Χέντερσον: Η ζυγαριά, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα εκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας (Poll)

Χέντερσον: Η ζυγαριά, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα εκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας (Poll)

«Ποτέ δεν θα περπατάς μόνη Κιθ...», έγραψε το 2020 ο Χέντερσον στο Twitter χρησιμοποιώντας τον βασικό στίχο από περίφημο για τη Λίβερπουλ "You'll never walk alone". «Αν το πολύχρωμο περιβραχιόνιο μπορεί να βοηθήσει έστω κι ένα άτομο τότε πρόκειται για σημαντική πρόοδο», συνέχισε, απαντώντας σε μια τυχαία 17χρονη ομοφυλόφιλη οπαδό των Ρεντς από τα social media που μόλις του είχε εκφράσει πόσο σημαντικό ήταν να βλέπει τον αρχηγό της Λίβερπουλ να κουβαλά στο μπράτσο του τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τρία χρόνια αργότερα, τα ίδια χρώματα «σβήστηκαν», έγιναν γκρι στο έξυπνο μοντάζ του video παρουσίασης του Άγγλου από την Αλ Ετιφάκ. Το πολύχρωμο περιβραχιόνιο δεν θα μπορούσε να παραμέινει ως έχει σε μια χώρα που κυνηγά κάθε τι «πολύχρωμο», διαφορετικό.

«Η ενσάρκωση του DNA μας», έγραψε ο σαουδαραβικός σύλλογος για τον Χέντερσον, πανηγυρίζοντας τη μεγάλη του μεταγραφική «νίκη». Μια «νίκη» ηχηρή και ένα εξωαγωνιστικό DNA που ξαφνικά άλλαξε ολοκληρωτικά.

Γιατί για να καταλήξει στη Σαουδική Αραβία ο Τζόρνταν Χέντερσον χρειάστηκε να βάλει τον κόσμο του σε μια ζυγαριά. Να δει στα πόδια του να στρώνονται ανεπανάληπτα πολλά εκατομμύρια και μια ολόκληρη κοινότητα ατόμων στην Αγγλία και τον υπόλοιπο κόσμο να πληγώνεται όπως δεν πληγώθηκε ποτέ από κανέναν άλλο ποδοσφαιριστή. Κι έπειτα να αποφασίσει τη δική του συνέχεια.

Γράφουν οι: Β. Μπαλατσός - Ι. Θεριός

image

Οι «πιστοί» του Χέντερσον που διώκονται ποινικά στη Σαουδική Αραβία

Δεν ήταν ο πρώτος - και δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος - ποδοσφαιρικός σταρ που μετέβη στη Σαουδική Αραβία, δεν ήταν ο πιο λαμπερός, ούτε αυτός με το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Κι όμως η δική του μετακόμιση γέννησε έναν διαφορετικό κρότο, που δεν είχε να κάνει με τον ίδιο ως παίκτη, αλλά με τα όσα υπήρξε εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Άλλωστε, στην πραγματικότητα αυτά ήταν όσα ανέκαθεν τον καθιστούσαν ξεχωριστό. Το γεγονός ότι πάντα έσπευδε να εκφράσει την άποψή του, τη στήριξή του γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα των διακρίσεων και ειδικά όσων αφορούσαν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Είμαι πρώτα πατέρας, σύζυγος, γιος, αδερφός και φίλος για όλους τους ανθρώπους που σημαίνουν πολλά για εμένα και μετά ποδοσφαιριστής. Δεν δύναμαι να διανοηθώ πως κάποιος εξ αυτών θα μπορούσε να νιώθει αποκλεισμένος απλά και μόνο επειδή είναι αυτός που είναι. Πιστεύω πως όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο πρέπει να στεκόμαστε δίπλα σε αυτόν που νιώθει έτσι».

Μόνο μερικές από τις αμέτρητες λέξεις που κατά καιρούς ο Άγγλος έχει χρησιμοποιήσει για να στηρίξει κάθε άτομο που έχει βιώσει τη διάκριση για τη σεξουαλικότητά του. Η Premier League κάθε χρόνο «τρέχει» μια σειρά από καμπάνιες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως με τη στάση του ο Χέντο πάντα έδινε την αίσθηση πως δεν λέει όσα λέει και δεν κάνει όσα κάνει μόνο για αυτό, αλλά επειδή όντως πιστεύει σε αυτόν τον σκοπό.

