Μόισες Καϊσέδο: Το... τρελό χρονικό της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία της Premier League!

Μόισες Καϊσέδο: Το... τρελό χρονικό της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία της Premier League!

Ιάσονας Θεριός

«Ήρθε από το Εκουαδόρ για να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, τον λένε Μόισες Καϊσέδο», τραγουδούσαν υπερφιλόδοξα οι ενθουσιασμένοι φίλοι της Μπράιτον για πρώτη φορά το 2022. Όλοι ήξεραν πως το «χρυσό» τους παιδί είναι προορισμένο για την κορυφή, όμως ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν πως μόλις 1 περίπου έτος αργότερα, στα 21 του χρόνια ο Μόισες θα πρωταγωνιστούσε σε ένα από τα πιο δραματικά μεταγραφικά σίριαλ των τελευταίων ετών και πως τελικά θα κατέληγε να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, διαφωνίες, ανατροπές και αμέτρητα δημοσιεύματα. Μετά από όλα αυτά το παιδί από το Εκουαδόρ φόρεσε τα Μπλε της Τσέλσι, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 133 εκατομμύρια ευρώ για να τον προσγειώσει στο «Stamford Bridge» και περήφανα να ισχυριστεί πλέον πως έβαλε από κάτω της τη Λίβερπουλ και βγήκε νικήτρια στο - ίσως - πιο αμφίρροπο μεταγραφικό μπρα ντε φερ του καλοκαιριού.

image

Ποιος είναι ο Καϊσέδο;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, από τον… πρωταγωνιστή της σειράς. Γεννημένος το 2001 στο Σάντο Ντομίνγκ του Εκουαδόρ, ο Καϊσέδο εξ αρχής φαινόταν προορισμένος να γίνει ένας ξεχωριστός ποδοσφαιριστής. Η, φημισμένη για την ανασκαφή άγνωστων ταλέντων, Μπράιτον τον έκανε δικό της τον Ιανουάριο του 2021, καταβάλοντας στην Ιντεπετιέντε Ντελ Βάλε το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Γλάροι μονομάχησαν για την υπογραφή του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο η τελευταία έκρινε υπερβολική την κοστολόγηση του club από τον Ισημερινό για τον 19χρονο.

Ο Καϊσέδο ενσωματώθηκε αρχικά στη δεύτερη ομάδα της Μπράιτον και τον Σεπτέμβρη δόθηκε δανεικός στη βελγική Μπέερσοτ, ώσπου τον επόμενο Ιανουάριο κλήθηκε ξανά στην Αγγλία. Εν τέλει έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League τον Απρίλιο του 2022, παίζοντας εντυπωσιακά καλά σε εκείνη τη νίκη της Μπράιτον επί της Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς». Έκτοτε απλά εκτοξεύθηκε και δούλεψε το ταλέντο του στο κατάλληλο περιβάλλον, όντας αναντικατάστατος τόσο για τον Γκρέιαμ Πότερ, όσο και για τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι.

Έγινε ένας φοβερά ώριμος για την ηλικία του παίκτης, ικανός να σηκώσει το βάρος πολλών ρόλων. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός αμυντικός χαφ. Τρομερός στις ανασταλτικές του μονομαχίες, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια με απίστευτη αντίσταση σε συνθήκες πίεσης. Την περυσινή σεζόν στην Premier League ήταν ο ένας από τους δύο ποδοσφαιριστές με περισσότερα από 40 τάκλιν, αναχαιτήσεις και δημιουργημένες ευκαιρίες (99, 51, 41). Η κλεψύδρα άδειαζε σταδιακά για το τραγούδι των Σειρηνών του Big - 6, όμως κανείς δεν φανταζόταν πως για… πάρτη του στις δύο μεταγραφικές περιόδους του 2023 θα γεννιόταν ένα τέτοιο θρίλερ.

image

Το χρονικό μιας μεταγραφής που… ερχόταν

Ιανουάριος: Η χρονιά ξεκινά με μια μεγάλη, και κρίσιμη για την όλη υπόθεση, αλλαγή για τον μέσο από το Εκουαδόρ, ο οποίος υπογράφει συμφωνία με το Futbol Division, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο γραφείο μάνατζερ με έδρα την πατρίδα του. Οι νέοι του ατζέντηδες θα σηκώσουν αμέσως μανίκια και τις τελευταίες ημέρες του χειμερινού παζαριού η Άρσεναλ και η Τσέλσι θα βολιδοσκοπήσουν τον 21χρονο. Οι Μπλε κάνουν πρόταση 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι Κανονιέρηδες ανεβαίνουν στα 68 εκατομμύρια και μετά το πρώτο «όχι» της Μπράιτον φτάνουν ως τα 80. Η στάση των Γλάρων σαφής: «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πωλείται».

