La Liga: Κούρσα για δυο κάτω από ένα πέπλο... λιτότητας
Η περσινή αυλαία έπεσε με τη Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια, όμως λίγους μήνες αργότερα η παλέτα ξεπλένεται κι άπαντες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν από το μηδέν. H La Liga επιστρέφει, οι 20 μονομάχοι παίρνουν θέσεις εκκίνησης, όμως η κούρσα του πρωταθλητή δείχνει πως θα κριθεί και πάλι ανάμεσα στους δυο γνωστούς... Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ακονίζουν για ακόμα μια χρονιά τα ξίφη τους, με πολλές ομοιότητες από την περσινή περίοδο αλλά και πολλούς αστερίσκους.
Στη Βαρκελώνη άλλωστε η συνταγή και το πλάνο παραμένει παραπλήσιο με την προσθήκη του Γκουντογκάν να χαρίζει μια ανάσα ποιότητας στη μεσαία γραμμή, τη στιγμή που στη Μαδρίτη είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα «κλειδιά» στη νέα γενιά που χτίζεται εδώ και χρόνια στην ισπανική πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα μια σειρά από φιλόδοξα σύνολα με προεξέχουσα την Ατλέτικο αναμένεται να δώσουν τη δική τους μάχη με διαφορετικά μέσα για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως όλες συνυπάρχουν κάτω από μια κοινή «ομπρέλα». Η οικονομική λιτότητα μαστίζει ίσως περισσότερο από ποτέ το ισπανικό πρωτάθλημα, τα νούμερα συρρικνώνονται και οι αστερίσκοι γύρω από τον ανταγωνισμό αυξάνονται, όσο τα χρονικά περιθώρια του παζαριού στενεύουν.
Μια πραγματικότητα που θέτει τα στάνταρ της La Liga ενόψει της πρώτης σέντρας στις 11 Αυγούστου. Κι ενόψει του κρότου της εκκίνησης, το Gazzetta σκιαγραφεί πρωταγωνιστές, συνθήκες, οικονομία και πρόσωπα που υπόσχονται να δώσουν μια διαφορετική νότα στη φετινή της εκδοχή.
Γράφουν οι Νίκος Κικίδης - Ιάσονας Θεριός
Η πρόκληση, το στοίχημα και τα ερωτηματικά για τη Μπαρτσελόνα
Οι περίφημοι οικονομικοί «μοχλοί» του προηγούμενου καλοκαιριού - τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος - έκαναν τη δουλειά για την Μπαρτσελόνα. Την έστεψαν ξανά πρωταθλήτρια. Αυτό ήταν το ζητούμενο για τον Τσάβι και τους Μπλαουγκράνα, η επιστροφή στην κορυφή της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2019, για πρώτη φορά μετά τον Μέσι. Δίχως αμφιβολία πολύτιμη, απίστευτα σημαντική κατάκτηση την οποία είχε ανάγκη ο σύλλογος.
Κατάκτηση όμως που σε καμία περίπτωση δεν έσβησε τα σύννεφα στον ουρανό των Μπλαουγκράνα. Οι Καταλανοί εξακολουθούν να είναι βυθισμένοι στα οικονομικά προβλήματα και πιθανότατα αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Αν κάτι στον οργανισμό της Μπαρτσελόνα καλείται να αλλάξει πάντως, ίσως αυτό να είναι το ίδιο το παιχνίδι της.
Ο Τσάβι για καιρό την περυσινή σεζόν έψαχνε την κατάλληλη συνταγή, αυτή που θα ήταν πιο αποτελεσματική για την ομάδα του. Είναι γεγονός ωστόσο πως η Μπάρτσα, με εξαίρεση ορισμένες παρενθέσεις, έμεινε μακριά από το όμορφο, ελκυστικό στο μάτι, ποδόσφαιρο. Ναι μεν είχε την κατοχή αλλά ταυτόχρονα ήταν αρκετά συντηρητική, δίχως φαντασία, αφοσιωμένη στο στείρο αποτέλεσμα. Ισοφάρισε το ρεκόρ των νικών 1-0 σε μια σεζόν στη La Liga, είχε 11 τέτοιες! Είναι ένα στοίχημα αυτό για τον εμβληματικό Τσάβι, να βρει τον τρόπο να κάνει την Μπαρτσελόνα ξανά όμορφη, σταδιακά φυσικά, πιο εντυπωσιακή.
