image

Οι Έλληνες αγαπούν τα μικρά αυτοκίνητα

Με 53,3% μερίδιο αγοράς το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα μικρά μοντέλα της κατηγορίας B αποτελούν τα πλέον αγαπημένα οχήματα στην ελληνική αγορά.

Εδώ και δεκαετίες τα μοντέλα αυτοκινήτων της κατηγορίας B, τα οποία από άποψη μήκους βρίσκονται λίγο πάνω ή κάτω από τα 4 μέτρα, κρατούν τα σκήπτρα των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς.


Είτε στην πιο χαρακτηριστική τους μορφή, ως πεντάθυρα hatchback, είτε ως crossover και SUV, φαίνεται ότι ανταποκρίνονται ιδανικά τόσο στις ανάγκες των καταναλωτών, όσο και των εταιρειών leasing και ενοικίασης.

Volkswagen T-Cross


Οι λόγοι της επιτυχίας


Πλέον και καθώς το μέγεθός τους έχει εδραιωθεί πάνω από τα 4 μέτρα, τα αυτοκίνητα της κατηγορίας B μπορούν να εξυπηρετήσουν μια οικογένεια, ενώ, λόγω μεγέθους, ελίσσονται και σταθμεύουν πολύ εύκολα μέσα στην πόλη -όπου πραγματοποιείται και το 80 περίπου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων πανελλαδικά.

Peugeot e-208


Όντας σχετικά μικρά και ελαφρά είναι πολύ οικονομικά, ενώ ως SUV ή Crossover, προσφέρουν επιπρόσθετη πρακτικότητα χωρίς να τους λείπουν και οι δυνατότητες πρόσβασης εκτός ασφάλτου.

Renault Clio 2024


Από άποψη εξοπλισμού, διαθέτουν πλέον οτιδήποτε έβρισκε κανείς σε ένα πολυτελές μοντέλο των περασμένων δεκαετιών, ενώ στο σύνολό τους σχεδόν έχουν άριστη συμπεριφορά στις δοκιμές ασφαλείας του EuroNCAP και πλήθος συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Οι τιμές τους, τέλος, στο πλαίσιο των +-20.000 ευρώ, τα καθιστούν τα πλέον προσιτά οχήματα για ένα μεγάλο εύρος χρήσεων.

Honda e.Ny1


Το top 10 των συμπαγών αυτοκινήτων για το 2023


Από τα 70.000 περίπου καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2023, λίγα περισσότερα από 37.000 ανήκαν στην κατηγορία B. Τα 10 δημοφιλέστερα με βάση τις πωλήσεις τους, αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.


1. OPEL CORSA
2. CITROEN C3
3. TOYOTA YARIS
4. PEUGEOT 208
5. TOYOTA YARIS CROSS
6. VOLKSWAGEN T‐ROC
7. HYUNDAI i 20
8. OPEL CROSSLAND
9. RENAULT CLIO
10. FORD PUMA


Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι τα SUV έχουν πάρει τη σκυτάλη των πωλήσεων σε όλες τις μεγαλύτερες κατηγορίες, στην B τα κλασικά πεντάθυρα hatchback κρατούν ακόμα τα ηνία. Πρώτο όλων το Opel Corsa, το οποίο παρότι έχει δεχθεί ένα εκτατμένο facelift και αναμένεται σύντομα, συνεχίζει να συγκινεί το κοινό με τα πλεονεκτήματά του. Επίσης το Citroen C3 και η "σταθερή αξία" Toyota Yaris, κλείνουν την τριάδα των δημοφιλέστερων μοντέλων.

Fiat 600e


Να σημειώσουμε ότι όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες, τα περισσότερα δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας είτε αλλάζουν είτε δέχονται κάποιας μορφής ανανέωση εντός του 2023, γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού και πιθανότατα θα ενισχύσει και τις πωλήσεις. Ταυτόχρονα, premium κατασκευαστές όπως η Volvo μπαίνουν με αξιώσεις στην κατηγορία.

Volvo EX30 XC

Η τελευταία παρουσίασε το EX30 πολύ πρόσφατα, το οποίο, παρότι είναι το μικρότερο σε μέγεθος μοντέλο στη γκάμα της, είναι το ταχύτερο Volvo που κατασκευάστηκε ποτέ και αυτό με το μικρότερο αποτύπωμα CΟ2 όχι μόνο λειτουργικά, αλλά και κατασκευαστικά. Αμιγώς ηλεκτρικό, εκτός του δέματος διαθέτει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν ένα σύγχρονο αυτοκίνητο στο μάξιμουμ.