Φίλιπ Τζούρισιτς: Ένας Σέρβος «καλλιτέχνης» στις... υπηρεσίες του Παναθηναϊκού
Μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα επίσημα, αφού εκκρεμεί η λύση της συνεργασίας του με την Σαμπντόρια και το ταξίδι στην Ελλάδα για τα ιατρικά και τις υπογραφές, ωστόσο ο Φίλιπ Τζούρισιτς, εκτός απροόπτου, θα αποτελέσει την τρίτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού την φετινή σεζόν.
Έρχεται να καλύψει μία θέση από την οποία πέρυσι οι «πράσινοι» δεν πήραν όσα ήθελαν από εκείνους που την υπηρέτησαν κι έτσι αποφάσισαν να επενδύσουν στο να φέρουν έναν παίκτη με εγνωσμένη ποιότητα για να τους βοηθήσει στο δημιουργικό κομμάτι, στο οποίο αντιμετώπισαν την σεζόν που ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερό τους πρόβλημα.
Ο 31χρονος Σέρβος επιτελικός μέσος ξεκίνησε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του, είδες ορισμένες αποφάσεις του να μην του βγαίνουν και την καριέρα του να περνά από ορισμένα σκαμπανεβάσματα, όμως με την επιμονή του μπόρεσε μέσω της Serie A να ξαναβρεί τον ποδοσφαιρικό... εαυτό του.
Κάπως έτσι το «τριφύλλι» παίρνει έναν παίκτη στην πιο ώριμή του ηλικία με πολλές παραστάσεις και περίσσιο ταλέντο, ικανό να βοηθήσει πάρα πολύ, προσθέτοντας ποιότητα στο ρόστερ της ομάδας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως παίρνει έναν ποδοσφαιριστή που έχει τον απαραίτητο εγωισμό, ώστε να μην το βάζει κάτω οτιδήποτε κι αν αντιμετωίζει, όπως απέδειξε η μέχρι σήμερα καριέρα του.
Το «θυελλώδες» πέρασμα του Τζούρισιτς από τον Ολυμπιακό
Ο Φίλιπ Τζούρισιτς γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1992 στο Ομπρένοβατς της Σερβίας και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική Ομπρένοβατς 1905, αφού δεν υπήρχε άλλο κλαμπ στην περιοχή. Παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των 12 ετών, όταν και μεταπήδησε στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Έφτασε μέχρι την Κ17 και τότε ήρθε στον δρόμο του ο Ολυμπιακός.
«Με πρόσεξαν σ' ένα τουρνουά στην Ελλάδα, όπου ήμουν ο καλύτερος παίκτης και ο πρώτος σκόρερ. Αρχικά δεν ήθελα να πάω, αλλά σε συμφωνία με την οικογένειά μου, αποφάσισα να προσπαθήσω. Ήταν φανταστικά εκεί κι έτσι πήραν την απόφαση να πάω (στην ομάδα). Συμφωνήσαμε σε όλα με τον Ολυμπιακό και το μόνο πρόβλημα ήταν η άδεια εργασίας μου, την οποία για να πάρω έπρεπε ο πατέρας μου να βρει μία δουλειά εκεί» είπε σε συνέντευξή του ο Τζούρισιτς.
Τελικά αυτό συνέβη και η μετακίνησή του ολοκληρώθηκε. Στην Σερβία έγινε σάλος στον Τύπο, αφού πολλά μέσα έγραφαν πως ο Ολυμπιακός «έκλεψε» τον παίκτη, επειδή είχε ήδη βρει δουλειά στον πατέρα του για να πάρει την άδεια εργασίας ο νεαρός παίκτης και άλλα τέτοια με αποτέλεσμα ο Τζούρισιτς να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας του για αρνητικούς λόγους. Εκείνος τα διέψευσε αργότερα όλα αυτά, λέγοντας πως δεν είχε καν συμβόλαιο με την σερβική ομάδα τότε. Μετά από τρεις μήνες, εκείνος και η οικογένειά του αποφάσισαν να επαναπατριστούν κι αυτός πήγε να αγωνιστεί στην Ραντσίτσκι Ομπρένοβατς, που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της χώρας, αφού δεν ήθελε να επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα και οι επαφές με την Παρτιζάν απέβησαν άκαρπες.
