Νότιγχαμ Φόρεστ: Happy end με το βλέμμα στην καθιέρωση!

Νότιγχαμ Φόρεστ: Happy end με το βλέμμα στην καθιέρωση!

Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 γενιές ήρθαν και παρήλθαν, γεννήθηκαν νέες χώρες, ανακαλύφθηκαν νέοι Πλανήτες, μόνο η απογοήτευση της Νότιγχαμ Φόρεστ προς τους φιλάθλους της παρέμενε ίδια. Σε αυτό το ταξίδι των 23 ετών μακριά από την Premier League οι προκλήσεις πολλές, οι δυσκολίες περισσότερες, οι απογοητεύσεις διαδοχικές.

Κι όμως, αυτό το μεγάλο brand name μπορεί να ξεθώριασε λίγο, αλλά δεν ξεχάστηκε, οι φίλοι της την κράτησαν όρθια στα δύσκολα και η νέα διοίκηση δεν έφερε μόνο χαμόγελα! Στις 27 Μαΐου του 2022, το Wembley δονούνταν από τις ιαχές των Reds, ο Βαγγέλης Μαρινάκης φυλούσε το φυλαχτό και η Νότιγχαμ πανηγύριζε την ωραιότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της.

Ένα χρόνο αργότερα, η Φόρεστ μπορεί να καυχιέται πως δεν ανήκει στο μεγάλο ποσοστό των νεοφώτιστων που εγκλωβίζονται στην πίεση της Premier League. Οι Reds εκεί που έπεφταν, σηκωνόντουσαν και έπεφταν ξανά και μετά από λίγο ήταν πάλι όρθιοι. Τα εμπόδια έγιναν μέσο σωτηρίας, παρηγοριάς και δύναμης και η νέα σεζόν θα τη βρει ακόμα πιο έτοιμη.

Οι οπαδοί της απόλαυσαν κάθε λεπτό της ομάδας, τη στήριξαν με όλα τα ψυχικά τους αποθέματα, ακόμα και όταν όλα έδειχναν πως ο μαραθώνιος της παραμονής έχει πολλές λακκούβες, η διάθεσή τους παρέμενε… προκλητικά θετική. Κι αν η άνοδος ήταν μια από τις ενδοξότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, η παραμονή στο απαιτητικότερο πρωτάθλημα του πλανήτη ήταν επίτευγμα μοναδικό.

Η Φόρεστ που γλίτωσε τον υποβιβασμό, έκανε 29 μεταγραφές, αλλά είδε και 45 φορές να τραυματίζονται ποδοσφαιριστές της. Οσο κι αν πληγώθηκε, η διάθεση για παραμονή έμενε ακλόνητη. Διοίκηση, προπονητής και οπαδοί προσέφεραν… ηρεμία μέσα στην καταιγίδα της πρώτης χρονιάς στην Premier League. Tελικά ήταν... success story; Το μέλλον θα δείξει, αν η ομάδα μπόρεσε να «χτίσει» ένα γερό οικοδόμημα, ικανό να ανταπεξέλθει στο απαιτητικότερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Μέχρι τότε, τα χαμόγελα για το πιο μεγάλο βήμα είναι πολλά...

image

Δουρέκας: Η Νότιγχαμ θέλει τίτλους

Το ταξίδι του άρχισε από τον Πειραιά, λάτρεψε τον Ολυμπιακό από μικρό παιδί. Εζησε με τους Πειραιώτες στιγμές μοναδικές, αγάπησε την ομάδα και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ενας πιστός στρατιώτης, ένας πολύτιμος συνεργάτης καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στο Λιμάνι. Η 25χρονη πορεία τους στους «Ερυθρόλευκους» μαρτυρά την ανεκτίμητη προσφορά του στον σύλλογο. Ο Κούλης Δουρέκας αποθεώθηκε, κράτησε τον Ολυμπιακό στην καρδιά του, μα το μυαλό του είναι στη Νότιγχαμ.

Forest

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον εμπιστεύθηκε, το πλάνο για τους «Κόκκινους» ήταν ελκυστικό και η εμπειρία του Δουρέκα ταίριαζε γάντι στο νέο ρόλο. Ηταν εκεί σε όλα τα μεγάλα deal, στις μεγάλες στιγμές, σε αυτές που η ομάδα κατηφόριζε ξανά στην Championship, αλλά και σε αυτές που έγραφε ιστορία. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Φόρεστ μίλησε στο Gazzetta για την πρώτη δύσκολη χρονιά της ομάδας στην Premier League, το ρίσκο των δεκάδων εκατομμυρίων, τη νέα σεζόν, αλλά και τον μακροπρόθεσμο στόχο της ομάδας

Ποια θεωρείτε την καλύτερη μεταγραφή της Νότιγχαμ;

«Είναι γεγονός ότι η Νότιγχαμ απέκτησε πολλούς και καλούς παίκτες ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Premier League.Θεωρώ όμως ότι η καλύτερη «μεταγραφή» ήταν η πίστη όλων, από τον ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Μαρινάκη έως τον πιο μικρό, σε ηλικία, οπαδό της για την επιβίωση της ομάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη»!