Το 2021 ήταν, μαζί με τον Γιούργκεν Κλοπ, υποψήφιος για το βραβείο του «ποδοσφαιρικού συμμάχου» από τη βρετανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ένας ποδοσφαιριστής άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δράση του έξω από το γήπεδο, με τη στήριξή του στους ομοφυλόφιλους που νιώθουν «ξένοι» σε αυτόν τον κόσμο.

Δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος ποδοσφαιριστής αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα σε μια χώρα που αυτοί - οι δικοί του «πιστοί» αν θέλετε - διώκονται ποινικά για όσα είναι. Στη Σαουδική Αραβία επί της ουσίας δεν υπάρχει νόμος. Αυτός βασίζεται στη Σαρία, τον ισλαμικό κώδικα διαβίωσης, εμπνευσμένο από το κοράνι.

Και στη Σαρία κάθε τι που σχετίζεται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θεωρείται όχι απλά ανήθικο αλλά παράνομο. Τα μέλη της μπορούν να διωχθούν, να βρεθούν στη φυλακή, να γίνουν θύματα κρατικής βίας. Τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στη Σαουδική Αραβία και κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας απλά σοκάρουν. Το 2017 δύο Πακιστανοί τρανσέξουαλ εξαναγκάστηκαν από την αστυνομία να μπουν σε πλαστικές σακούλες. Έπειτα, οι Αρχές τούς ξυλοκόπησαν και τους βασάνισαν μέχρι θανάτου.

Ο Χέντερσον δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται «κλεισμένοι» σε ένα κουτί. Πάντα νοιαζόταν για το τι συμβαίνει γύρω του. Και φυσικά ξέρει τι συμβαίνει και τι ισχύει στο νέο του «σπίτι», τις συνθήκες που δημιουργεί για τα άτομα, που κάποτε υπερασπιζόταν περήφανα ο νέος του εργοδότης- κυριολεκτικά αφού και η Αλ Ετιφάκ ανήκει στο ίδιο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Ίσως για αυτό τα... πυρά της κριτικής που είδε να εκτοξεύονται προς το μέρος του να ήταν τόσα πολλά.

image

Η απόφαση που πλήγωσε, δίχασε και εξόργισε 

«Ο Τζόρνταν Χέντερσον είχε την εμπιστοσύνη της κοινότητάς μου. Μετά τη διέλυσε», είναι ο τίτλος του άρθρου της δημοσιογράφου της «Athletic», Καόμι Ο' Νιλ για την επιλογή του αρχηγού της Λίβερπουλ, όχι απλά να αφήσει την ομάδα μετά από 12 χρόνια αλλά και να πάει στη Σαουδική Αραβία. Τη χώρα που πολεμάει για όσα πάλευε όλα αυτά τα χρόνια.

Το συμβούλιο υποστηρικτών της Λίβερπουλ, το οποίο ιδρύθηκε το 2022 και αποτελείται από 16 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Πολ Άμαν, του προέδρου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας των οπαδών των Reds «Kop Outs» και της Τζο Γκούνταλ προέδρου του γυναικείου συλλόγου υποστηρικτών της ομάδας, δηλώνει «βαθιά απογοητευμένο» από την απόφαση του πρώην αρχηγού να μετακομίσει στο κράτος του Κόλπου.

«Ο Τζόρνταν Χέντερσον ήταν πραγματικός αρχηγός και πραγματικός ηγέτης για τη Λίβερπουλ εντός και εκτός γηπέδου. Ξέρουμε ότι έκανε πολλά για να προωθήσει την ένταξη κοινωνικών ομάδων εντός και εκτός γηπέδου. Ξεχώρισε ως ποδοσφαιριστής με αρχές.

Είμαστε λοιπόν βαθιά απογοητευμένοι από την απόφασή του, τον πόνο και τον διχασμό που έχει δημιουργήσει. Η ίδια η ουσία του συμβουλίου υποστηρικτών της Λίβερπουλ είναι να μπορούν όλοι οι οπαδοί της ομάδας να ενταχθούν, ανεξάρτητα από την πίστη, τη θρησκεία, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την αναπηρία τους, ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν το ποδόσφαιρο.

Αυτό θέλουμε για τους φιλάθλους, αυτό θέλουμε για το ποδόσφαιρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συμμάχους μας από την Kop Outs, την ΛΟΑΤΚΙ+ Ομάδα φιλάθλων της Λίβερπουλ», αναφέρει η ανακοίνωση του συμβουλίου υποστηρικτών των Reds.

