Μάρτιν Μοντόγια: Eνα γνήσιο τέκνο της La Masia!
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων ωρών, ο Άρης θα φέρει στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιν Μοντόγια ολοκληρώνοντας μια λαμπερή μεταγραφή η οποία εμπεριέχει όμως κι έναν αστερίσκο λόγω των περιορισμένων συμμετοχών του παίκτη στην τελευταία τριετία.
Το πλάνο του ολοκληρωτικού lifting των άκρων καταγράφηκε πριν από κάμποσους μήνες κι έτσι, μετά τις ριζοσπαστικές αλλαγές στην αριστερή πλευρά, ήρθαν οι αντίστοιχες και στη δεξιά με την προσθήκη του Μάρτιν Μοντόγια. Η μεταγραφή του Ισπανού δεξιού οπισθοφύλακα – προφανώς – είναι από τις πιο λαμπερές του φετινού καλοκαιριού για τον Άρη αυτό υποδηλώνει εξάλλου η καριέρα του. Ο τίτλος του «αυθεντικού τέκνου» της θαυμαστής La Masia, οι συμμετοχές του στην θρυλική Μπαρτσελόνα, η συνολική προϋπηρεσία του στη La Liga μ’ ένα διάλειμμα δύο χρόνων στην Premier League. Παράλληλα, το πέρασμά του από τις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας, ίσως και τη χαμένη ευκαιρία για συμμετοχή στην πρώτη ομάδα την εποχή του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε καθώς το 2011 ήταν στις επιλογές του άλλοτε ομοσπονδιακού τεχνικού, μάταια περίμενε όμως την… ευλογία. Ας είναι.
Δεν χρειάζεται να επενδύσει κανείς πολλές ώρες στο διαδίκτυο και στη μηχανή αναζήτησης στοιχείων για να καταγράψει τον ποδοσφαιρικό βίο του Μοντόγια. Αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη ματιά το background του, υπολογίζοντας τα 14 χρόνια του στον ποδοσφαιρικό οργανισμό της Μπαρτσελόνα και διαβάζοντας επίσης ότι ο «τύπος» δεν περιορίστηκε μόνο στο να… κλωτσάει την μπάλα αλλά έχοντας έρωτα με την (επίσης θαυμαστή) βιβλιοθήκη της La Masia έκανε το βήμα παραπάνω και με πανεπιστημιακές σπουδές. «Ζούσα σε μια πόλη (σ. σ. Γκάβα) και πήγα στη La Masia μαζί πολλούς παίκτες οι οποίοι έρχονταν απ’ όλη την Ισπανία αλλά και πιο μακριά. Κάθε μέρα όλοι οι προπονητές παρακολουθούσαν, παρατηρούσαν και κρατούσαν σημειώσεις. Δεν είναι μόνο να παίζεις ποδόσφαιρο ή να είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες εκεί. Είναι εξίσου σημαντικό γι’ αυτούς πώς συμπεριφέρεσαι και πώς μελετάς ταυτόχρονα. Είναι απαραίτητο να είσαι μορφωμένος. Η βιβλιοθήκη είναι εξίσου σημαντική με το γήπεδο. Κάνει καλό στον εγκέφαλό σου και σε βοηθάει πολύ ως ποδοσφαιριστή. Αλλά σε βοηθάει και στη ζωή σου πέρααπό το ποδόσφαιρο. Αν έχεις καθαρό μυαλό, πάντα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις», είχε πει.