Ο Καϊσέδο παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με δημοσίευσή του στα social media κάνει έκκληση να αποχωρήσει με προορισμό το Βόρειο Λονδίνο «ώστε να εκμεταλλευτετεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία». Άμεσα τίθεται εκτός ομάδας από το club του αγγλικού Νότου μέχρι το τέλος του παραθύρου, προκειμένου να «καθαρίσει» το μυαλό του. Ο Ιανουάριος περνά, ο Καϊσέδο παραμένει στην Μπράιτον και εξακολουθεί να παίζει και να εντυπωσιάζει.

Μάρτιος: Ο χρόνος κυλά και από το… πουθενά, η Μπράιτον ανακοινώνει πως, μετά το σίριαλ του χειμώνα, ο Μόισες υπογράφει νέο τετραετές συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης για ακόμα έναν χρόνο, η ενεργοποίηση της οποίας εξαρτάται από το club. Τον «δένει» επί της ουσίας ως το 2028. Η σεζόν ολοκληρώνεται με τον Καϊσέδο αναντικατάστατο, την Μπράιτον για πρώτη φορά στην Ευρώπη και τις φήμες να ξεκινούν να οργιάζουν.

Ιούνιος: Τα πρώτα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο 21χρονος είναι ο Νο.1 στόχος της Τσέλσι του Ποτσετίνο για το καλοκαίρι. Φημολογείται πως οι Μπλε ήδη τα έχουν βρει με τον ίδιο, ο οποίος θέλει να γίνει παίκτης τους. Επίσης ότι υπάρχει μια μυστική «συμφωνία» μεταξύ του Καϊσέδο και της Μπράιτον πως αφού ανανέωσε τον χειμώνα θα του επιτραπεί να φύγει το καλοκαίρι.

Ο Ντε Τσέρμπι αργότερα θα αρνηθεί την ύπαρξη αυτής δημόσια, όμως η Μπράιτον βλέποντας το ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή της να κορυφώνεται ανοίγει τα χαρτιά της και θέτει ως αρχική τιμή για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο τα 115 εκατομμύρια ευρώ. Ο μόνος τρόπος να πειστεί να τον αφήσει για λιγότερα χρήματα είναι να υπάρξει κάποια ανταλλαγή με τον Λίβαϊ Κόλγουιλ της Τσέλσι, οι Μπλε ωστόσο γρήγορα κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το σενάριο.

Ιούλιος: Οι Λονδρέζοι ουσιαστικά παίζουν… μπάλα μόνοι τους για τον παίκτη και ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με την Μπράιτον. Καταθέτουν μια πρώτη προσφορά κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι Γλάροι ούτε που συγκινούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επόμενες δύο προτάσεις που αγγίζουν τα 82 και 93 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Τα «θέλω» του Τόνι Μπλουμ παραμένουν σαφή. Φημολογείται πως ο 21χρονος και οι ατζέντηδές του είναι εκνευρισμένοι με τις απαιτήσεις του club και με τις διαπραγματεύσεις να δείχνουν «παγωμένες» για ένα διάστημα πιέζουν για το «ναι». Τίποτα δεν αλλάζει και ο νεαρός κάνει κανονικά προετοιμασία με την ομάδα του Ντε Τσέρμπι, λίγο πριν το… σίριαλ κορυφωθεί.

image

Η… παράνοια του Αυγούστου

2 Αυγούστου: Όσο οι συζητήσεις συνεχίζονται, ο Καϊσέδο κερδίζει το βραβείο του παίκτη της σεζόν για την Μπράιτον και κατά την τελετή απονομής του ο ίδιος λέει στην κάμερα: «Είμαι ευτυχισμένος που προκριθήκαμε στο Europa League με την ομάδα που μου άνοιξε την πόρτα, ήταν φανταστικό. Γιατί να μη συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για αυτή την ομάδα;».