Τα «όχι» σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άγιαξ
Λίγους μήνες μετά τον επαναπατρισμό του, τον Γενάρη του 2019 ήρθε μία πρόσκληση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τον ανακάλυψε σ' ένα τουρνουά στο Ισραήλ, όπου ο άνθρωπός της είχε έρθει για να δει έναν Τούρκο ποδοσφαιριστή. Ο σκάουτερ που ήταν εκεί, ο Μπούντιμιρ Βούγιασιτς, που είχε φέρει στο Μάντσεστερ και τον Βίντιτς και γενικά προωθούσε ταλέντα από την πατρίδα του μέσω του ισχυρού δικτύου scouting που είχε στήσει το αγγλικό κλαμπ στα Βαλκάνια, ενημέρωσε τον πατέρα του Τζούρισιτς πως θα δει το επόμενο παιχνίδι, όμως εκείνος δεν το είπε ποτέ στον γιο του για να μην τον αποπροσανατολίσει. Δυστυχώς δεν έπαιξε ποτέ σε εκείνο το παιχνίδι λόγω τραυματισμού, όμως έπαιξε στο επόμενο και διέπρεψε. Την επόμενη μέρα ήρθε το τηλεφώνημα από τους «κόκκινους διαβόλους» και ο 17χρονος τότε Τζούρισιτς δεν μπορούσε να το πιστέψει.
Πήγε, λοιπόν, στο Μάντσεστερ κι έκανε δοκιμαστικό δέκα ημερών. Προπονήθηκε με την πρώτη ομάδα, όπου όλοι τον καλοδέχθηκαν και περισσότερο ο συμπατριώτης του Νεμάνια Βίντιτς, που τον φιλοξένησε κιόλας. Όλα ήταν υπέροχα μέχρι που η διοίκηση των «κόκκινων διαβόλων» του παρουσίασε το πλάνο που είχε για κείνον και του ανέφερε το κόλλημα με την άδεια εργασίας.
«Η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω από την ομάδα ήταν εκπληκτική, όλα ήταν υπέροχα. Προπονήθηκα με την πρώτη ομάδα, όλοι με καλωσόρισαν, ειδικά ο Βίντιτς, που έμεινα και μαζί του. Είδα επίσης ένα παιχνίδι κόντρα στην Τσέλσι από τα VIP και δίπλα μου καθόντουσαν τεράστιες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου (Μουρίνιο, Καπέλο, Ντεσαγί). Ήταν όλα σαν ένα όνειρο. Αλλά επειδή δεν μπορούσα να πάρω την άδεια εργασίας, επέστρεψα πίσω στο Ομπρένοβατς».
Η αλήθεια είναι πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του πρότεινε να πάει δανεικός για δύο χρόνια σε άλλες ομάδες μέχρι να μπορέσει να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόντους που χρειάζονταν για να εκδοθεί η άδεια εργασίας του, όμως ο Τζούρισιτς και ο πατέρας του δεν δέχθηκαν. Ήταν πεπεισμένοι πως αυτό δεν ήταν το καλύτερο για εκείνον τη στιγμή αυτή και πως αν το άξιζε, θα του παρουσιαζόταν ξανά η ευκαιρία να αγωνιστεί σ' ένα τόσο μεγάλο κλαμπ.
Αρνητική απάντηση μετά τους «κόκκινους διαβόλους», εισέπραξε και ο Άγιαξ, ο οποίος τότε στράφηκε σε μία εναλλακτική περίπτωση για την συγκεκριμένη θέση (ναι στον «αίαντα» κάνουν σχεδιασμό μέχρι και για τις προσθήκες των νεαρών παικτών), τον τότε άσημο νεαρό ποδοσφαιριστή της Οντένσε, Κρίστιαν Έρικσεν.
