Νικολάς Φρέιρε: Ο «γίγαντας» που έμαθε να ηγείται μέσα από την αμφισβήτηση

Νικολάς Φρέιρε: Ο «γίγαντας» που έμαθε να ηγείται μέσα από την αμφισβήτηση

Νότης Χάλαρης

«Η οικογένεια είναι ένα από τα αριστουργήματα της φύσης» είχε αναφέρει ο Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος, Τζώρτζ Σανταγιάνα, δίνοντας μία ελάχιστη «ετικέτα» ως προς το πόσο σημαντική είναι η λέξη οικογένεια για έναν άνθρωπο.

Εκατομμύρια άνθρωποι υιοθετούν αυτή την έκφραση για να περιγράψουν την αγάπη που έχουν για τα δικά τους πρόσωπα και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει και ο Νικολάς Φρέιρε. Ένας «γίγαντας» των αγωνιστικών χώρων που έχει βάλει την οικογένεια του στο υψηλότερο σκαλί της καρδιάς του.

Ο 29χρονος στόπερ έχει πάρει τον δρόμο για το... λιμάνι για χάρη του Ολυμπιακού και το Gazzetta σας σκιαγραφεί τον Αργεντινό αμυντικό που έγινε ηγέτης στις δύο ομάδες που αγαπήθηκε, τα χρόνια που η... μισή Ευρώπη τον ήθελε και τα όσα μπορεί να προσφέρει στους Πειραιώτες.

image

Μία αγαθή ψυχή που λατρεύει την οικογένεια και τους σκύλους

Ο Φρέιρε ήρθε στη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 1994 στην Σάντα Λουσία της Αργεντινής, ένα χωριό μόλις 12 χιλιάδων κατοίκων, όπου ο μικρός Νικολάς θα έκανε τα πρώτα του βήματα προς την κορυφή του ποδοσφαίρου μέσα από τις αλάνες της γειτονιάς του.

Ανεπτυγμένος από μικρός, ο Φρέιρε ήταν το ένα από τα συνολικά τρία παιδιά που απέκτησε η οικογένεια, καθώς έχει έναν αδερφό και μία αδερφή. Ο ίδιος μεγάλωσε με πολλή αγάπη παρά τις αντίξοες συνθήκες από την κατάσταση των γονιών του, κάτι το οποίο τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή.

Η ευαισθησία και η αγάπη που τρέφει για την οικογένεια του είναι τεράστια. Σε βαθμό να παραδέχεται ο ίδιος ότι «θα έδινα τα πάντα για καθέναν από αυτούς». Τόσο οι γονείς του όσο και τα αδέρφια του, στάθηκαν στο πλάι του σε όλη τη διαδρομή μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καμαρώνοντας για την εξέλιξη του γιου τους.

Ο ίδιος είχε γράψει «να είσαι περήφανος για τον πατέρα που δεν βρίσκεται στο γήπεδο επειδή δουλεύει και όχι όταν είναι εκεί στην επιτυχία σου», δείχνοντας την θαυμασμό προς το πρόσωπο του μπαμπά του. Βέβαια δεν είναι οι μόνες ζωές μαζί με τη σύντροφό του που έχει ψηλά στην καρδιά του.

Ο Φρέιρε έχει ιδιαίτερη αδυναμία και στα σκυλιά, καθώς έχει δύο στην κατοχή του και μέσα από τα social media δείχνει το πόσο του αρέσουν και τα αγαπάει.

image

Η Ρίβερ και το ισχυρό δέσιμο με την Αρχεντίνος Τζούνιορς

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στη Ρίβερ Πλέιτ όπου ενσωματώθηκε από νεαρή ηλικία στις ακαδημίες της και έδειξε εξ αρχής το ταλέντο που διέθετε. Έτσι, η Αρχεντίνος Τζούνιορς κατάφερε να τον πάρει στις δικές της θυγατρικές, αποτελώντας την αφετηρία για έναν μεγάλο... έρωτα.