Πως αποφάσισε η ομάδα να δαπανήσει 190 εκατ. λίρες σε μια σεζόν; Δεν ήταν ένα τεράστιο ρίσκο;

«Ο κ. Μαρινάκης δεν διστάζει να επενδύει στο ποδόσφαιρο με σκοπό την πρόοδο των ομάδων του, αλλά και του αθλήματος. Για αυτό και βρίσκεται άλλωστε σε αυτόν τον χώρο και προφανώς κάθε μεταγραφή εμπεριέχει κι ένα ρίσκο, όμως χωρίς αυτό δεν μπορείς να ξεχωρίσεις, ούτε και να πας μπροστά… Κι ο γιος του ο Μιλτιάδης που αγαπάει κι αυτός το ποδόσφαιρο κι έχει ασχοληθεί πολύ ενεργά με την Νότιγχαμ, βαδίζει σε αυτόν τον δρόμο και έχω την αίσθηση ότι θα γίνουν πράγματα που θα ικανοποιήσουν τους οπαδούς της ομάδας μας».

Η απόφαση για την παραμονή Κούπερ, παρά τα άσχημα αποτελέσματα υπήρξε καταλυτική για τη σωτηρία;

«Σαφώς και βοήθησε η παραμονή του Κούπερ στον πάγκο της ομάδας. Υπάρχει αμέριστη εκτίμηση προς το πρόσωπό του και από την ηγεσία και από τους οπαδούς της ομάδας, καθώς με αυτόν στο τιμόνι έγινε πραγματικότητα το όνειρο όλων, να επιστρέψει η Νότιγχαμ στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι προπονητής που εξελίσσεται, γνωρίζει καλά το κλαμπ και για αυτό πέτυχε έναν ακόμη στόχο. Και μην ξεχνάμε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει για πρώτη φορά στην Premier League κι ήταν μεγάλη η εμπειρία για αυτόν. Την κέρδισε με το σπαθί του, καθώς ήταν αυτός που οδήγησε ξανά την ομάδα στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα και τώρα θα είναι πιο έτοιμος για να προσφέρει ακόμη περισσότερα».

Ηρθαν εξαιρετικοί παίκτες όπως ο Γκιμπς Γουάιτ, ο Ντανίλο, ο Αβονίγι. Μπορεί να «χτίσει» η Νότιγχαμ πάνω σε αυτούς;

«Η Νότιγχαμ έφερε και επένδυσε σε παίκτες με ταλέντο, οπότε ναι, διαθέτει τώρα τον βασικό κορμό για να χτίσει πάνω σε αυτόν, ώστε να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη στην επόμενη σεζόν. Και λάβετε υπόψη σας ότι όλοι αυτοί οι καινούργιοι παίκτες έχουν πλέον προσαρμοστεί στην ομάδα και του χρόνου αναμένεται να είναι ακόμη καλύτεροι».

Πιστεύετε πως η ομάδα μετά το άγχος της επιστροφής θα παρουσιαστεί ακόμα πιο δυνατή την επόμενη σεζόν;

«Το πιστεύουμε όλοι αυτό, θέλουμε μέσα από την οργάνωση και τη σκληρή δουλειά να επιχειρούμε, σε σταθερή βάση, βήματα προόδου. Η Νότιγχαμ δεν είναι μία ομάδα «μικρής διάρκειας», αλλά ο σκοπός μας είναι να καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο και να μπορέσει να κάνει υπερήφανους τους οπαδούς της που την υποστηρίζουνε με τόση μεγάλη θέρμη»!

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας;

«Το όνειρο του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι να επιστρέψει η ομάδα στους τίτλους και να φτάσει να παίζει ξανά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Να μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Αγγλία και στην Ευρώπη, αφού μην ξεχνάτε ότι κουβαλάει τη βαριά κληρονομιά με τα όσα εντυπωσιακά έχει πετύχει την εποχή του Μπράιαν Κλαφ»!