Κάθε γκολ του, είναι αφιερωμένο στην αδικοχαμένη μητέρα του
Έτσι αποφάσισε (και) να σπουδάσει. Ίσως να ήταν μία από τις δεσμεύσεις του απέναντι στην αδικοχαμένη μητέρα του η οποία έφυγε από το πλευρό του όταν ο Μάρτιν ήταν 17 ετών. Συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που σημείωσε με τα χρώματα της Ισπανίας, δεν πέτυχε περισσότερα από έξι γκολ, όλα όμως ήταν αφιερωμένα στη μητέρα του. «Πάντα αφιερώνω τα γκολ στη μητέρα μου κοιτάζοντας προς τον Παράδεισο. Είναι τρομερά δύσκολη η διαχείριση της απώλειας ενός ανθρώπου της οικογένειάς σου, πολλώ δε μάλλον της μητέρας», είχε πει σε μια συνέντευξή του τονίζοντας ότι ο πανηγυρισμός των ορθάνοιχτων χεριών σαν τον… γλάρο που πετά με φόντο το απέραντο γαλάζιο είναι εμπνευσμένος από τον θρύλο της Θέλτα, τον Βραζιλιάνο Κατάνια.
Βέβαια, ο Μοντόγια είναι παιδί της La Masia καθώς μετακόμισε στη φημισμένη ακαδημία ποδοσφαίρου σε ηλικία εννιά ετών και αποφοίτησε μετά 14 χρόνια για λόγους (ποδοσφαιρικής) υγείας. Ο Ισπανός νιώθει ότι οφείλει πολλά στον Πεπ Γκουαρντιόλα ο οποίος φρόντισε για τη σταδιακή αναβάθμισή του μέχρι την πρώτη ομάδα αλλά και το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στις 26 Φεβρουαρίου 2011 απέναντι στη Μαγιόρκα.
Ο Γκουαρντιόλα είναι ο ποδοσφαιρικός πατέρας του
Είχε πει σε μια συνέντευξή του στην Telegraph ότι… «ο Γκουαρντιόλα μου έδωσε την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα. Είναι απίστευτος προπονητής γιατί παίρνει μια ομάδα και την εκπαιδεύει για το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ έξυπνος και εξηγεί σε κάθε παίκτη τι θέλει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή του, το πώς θα αναλάβει έναν παίκτη, θα τον προπονήσει ατομικά και θα τον βελτιώσει σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να ανταποκριθεί σ’ αυτό που θα ζητήσει από το σύνολο. Πάντα λέει το ίδιο πράγμα… ‘τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ομάδα να βελτιωθεί και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να βελτιωθεί;’. Ο Γκουαρντιόλα θέλει από τις ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο από πίσω κι όταν χάνεις την μπάλα οφείλεις να αφήσεις και την ψυχή σου στο γήπεδο για να την πάρεις πίσω. Τόσο απλά». Η συνέντευξη είχε δοθεί τις παραμονές του αγώνα της Μπράιτον με τη Μάντσεστερ Σίτι όπου ο Μοντόγια θα έρχονταν αντιμέτωπος με τον πρώην προπονητή του. Βέβαια, η ημερομηνία που θυμάται περισσότερο δεν είναι τόσο εκείνη η βραδιά του Φλεβάρη, αλλά η 25η του Νοέμβρη του 2012. Ο τραυματισμός του Ντάνι Άλβες οδήγησε σε κάτι μοναδικό καθώς από τη στιγμή που ο Τίτο Βιλανόβα έριξε τον Μοντόγια στο γήπεδο (απέναντι στη Λεβάντε) όλη η 11αδα αποτελούταν από τέκνα της La Masia. «Βαλντές, Πικέ, Πουγιόλ, Τζόρντι Άλμπα, Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Φάμπεργκας, Μέσι, Πέδρο κι εγώ», είχε πει.