Η δυσκολία όμως έγκειται στο γεγονός πως το στοίχημα του Καταλανού έρχεται «πακέτο» με μια πρόκληση. Το γεγονός πως φυσικά θα υπάρχει το «πρέπει» της διατήρησης των εγχώριων σκήπτρων. Στην πρώτη της χρονιά μακριά από το «Καμπ Νου», η Μπάρτσα καλείται να πανηγυρίσει ξανά το πρωτάθλημα και εννοείται να τα πάει καλύτερα και στην Ευρώπη.
Το ερωτηματικό πάντως έχει να κάνει με την ενίσχυσή της, βασικά το αν υπήρξε τέτοια. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση σίγουρα δεν βοήθησε. Η απόκτηση του ελεύθερου Ιλκάι Γκουντογκάν νωρίς νωρίς το καλοκαίρι ήταν μια μεγάλη κίνηση, που εκτός από ποδοσφαιρική ποιότητα θα προσθέσει και προσωπικότητα σε μια ομάδα που έχασε δύο εκ των αρχηγών της, τους Μπουσκέτς και Άλμπα. Οι άλλες δύο μέχρι στιγμής προσθήκες αφορούν τους Ινίγκο Μαρτίνεθ και Οριόλ Ρομέου, που δύσκολα βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ουσμάν Ντεμπελέ επί της ουσίας έχει ήδη αποχωρήσει, ενώ οι φήμες για «αντίο» και από τον Ανσού Φατί οργιάζουν. Το παράθυρο έχει ακόμα δρόμο αλλά τουλάχιστον στα χαρτιά η Μπάρτσα δείχνει αποδυναμωμένη.
Όμως η La Liga ξεκινάει και οι Μπλαουγκράνα θα μπουν απευθείας στα βαθιά, με την ίδια πίεση που είχαν και πέρυσι. Κανείς δεν ξέρει αν ο Τσάβι ποντάρει σε «άσους» που εκείνος γνωρίζει πως υπάρχουν, ωστόσο η Μπάρτσα ετοιμάζεται να μπει στη σεζόν έχοντας μπροστά της μια πρόκληση, ένα στοίχημα και αρκετά - προς το παρόν - μεταγραφικά ερωτηματικά.
Η νέα γενιά και η ανοικτή υπόθεση του Μπαπέ
Η προηγούμενη σεζόν δεδομένα δεν εκπλήρωσε τους στόχους που είχε θέσει η Βασίλισσα. Η κατάκτηση του Copa Del Rey από μόνη της δε αρκούσε για να μακιγιάρει μια απογοητευτική - ως επί το πλείστον - αγωνιστική περίοδο που βρήκε τη Ρεάλ Μαδρίτης να παραδίδει τα σκήπτρα της La Liga δίχως... μάχη στη Μπαρτσελόνα, αλλά και να βιώνει έναν οδυνηρό αποκλεισμό στα ημιτελικά του Champions League από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Η σεζόν μάλιστα ολοκληρώθηκε με τον θρύλο της ομάδας, Καρίμ Μπενζεμά, να αποχαιρετά την αγαπημένη του Μαδρίτη έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια και τον Μάρκο Ασένσιο να τον ακολουθεί προς την πόρτα της εξόδου, με τους δυο τους αφήνουν ένα μεγάλο κενό στην επιθετική γραμμή. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα το γεγονός πως οι Μόντριτς - Κρόος μεγαλώνουν και πιθανότατα ετοιμάζονται για την τελευταία τους σεζόν με τα λευκά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η περίοδος που «ξημερώνει» έχει έναν έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τη Ρεάλ.
Με την απόκτηση του Τζουντ Μπέλιγχαμ άλλωστε για 130 εκατομμύρια ευρώ οι Μαδριλένοι ουσιαστικά ολοκλήρωσαν το παζλ γύρω από τη νέα κι ανανεωμένη μεσαία γραμμή, με τον Άγγλο να προστίθεται δίπλα στους Ορελιέν Τσουαμενί, Εντουαρντό Καμαβινγκά και Φεντερίκο Βαλβέρδε που μαζί συνθέτουν ένα από τα πιο συναρπαστικά κέντρα της νέας εποχής.