Η μεταγραφή του στην Χέρενφεϊν και ο «Κρόιφ των Βαλκανίων»
Μετά το τέλος των «σήριαλ» με τις δύο αυτές ιστορικές ευρωπαϊκές ομάδες, ο Τζούρισιτς δεν ήθελε να παραμείνει στην Σερβία και κάπου εκεί ήρθε η Χέρενφεϊν να τον πείσει με την προσφορά, αλλά κυρίως με το πλάνο της, αφού θα του έδινε τον χρόνο συμμετοχής σ' ένα καλύτερο πρωτάθλημα που αποζητούσε.
Κάπως έτσι πήρε μεταγραφή για την ολλανδική ομάδα τον Γενάρη του 2010 για 1,5 εκατ. ευρώ. Άρχισε να παίρνει κατευθείαν χρόνο συμμετοχής με τα νούμερά του να ανεβαίνουν και να κορυφώνονται την σεζόν 2011-2012, όπου ολοκλήρωσε την χρονιά έχοντας 13 γκολ και 17 ασίστ σε 39 παιχνίδια.
Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό ευρύτερα και οι περγαμηνές που είχε από μικρός να επιβεβαιώνονται. Την σεζόν 2012-2013 έκανε άλλη μία πολύ καλή χρονιά σημειώνοντας δέκα γκολ και επτά ασίστ σε 37 παιχνίδια και πλέον ήταν φανερό πως η Χέρενφεϊν δεν μπορούσε να τον κρατήσει περισσότερο.
Το παρατσούκλι «Κρόιφ των Βαλκανίων» του είχε πλέον αποδοθεί, κυρίως για τις δημιουργικές του ικανότητες, τις εμπνεύσεις του και το ντελικάτο αγωνιστικό του στυλ. Μαζί με τους Ντοστ, Ναρσίνγκχ και Ασαϊντί δημιούργησαν μία εκπληκτική ομάδα υπό τις οδηγίες του Ρομπ Γιανς και πουλήθηκαν όλοι για σημαντικά ποσά σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.
Το καλοκαίρι του 2012 ο Ντοστ πήγε στην Βόλφσμπουργκ αντί 7 εκατ. ευρώ, ο Ναρσίνγκχ στην Αϊντχόφεν αντί 4,1 εκατ. ευρώ και ο Ασαϊντί στην Λίβερπουλ αντί 4 εκατ. ευρώ ενώ ο Τζούρισιτς τελικά πουλήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στην Μπενφίκα αντί 8 εκατ. ευρώ αποτελώντας ακόμη και σήμερα την 8η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του συλλόγου. Πολλές μεγάλες ομάδες, όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (και πάλι) ήθελαν το νεαρό Σέρβο, όμως εκείνος επέλεξε την Μπενφίκα λόγω του χώρου που έβρισκαν εκεί και της εμπιστοσύνης που απολάμβαναν οι νεαροί ποδοσφαιριστές.
Η μετακίνηση στην Μπενφίκα και τα λόγια του Ρουί Κόστα
Τα πράγματα όμως εκεί δεν πήγαν όπως τα περίμενε και σίγουρα όχι όπως του τα είχε περιγράψει ο Ρουί Κόστα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο τότε αθλητικός διευθυντής και νυν πρόεδρος της Μπενφίκα, Ρουί Κόστα είχε επισκεφτεί τον Σέρβο επιθετικό μέσο 2-3 φορές και του έλεγε πως αν έρθει στην ομάδα θα είναι από τα ελάχιστα δεκάρια που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια μετά από κείνον και τον Αϊμάρ.
Του υποσχόταν πως η ομάδα θα χτιστεί πάνω του. Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Όμως από την πρώτη του κιόλας προετιμασία με εκείνη κατάλαβε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, προς την αρνητική πλευρά. Ο τότε προπονητής της ομάδας, Ζόρζε Ζεσούς δεν πήρε με καλό μάτι την περίπτωσή του και έδειχνε να μην τον υπολογίζει, καταρρακώνοντας την ψυχολογία του μικρού. Στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα έπαιξε 22 φορές για συνολικά μόλις 1.066 λεπτά έχοντας δύο γκολ και δύο ασίστ.