Μαζί με την Τσέλσι ήσασταν οι ομάδες που προκαλέσατε αίσθηση στο μεταγραφικό κομμάτι. Οι Μπλε απέτυχαν, εσείς είστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα;

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, δεν μπορείς να επαναπαύεσαι στις επιτυχίες του χθες, αλλά οφείλεις να ετοιμάζεις αυτές του αύριο. Για να πας μπροστά, δεν μπορείς να κοιτάζεις πίσω, γιατί το ποδόσφαιρο και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο, είναι απαιτητικό και σου ζητάει συνέχεια να βελτιώνεσαι για να παρουσιάζεις καινούργια πράγματα».

Τα έσοδα είναι τεράστια για έναν σύλλογο της Premier. Θεωρείται σωστή την πρόθεση της UEFA να επιβάλλει πλαφόν στα ποσά που μπορεί να δαπανήσει ένας σύλλογος ανα σεζόν για μεταγραφές;

«Θεωρώ ότι η ανησυχία της UEFA εντοπίζεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχαν ομάδες που ξόδεψαν υψηλά χρηματικά ποσά και οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία, μένοντας εγκλωβισμένες σε μία κατάσταση που δεν αρμόζει στην ιστορία τους. Θα πρέπει να υπάρχει μία λογική σε όλο αυτό, αλλά και να εξασφαλίζονται οι όροι, ώστε να μην προκύπτει σε καμία εκδοχή ο αθέμιτος ανταγωνισμός»!

image

Ανταγωνίστηκε την Τσέλσι, αλλά η Νότιγχαμ πέτυχε τον στόχο της!

Η αλήθεια είναι πως η ομάδα που πέτυχε το «θαύμα» της ανόδου χρειαζόταν μεγάλη αναβάθμιση, ειδικά από τη στιγμή που αρκετές βασικές της μονάδες όπως ο Σπενς ή ο Σαμπά δεν την ακολούθησαν στην Premier League. Οι δανεικοί αρκετοί, γι αυτό και οι προσθήκες που χρειάζονταν ήταν πολλά. Το project της Φόρεστ έπεισε παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις να μετακομίσουν στα Μίντλαντς, παίκτες που υπό άλλες συνθήκες δύσκολα θα αγωνίζονταν σε μια νεοφώτιστη ομάδα. Γκιμπς-Γουάιτ, Λίνγκαρντ, Αβονίγι, ενδεικτικά μερικά από τα ομολογουμένως αρκετά ονόματα που τράβηξαν την προσοχή το καλοκαίρι.

Ο Κούπερ είχε το δύσκολο έργο να μπολιάσει με την κατάλληλη χημεία ένα αναμφίβολα ποιοτικό ρόστερ που έδειχνε ικανό να εξασφαλίσει την παρουσία του στην Premier League. Η Νότιγχαμ δαπάνησε περίπου 200 εκατ. λίρες, ποσό εξωφρενικό για τα άλλα πρωταθλήματα εκτός της Premier League. Βέβαια, η Φόρεστ έπρεπε να δημιουργήσει μια ομάδα σχεδόν από το μηδέν, ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό βουνό που έπρεπε να ανέβει.

Χτυπήθηκε 45 φορές από τραυματισμούς, ενώ οι Χέντερσον, Νιακατέ, Αβονίγι ήταν μόνο μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός δράσης για καιρό. Νέες ανάγκες, νέες μεταγραφές, νέα εκατομμύρια. Οι απαιτήσεις της Premier ήταν πολλές και τον Ιανουάριο τα κενά έπρεπε να καλυφθούν. Ετσι, αποκτήθηκαν πολύπειροι παίκτες σαν τον Νάβας και τον Φελίπε, αλλά και νέοι με προοπτική, όπως ο Ντανίλο.

Η πιο αστεία στιγμή που αποτυπώνει ξεκάθαρα και την μεταγραφική πολιτική της ομάδας ήταν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Στιβ Κούπερ. Ένα αεροπλάνο ακουγόταν να πετά «Αυτή είναι άλλη μια μεταγραφή που φτάνει τώρα», είπε ξερά ο προπονητής προκαλώντας το γέλιο αρκετών.

Από την πρώτη στιγμή επρόκειτο για μια ομάδα με κύριο στόχο την παραμονή στην Premier League, η οποία ήδη έχει φτιάξει ένα σύνολο στο οποίο μπορεί να βασίσει το δικό της «αύριο». Κι αν αυτό το «αύριο» αποδειχθεί πως θα ξετυλιχθεί σαν χαλί στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου, τότε τα χρήματα αυτά ίσως εν τέλει σημάνουν την αρχή μιας νέας εποχής.

H Nότιγχαμ δαπάνησε περίπου 200 εκατ. λίρες, υπήρξαν παίκτες που δεν έπεισαν όπως ο Λίνγκαρντ, ο Αγιού, ωστόσο, η ομάδα επένδυσε και τη νέα σεζόν θα έχει σε ακόμα καλύτερη κατάσταση τους Γουίλιαμς, Τζόνσον, Γκιμπς – Γουάιτ, Αβονίγι, Ντανίλο, Νιακατέ, Οριέ. H επένδυση της Φόρεστ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα μικρό success story. Αλλωστε, αν μετρούσαν τα γκολ ή οι ασίστ παικτών 23 ετών και κάτω, η Νότιγχαμ θα τελείωνε τη σεζόν στην 4η θέση, πίσω μόνο από Σίτι, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ.

  1. Μόργκαν Γκιμπς - Γουάιτ 29.5 εκατ. λίρες
  2. Ταϊβό Αβονίγι - 20.5 εκατ. λίρες
  3. Ντανίλο - 20 εκατ. λίρες
  4. Νέκο Γουίλιαμς - 20 εκατ. λίρες
  5. Εμάνουελ Ντένις
  6. Ορέλ Μανγκαλά - 13 εκατ. λίρες
  7. Ζουλιάν Μπιανκόν - 10 εκατ. λίρες
  8. Μούσα Νιακατέ - 10 εκατ. λίρες
  9. Λιούις Ο’Μπράιαν 9,4 εκατ. λίρες
  10. Ρέμο Φρόιλερ 9 εκατ. λίρες
  11. Ομάρ Ρίτσαρντς 8,5 εκατ. λίρες
  12. Τζόντζο Σέλβι 6,5 εκατ. λίρες
  13. Ουί-Τζο Χουάνγκ 4 εκατ. λίρες
  14. Βίλι Μπoλί 2,6 εκατ. λίρες
  15. Χάρι Τόφολο 2,4 εκατ. λίρες
  16. Τζος Μπόουλερ 2,3 εκατ. λίρες
  17. Φελίπε 2,3 εκατ. λίρες
  18. Μπράντον Αγκιλέρα 1 εκατ. λίρες
  19. Τζέσι Λίνγκαρντ - Ελεύθερος
  20. Αντρέ Αγιού - Ελεύθερος
  21. Ράιαν Χάμοντ - Ελεύθερος
  22. Γουέιν Χένεσι - Ελεύθερος
  23. Άντναν Κάνουριτς - Ελεύθερος
  24. Σεϊχού Κουγιατέ - Ελεύθερος
  25. Γκουστάβο Σκάρπα - Ελεύθερος
  26. Λόικ Μπαντέ - Δανεικός
  27. Ντιν Χέντερσον - Δανεικός
  28. Ρενάν Λόντι - Δανεικός
  29. Κέιλορ Νάβας - Δανεικός
  30. Κρις Γουντ - Δανεικός
  31. Σερτζ Οριέ - Δανεικός
image

Οικογένεια, Κούπερ και… σούπερ City Ground!

Πριν από τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της σεζόν, ο Στιβ Κούπερ συγκέντρωσε όλους τους παίκτες και το τιμ της ομάδας στα αποδυτήρια του City Ground σβήνοντας τα φώτα. Αυτό δεν ήταν κάποιο περίεργο τελετουργικό πριν τον αγώνα, αλλά μια τελευταία ευκαιρία να εμπνεύσει την ομάδα του. Η νίκη κόντρα στην Άρσεναλ θα της έδινε και το εισιτήριο παραμονής. Με τα φώτα χαμηλά έπαιξε το video. Δεν επικεντρώθηκε στο αγωνιστικό τους πλάνο, επικεντρώθηκε στην οικογένεια.

Η οικογένεια ήταν, είναι και θα είναι η κινητήρια δύναμη για τον Κούπερ. Είναι ο λόγος που επέτρεψε στον Λόντι να πετάξει στη Βραζιλία για να βρεθεί στη γέννηση του παιδιού του. Και ήταν η οικογένεια που αποδείχθηκε το κίνητρο για να εμπνεύσει τη Φόρεστ στο τρίποντο παραμονής απέναντι στην Άρσεναλ. Φρόντισε να τονώσει συναισθηματικά τους παίκτες του αντικαθιστώντας φωτογραφίες τους στα αποδυτήρια με εμπνευσμένα μηνύματα από τους πιο κοντινούς και αγαπημένους τους, με το πανό «Βelieve» να ξεχωρίζει.