Ο Φρέιρε όχι μόνο αναδείχθηκε από τα μικρά κλιμάκια του συλλόγου αλλά ανδρώθηκε με την πρώτη ομάδα. Ήταν 18 ετών όταν έκανε τα πρώτα του ματς ως επαγγελματίας και έμεινε για συνολικά πέντε στο κλαμπ, καταφέρνοντας να λάβει μέχρι και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Έπαιξε σε 96 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό τέσσερα γκολ και δύο ασίστ, κάνοντας ουκ ολίγες φορές κάποιους συλλόγους από την Ευρώπη να κοιτάξουν την περίπτωσή του. Συγκεκριμένα το 2014, τόσο η Ρόμα όσο και η Ουντινέζε είχαν κάνει κρούση για την απόκτηση του, τότε 20χρονου στόπερ όμως χωρίς επιτυχία.

image

Η αδυναμία του Πεπ και το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη

Ήταν Απρίλιος του 2017 όταν στα γραφεία της Αργεντίνος Τζούνιορς ήρθε ένα τηλεφώνημα από τη «City Group», τον όμιλο που βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν εκείνος που ζήτησε την απόκτηση του Αργεντινού αμυντικού με σκοπό να δοθεί δανεικός στη Τσβόλε και στη συνέχεια να κριθεί αν θα παίξει με τους «πολίτες».

Ο Καταλανός προπονητής ήθελε τόσο την απόκτηση του ποδοσφαιριστή, η Τορκέ (ομάδα της Ουρουγουάης που ανήκει στον όμιλο) έβγαλε από τα ταμεία το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ για εκείνον. Κάπως έτσι ο Φρέιρε, σε ηλικία 23 ετών μπήκε στο αεροπλάνο και για πρώτη φορά, είχε προορισμό την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ολλανδία.

Με τη φανέλα της Τσβόλε συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχοντας ως προπονητή τον, μετέπειτα κόουτς της Εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαντ Σχιπ. Μέσα σε έναν χρόνο είχε 21 εμφανίσεις με ένα γκολ και δύο ασίστ αφήνοντας θετικές εντυπώσεις, χωρίς αυτό να ισοσκελεί με την παραμονή στην Ευρώπη.

image

Οι δανεισμοί που σταμάτησαν στη... λύτρωση που του έδωσε ο Μίτσελ

Μετά τη Τσβόλε, ακολούθησε η επιστροφή στη Λατινική Αμερική όπου και αποδέχθηκε την πρόταση της Παλμέιρας για εξάμηνο δανεισμό. Αν και κατέκτησε το πρωτάθλημα Βραζιλίας, πήρε ελάχιστα λεπτά στα πόδια του, κάνοντας τον όμιλο της Σίτι να τον στείλει εκ νέου δανεικό στην Κίτο του Εκουαδόρ.

Η επανένταξη του στους αγωνιστικούς χώρου σε εκείνο το εξάμηνο, άνοιξαν την πόρτα για την Πούμας του Μεξικό, η οποία δαπάνησε σχεδόν τρία εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και να ενισχύσει την αμυντική της γραμμή.

Ο άνθρωπος που ζήτησε τον ποδοσφαιριστή για το ρόστερ ήταν ο Μίτσελ. Ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού ήταν εκείνος που βγήκε... μπροστά και μία από τις πρώτες επιλογές που ζήτησε από την διοίκηση ήταν ο Αργεντινός αμυντικός, έχοντας σε τεράστια εκτίμηση την εμπειρία αλλά και την ποιότητα του.

image

Πήγε στην Πούμας με αμφισβήτηση και αποχωρεί ως ηγέτης

Το γεγονός ότι επρόκειτο για πρωταθλητή Βραζιλίας με αρκετές παραστάσεις σε μεγάλο επίπεδο και κόστος κοντά στα τρία εκατ. ευρώ, δεν... γέμισε το «στομάχι» των οπαδών της Πούμας. Ο Φρέιρε πήγε στο Μεξικό σε μία δύσκολη περίοδος για την ομάδα και την ίδια στιγμή, δέχθηκε αρκετά σχόλια για το αν θα μπορεί να ηγηθεί της αμυντικής γραμμής.

