Η Σαουδική Αραβία… αλλάζει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη! (Poll)

Η Σαουδική Αραβία… αλλάζει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη! (Poll)

Το πρότζεκτ έρχεται μετά από μια απρόσμενα δυνατή παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ειδικότερα, η νίκη επί της Αργεντινής έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, οι Σαουδάραβες ήταν περήφανοι για ένα τρομερό επίτευγμα, ενώ κηρύχθηκε αργία.

Κάποιοι αναλυτές τονίζουν πως στόχος του πλάνου δεν είναι τόσο να γίνει το πρωτάθλημα της χώρας το ίδιο εντυπωσιακό όπως η Premier League, αλλά να αυξήσει την επιρροή της στο άθλημα και ίσως να ενισχύσει το προφίλ της. Οι Σαουδάραβες δείχνουν ασταμάτητοι, τα πετροδόλαρα ρέουν και το χρήμα αποδεικνύεται αρκετά γλυκό για ποδοσφαιριστές που θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό όταν βρεθούν απέναντι σε ομάδες όπως η Αλ Αντάλα και η Αλ Μπατίν.

Ούτε και οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της UEFA μπόρεσαν να βάλουν φρένο, αντίθετα ο Αλεξάντερ Τσέφεριν σαν τους… εξόργισε και λίγες ώρες μετά τα λεγόμενά τους τα deals εκατομμυρίων αυξήθηκαν. Είναι πολλά τα λεφτά, είναι πολύ δυνατό το πλάνο τους, είναι και αυτό μια τεράστια φούσκα; Γιατί άρχισε τώρα αυτή η αντεπίθεση; Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας σύγχρονος κόσμος, όμως η ματαιοδοξία και η αλαζονεία μπορεί να φέρουν το αντίστροφο αποτέλεσμα.

image

Ποιο είναι το πλάνο των Σαουδαράβων;

Αυτόν τον μήνα, η λίγκα ανακοίνωσε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), είχε αναλάβει τον έλεγχο των Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Νασρ, αλλά και της Αλ Αχλί της Τζέντα, με τέσσερις άλλες ομάδες να έχουν ανατεθεί σε κρατικές επιχειρήσεις και τις υπόλοιπες πρωτάθλημα έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύντομα. Το Ταμείο θα έχει τον έλεγχο του 75%, ενώ το 25% θα ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Το διοικητικό συμβούλιο αυτών των σωματείων, σύμφωνα με το υπουργείο Αθλητισμού, θα αποτελείται από επτά μέλη, εκ των οποίων τα πέντε θα διορίζονται από το PIF και τα άλλα δύο από τον μη κερδοσκοπικό.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές επιμένουν, πως μεγάλος στόχος είναι το SPL να γίνει ένα από τα Τop 10 πρωταθλήματα στον κόσμο, αυξάνοντας δραματικά την ποιότητα, το προφίλ και τα έσοδά του. Μια μέρα μετά την έναρξη του πλάνου, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο σημερινός κάτοχος του τροπαίου της Χρυσής Μπάλας ανακοινώθηκε από την Αλ Ιτιχάντ και θα παίρνει χρήματα ανάλογα με αυτά του Κριστιάνο. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να προωθήσουν οι Σαουδάραβες το πλάνο τους… Ο Καντέ ακολούθησε, ο Ρούμπεν Νέβες άφησε στα κρύα του λουτρού την Μπαρτσελόνα για την Αλ Χιλάλ και καθημερινά τα σενάρια πληθαίνουν. Οι Σαουδάραβες απάντησαν εμφατικά στα περί τελειωμένων παικτών του Αλεξάντερ Τσέφεριν και φρόντισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα με νέες σούπερ μεταγραφές.

Η Λίγκα της Σαουδικής Αραβίας είναι το 58ο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα στον κόσμο, λίγο πάνω από τη Serie C στην Ιταλία. Ο πιο γρήγορος τρόπος για την ποδοσφαιρική νομιμότητα είναι η παρουσία των μεγαλύτερων αστέρων του αθλήματος. Ρεαλιστικά, οι εμπνευστές του πλάνου γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με ευρωπαϊκές ομάδες για παίκτες στο αποκορύφωμα της καριέρας τους που θέλουν να παίξουν στο Champions League — αλλά μπορούν να τους πλειοδοτήσουν για μεγάλα ονόματα που πλησιάζουν στη σύνταξη. Το όφελος αυτής της προσέγγισης είναι ότι αυτοί οι παίκτες έχουν ήδη καλλιεργήσει την αναγνώριση, και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Βέβαια, ο Καντέ, ο Νέβες, αλλά και άλλοι παίκτες, μόνο προς… απόσυρση δεν ήταν. Τα χρήματα είναι πολλά και πλέον μπορούν να πείσουν σχεδόν όλους.

Τα σχέδια για τη σεζόν 2023-24 θα δουν κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες που ανήκουν στο PIF να στοχεύει τουλάχιστον τρία ονόματα παγκοσμίου φήμης ανά σύλλογο. Ένας μικρότερος αριθμός παικτών παγκοσμίου φήμης αναμένεται να κατανεμηθεί μεταξύ των άλλων ομάδων του πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, στις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας επιτρέπονται οκτώ ξένοι παίκτες στην ομάδα τους. Στόχος να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν τα εμπορικά έσοδα.