Κάπως έτσι από το καλοκαίρι του 2014 και έπειτα άρχισαν οι συνεχόμενοι δανεισμοί. Μισή χρονιά σε Μάιντς και Σαουθάμπτον (2014-2015) όπου έπαιξε σύνολο μόλις 22 παιχνίδια (935 λεπτά) δίνοντας δύο ασίστ, μισή χρονιά στην Άντερλεχτ (Γεν. 2016-Ιουν. 2016), όπου έπαιξε 20 ματς με ένα γκολ και τέσσερις ασίστ, αλλά και μισή σεζόν στην Σαμπντόρια (Ιουν. 2016-Γεν.2017), όπου τελικά και συνέχισε την καριέρα του, αφού έμεινε ελεύθερος μετά το τέλος του δανεισμού και υπέγραψε στην ομάδα της Γένοβας.
Η «ανάστασή» του μέσω της Serie A που δεν ήθελε να αγωνιστεί
Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος στην αρχή αντιμετώπισε με αμφιβολίες την μεταγραφή του εκεί γιατί την θεωρούσε κατώτερο πρωτάθλημα από την Γερμανία ή την Αγγλία. Το ξεκίνημά του δεν ήταν ιδιαίτερα καλό, κάτι που οδήγησε σε νέο δανεισμό του τον Γενάρη του 2018 στην Μπενεβέντο για μισή σεζόν, όπου πήρε χρόνο συμμετοχής κι άρχισε να παρουσίαζει δείγματα των ικανοτήτων του. Η παρουσία του εκεί του εξασφάλισε μία νέα μεταγραφή το καλοκαίρι του 2018, στην Σασουόλο. Βλέπετε εκείνο το καλοκαίρι πήγε εκεί ο Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι, νυν προπονητής της εξαιρετικής Μπράιτον, ο οποίος ήταν άνθρωπος που τον πήρε δανεικό και στην Σασουόλο.
Στα χέρια του ταλαντούχου Ιταλού τεχνικού, ο Τζούρισιτς άρχισε να παίρνει και πάλι τα πάνω του. Έμεινε στην ομάδα της Εμίλια-Ρομάνια μία ολόκληρη τετραετία κατά την οποία το κλαμπ έκανε σημαντική πρόοδο. Έπαιξε 100 παιχνίδια σκοράροντας 14 γκολ και 12 ασίστ.
Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2022, όταν έβλεπε πως η «μπογιά» της Σασουόλο άρχισε να περνάει, αφότου είχε φύγει και Ντε Ζέρμπι, και πήγε έτσι στην Σαμπντόρια για την δεύτερη θητεία του εκεί. Έπαιξε σε 34 παιχνίδια, σκόραρε τρία γκολ, όμως εκείνος και οι συμπαίκτες του δεν μπόρεσαν να την σώσουν από τον υποβιβασμό.
Ο 31χρονος Φίλιπ Τζούρισιτς έχει ένα χρόνο συμβόλαιο με την ομάδα της Γένοβας, όμως υπάρχει σχετική ρήτρα σ' αυτό που του επιτρέπει να αποδεσμευτεί από κείνη σε περίπτωση που υποβιβαζόταν, κάτι που τελικά ωφέλησε αρκετά και τον Παναθηναϊκό.
Η αναγέννησή του αυτή στην Ιταλία επανέφερε τον Σέρβο επιθετικό μέσο και στις κλήσεις της εθνικής του ομάδας. Μπορεί να μην έχει θέση βασικού, αλλά από κει που σε τέσσερα χρόνια (2015-2019) είχε δώσει δύο παιχνίδια, τώρα καλείται τακτικά στην ομάδα, όντας μέλος κι εκείνης που πήγε στο Μουντιάλ του Κατάρ, κι ας είχε δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές.