Ντνίπρο, Μπεϊτάρ και Αραράτ παίζουν... μπάλα στο Gazzetta! (Poll)

Ντνίπρο, Μπεϊτάρ και Αραράτ παίζουν... μπάλα στο Gazzetta! (Poll)

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης έτοιμοι για τις φετινές ευρωπαϊκές τους πρεμιέρες, αλλά και με τη σκυτάλη για την ελληνική αντεπίθεση. Η Ντνίπρο εμπόδιο στο δρόμο των «πρασίνων» για τ' αστέρια, η Μπεϊτάρ θέλει να συνεχίσει την παράδοση των Ισραηλινών κόντρα σε ελληνικές ομάδες, αν και ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα ξεχάσει το περσινό πάθημα. Ο Άρης έχει το ευκολότερο έργο, είναι το φαβορί για την πρόκριση στον 3ο προκριματικό του Conference, κάτι που επιβεβαίωσε και στο Gazzetta, ο παίκτης της Αραράτ, Γκεβόργκο Γκαζαριάν. Το Gazzetta στρέφει το βλέμμα σε Ουκρανία, Ισραήλ, Αρμενία και κάνει το δικό του σκάουτινγκ λίγες ημέρες πριν τις μεγάλες αναμετρήσεις.

image

Ντνίπρο: Ουκρανοποίηση για να έχει ελπίδες!

Η φρίκη των βομβαρδισμών δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Ντνίπρο. Η πόλη της Ανατολικής Ουρανίας βομβαρδίστηκε σφοδρά στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αναγκάζοντας τον σύλλογο να μετεγκατασταθεί στο Κόζιτσε της Σλοβακίας. Οι παίκτες αναγκάστηκαν να υπομείνουν ταξίδια με πούλμαν 10 ωρών πέρα από τα πολωνικά σύνορα και το σκηνικό δυστυχώς συνεχίζεται και φέτος. Μια… αφιλόξενη έδρα για τον σύλλογο, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευθεί ο Παναθηναϊκός. Η δευτεραθλήτρια Ουκρανίας δεν άντεξε το πρέσινγκ της Σαχτάρ, στις τελευταίες στροφές λύγισε, κι έτσι περιορίστηκε στη 2η θέση.

Η Ντίνπρο δεν είναι μία ομάδα που στηρίζεται μόνο σε Βραζιλιάνους. Αντίθετα, η ομάδα περνάει σε μία περίοδο επιστροφής στο ουκρανικό στοιχείο. Από την περσινή σεζόν πάντως, το κλίμα εντός δεν είναι το ιδανικότερο, μιας και ο Εβγκένι Κρασνίκοβ, ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας δεν έχει καταφέρει να δώσει το κάτι παραπάνω! Μπορεί οι επιλογές του στη Μέταλιστ να ήταν εξαιρετικές, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο με καλούς Βραζιλιάνους στη Ντνίπρο.

Πολλοί αναρωτιούνται, μήπως τα λεφτά που δαπανήθηκαν σε παίκτες όπως οι Πουρίτα, Γκόμες, Μπαλουλί και Μπουσανέλο θα μπορούσαν να είχαν δοθεί αλλού; Παίκτες όπως ο Ρίμπακ προσέφεραν πολλά περισσότερα. Οι top παίκτες της ομάδας ήταν Ουκρανοί και κατά κύριο λόγο βρισκόταν στον σύλλογο πριν τον Κράσνικοβ.

Όπως και ο κόουτς, Κούτσε, έτσι και ο Κρασνίκοβ πήραν μια δεύτερη ευκαιρία, έμειναν να φτιάξουν μια νέα ομάδα. Ενας σύλλογος που πήρε παίκτες από την 5ης της βαθμολογίας, Βόρσκλα, την 6η Ολεξάντρια, αλλά και από άλλες ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταγραφές (σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από την επιστροφή του Γιαρμολένκο) ήταν η κίνηση με τον Βόλινετς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Υποδειγματικός στο να καθοδηγεί την άμυνα, με πολύ καλές επεμβάσεις και εξαιρετικά προσόντα.

Ο 29χρονος γκολκίπερ είναι τη δεδομένη στιγμή ο πιο σταθερός και αξιόπιστος τερματοφύλακας στην κατηγορία. Τι συμβαίνει με το υπόλοιπο ρόστερ; Αρκετές επιλογές ξένων δεν της βγήκαν. Ετσι, το βάρος έπεσε στους Ουκρανούς. Ο 25χρονος διεθνής Βασίλι Κράβετς παίζει κυρίως αριστερός μπακ, αλλά μπορεί να βρεθεί και στον άξονα. Ο επίσης Ουκρανός Μιροσιντσένκο συνήθως είναι δεξιά στην άμυνα, αλλά παίζει και αριστερά. Δύο παίκτες που βοηθούν πολύ και επιθετικά.

Ο μεσοεπιθετικός Τρετιάκοβ κάνει τη διαφορά με το πάθος του και ήρθε να δώσει πολλά. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού πήρε τον 35χρονο αμυντικό Φεντόριβ, ο οποίος δεν άντεξε την κάκιστη οικονομική κατάσταση στη Μέταλιστ. Βέβαια, πρόκειται για έναν παίκτη που δε βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, άλλωστε, το συμβόλαιό του έχει μόνο… μπόνους συμμετοχών και στόχων. Εκπληξη αποτέλεσε η παραμονή του καλού φορ, Αρτέμ Ντόβμπικ, όπως και του βασικού χαφ, Πικχάλιονοκ.

Ο κόουτς Κούτσερ έμεινε στην τεχνική ηγεσία παρά τις έντονες αμφιβολίες για εκείνον. Το ίδιο το στυλ δουλειάς του υποδηλώνει μία απλότητα του παιχνιδιού της ομάδας. Μία τάση η ομάδα να παίζει απλά και ουσιαστικά.

Η Νντίπρο παίζει με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και στις καλύτερες μέρες της, «πατώντας» απλώς πάνω στα δυνατά σημεία των καλύτερων παικτών της. Στα φιλικά η εικόνα του στόπερ και αρχηγού Σβάτοκ είναι κατά πολύ βελτιωμένη. Όπως και του χαφ Πικχάλιονοκ.

Πέρσι, ο αμυντικός Σαράπι ήταν εξαιρετικός, ο φορ Ντόβμπικ έκανε ρεκόρ σκοραρίσματος σε επίπεδο Ουκρανών παικτών. Ο χαφ Κογκούτ προσέφερε αρκετά και δίχως αμφιβολία η πρόοδος των Ουκρανών έχει να κάνει και με τον προπονητή.

Η Ντνίπροέχει επανέλθει για τα καλά στο ουκρανικό στοιχείο. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος για να μείνει ο ίδιος προπονητής. Οι Κράβετς, Μιροσιντσένκο, Βόλινετς και Τρετιάκοβ μπορούν να εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο ή και πιο καλά με τον τρόπο που το έχουν κάνει οι Σαράπι, Πικχάλιονοκ και Ντόβμπικ.

Παίκτες όπως οι Τάισον, Μάρλος και Σόσα δεν θα πήγαιναν τώρα στην Ουκρανία. Μεταγραφές που δεν κάνουν όπως οι Μπουσανέλο ή Πουρίτα δεν χρειάζονται. Έτσι η Ντνίπρο προσαρμόστηκε σε μία νέα ποδοσφαιρική κατάσταση, ακόμη και ένας λάτρης του λατινοαμερικανικού ποδοσφαίρου όπως ο Κράσνικοβ πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή του.

image

Μπεϊτάρ, στον… αστερισμό του Λιβάι Γκαρσία! 

Με κομμένη την ανάσα οι φίλοι της ΑΕΚ και αυτοί της… Μπεϊτάρ παρακολουθούν τις εξελίξεις για το μέλλον του Λιβάι Γκαρσία. Ναι, οι Ισραηλινοί θα καρπωθούν το 40% του deal και θα πάρουν τεράστιες οικονομικές ανάσες, μιας και η ομάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως η Μπεϊτάρ δεν έχει το μυαλό της στον ΠΑΟΚ.

Διψά για διάκριση, για ρευστό και στόχος της να μιμηθεί το παράδειγμα της Μακάμπι Χάιφα, η της Μπερ Σέεβα που βρίσκουν τον δρόμο για τους ομίλους. Η ομάδα της Ιερουσαλήμ δεν έχει τη δυναμική τους, έχει όμως θερμό κοινό, παίκτες που κάνουν τη διαφορά και αν δεν προσεχθεί θα κάνει πολλές ζημιές στον «Δικέφαλο του Βορρά». Στο ματς της Τούμπας, περισσότεροι από 1000 οπαδοί της ομάδας θα βρεθούν στις εξέδρες, και οι περισσότεροι είναι μέλη του συνδέσμου «La Familia».

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα της Μπεϊτάρ και ποια τα μειονεκτήματα λίγες ημέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ;
Πλεονεκτήματα

• Ομάδα που ξέρει να παίζει τακτική, ξέρει να περιμένει, να έχει υπομονή στο παιχνίδι της. Λατρεύει την άμυνα και ο τεχνικός της, Γιόσι Αμπουκασίς ξέρει καλά πως να στήνει το… πούλμαν έξω από την περιοχή. Αλλωστε, κάποιοι εντός συνόρων τον συγκρίνουν και με τον Τσόλο Σιμεόνε για τη λατρεία του στην αμυντική προσέγγιση ενός ματς
• Ο συμπαίκτης του Ρέαμπτσιουκ, ο Μολδαβός Ιον Νικολαέσκου είναι φορ ικανός για ζημιές. Την περσινή σεζόν σε 46 ματς πέτυχε 19 γκολ και μοίρασε 10 ασίστ. Πολλοί τόνιζαν πως δεν προλάβει να παίξει με τον ΠΑΟΚ, μιας και Ράκοβ, Χέρενφεν πιέζουν για την απόκτησή του. Ωστόσο, ο Νικολαέσκου θα παίξει κανονικά και η άμυνα του θα έχει αρκετή δουλειά…
• Κι όμως η Μπεϊτάρ έχει αυτή τη στιγμή τους δυο πρώτους της περσινής σεζόν σε ασίστ. Ο 31χρονος Ντορ Μίχα τελείωσε τη σεζόν με 9 ασίστ, ήρθε από την Μπερ Σέεβα και μαζί με τον Mr. Assist, Γιάρντεν Σούα (20 ασίστ σε ολες τις διοργανώσεις) συνθέτουν ένα εντυπωσιακό δίδυμο.
• Κι αν στην άμυνα υπάρχουν πολλά θέματα, στο τέρμα η Μπεϊτάρ αισθάνεται ασφαλής. Ο Μιγκέλ Σίλβα αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από τη Μαρίτιμο και μέσα σε λίγους μήνες πήρε φανέλα βασικού και εξελίχθηκε σε παίκτη – κλειδί για την κατάκτηση του κυπέλλου.
• Η έδρα είναι σύμμαχος και η Ιερουσαλήμ αποτελεί έχει δώσει αρκετές φορές τη λύση. Μπορεί μεγάλη μερίδα των οπαδών να είναι γνωστή για τις ακροδεξιές της πεποιθήσεις, ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι καυτή και όλο το γήπεδο ξέρει να σπρώχνει την ομάδα στην επίτευξη του στόχου.

Οι αδυναμίες της…
• Τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον σύλλογο βάζουν φρένο στις μεγάλες επιδιώξεις της Μπεϊτάρ. Δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στο μεταγραφικό παζάρι, ο κόσμος περιμένει τη… φυγή του Λιβάι Γκαρσία για να σωθεί η χρονιά.
• Αποχώρησε από την ομάδα ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν της ομάδας, Ντανίλο Ασπρίγια. Ο 34χρονος Κολομβιανός δεξιός εξτρέμ πέτυχε 19 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, η ομάδα δεν μπόρεσε να τον κρατήσει και βρήκε νέα ομάδα στη Βουλγαρία (ΤΣΣΚΑ Σόφιας). Σημαντικό το κενό που αφήνει πίσω του, μιας και ακόμα η διοίκηση δεν έχει προβεί στην κάλυψη της θέσης με ένα δυνατό όνομα.
• Το κέντρο της άμυνας είναι αρκετά άπειρο, μιας και οι αποχωρήσεις βασικών παικτών δεν έφεραν σημαντικές μεταγραφές. Ο Άντι Γκόντλιεμπ και ο Ομέρ Κόρσια δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πείσουν πως μπορούν να τα πάνε τόσο καλά σε μεγάλα ματς.
• Ο 24χρονος Ιβοριανός μέσος, Τομάς δεν άρχισε την προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα, έχει σοβαρά οικογενειακά θέματα και μπήκε στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας πριν λίγες ημέρες. Ενας εξαιρετικός μέσος, χωρίς όμως φρεσκάδα και… δυνάμεις, μιας και του λείπουν προπονήσεις.

image

Ο Γκαζαριάν αναλύει στο Gazzetta την Αραράτ!

«Κανείς δεν ήξερε τι έκανε… Ένα από τα χειρότερα αμυντικά ματς που έχουμε δει» τόνιζαν στα άρθρα τους οι συντάκτες της εφημερίδας «Panorama. To φαβορί της αναμέτρησης, Εγνατία βρήκε δίχτυα στο 90’+7’ στο ματς της Αρμενίας και πήρε την ισοπαλία, ωστόσο στον επαναληπτικό η Αραράτ αποδείχθηκε πιο… τυχερή. Οι άμυνες των δυο ομάδων θύμιζαν… παιδική χαρά και ο Άρης έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ποια είναι όμως η αντίπαλος από την Αρμενία;

Η Αραράτ Μπήκε ξαφνικά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αρμενίας και πέτυχε σε χρόνο-ρεκόρ. Με έδρα το Ερεβάν ιδρύθηκε μόλις το 2017 ως Avan Academy, βασισμένη σε παίκτες της τοπικής Ακαδημίας αλλά και σε νεαρούς ποδοσφαιριστές της Πιούνικ.

Το 2018 ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Ρωσοαρμένιου επιχειρηματία, Σαμβέλ Καραπετιάν και πήρε προσωρινά το όνομα Αραράτ Μόσχας, μέχρι να κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία στο τέλος της σεζόν 2017-18 και να αποκτήσει την τωρινή της ονομασία.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωσή της στο αρμενικό ποδόσφαιρο. Δύο σερί πρωταθλήματα το 2019 (ως νεοφώτιστη) και το 2020, ένα Κύπελλο και κατά συνέπεια ένα νταμπλ το 2020, ένα Σούπερ Καπ το 2019. Ακολούθησε η 5η θέση το 2020-21, η 2η θέση πέρυσι και η 3η φέτος, που της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τέταρτη φορά στα επτά χρόνια ιστορίας της.

Στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ως τώρα να «σπάσει» το φράγμα των ομίλων, αποκλειόμενη δύο φορές στα play-offs του Europa League (2020, 2021) από Ντουντελάνζ και Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα. Πέρυσι έπεσε θύμα έκπλήξης στο ίδιο στάδιο, τον β' γύρο του Conference League, από την εσθονική Πάιντε.

Ο γνώριμός μας από τη θετεία σε Ολυμπιακό, Κέρκυρα και Λαμία, Γκεβόργκ Γκαζαριάν μίλησε στο Gazzeta για την… άγνωστη, Αραράτ

«Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δυνατό αντίπαλο και φυσικά κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή μόνο αυτά τα ματς. Εμείς όμως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να νικήσουμε τον Άρη» σχολίασε.

Ποιος είναι όμως το φαβορί σύμφωνα με τον εξτρέμ της αντιπάλου του Άρη; «Ναι, ο Άρης είναι το φαβορί. Ξεκάθαρα… Όπως είπα και πριν 'χτίζουμε' την ομάδα αυτήν την περίοδο. Είναι μία νέα προσπάθεια. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλά ματς με τον Άρη και να κοιτάξουμε το καλύτερο δυνατό» τόνισε ο Γκαζαριάν.

Πως ήρθε όμως η πρόκριση κόντρα στην Εγνατία; «Παίξαμε δυο καλά παιχνίδια. Και η Εγνατία έκανε μία καλή προσπάθεια. Δεν ήμασταν τελείως έτοιμοι για αυτούς τους αγώνες. Τώρα είμαστε πιο έτοιμοι. Θα είμαστε σε πιο καλό επίπεδο ετοιμότητας. Είμαστε μία 'μαχητική' ομάδα και αυτό φαίνεται. Και ήμασταν και φουλ μαχητικοί και με την Ενγατία. Συνεχίσαμε να πιστεύουμε στην πρόκριση, είχαμε και τύχη και τα καταφέραμε στη διαδικασία των πέναλτι» υποστήριξε ο 35χρονος Αρμένιος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ομάδας που θα βρει απέναντί του ο Άρης; «Έχουμε έναν νέο τεχνικό. Ξεκίνησε να 'χτίζει' τώρα την ομάδα. Έχουμε μόνο τρεις νέους παίκτες. Είμαστε σε μία διαδικασία μετάβασης σε μία νέα εποχή, σε μία νέα αγωνιστική κατάσταση υπό αυτήν την έννοια. Τώρα δηλαδή έχουμε αρχίσει να φτιάχνουμε την ομάδα. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε τακτικές ή συστήματα αλλά κάνουμε μία νέα προσπάθεια.

Είναι μία μεγάλη πρόκληση. Είναι πολύ καλή ομάδα ο Άρης με πολύ καλούς παίκτες. Πιστεύουμε όμως πως μπορούμε να κάνουμε κάτι. Να καταφέρουμε κάτι στα ματς αυτά. Θέλουμε να γίνουμε Πρωταθλητές στην Αρμενία. Να γίνουμε ξανά Πρωταθλητές μετά από χρόνια. Ένας βασικός μας στόχος είναι αυτός. Και στόχος δικός μου είναι αυτός φυσικά. Για το Conference θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε να προχωρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Θα είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε σκληρά».


Loading...