Ολυμπιακός: Τέσσερις προπονητές και τέσσερις «σταθμοί» της σεζόν

Ολυμπιακός: Τέσσερις προπονητές και τέσσερις «σταθμοί» της σεζόν

Των Δημήτρη Τομαρά και Νότη Χάλαρη

Μετά από μία τριετία... κυριαρχίας εντός συνόρων αλλά αρκετά καλών εμφανίσεων στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός τερμάτισε τη φετινή σεζόν στην 3η του βαθμολογικού πίνακα, αποκλείστηκε από την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας και τερμάτισε στην τελευταία θέση των ομίλων του Europa League με δύο βαθμούς.

Αυτή η πορεία μόνο... πετυχημένη δεν θεωρείται για τους «ερυθρόλευκους» και το Gazzetta σας κάνει μία αναδρομή στη φετινή χρονιά, έχοντας σε ρόλο... σταθμών τους προπονητές που πέρασαν από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο αλλά και την αλλαγή προσώπων στα στελέχη της διοίκησης.

Τέλος, τα αποτελέσματα που αποτελούν... οδηγό ενόψει της νέας χρονιάς αλλά και εκείνα που στο στρατόπεδο των Πειραιωτών, θα ήθελαν να... ξεχαστούν το συντομότερο δυνατόν.

image

Η πιθανώς... εύκολη απόλυση του Μαρτίνς και η εκ του αποτελέσματος λανθασμένη πρόσληψη Κορμπεράν

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός - που ως γνωστόν την περασμένη σεζόν είχε κάνει το... μπαμ φέρνοντας Μαρσέλο και Χάμες στο Λιμάνι - μπήκε στη σεζόν πολύ άσχημα. Είχε μία εκκίνηση που σίγουρα δεν την περίμενε. Ένα ξεκίνημα που θύμισε ή θύμιζε χρονιές όπως με τον Βίκτορ Σάντσεθ το 2016 που ο Ολυμπιακός απέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο προπονητής έφυγε σχεδόν απευθείας. Τότε ήταν τα παιχνίδια με τη Χαποέλ Μπερ Σεβά. Με τον Μαρτίνς ήταν οι αγώνες με τη Μακάμπι Χάιφα και κυρίως η ρεβάνς στο Καραϊσκάκη.

Μετά το 1-1 στο Ισραήλ ήρθε η βαριά ήττα με το 0-4 στο φαληρικό γήπεδο και ένας ακόμα αποκλεισμός από ομάδα από το Ισραήλ. Σε αυτή την περίσταση ήταν η Μακάμπι Χάιφα. Ίσως να ήταν και μία μάλλον... εύκολη απόλυση υπό την έννοια πως ο Πέδρο Μαρτίνς είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο στην ομάδα και είχε δείξει τη δουλειά του στον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια. Κρίθηκε όμως ότι δεν θα μπορούσε να έχει άλλη πίστωση χρόνου. Ότι δεν γινόταν να μείνει άλλο.

οσφπ

Την 1η Αυγούστου του 2022 επισημοποιήθηκε η αποχώρηση του Πορτογάλου τεχνικού, μακροβιότερου ever στον πάγκο της ομάδας, καθώς είχε ξεπεράσει τον Μπάγεβιτς. Η επιλογή που αποτέλεσε τη διάδοχη κατάσταση ήταν ο ανερχόμενος και Ισπανός προπονητής με θητεία στην Αγγλία - και όχι μόνο - Κάρλος Κορμπεράν. Ο Ολυμπιακός τον ανακοίνωσε 1η Αυγούστου και ο Ισπανός απολύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου μετά από την ήττα με 2-1 από τον Άρη.

Μία πρόσληψη που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε λανθασμένη παρά τις δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις στα πέναλτι - με κεντρικό ποδοσφαιρικό... ήρωα τον Βατσλίκ - και τη διασφάλιση της παρουσίας των Πειραιωτών στη φάση των ομίλων του Europa League. Ο Κορμπεράν δεν... κόλλησε με την ομάδα, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το μεγάλο ρόστερ και είχε προβληματικά παιχνίδια και εντός αλλά και εκτός των συνόρων καθώς πρόλαβε και τους ομίλους του Europa League. Θα μπορούσε όμως να φύγει και να μην έρθει άλλος; Όχι. Οπότε ο Ολυμπιακός έχοντας μπει Σεπτέμβριο θα πήγαινε - και - σε 3η επιλογή προπονητή και με την πίεση προς την ομάδα να είναι μεγάλη και από μεριάς κόσμου.