Το Pride in Football, ένα δίκτυο οπαδών ΛΟΑΤΚΙ+, ανέφερε σε μια δήλωση: «Όταν βλέπεις κάποιον που ήταν τόσο δημόσια σύμμαχος μας να παίρνει μεταγραφή σε μια χώρα όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δέχονται επίθεση και φυλακίζονται, είναι απογοητευτικό.

Καλή τύχη στη Σαουδική Αραβία Τζόρνταν, αλλά έχασες τον σεβασμό τόσων πολλών ανθρώπων που σε εκτιμούσαν και σε εμπιστεύτηκαν».

Την ίδια στιγμή, ο Τόμας Χίτσλπέργκερ, Γερμανός πρώην ποδοσφαιριστής της Premier League που έκανε come out ως ομοφυλόφιλος μετά το τέλος της καριέρας του, απασφάλισε ολοκληρωτικά έναντι του 33χρονου Άγγλου:

«Τελικά ο Χέντερσον θα πάρει μεταγραφή στη Σαουδική Αραβία. Μπράβο του, μπορεί να παίξει όπου θέλει. Είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι η νέα εικόνα του από εδώ και στο εξής. Η παλιά του είναι σίγουρα νεκρή! Πίστεψα πως η στήριξή του στην κοινότητά μας ήταν αληθινή. Τι χαζός που ήμουν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

image

Είναι πολλά τα λεφτά Τζόρνταν...

O Στίβεν Τζέραρντ ήταν αποφασισμένος να πάρει στη Αλ Ετιφάκ τον πρώην συμπαίκτη του και διάδοχο του στην αρχηγία της Λίβερπουλ και οι Σαουδάραβες δεν του χάλασαν το χατήρι. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην ήταν εμπόδιο και να σεβάστηκε την απόφαση του επί 12 χρόνια πιστού της στρατιώτη και να τον παραχώρησε για περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, όμως το συμβόλαιο του Χέντερσον είναι παραπάνω από... πλουσιοπάροχο.

Η Αλ Ετιφάκ έστρωσε χρυσάφι στα πόδια του 33χρονου χαφ. Του έδωσε τριετές συμβόλαιο, ήτοι έως τα 36 του χρόνια, με συνολικές απολαβές άνω των 128 εκατομμυρίων ευρώ! Ο ορισμός της πρότασης που δύσκολα μπορείς να αρνηθείς.

Ο Χέντερσον θα αμείβεται με 820.000 ευρώ την εβδομάδα και συνολικά 42,5 εκατομμύρια ανά έτος! Ποσό παραπάνω από τριπλάσιο από αυτό που θα λάμβανε από τη Λίβερπουλ, από την οποία φέρεται να εισέπραττε 240.000 ευρώ την εβδομάδα.

Ο 33χρονος μέσος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Άγγλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία. Καθώς παίρνει τα διπλάσια από τα χρήματα που προβλέπει το νέο συμβόλαιο του Μάρκους Ράσφορντ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (440). Τρίτος στη λίστα είναι είναι ο έτερος Άγγλος σταρ των Κόκκινων Διαβόλων Τζέιντον Σάντσο (410.000).

Για να το δούμε σε... παγκόσμια κλίμακα ο Χέντερσον είναι αυτή τη στιγμή ο έβδομος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Έχει το τέταρτο μεγαλύτερο συμβόλαιο στη Σαουδική Αραβία και στην Ευρώπη μόνο ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Νεϊμάρ παίρνουν περισσότερα χρήματα από αυτόν.

Οι έξι ποδοσφαιριστές που λαμβάνουν ετησίως περισσότερα χρήματα από τον Χέντερσον:

  • Κριστιάνο Ρονάλντο - Αλ Νασρ, 201 εκατ. ευρώ
  • Καρίμ Μπενζεμά - Αλ Ιτιχάντ 200 εκατ. ευρώ
  • Κιλιάν Μπαπέ - Παρί Σεν Ζερμέν 116 εκατ. ευρώ
  • Ενγκολό Καντέ - Αλ Ιτιχάντ 100 εκατ. ευρώ
  • Νεϊμάρ - Παρί Σεν Ζερμέν 61 εκατ. ευρώ
  • Λιονέλ Μέσι - Ίντερ Μαϊάμι 50 εκατ. ευρώ

Και από ό,τι φαίνεται η ζυγαριά του Χέντερσον έδειξε τα... χρήματα. Δύσκολα μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για την επιλογή, ωστόσο τις επιπτώσεις που είχε και θα έχει αυτή στην κληρονομιά που για χρόνια έχτιζε θα τις κουβαλήσει μαζί του.

Loading...