Αν βάλουμε στο μίξερ και τους Βινίσιους, Ροντρίγκο, Μιλιτάο, Μπραχίμ Ντίας, Φραν Γκαρσία και Αρντά Γκιουλέρ τότε γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτη η στρατηγική της Ρεάλ, η οποία πλέον ετοιμάζεται να ποντάρει στο νέο αίμα για να την οδηγήσει στις ισπανικές κι ευρωπαϊκές κορυφές. Σίγουρα ο ξαφνικός και σοβαρός τραυματισμός του Τιμπό Κουρτουά, που θα τον αφήσει εκτός για όλη τη σεζόν επί της ουσίας, «γεννά» ένα ερωτηματικό κάτω από τα μαδριλένικα γκολπόστ στο νέο «κοκτέιλ» των Μερένγκες, υπάρχει όμως κι ένα ακόμη πιο σημαντικό «αλλά». Ένα «αλλά» το οποίο ταλανίζει εδώ και χρόνια τους ιθύνοντες του κλαμπ και το οποίο απέκτησε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη φυγή του Καρίμ Μπενζεμά.
Το όνομά του: Κιλιάν Μπαπέ και μόνο... άγνωστο δεν θεωρείται για τους φίλους της Βασίλισσας, με τον Γάλλο επιθετικό να συνδέεται κάθε καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια με τον σύλλογο της Μαδρίτης. Αποτελεί άλλωστε τον εκλεκτό του Φλορεντίνο Πέρεθ για να ολοκληρώσει το πρότζεκτ και να ηγηθεί της Ρεάλ της νέας εποχής, με την απόκτησή του πλέον να θεωρείται πιο επείγουσα από ποτέ.
Η Παρί Σεν Ζερμέν επιμένει πως θέλει να πουλήσει εφόσον ο Γάλλος αρνείται να ανανεώσει, αλλά προς το παρόν η Ρεάλ δεν έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για να τον φέρει στη Μαδρίτη. Στη Γαλλία γίνεται λόγος βέβαια πως είναι θέμα χρόνου έως ότου οι Μερένγκες μπουν στο κόλπο προς τα τέλη Αυγούστου για να ξεκλειδώσουν μια περίεργη κατάσταση, αν και προς το παρόν στην ισπανική πρωτεύουσα επικρατεί μια σιγή ιχθύος για την υπόθεση του 24χρονου αστέρα.
Στα φιλικά του καλοκαιριού πάντως φάνηκε πως η Ρεάλ Μαδρίτης πάσχει από την έλλειψη ενός επιθετικού που διαθέτει το εύκολο γκολ κι αν θέλει πράγματι να χτίσει από φέτος ένα σύνολο που θα παλέψει σαν φαβορί για όλα τα τρόπαια, τότε η μεταγραφή του Κιλιάν Μπαπέ κρίνεται επιτακτική...
Οι «μονομάχοι» της τετράδας
Κι αν η μάχη του τίτλου για ακόμη μια σεζόν στη La Liga δείχνει προορισμένη να μετατραπεί σε... κούρσα για τους δύο ισχυρούς, τότε η μάχη για την τετράδα προμηνύεται ορθάνοιχτη. Κι αυτό διότι, δίπλα στη, σταθερά «ενοχλητική» για την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, Ατλέτικο, έχει φυτρώσει μια σειρά από ομάδες που φιλοδοξούν να τρυπούν το ταβάνι της. Φυσικά οι Ροχιμπλάνκος, ακόμα και χωρίς την εντυπωσιακή ενίσχυση, χάρη στο know-how του Τσόλο Σιμεόνε πάντα έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτή την αρένα.
Η Ρεάλ Σοσιεδάδ απέδειξε την περυσινή σεζόν πως μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική. Με ένα έξυπνα διαμορφωμένο ρόστερ γεμάτο ταλέντο μπόρεσε να εξασφαλίσει με σχετική άνεση το εισιτήριο για το Champions League και, έχοντας διατηρήσει τον κορμό της, το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και φέτος.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τη Βιγιαρεάλ η οποία φιλοδοξεί να επιστρέψει στα αστέρια. Βέβαια, το Κίτρινο Υποβρύχιο έχασε τρεις φοβερά σημαντικούς παίκτες, τον Νίκολας Τζάκσον, τον Τσουκουέζε και τον Πάου Τόρες.