Συνολικά στην Μπαρτσελόνα κατέγραψε 142 συμμετοχές εκ των οποίων οι 67 ήταν με την πρώτη ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις. Σε ηλικία 23 ετών και καθώς ήταν διψασμένος για ποδόσφαιρο, αντιλήφθηκε ότι συμμετοχές δεν θα έβρισκε στους Καταλανούς κι έτσι δόθηκε δανεικός στην Ίντερ. Τι ακριβώς έγινε εκείνη την περίοδο το γνωρίζουν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι γιατί στο πλάνο του Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν μπήκε ποτέ κι έτσι στα μέσα εκείνης της χρονιάς (2015-16) χρειάστηκε κι άλλη μετακόμιση, προς Σεβίλλη μεριά. Με τη φανέλα της Μπέτις έπαιξε σε 13 παιχνίδια και η αλήθεια είναι ότι η τελευταία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά των δικαιωμάτων του, αλλά αυτά πήγαν στη Βαλένθια. Εκεί μέτρησε δύο γεμάτες χρονιές με καλά παιχνίδια κι έτσι εμφανίστηκε η Μπράιτον η οποία ακούμπησε στο τραπέζι 8 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του. Έχοντας στο μυαλό του την παρθενική εμπειρία (εκτός Ισπανίας), ο Μοντόγια ήταν επιφυλακτικός αλλά τον έπεισε ο Ματ Ράιαν, ο Αυστραλός τερματοφύλακας με τον οποίον συνυπήρξαν στη Βαλένθια. Η διετία στον αγγλικό σύλλογο ήταν απολαυστική, εξίσου απαραίτητη ήταν όμως και η επιστροφή στη La Liga. Με την Μπέτις είχε ανοιχτές… παρτίδες από το 2016 κι έτσι ένας γάμος έγινε με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων.
Η πλούσια τροπαιοθήκη και αστερίσκος
Εδώ βέβαια αρχίζουν και τα (εξαιρετικά) δύσκολα ή μάλλον μπαίνει ο αστερίσκος του εισαγωγικού σημειώματος καθώς τα μόλις 24 παιχνίδια σε βάθος τριετίας είναι λίγα. Πρόσφατα, η Marca έγραψε για τον απόλυτα περιορισμένο αριθμό συμμετοχών του Μοντόγια, το «βαρύ» συμβόλαιό του αλλά και την απουσία του ονόματός του από το πλάνο του Μάνουελ Πελεγκρίνι. Τη σεζόν 2020-21 χρησιμοποιήθηκε σε μόλις οκτώ παιχνίδια. Την αμέσως επόμενη αγωνίστηκε για τελευταία φορά απέναντι στη Σέλτικ τον Δεκέμβρη του 2021 καθώς στις αρχές του Γενάρη (2022) υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα με συνέπεια τη μη καταγραφή επίσημου αγώνα για διάστημα οκτώ μηνών. Επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε αγώνα απέναντι στη Χιρόνα και για την ακρίβεια μέτρησε τρεις διαδοχικές συμμετοχές για να ακολουθήσει νέο διάστημα μακράς απουσίας έως τα μέσα του περασμένου Απρίλη σε αγώνα απέναντι στην Εσπανιόλ. Στο τέλος εκείνης της αναμέτρησης έκλαψε σα μικρό παιδί, δεν είπε πολλά, παρά μόνο ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει δίνοντας… τόπο στην οργή σε αυτούς που έπραξαν το αντίθετο. Το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του ήταν αυτό απέναντι στην Μπαρτσελόνα στις 29 Απριλίου!
Το βασικό ερωτηματικό για τον Μοντόγια δεν αφορά το ποδοσφαιρικό background του και φυσικά η ικανότητά του. Στην καριέρα του κατέκτησε το Champions League (2015), τρεις φορές τη La Liga (2011, 2013, 2015), άλλες τόσες το Ισπανικό Κύπελλο (2012, 2015, 2022) και δύο φορές το Super Cup Ισπανίας (2011, 2013). Τουλάχιστον στο ελληνικό Πρωτάθλημα, αν όχι κανείς, ελάχιστοι παίκτες έχουν τις δικές του παραστάσεις. Ζητούμενο είναι όμως η ετοιμότητά του και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί. Ο αριθμός των 24 αγώνων στην τελευταία τριετία είναι εξαιρετικά μικρός καθώς πέραν του διαστήματος των οκτώ μηνών που έχασε λόγω χειρουργικής επέμβασης, στην Μπέτις ήταν παροπλισμένος. Αυτό είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει ο Άρης με την απόκτησή του, παράλληλα φυσικά με την οικονομική υπέρβαση που χρειάστηκε να κάνει για να τον πείσει…