7 Αυγούστου: Τα αγγλικά δημοσιεύματα θέλουν την Τσέλσι αποφασισμένη να κάνει δικό της τον παίκτη και να ετοιμάζει μια ακόμα μεγαλύτερη προσφορά που όμως εξακολουθεί να μην ικανοποιεί την Μπράιτον. Παράλληλα φημολογείται πως ο 21χρονος έχει θέσει εαυτόν εκτός ομάδας, έχει μαζέψει τα πράγματά του από το προπονητικό κέντρο και έχοντας ταξιδέψει ήδη στο Λονδίνο, πιέζει όσο ποτέ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Η Μπράιτον επικοινωνεί πως ο 21χρονος απουσιάζει από τις προπονήσεις λόγω ενοχλήσεων.

9 Αυγούστου: Η Τσέλσι φημολογείται πως πλησιάζει στον Καϊσέδο ωστόσο εντελώς ξαφνικά καταθέτει στη Σαουθάμπτον πρόταση 55 εκατομμυρίων για τον Ρόμεο Λάβια, επίσης αμυντικό χαφ και Νο.1 μεταγραφικό στόχο της Λίβερπουλ που δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το ποσό για τον Βέλγο. Λίγο μετά, οι Μπλε «κλείνουν» και τη μεταγραφή του Τάιλερ Άνταμς της Λιντς, ο οποίος αγωνίζεται στην ίδια θέση με Καϊσέδο και Λάβια. Φαντάζει απίθανο η Τσέλσι να κάνει δικούς της και τους τρεις ποδοσφαιριστές.

10 Αυγούστου: Η Λίβερπουλ ξεμυτίζει από το πουθενά και στέλνει στην Μπράιτον τη μεγαλύτερη προσφορά που έχει λάβει μέχρι εκείνο το σημείο για τον Καϊσέδο, απαντώντας με… σφήνα στη… σφήνα της Τσέλσι για τον Λάβια. Οι Ρεντς συμφωνούν με τους Γλάρους στα 127 εκατομμύρια ευρώ και μπαίνουν δυναμικά στην pole position της εξασφάλισης της μεταγραφής του. Οι δύο σύλλογοι ανταλλάζουν έγγραφα και τα ιατρικά του 21χρονου κανονίζονται. Μόνο που αυτός ξεκινά να έχει δεύτερες σκέψεις. Η Τσέλσι του υπόσχεται πως θα κάνει ρελάνς και του ζητά να περιμένει, ενώ «τελειώνει» τον Άνταμς που ήδη είχε περάσει ιατρικά. Η Μπράιτον ουσιαστικά επικοινωνεί πως… όποιος δώσει τα περισσότερα κερδίζει τον Καϊσέδο.

11 Αυγούστου: Οι Μπλε ψάχνουν τον τρόπο να ξεπεράσουν την πρόταση της Λίβερπουλ, αισιοδοξώντας πως ο παίκτης είναι μαζί τους, ωστόσο και οι Ρεντς πιέζουν, ελπίζοντας ότι οι Λονδρέζοι δεν θα μπορέσουν να σκαρφαλώσουν στα δικά τους οικονομικά δεδομένα. Ο Καϊσέδο όμως, έχει πάρει την απόφασή του και φημολογείται πως ήδη έχει ενημερώσει την ομάδα του Κλοπ πως προτιμά να συνεχίσει την καριέρα του στην Τσέλσι.

12 Αυγούστου: Η Τσέλσι διαλύει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το ρεκόρ μεταγραφής στην Premier League, βγάζει από τα ταμεία της σχεδόν 133 εκατομμύρια ευρώ και συμφωνεί με την Μπράιτον, ντύνοντας τον Μόισες Καϊσέδο στα Μπλε. Δύο ημέρες - και μια σειρά από φοβερές ανατροπές - μετά ο 21χρονος πρωταγωνιστής ενός ανεπανάληπτου… μεταγραφικού δράματος ανακοινώνεται και επίσημα από τη νέα του ομάδα.