οσφπ

image

Η επιστροφή Μίτσελ, η προσπάθεια... αναγέννησης και το φινάλε

Η απόλυση του Κορμπεράν και η κατάσταση στον Ολυμπιακό δεν άφηνε πολλές επιλογές στη διοίκηση για την εύρεση προπονητή. Ακούστηκαν κάποια ονόματα όμως εν τέλει η ομάδα στράφηκε στη λύση του Μίτσελ. Ενός προπονητή που ήξερε την ελληνική πραγματικότητα και ήταν χωρίς ομάδα εκείνη την περίοδο.

Ο 60χρονος κόουτς ανέλαβε το κλαμπ σε μία αρκετά δύσκολη στιγμή, έχοντας ένα ρόστερ που 40+ ποδοσφαιριστές χωρίς κανένας να είναι επιλογή του και με στόχο την επαναφορά του Ολυμπιακού στην κορυφή του πίνακα ο οποίος ήταν στο -7 από τον Παναθηναϊκό. Τελικά, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στη μίνι προετοιμασία του χειμώνα λόγω του Μουντιάλ, στο -12 από την πρώτη θέση και αποκλεισμένοι από την Ευρώπη (με δύο βαθμούς στην τελευταία θέση του ομίλου του Europa League).

οσφπ

Εκεί ωστόσο ο Ισπανός προπονητής είχε τον χρόνο να ξεδιαλύνει τον βασικό κορμό από το τεράστιο ρόστερ και να δει που έχει κενά η ομάδα ενόψει της μεταγραφικής περιόδου. Αν και είχε κάποιες σταθερές επιλογές, στην αρχή προσπάθησε να... χωρέσει τους Μπιέλ, Χάμες και Φορτούνη στην εντεκάδα, με αποτέλεσμα η ομάδα να μην έχει εξτρέμ. Μία επιλογή που σύντομα άλλαξε.

Ο δεύτερος γύρος εξελίχθηκε αρκετά καλά για τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι χαμένοι βαθμοί σε Ιωάννινα (2-2 από 2-0 κόντρα στον ΠΑΣ) και Περιστέρι (1-1 από 1-0) είχαν φέρει... γκρίνια. Ωστόσο, το αποκορύφωμα ήταν το διπλό στην «OPAP Arena» κόντρα στην ΑΕΚ (3-1) και οι Πειραιώτες μπήκαν στα play-offs με τη διαφορά στο -5 με την κατάσταση εμφανώς καλύτερη. Στο μίνι πρωτάθλημα, όσο καλή ήταν η πρεμιέρα, τόσο άσχημη ήταν η 2η αγωνιστική.

οσφπ

Συγκεκριμένα, η νίκη του Ολυμπιακού στον Βόλο συνδυάστηκε με την ισοπαλία μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, φέρνοντας την ομάδα σε απόσταση τριών βαθμών. Ωστόσο στην επόμενη στροφή, όλα... κατέρρευσαν. Όχι τόσο βαθμολογικά αλλά στην εμπιστοσύνη μεταξύ της ομάδας και του Μίτσελ.

Παρότι ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0, ο Άρης κατάφερε να κάνει την ανατροπή στο Φάληρο και να φύγει με το τελικό 2-2, το οποίο δεν άλλαξε τη διαφορά από την κορυφή (0-0 ο Παναθηναϊκός) αλλά έφερε αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Λίγες ώρες μετά ο Ισπανός προπονητής ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον Ολυμπιακό, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

image

Η λύση... ανάγκης και η επιστροφή του Ανιγκό στους πάγκους

Όπως ήταν λογικό, με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε της σεζόν, ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μία επιλογή μέσα από την ομάδα για την αντικατάσταση του Μίτσελ. Αυτός ήταν ο Ζοσέ Ανιγκό, ο οποίος ήταν τεχνικός διευθυντής του συλλόγου μέχρι εκείνη τη στιγμή, έχοντας αρκετά μεγάλη προπονητική εμπειρία.

Ωστόσο η απόφαση να αποχωρήσει ο Μίτσελ, αποδείχθηκε... καταστροφική για τον Ολυμπιακό καθώς επήλθε η καθοδική πορεία. Αν και η ομάδα είχε να ηττηθεί από τον Οκτώβρη και την 8η αγωνιστική, δέχθηκε τρεις συνεχόμενες ήττες από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Άρη, βάζοντας τέλος στην υπόθεση του τίτλου.

Βέβαια, ακολούθησαν τέσσερα ματς όπου ο Ολυμπιακός είχε τρεις νίκες (με Παναθηναϊκό εντός, ΠΑΟΚ εκτός και Βόλο εντός) και μία ισοπαλία (εκτός με ΑΕΚ), κλειδώνοντας την 3η θέση και την έξοδο στο Europa League. Στα αξιοσημείωτα από την παρουσία του Γάλλου προπονητή, είναι η εφαρμογή του συστήματος 4-3-3, η οποία λειτούργησε με επιτυχία. Τέλος να αναφέρουμε πως ο Γάλλος παράγοντας αναμένεται να παραμείνει στον Ολυμπιακό αλλά από το πόστο των Ακαδημιών.

οσφπ

image

Τα στελέχη που ξεκίνησαν τον σχεδιασμό και αυτά που προέκυψαν στην πορεία

Καλά είναι όλα αυτά που γράφουμε για προπονητές και για αλλαγές - τέσσερις τον αριθμό μέσα σε μία χρονιά κάτι που βέβαια έχει γίνει ξανά στην ομάδα (δηλαδή 4 ή και 5 αλλαγές στον πάγκο) - όμως ο Ολυμπιακός βίωσε και μία σεζόν που είχε αρκετές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο επιτελικών στελεχών. Φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα να καμαρώνει για στελέχη όπως η Λίνα Σουλούκου που πήγε στη Ρόμα και ο Μοντέστο που έκλεισε στη Μόντσα υπάρχει όμως το αλλά...

Το αλλά πάει στο ότι άλλα στελέχη είχαν ξεκινήσει τα του σχεδιασμού και άλλα προέκυψαν στην πορεία και συνέχισαν για να κλείσει η σεζόν. Στις 10 Ιουνίου του 2022 έπεσαν επίσημα οι τίτλοι τέλους του Ολυμπιακού με τον Φρανσουά Μοντέστο και ενώ στελέχη όπως ο Γιάννης Βρέντζος είχαν ενεργοποιηθεί ξανά στην ΠΑΕ Ολυμπιακός (μήνες πριν βέβαια). Ο Μοντέστο εκτός από ένα εξαιρετικό στέλεχος ήταν και κομβικός άνθρωπος δίπλα στον Μαρτίνς (όπως σημαντικός επί της διαδικασίας αυτής ήταν και ο Καρεμπέ) αλλά και για τον σχεδιασμό της ομάδας. Επέλεξε - ενώ είχε βοηθήσει και στη Φόρεστ - να συνεχίσει τη θητεία του στη Μόντσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο επιτελικός ρόλος του Μοντέστο πρακτικά δεν αναπληρώθηκε αμέσως (δεν ήταν φυσικά εύκολο να γίνει αυτό τόσο άμεσα) ωστόσο υπήρξε ένα νέο team (ένα νέο εσωτερικό οργανόγραμμα) που διαμορφώθηκε μετά την τοποθέτηση σε άλλον ρόλο για τον Ανιγκό. Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Μοντέστο η Λίνα Σουλούκου, επίσης σημαντικό στέλεχος, θα αποχωρούσε από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας. Στη θέση της ανέλαβε ως εκ των αντιπροέδρων ο Κώστας Καραπαπάς. Επρόκειτο για 2 στελέχη με σειρά ετών παρουσίας και προσφοράς στον Ολυμπιακό. Στις 19 Σεπτεμβρίου θα τελείωνε από τον Ολυμπιακό και ο Βασίλης Τοροσίδης που είχε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Και ο βετεράνος μπακ είχε ρόλο για ένα σημαντικό διάστημα στην ομάδα.

οσφπ

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2022 ο Ολυμπιακός θα είχε άλλο επιτελικό επιτελείο με τους ήδη βέβαια υπάρχοντες στην ομάδα Κριστιάν Καρεμπέ, Ζοσέ Ανιγκό, τον κόουτς Μίτσελ πλέον αλλά και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο (τους οποίους πλαισίωναν φυσικά και οι Βρέντζος και Καραπαπάς). Ο Καρεμπέ θα ήταν ο αθλητικός διευθυντής, ο Ανιγκό ο τεχνικός και ο Αβραάμ Γενικός Αρχηγός.

Η δε παρουσία του Ανιγκό έδειχνε πως ο Ολυμπιακός θα συνέχιζε να κρατά δεσμούς με τον Μοντέστο (οι Μοντέστο και Ανιγκό είχαν και έχουν πολύ καλή σχέση) παρότι ο Κορσικανός έχει πάει στη Μόντσα. Ο Ανιγκό που είχε κομβικό ρόλο στις Ακαδημίες θα ήταν περισσότερο ως τεχνικός διευθυντής και με ρόλο για μεταγραφικά θέματα, ο Καρεμπέ ήταν ο αθλητικός διευθυντής και ενώ στον Ολυμπιακό είχε περάσει από άλλα πόστα και ο Αβραάμ ο Γενικός Αρχηγός, όπως αναφέραμε πιο πάνω, στην πρώτη εμπειρία του σε τέτοιο level μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Και οι τρεις τους συνεχίζουν και φέτος - και στην εποχή Κορδόν - στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ουσιαστικά λοιπόν ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά μετά από χρόνια είχε τρεις αποχωρήσεις στελεχών του αλλά και ορισμένα νέα πρόσωπα να αναδεικνύονται και να παίρνουν ρόλους αλλά και ευθύνες. Ο Ζοσέ Ανιγκό πάντως έκανε πολύ καλή δουλειά στις Ακαδημίες μαζί με τον συνεργάτη του, Τόμας Μπενεντέτ.

Ο ίδιος ο Ανιγκό σε συνέντευξή του στη Γαλλία μετά από ερώτηση για το εάν ασχολείται και με μεταγραφές είχε πει: «Το θέμα αυτό έχει έναν συγκεκριμένο και απλό χειρισμό. Ο προσανατολισμός σχετικά με τους παίκτες γίνεται μετά από συζήτηση του προπονητή, του προέδρου, του Κριστιάν Καρεμπέ, που είναι σαν σύμβουλος του προέδρου και έχει την άποψή του και του πρώην παίκτη, Αβραάμ Παπαδόπουλου. Όλοι μαζί έχουμε σχηματίσει μία ομάδα. Έχουμε διαφορετικούς ρόλους αλλά πάντα κοιτάζουμε το τι πρέπει να γίνει».

image

Τα αποτελέσματα- «σταθμοί» της σεζόν

Η πορεία της φετινής σεζόν θα ήθελε να ξεχαστεί το συντομότερο από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, με την ομάδα να τερματίζει στην 3η θέση του πρωταθλήματος και αποκλεισμένος από Κύπελλο και Ευρώπη. Ωστόσο υπάρχουν κάποια αποτελέσματα που αποτέλεσαν... σταθμούς, τόσο για τις εξελίξεις όσο και για την πορεία του συλλόγου.