Φυσικά, στην κουβέντα αυτή δεν θα μπορούσε να μην μπει η Σεβίλλη που έκανε το... θαύμα της ξανά στο Europa League, αλλά στο πρωτάθλημα δεν έπιασε τα στάνταρ της. Ο Μεντιλίμπαρ ωστόσο δείχνει να έχει βρει τα κουμπιά της ομάδας, πως μπορεί, παρά τα οικονομικά προβλήματα, να την κάνει διεκδικήτρια για μια υψηλή θέση.
Η συμπολίτισσά της πάντως θέλει το ίδιο και για τον εαυτό της. Ο λόγος για την Μπέτις, που δίχως αμφιβολία διαθέτει την ποιότητα όχι μόνο να διεκδικήσει τα πρωτεία της Ανδαλουσίας αλλά και να κάνει το άλμα τετράδας που θα την οδηγήσει στο Champions League. Άλλωστε, η δουλειά του Πελεγκρίνι στους Βερδιμπλάνκος έχει ήδη καρποφορήσει.
Ήδη λοιπόν μαζεύονται πέντε... γεροί μονομάχοι, τους οποίους ακολουθούν κι άλλοι φιλόδοξοι σύλλογοι όπως η περυσινή ευχάριστη έκπληξη Οσασούνα ή η Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Ένα «φτωχό» μεταγραφικό παζάρι
Καθώς το μεταγραφικό παζάρι βαδίζει με σταθερούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή του, μια νότα απογοήτευσης κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα γύρω από τη δραστηριότητα των ισπανικών συλλόγων. Αν εξαιρέσουμε άλλωστε τις μεταγραφές των Τζουντ Μπέλιγχαμ και Ιλκάι Γκουντογκάν, οι ισπανικές ομάδες προς το παρόν έχουν αποτύχει να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα στην Ιβηρική.
Προφανώς μένει να δούμε αν η Ρεάλ θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο «μπαμ» με την απόκτηση του Κιλιάν Μπαπέ ή αν η Μπαρτσελόνα θα είναι σε θέση να ενορχηστρώσει μια πιθανή επιστροφή του Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη, όμως τα υφιστάμενα δεδομένα αποκαλύπτουν μια δυσμενή πραγματικότητα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η La Liga βρίσκεται στην 6η θέση των πρωταθλημάτων που έχουν ξοδέψει φέτος τα περισσότερα σε μεταγραφές, ούσα πίσω από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά η Αγγλία.
Για να καταλάβουμε μάλιστα τη διαφορά με την πρωτοπόρο Premier League, οι αγγλικές ομάδες έχουν ξεπεράσει σε κόστος μεταγραφών τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τι στιγμή που οι ισπανικές πασχίζουν να ξεπεράσουν το φράγμα των 250 εκατομμύριων. Τα 128 εκατομμύρια ευρώ μάλιστα έχουν ξοδευτεί μονάχα από ένα κλαμπ (Ρεάλ Μαδρίτης), με τις υπόλοιπες 19 ομάδες αθροιστικά να έχουν περιοριστεί σε έξοδα που αγγίζουν μόλις τα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Αν και ο χρόνος ακόμα επιτρέπει την ανατροπή των δεδομένων, ιδίως με μια ενδεχόμενη μεταγραφή του Κιλιάν Μπαπέ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200 εκατομμύρια ευρώ, οι εύλογες απορίες παραμένουν γύρω από τις οικονομικές δυνατότητες του πρωταθλήματος και τις πρακτικές του προέδρου, Χαβιέ Τέμπας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βάλλεται από τους δυο γίγαντες του ισπανικού ποδοσφαίρου για την υποβάθμιση του πρωταθλήματος.
💰 The money spent in La Liga by club. pic.twitter.com/rF7Bu57IBi
— Madrid Xtra (@MadridXtra) August 7, 2023