Η απάντηση δόθηκε στο γήπεδο όταν σε 16 συμμετοχές στο Liga MX Apertura κατάφερε να εξελιχθεί ως ένας από τους πιο σταθερούς αμυντικούς της διοργάνωσης. Ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός για αρκετό διάστημα, όμως ο Φρέιρε συνέχισε από εκεί που σταμάτησε.

Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και το 2020 παραλίγο να στεφθεί πρωταθλητής μιας και η ομάδα του έφτασε μέχρι τον τελικό όμως εκεί σε διπλά ματς με τη Λεόν, το όνειρο του τίτλου έσβησε στην ήττα στο δεύτερο ματς (2-0). Κάτι παρόμοιο έγινε και την επόμενη σεζόν (αποκλεισμός στα ημιτελικά), ωστόσο στην περσινή χρονιά, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως όλοι θα περίμεναν καθώς έμειναν εκτός διεκδίκησης του τίτλου.

image

«Ασπίδα» για τους συμπαίκτες του

Από τη δεύτερη κιόλας χρονιά του, ο Φρέιρε πήρε το περιβραχιόνιου του αρχηγού και τη περσινή σεζόν ήταν ο άνθρωπος που το είχε... σπίτι του. Εκτός από τις ηγετικές του ικανότητες στον αγωνιστικό χώρο όπου εκτός από τις δικές του μάχες, έδινε καθοδήγηση και στους συμπαίκτες του, ήταν μία «ασπίδα» για όλους. Από τους παίκτες μέχρι τον προπονητή.

Η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος παίκτης βγήκε... μπροστά για να μιλήσει, ήταν επί εποχής Μίτσελ, όταν μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα, ο Ισπανός προπονητής ήταν ο «στόχος» των οπαδών, με τον ίδιο να λέει: «Ο Μίτσελ δίνει μεγάλη έμφαση στην τακτική τάξη και τη φυσική ανάπτυξη του παιχνιδιού. Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε και είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να αφομοιώσουμε αυτό που ζητά».

Ουκ ολίγες φορές είχαν υπάρξει στιγμές που ο κόσμος είχε παράπονα και από την ίδιο, όμως ο 29χρονος στόπερ δεν άλλαζε τον τρόπο σκέψης του. «Ας ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε οι πρώτοι που επικρίνουμε τους εαυτούς μας για το τι κάναμε σε αυτά τα παιχνίδια».

image

Η φιλία με τον Ιτούρμπε και η ανατροπή του... αιώνα απέναντι στον Πινέδα

Έναν από τους παίκτες με τον οποίο δέθηκε ο Φρέιρε ήταν ο Χουάν Ιτούρμπε. Ο άλλοτε εξτρέμ του Άρη, αγωνίστηκε στην Πούμας για σχεδόν δύο χρόνια και σε αρκετά ματς έχοντας ως συμπαίκτη τον Αργεντινό στόπερ.

Την ημέρα που ο Παραγουανός ποδοσφαιριστής αποχωρούσε για την Πατσούκα (πριν έρθει στον Άρη), ο Φρέιρε έκανε λόγο για: «Οι φιλίες που σου δίνει το ποδόσφαιρο», έχοντας τη φωτογραφία του Ιτούρμπε, με τον ίδιο να σχολιάζει από κάτω: «Θα μου λείψεις πολύ». Βέβαια και τώρα που θα έρθει στην Ελλάδα ο Αργεντινός, δεν πρόλαβε να συναντίσει τον άλλοτε συμπαίκτη του, που πήρε μεταγραφή στη Γκρέμιο.

Εκτός από τον Ιτούρμπε, ο έμπειρος αμυντικός έχει έρθει αντιμέτωπος με κάποιους ποδοσφαιριστές που τώρα παίζουν στην Ελλάδα και ένας από αυτούς είναι ο Ομπερλίν Πινέδα. Μία από τις μεγάλες μάχες τους, ήταν με τον νυν μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ να φοράει τα χρώματα της Κρουζ Αζούλ.