  • Ολυμπιακός-Μακάμπι Χάιφα 0-4 (27/07): Από τις πιο... μελανές στιγμές στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Από τις πλέον δύσκολες βραδιές. Το 1-1 στο Ισραήλ (με την ισοφάριση της Χάιφα να έρχεται στο τέλος), άφησε αισιοδοξία στις τάξεις των Πειραιωτών για την πρόκριση όμως στο Φάληρο, η εξέλιξη ήταν... εφιαλτική. Ένα γρήγορο γκολ στο 5' και μία... κατάρρευση στο δεύτερο μέρος, έφεραν την Μακάμπι Χάιφα να παίρνει την πρόκριση με σκορ 4-0 (!), με αποτέλεσμα να έρθει και η απόλυση του Μαρτίνς.
  • Άρης-Ολυμπιακός 2-1 (18/09): Μετά από δύο νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός φιλοξενήθηκε από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ για τον Κάρλος Κορμπεράν μετά τη βαριά ήττα από τη Φράιμπουργκ με 3-0 στο Καραϊσκάκη, όμως έγινε... ασήκωτο στο σφύριγμα της λήξης στο Βικελίδης. Παρότι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Μασούρα, ο Άρης βρήκε μέσα σε τέσσερα λεπτά την ανατροπή και επικράτησε με 2-1, κάτι που έφερε και την απομάκρυνση του Κάρλος Κορμπεράν.
  • Ολυμπιακός-Καραμπάγκ 0-3 (06/10): Μετά το βαρύ 3-0 από τη Φράιμπουργκ στο Φάληρο, ήρθε ακόμα βαριά ήττα, αυτή τη φορά από την Καραμπάγκ αλλά και με το ίδιο σκορ. Αν και το σκορ ήταν 0-0 μέχρι το 68', οι Αζέροι κατάφεραν να βρουν τρία γκολ μέχρι το φινάλε και έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο.
  • ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-0 (9/2): Ήταν ένα από τα αποτελέσματα που άρχιζαν να μαζεύουν σύννεφα πάνω από τον Μίτσελ. Στο πρώτο παιχνίδι για τα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός φιλοξενήθηκε από την ΑΕΚ στην «OPAP Arena». Από το... 3ο λεπτό, η εξέλιξη ήταν εφιαλτική καθώς η Ένωση κατάφερε να βρει τον δρόμο για τα δίχτυα και με ένα αυτογκόλ του Σαμασέκου στο 27' και την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκαρσία στο 90+, οι γηπεδούχοι σφράγισαν μία θέση στον τελικό με το 3-0.
  • Ολυμπιακός-Άρης 2-2 (02/04): Ο Άρης άλλαξε τον προπονητή του Ολυμπιακού τον Σεπτέμβρη, η ίδια ομάδα το έκανε ξανά τον Απρίλιο. Στην 2η αγωνιστική των play-offs ο Ολυμπιακός φιλοξένησε το κλαμπ της Θεσσαλονίκης και υπέστη ακόμη μία ανατροπή του σκορ. Αν και προηγήθηκε με 2-0 μέχρι το 52', είδε τους φιλοξενούμενους να επιστρέφουν στο ματς και μέσα σε 11 λεπτά έκαναν το 2-2, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Λίγες ώρες μετά, ο Μίτσελ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Από την άλλη, υπήρξαν και τα παιχνίδια που μπορούν να εξελιχθούν σε... οδηγό για τη νέα σεζόν καθώς είχε τόσο βαθμολογική αξία όσο και στο κομμάτι του γοήτρου. Ειδικότερα:

  • ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 (12/03): Ένας μήνας μετά τη νίκη της ΑΕΚ με 3-0 για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας, ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε ξανά την OPAP Arena, αυτή τη φορά για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυναμικά στο δεύτερο μέρος και βρήκαν τον δρόμο για τρία γκολ σε 17 λεπτά (!) με το αυτογκόλ του Μουκουντί και τα τέρματα των Μπακαμπού και Κανός. Ο Τσούμπερ απλώς διαμόρφωσε το τελικό 3-1, το οποίο έφερε και την πρώτη ήττα της Ένωσης στο νέο της γήπεδο.
  • Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 (08/05): Αν και ο στόχος του πρωταθλήματος είχε... σβήσει για τον Ολυμπιακό, το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για την 9η αγωνιστική των play-offs είχε καίριο χαρακτήρα για τους Πειραιώτες. Από το αποτέλεσμα θα κρινόταν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ανάμεσα στο «τριφύλλι» και την ΑΕΚ. Τελικά, το τέρμα του Ρέαμπτσιουκ στο 68' χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό με 1-0, στέρησε από τον αιώνιο αντίπαλό του την κορυφή και έδωσε προβάδισμα για την 3η θέση που οδηγεί στο Europa League.

  • ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1 (14/05): Και για να ολοκληρωθεί το έργο που αναφέραμε παραπάνω, ο Ολυμπιακός ήθελε δύο αποτελέσματα στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ για να κατακτήσει την τρίτη θέση (είτε ισοπαλία, είτε νίκη). Τελικά ο Σαμασέκου έκρινε το αποτέλεσμα όπου με κεφαλιά ήταν ο... χρυσός σκόρερ του Ολυμπιακού για την 3η θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Europa League.
@Photo credits: INTIME, eurokinissi