Η ανάπτυξη της Λίγκας ανοίγει ουσιαστικά ένα νέο σύνορο. Ο Μπενζεμά πήρε τα χρήματα του Κριστιάνο, ο Καντέ θα γίνει πλουσιότερος κατά 240.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ το συμβόλαιο του Νέβες δεν έχει καμία σχέση με αυτό που του πρότεινε η Μπαρτσελόνα. Το σίγουρο είναι πως οι σύλλογοι της SPL δεν ανησυχούν με τη συμμόρφωση στο FFP. Η καλοκαιρινή τους μεταγραφική περίοδος άνοιξε τον Ιούνιο και θα κλείσει τον Σεπτέμβριο.

image

Τέσσερις αιτίες, αλλά και μια εκκωφαντική αποτυχία

Γιατί τώρα; Γιατί έγινε τη δεδομένη στιγμή αυτή η έκρηξη; Κορυφαίες ιστοσελίδες όπως ο Independent, το Αthletic και οι Νew York Times εικάζουν πως οι λόγοι είναι τέσσερις.

1) Αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από το εφιαλτικό ιστορικό καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
2) Διαφοροποίηση του εισοδήματος του Κράτους. Δεν θέλουν να εξαρτώνται μόνο από το πετρέλαιο.
3) Να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να φιλοξενήσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ανδρών
4) Βελτίωση των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στον νεαρό πληθυσμό τους.

Η μαζική συμμετοχή στον αθλητισμό αυξήθηκε από 13% το 2015 σε σχεδόν 50% το 2022 και ο αριθμός των αθλητικών ομοσπονδιών αυξήθηκε από 32 το 2015 σε 95 το 2022, καταδεικνύοντας τις επενδυτικές δυνατότητες. Αλλωστε, υπάρχει όφελος για τη δημόσια υγεία. Το 70% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να βελτιώσει τα στατιστικά στοιχεία, μια και το 60% του συγκεκριμένου κομματιού του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι παρουσίες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες έχουν διπλασιαστεί από τότε που ο Ρονάλντο ξεκίνησε να παίζει εκεί τον Ιανουάριο. Οι θεατές στα παιχνίδια της Αλ Νασρ αυξήθηκαν κατά 143%. Αλλωστε, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και οι σύμβουλοί του θέλουν τους νεαρούς στα… γήπεδα και όχι στους δρόμους. Όπως τονίζεται και στο άρθρο του Αthletic «Λοιπόν, αν θέλετε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, θα σας τους δώσουμε».

Μπορεί για τον Μέσι να μην τα κατάφεραν, αλλά έφεραν τον Μπενζεμά, τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας. Στόχος τους είναι να μην αμφισβητηθούν. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν γίνει περισσότερες συλλήψεις ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία για δημοσίευση αρνητικών σχολίων για την κυβέρνηση από ποτέ.

Η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, ωστόσο η προεργασία δεν ήταν αυτή που ήθελαν. Όταν οι Σαουδάραβες κατάλαβαν πως δεν έχουν τύχη απέναντι στους Ισπανούς, απλά απέσυραν τη συμμετοχή τους.

Είναι τόσο… πλούσιο το PIF;

Αυτό το Ταμείο είναι εκκωφαντικά πλούσιο, μιας και η αξία του φτάνει τα 620 δισεκατομμύρια, καθιστώντας το, το έβδομο μεγαλύτερο Ταμείο στον κόσμο. Κατέχει μερίδια σε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες του δυτικού κόσμου, όπως η Disney, η Uber και η Boeing. Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει μέχρι το 2030 να εκσυγχρονίσει τη χώρα, μέσα από τη δημιουργία νέων πόλεων, νέων πόρων.

Το 2016, το PIF ήταν ένα μικροσκοπικό ταμείο, που απασχολούσε λιγότερους από 50 υπαλλήλους. Τώρα, απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτομα. Ο Μπιν Σαλμάν ήθελε να μιμηθεί τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ και του Άμπου Ντάμπι. Εκτός από τη λειτουργία του σε διεθνές επίπεδο, το PIF είχε ήδη περάσει στον εγχώριο αθλητικό χώρο. Έχει συνάψει μια σειρά από συμφωνίες χορηγίας που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

image

Ηταν τελικά… φούσκα η προσπάθεια της Κίνας;

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας θυμίζει ένα παρόμοιο σχέδιο πριν από μια δεκαετία, στο οποίο η Κίνα προσπάθησε να εισέλθει στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα μέσω μιας σειράς εξαγορών τοp ποδοσφαιριστών. Αυτό το τολμηρό σχέδιο, που τελικά αμαυρώθηκε από σπασμένα συμβόλαια, οικονομικές καταστροφές και την πανδημία του κορονοϊού, φαίνεται τώρα να φτάνει στο οριστικό τέλος του.

Στόχος των Κινέζων ήταν η Λίγκα τους να κυριαρχήσει στην Ασία, ωστόσο το πλάνο ναυάγησε και αιτία ήταν οι ιδιοτροπίες της ηγεσίας της χώρας, αλλά και η ανικανότητα να δώσουν βάση στις ακαδημίες.

Υπάρχουν πάντως και αυτοί που τονίζουν πως η Κυβέρνηση απλά ενθάρρυνε τις προσπάθειες των επιχειρηματιών, χωρίς να βγάλει χρήματα από τα ταμεία της. Όταν οι τελευταίοι… ξέφυγαν δαπανώντας τεράστια ποσά, αλλά και απέφευγαν ελέγχους, το Κράτος επενέβη βάζοντας φρένο στον παραλογισμό.

Οι πιστοί της Chinese Super League τονίζουν πως η Κίνα δεν είχε τη φιλοδοξία να χρησιμοποιηθεί το πρωτάθλημα ως όργανο «ήπιας δύναμης» ή ως κάλυψη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ηθελαν εξαιρετικούς προπονητές, μεγάλους παίκτες με εξαιρετική συμπεριφορά να σέβονται τον κινεζικό πολιτισμό και τα πολιτικά όρια. Το σίγουρο είναι πως το πρωτάθλημα είναι βιώσιμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κυριαρχήσει ούτε στην Ασία.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image