Η επόμενη μέρα του Άρη
Η δυσαρέσκεια που διαπιστώνεται δεν πηγάζει αποκλειστικά από τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών ή του εκτροχιασμού από την πορεία Πρωταθλητισμού που είχε οριοθετηθεί, όσο από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και μια χρονιά πλουσιότατη σε μεταπτώσεις και ζητήματα που απασχόλησαν κι έλαβαν χώρα (και) εκτός των τεσσάρων γραμμών. Πριν καλά-καλά διακοπεί το Πρωτάθλημα για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Άρης ήταν στους πρόποδες ενός βουνού το οποίο τελικώς δεν κατάφερε να ανέβει στον δεύτερο γύρο γιατί εκεί οι παλινωδίες ήταν περισσότερες και εντονότερες.
Μοιραία περιορίστηκε στη διασφάλιση αυτού που φάνταζε αυτονόητο, δηλαδή τη συμμετοχή στο Europa Conference League της επόμενης περιόδου. Συνολικά όμως, η χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αγωνιστικές αναταράξεις, αμφιβολία για την ύπαρξη αγωνιστικού πλάνου και οδήγησε σε αλλαγές προπονητών καθώς άρχισε με τον Χερμάν Μπούργος, συνέχισε με τον Άλαν Πάρντιου και κατέληξε με τον Τόλη Τερζή. Το δε αποτέλεσμα ήταν αντιστρόφως ανάλογο και της οικονομικής επένδυσης καθώς δεν αμφισβητείται η δαπάνη μεγαλύτερου ποσού. Αυτή έφερε μεγαλύτερη ατομική ποιότητα, επί της ουσίας όμως ο Άρης ουδέποτε κατάφερε να γίνει ομάδα αλλά και να μετρήσει ένα νικηφόρο σερί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το πλάνο ριζοσπαστικών αλλαγών άρχισε να γίνεται ευδιάκριτο από την ημέρα πρόσληψης του Ρόμπερτ Παλίκουτσα στη θέση του τεχνικού διευθυντή καθώς αυτή ήταν κενή για περίπου τρία χρόνια. Πέραν τούτου, αυτό το μοντέλο αγωνιστικής διοίκησης αμφισβητούνταν έντονα από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Θόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος όμως αποφάσισε να αλλάξει φιλοσοφία. Τρεις ήταν οι άξονες στην πρόσληψη του 42χρονου Γερμανοκροάτη. Η ελάφρυνση του τωρινού ρόστερ με την ταυτόχρονη δρομολόγηση αποδεσμεύσεων ούτως ώστε να ανοίξει χώρος στον αγωνιστικό προϋπολογισμό της ομάδας. Οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν αξία στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τρίτον, η δημιουργία μιας ομάδας από μηδενική βάση. Στους βασικούς άξονες ήταν και η πρόσληψη προπονητή, αλλά εκεί επικράτησε η άποψη του ιδιοκτήτη της εταιρίας.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι προϊόντος του χρόνου και ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα υποχρεώθηκε σε αναδιαμόρφωση του σκεπτικού του. Μετά την αρχική αισιόδοξη αίσθησή του για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς άλλαξε στάση διαπιστώνοντας κακή νοοτροπία από συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές καθώς επίσης και την άρνησή τους να τοποθετήσουν την ομάδα πάνω από τους εαυτούς τους. Σε συνδυασμό με πειθαρχικά παραπτώματα που υπήρξαν στο διάστημα της θητείας του, ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης κατέληξε στην απόφαση δρομολόγησης ριζοσπαστικών αλλαγών κι αυτή «κούμπωσε» ουσιαστικά σε μια άλλη πρόθεσή του, αυτή της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας του ρόστερ με την ταυτόχρονη απόκτηση παικτών οι οποίοι έχουν μεταπωλιτική αξία. Γι’ αυτούς τους λόγους, το καλοκαίρι προμηνύεται έντονο για τον Άρη.
Αυτοί που μένουν
Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ακόμη και οι έχοντες συμβόλαια δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τους Χουλιάν Κουέστα, Σαλέμ Εμπακατά, Γιάκουμπ Μπράμπετς, Βλάντιμιρ Νταρίντα, Μάνου Γκαρθία, Μπράντλεϊ Μαζικού. Παρά την ύπαρξη συμβολαίου, κάποια στιγμή βρέθηκε σε εξαιρετικά επισφαλή θέση και ο Μάρβιν Πίρσμαν αλλά η παρουσία του στα play-offs μάλλον τον κρατάει στην ομάδα. Με συμβόλαιο δεσμεύεται και ο Ματέο Γκαρσία καθώς όμως αυτό εκπνέει το καλοκαίρι του 2024, δύο είναι οι δρόμοι για τον Αργεντίνο. Επέκταση συνεργασίας με χαμηλότερες οικονομικές απολαβές ή πώληση. Με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο ήδη υπάρχει προφορική συμφωνία και απομένει να αποτυπωθεί στα χαρτιά για να επικυρωθεί η παραμονή του.
Αυτοί που φεύγουν
Σίγουρα όλοι όσοι δεν έχουν συμβόλαια. Ο Χουάν Ιτούρμπε ολοκλήρωσε μια διετία στο «Κλ. Βικελίδης» και η αλήθεια είναι ότι η τελευταία εικόνα του ήταν σαφέστατα ανώτερη από την αντίστοιχη που προηγήθηκε. Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Ράφαελ Καμάτσο από τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας και ο Άρης δεν έχει την παραμικρή πρόθεση είτε αγοράς των δικαιωμάτων του – έναντι 3.000.000 ευρώ – είτε συζήτησης για νέο δανεισμό. Ο Πίτερ Ετέμπο θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του έπειτα από την ολοκλήρωση του δανεισμού του από τη Στόουκ Σίτι. Χαΐροβιτς και Ζερβίνιο θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν καθώς ήδη έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για την πρόωρη λύση των συμβολαίων τους. Ο Μπριάν Νταμπό έχει συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά αλλά ο μέσος από την Μπουρκίνα Φάσο δεν έχει καμία πιθανότητα παραμονής, ειδικά μετά το τελευταίο πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο τον έθεσε εκτός ομάδας στα παιχνίδια με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Δεν υπολογίζεται επίσης ούτε ο Αμπουμπακάρ Καμαρά καθώς και στην περίπτωση του Μαυριτανού εκτιμάται ότι οι ετήσιες απολαβές του δεν συνάδουν με την αγωνιστική προσφορά του.c
Οι αμφίβολοι
Είναι η κατηγορία που συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, κυρίως αυτούς που έχουν συμβόλαια για την επόμενη χρονιά. Ο Νικολάς Ενκουλού δεν ανάγκασε κανέναν να… πετάξει του σκούφια του με το επίπεδο των εμφανίσεών του ενώ ο Μόουζες Οντουμπάτζο χαρακτηρίστηκε από αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα και ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την παραμονή του. Αν αποχωρήσει ο Φαμπιάνο Λέισμαν (σ. σ. έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024) θα είναι μόνο για πώληση. Πρόσφατα ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα παραδέχθηκε ότι τον περασμένο Γενάρη ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός βρέθηκε κοντά στην πώλησή του. Deal δεν έγινε αλλά ο Κροάτης τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.
Ο Άντρε Γκρέι έχει συμβόλαιο έως και το καλοκαίρι του 2026 αλλά θα αναζητηθεί τρόπος είτε για την παραχώρησή του είτε για την έκδοση φιλικού διαζυγίου. Οι ετήσιες απολαβές του Τζαμαϊκανού ανέρχονται στα 600.000 ευρώ και βάζοντας αυτό το ποσό στην ίδια ζυγαριά με τις αγωνιστικές επιδόσεις του, οι «κίτρινοι» εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ισορροπία. Συμβόλαιο έχει και ο Σέικ Ντουκουρέ αλλά υπάρχει πρόθεση αποδέσμευσής του. Ο Λούκας Ρουπ έμεινε ελεύθερος αλλά υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση διατήρησής του στην ομάδα και μένει να φανεί αν θα βρεθεί σημείο επαφής στο οικονομικό. Για παράδειγμα, με τον Μάριο Σιαμπάνη υπήρξαν επαφές με σκοπό την υπογραφή νέου συμβολαίου αλλά διαπιστώθηκε διαφορά στο οικονομικό, πέραν της απογοήτευσης του Έλληνα τερματοφύλακα για τον αριθμό των αγώνων του. Και καταλήγουμε στον Λούις Πάλμα του οποίου η υπόθεση είναι εξαιρετικά απλή. Ο 23χρονος επιθετικός από την Ονδούρα προβλέπεται να πουληθεί και μένει να φανεί το πότε…
Ο Άρης συνηθίζει τον διψήφιο αριθμό μεταγραφών και την προσθήκη παικτών σε όλες τις θέσεις κι αυτό δεν θα αλλάξει, ειδικά φέτος όπου θα εκτελεί σχέδιο δημιουργίας από μηδενική βάση. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως θέλουν οι «κίτρινοι» θα χρειαστούν: Ένας πλάγιος μπακ (δεξιά), τουλάχιστον δύο στόπερ, δύο αμυντικά χαφ, δύο δημιουργικοί μέσοι, τρεις ακραίοι επιθετικοί και δύο σέντερ φορ. Σύνολο, δώδεκα ποδοσφαιριστές!