O Κούπερ από τότε που πάτησε το πόδι του στο City Ground έχει κερδίσει την πόλη, τον κόσμο τη διοίκηση. Προσκαλεί τακτικά θρύλους του συλλόγου στο προπονητικό γήπεδο, ενώ οι φωτογραφίες του Μπράιαν Κλαφ πλαισιώνονται στο γραφείο του.

Χρειάστηκαν βελτιώσεις στο προπονητικό γήπεδο για να πληροί τα πρότυπα της Premier League, με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, Ευάγγελο Μαρινάκη, να ξοδεύει εκατομμύρια στη βελτίωση των υποδομών. Αλλωστε, ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου ήθελε να του δώσει όλα όσα ζήτησε. Εγιναν αλλαγές στα αποδυτήρια του City Ground, εγκαταστάθηκαν κάμερες ανάλυσης στο προπονητικό και βελτιώθηκαν οι αίθουσες συσκέψεων.

Ο Κούπερ ανανέωσε το συμβόλαιό του στις 7 Νοεμβρίου και η Φόρεστ έχασε μόνο δύο από τους επτά αγώνες της πριν από τη διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ουαλός υιοθέτησε μια πολιτική ανοιχτών πορτών στο γραφείο του στο προπονητικό γήπεδο. Ο Κούπερ αγκάλιασε τη ζωή του Νότιγχαμ, μετακομίζοντας στην πόλη μόνος του και ξοδεύοντας κάθε ελεύθερο λεπτό δουλεύοντας πάνω σε ένα σχέδιο παραμονής. Στο γραφείο του υπήρχε ένα ημερολόγιο με το πρόγραμμα και δίπλα του ένα τεράστιο ημερολόγιο με τις ημερομηνίες γενεθλίων των παικτών του.

Η διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου σταμάτησε τη δυναμική της Φόρεστ και μια κρίση τραυματισμών άρχισε να χειροτερεύει τα πράγματα. Μόνο η Τσέλσι, με 46 τραυματισμούς στη διάρκεια της σεζόν, είχε περισσότερους από τους 45 της Φόρεστ.

Το ομαδικό πνεύμα κράτησε την ομάδα στα δύσκολα και όταν ο Σέλβι προσπάθησε να το χαλάσει βρέθηκε… σπίτι του. Είναι χαρακτηριστικό πως δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ μιας ομάδας 30 αγνώστων σε λιγότερο από πριν ένα χρόνο. Υπήρχαν τακτικά γεύματα σε εστιατόρια της πόλης. Ο Χέντερσον μετά τον σοβαρό τραυματισμό του δεν επέστρεψε στο Μάντσεστερ, έμεινε με την ομάδα για να βοηθήσει ψυχολογικά. Ο Λίνγκαρντ δε βοήθησε ποτέ αγωνιστικά, αλλά μέσα στα αποδυτήρια ήταν αρχηγός.

Ναι, ο Κούπερ… φλέρταρε με την απόλυση, υπήρχαν στιγμές που τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν ήδη βρει τον διάδοχό του. Στις αρχές Απριλίου, όταν το σερί χωρίς νίκη είχε φτάσει τα 11 ματς, τα media μιλούσαν για έναν «νεκρό που περπατά». Ωστόσο, ο Μαρινάκης και οι συνεργάτες του είχαν διαφορετική άποψη. Είχαν πίστη στον ταλαντούχο κόουτς, ενώ δεν άφησαν να πέσει κάτω, το γεγονός πως όλοι στο City Ground σέβονταν τον Ουαλό. Μια μέρα μετά την ήττα από τη Λιντς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με ανακοίνωση διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι ο Κούπερ βρισκόταν στα πρόθυρα της απόλυσης.

Ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, πριν την εντός έδρας ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης επισκέφτηκε τα αποδυτήρια στο προπονητικό γήπεδο για να μιλήσει στην ομάδα. Ηθελε να καταστήσει σαφές σε όλους πως ο κόουτς στηρίζεται από τη διοίκηση. Η εμφάνιση με τη Λίβερπουλ (ήττα 3-2) ήταν το ματς που πυροδότησε ουσιαστικά το «ξύπνημα» του συλλόγου. Τρεις νίκες μέχρι το τέλος της σεζόν και η Νότιγχαμ έμεινε στην Premier League. Όταν ο ιδιοκτήτης και οι οπαδοί μπορούσαν να στραφούν εναντίον του, προτίμησαν να σταθούν δίπλα του.

Πηγές: Telegraph, Times

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image