Οι δύο τους είχαν έρθει αντιμέτωποι για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος, όπου η Κρουζ Αζούλ επικράτησε με 4-0 στο πρώτο ματς, μην αφήνοντας περιθώρια πρόκρισης στην Πούμας. Όμως η ομάδα του Φρέιρας δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα και στη ρεβάνς έφτασε σε μία απίθανη ανατροπή. Ιστορική...

Ο μεξικάνικος σύλλογος επικράτησε με 4-0 και έχοντας το πλεονέκτημα από την κατάταξη του πρωταθλήματος, προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό. Το πρόσωπο του ματς στο τέλος ήταν φυσικά ο 27χρονος στόπερ που με δάκρυα στα μάτια πανηγύριζε τη μεγάλη επιτυχία του κλαμπ.

image

Η εμπιστοσύνη του Μαρτίνεθ στο αριστερό του είναι το... κλειδί

«Τελικά, η εμπιστοσύνη είναι η βάση για όλα, γιατί πάντα δουλεύω σκληρά, μπορεί να το πει όποιος δουλεύει στον σύλλογο, αλλά πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά στο μυαλό του ποδοσφαιριστή, γιατί είναι αυτό που τον κινητοποιεί και τον κάνει να νιώσει καλύτερα», είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη του ο 29χρονος στόπερ.

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσία στην Πούμας, ο Αργεντινός ετοιμάζει βαλίτσες για να περάσει για δεύτερη φορά στην καριέρα του τον Ατλαντικό με προορισμό την Ευρώπη. Αν και αρχηγός της περσινής σεζόν, ο Αντόνιο Μοχάμεντ που ανέλαβε πρόσφατα την τεχνική ηγεσία της ομάδας, δεν τον υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό.

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ο ποδοσφαιριστής ήθελε να αποχωρήσει από το κλαμπ στο οποίο... λυτρώθηκε με τη μεταγραφή του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο. Η πορεία της ομάδας προς την κορυφή βοήθησε ακόμα περισσότερο στην προσαρμογή του όμως ο ίδιος ζητά εμπιστοσύνη για να δείξει τον καλό του εαυτό.

Αυτό ακριβώς μπορεί να του προσφέρει απλόχερα ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός προπονητής του Ολυμπιακού τον είχε στην κορυφή της λίστας για τη μία από τις δύο θέσεις του στόπερ και πλεόν μετράει αντίστροφα για να τον προσθέσει στο δυναμικό του. Από την άλλη ο 29χρονος αμυντικός, αντιλήφθηκε το πόσο τον ζητούσε ο έμπειρος κόουτς και έτσι είναι έτοιμος να του επαληθεύσει την εμπιστοσύνη σε... πράξεις.

Στο αγωνιστικό σκέλος τώρα, ο Φρέιρε είναι ένας αριστεροπόδαρος στόπερ που μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο build-up που επιζητά ο νέος προπονητής των «ερυθρολεύκων». Οι αμυντικές του ικανότητες έχουν ως αποκορύφωμα το ψηλό παιχνίδι στο οποίο δύσκολα μπορεί να νικηθεί.

Επίσης μιλάμε για ένα δυνατό κορμί αλλά και έναν ποδοσφαιριστή που βάζει τα... πόδια του στη φωτιά αλλά χωρίς επιπολαιότητα. Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι και τα επιθετικά στημένα όπου είναι ο μόνιμος κίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες. Για αυτό άλλωστε μετράει 15 γκολ μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Το τι εξέλιξη θα έχει στον Ολυμπιακό, θα φανεί μέσα στις τέσσερις γραμμές, όμως η περίπτωση του δίνει στους «ερυθρολεύκους» μία ηγετική μορφή για το κέντρο της άμυνας που μπορεί να βοηθήσει τόσο αγωνιστικά όσο και στο κομμάτι των αποδυτηρίων. Όπως συνέβη σε όλες τις ομάδες όπου πήγε και έμεινε.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Από τα social media του Νικολάς Φρέιρε