μετά από έρευνα στα αρχεία των προσφύγων του 1915-1922 και της απογραφής του 1928. Χαρακτηριστικό της ιστορίας της καπνοβιομηχανίας τους ήταν ότι την εποχή που ξεκίνησαν το 1924, τους έβαλαν φωτιά το 1926, ανταγωνιστές με εργοστάσια καπνού , από Νότια Ελλάδα και Πειραιά... βλέποντας σαν εχθρούς την Μακεδονία και την ποιότητα καπνών που είχε...

Όλα τα σύμβολα έχουν την ιστορία τους.

ΠΑΟΚ λογότυπα

Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα παγκόσμια αποδεκτό σύμβολο της καλής τύχης και η προέλευσής του ανάγεται στην αρχαιότητα ως το πρώτο σύμβολο του κόσμου. «Σύμφωνα με το Χριστιανικό μύθο, (μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο θα οδηγήσει σε χιλιάδες πηγές), η Εύα κρατούσε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, όταν έφυγε από τον κήπο της Εδέμ. Ήταν ότι πιο πολύτιμο που πήρε από τον Παράδεισο!».

Επίσης το τετράφυλλο για τους Ρωμιούς συμβολίζει την Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα, Σοφία (Ευλογία), το δε πέταλο συμβολίζει την χάρη του Θεού και την αποφυγή της βασκανίας και το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στα βυζαντινά χρόνια στην εορτή του Ιωάννη Προδρόμου για ευφορία στα χωράφια, το είχαν στα σπίτια τους μέσα για ευλογία, γούρι όπως και το τετράφυλλο το σχεδίαζαν στα σπίτια έξω.

Το πέταλο ήταν επίσης σύμβολο του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης, οι Βυζαντινοί λάτρευαν τον Ιππόδρομο, που αντικατέστησε σαν θέαμα τις ανθρωποθυσίες Χριστιανών στις αρένες των Λεόντων. Το πέταλο του αλόγου είναι από τα πιο γνωστά σύμβολα ευτυχίας και προστασίας από τη βασκανία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πέταλο αποδεικνύεται γούρι, αν το βρει κανείς τυχαία και έχει εφτά τρύπες: τέσσερις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο.

Το τετράφυλλο το συναντάμε στην Βυζαντινή, Μακεδονική, Ορθόδοξη Αγιογραφία, ακόμα και στα ρωμαϊκή διακόσμηση ιερών χώρων και εννοείται εκτός από Σταυρό, είναι και με την μορφή άστρου-ροδάκα. Το συναντάμε στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης μέσα και έξω, ενίοτε και σε μορφή δύο τετράφυλλων (οκτάφυλλο) , πάνω από την κυρίως πύλη, πάνω από την βρεφοκρατούσα Παναγία, στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και παραπέμπει στον Σταυρό και στην θεία χάρη της Γέννησης.

ΠΑΟΚ το πρώτο σήμα

Στη Θεσσαλονίκη συναντάμε εκείνη την εποχή που έγινε ο ΠΑΟΚ, τετράφυλλο σε καρτ ποστάλ, σε βυζαντινές διαφημιστικές αφίσες για την έκθεση της Θεσσαλονίκης που συμπωματικά ξεκίνησε το 1926, ως σήμα στην Σουρωτή του Αθάνατου νερού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη το 1916, στην δε Κωνσταντινούπολη τετράφυλλα υπάρχουν σαν σήμα στα μπουκάλια της ζυθοποιίας Bomonti από τη αρχή του 20ου αιώνα.

Διεθνώς τετράφυλλο εκείνη την εποχή 1923 έβαλε η θρυλική Alfa Romeo σε αγώνα στην Μεγάλη Ελλάδα, Σικελία. Οι Κέλτες θαύμαζαν το τετράφυλλο, και η Σελτικ ομάδα Ιρλανδών μεταναστών το φόρεσε σαν σήμα μετά τον ΠΑΟΚ το 1930 μαζί με τα πράσινα ,αφού πιο μπροστά φορούσε μαύρα, άσπρα και σήμα έναν Σταυρό.

Για το τετράφυλλο και το πέταλο ειδική μνεία κάνει και το βιβλίο Τετράφυλλο τριφύλλι του Γεράσιμου Ρηγάτου πως συνδύαζαν οι παλιοί το πέταλο με το Σταυρό, σαν ένα συνδυασμό Χριστιανικής πίστης και μαγείας και αποφυγής της βασκανίας, το μάτιασμα όπως λέγεται και λαϊκά.

Έτσι λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε ο ΠΑΟΚ ένα παιδί της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 με ένα πολύτιμο Κωνσταντινάτο φυλακτό, το πρωταρχικό σύμβολο του κόσμου όλου και ίσως η πρώτη έμπνευση, τρέλα, του ΠΑΟΚτσή Κοεμτζόπουλου να σήμαινε την δικιά μας Γέννηση να βρούμε την ψυχή μας, στο Τετράφυλλο δάκρυ της Ρωμιοσύνης.

Χαρακτηριστικό της γοητείας της αναζήτησης του τετράφυλλου είναι οι στίχοι του ποιήματός που παραπέμπει στο Βυζάντιο και στους Παλαιολόγους από το Νίκο Λυγερό. Ενα μοναδικό ποίημα του Νίκου Λυγερού ,στρατηγικού αναλυτή, πολυπράγμων και μέσα στους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους του κόσμου. Εξυμνεί το τετράφυλλο δάκρυ ,τη σημαία των Παλαιολόγων λέγοντας ότι βρίσκεται παντού στις βυζαντινές Εκκλησίες όσο αναζητάς και το έχεις δει στο 2ο γράμμα όταν καρφώθηκε 4 φορές!

Τότε κοντά στο 1927 ακούστηκε και ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ μας, μπορούν να τον απολαύσουν σε ένα ωραίο ιστορικό βίντεο από την Ιστορική σελίδα «Και εγένετο ΠΑΟΚ», που φαίνεται το πρώτο λάβαρο του ΠΑΟΚ μας το «Τετράφυλλο εν συμπλέγματι μετά πετάλλου» να ανεμίζει.

Οι ιδρυτές του ΠΑΟΚ που μαζεύτηκαν στην Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών 1923 και γέννησαν τον ΠΑΟΚ, γέννησαν τον δικό μας κόσμο με το σύμβολο της Γέννησης του κόσμου όλου!