Serie A: Η Νάπολι παραδίδει το στέμμα και η «μάχη» για το Scudetto ξεκινά!
H Serie A αρχίζει και τα πάρτι στη Νάπολη ολοκληρώνονται. Ένα καλοκαίρι διήρκεσαν, εκεί όπου όλοι προσεύχονται στον… θεό Ντιέγκο το όνειρο να μη σβήσει ούτε φέτος. Η περσινή σεζόν θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί εντός και εκτός γηπέδου. Αρκετοί όμως έλεγαν τα ίδια για τη Νάπολι και την περασμένη σεζόν... Η Νάπολι έγινε για πρώτη φορά μετά το 1990 πρωταθλήτρια. Πήρε τον τίτλο τόσο άνετα που είναι δελεαστικό το να εκτιμήσουμε μία νέα κατάκτηση. Είναι δελεαστικό για οποιονδήποτε. Όμως η Νάπολι έχει τον δικό της τρόπο.
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει διατηρήσει τον τίτλο του στην κατηγορία μετά τη Γιουβέντους το 2020. Η Serie A είχε τέσσερις διαφορετικούς νικητές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ένα επίπεδο που δείχνει μία ανταγωνιστικότητα που ονειρεύεται κάθε Λίγκα. Μπορεί ρεαλιστικά να συνεχιστεί το σερί; Η Serie A είχε επτά διαφορετικούς νικητές στο διάστημα από το 1983 έως και 1991.
Κάτι που γεννά το εξής ερώτημα: ποιος έχει σειρά αυτή τη φορά; Είναι η Λάτσιο; Ο Μαουρίτσιο Σάρι πάντως ξέρει τι χρειάζεται για να πάρεις μια κούπα. Θα μπορούσε η Αταλάντα να γίνει η πρώτη νικήτρια της Serie A μετά τη Σαμπντόρια στα χρόνια των Ρομπέρτο Μαντσίνι και Τζιανλούκα Βιάλι; Θα μπορούσε να στηθεί αψίδα θριάμβου στη Ρώμη για τον Μουρίνιο, όπως γινόταν παλιά για τους αυτοκράτορες κατακτητές εάν πάρει πρωτάθλημα στον τελευταίο του χρόνο συμβολαίου στη Ρόμα; Η πρόσφατη ιστορία του πρωταθλήματος δίνει τροφή για πολλές σκέψεις. Βγάζει πολύ έντονο ενδιαφέρον και για αυτό τα γήπεδα είναι γεμάτα.
Όμως τα οικονομικά δεδομένη και η ευρύτερη εμπειρία μάς απομακρύνουν από τον ρομαντισμό και επιστρέφουμε σε έναν από τους τρεις μεγάλους: τη φιναλίστ του Champions League, Ίντερ, τη Μίλαν με τα ισχυρά οικονομικά και τη Γιουβέντους που συμπληρώνει εκατό χρόνια κάτω από το καθεστώς της ιδιοκτησίας της οικογένειας Ανιέλι.
Ρούντι, μην είσαι ήρωας…
Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, επέτρεψε στον τεχνικό που του πήρε το Πρωτάθλημα, τον Σπαλέτι, να δει τον τελευταίο του χρόνο συμβολαίου σε ένα αγρόκτημα στην Τοσκάνη, είχε ως ισχυρός άνδρας της ομάδας το καθήκον να βρει προπονητή που να αντικαταστήσει τον τεχνικό που έγραψε ιστορία.
«Από σήμερα θα δω μια λίστα υποψηφίων», είχε πει ο Ντε Λαουρέντις τον Ιούνιο. «Αρχικά είχε 22 ονόματα αλλά μετά ανέβηκε στα 40», ήταν το συμπληρωματικό σχόλιο. Ο Ράφα Μπενίτεθ έβαλε τον εαυτό του στο κάδρο. Ο Λουίς Ενρίκε εμφανίστηκε στο προσκήνιο, όπως και ο Γκαλτιέ. Ο Σόουζα είχε το background της δουλειάς στη Σαλερνιτάνα.
Στο τέλος, ο Ντε Λαουρέντις εμπιστεύθηκε τον Ρούντι Γκαρσία, ελπίζοντας και ποντάροντας στο ότι θα τα καταφέρει. Μία δεκαετία πριν όταν ο Ντε Ρόσι είχε αναζητήσει το όνομα του Γκαρσία στο Google είχε βρει ένα βίντεο που έπαιζε κιθάρα. Η προπονητική υπόσταση του Ρούντι Γκαρσία είναι εντελώς διαφορετική πια.
Ο Γκαρσία εξέπληξε τους πάντες εκείνη την εποχή, σημειώνοντας ρεκόρ στη Serie A με νίκες στους πρώτους 10 αγώνες της σεζόν. Φοβούμενος ότι θα έχανε το Πρωτάθλημα ο Αντόνιο Κόντε πίεσε τους παίκτες του στη Γιουβέντους πιο σκληρά από ποτέ και έφτασε στους 102 βαθμούς, η πιο μεγάλη επίδοση ever στην Ιταλία.
Ο Οσιμέν, ο Πογκμπά κι οι αστέρες της Serie A
Μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο η Serie A δεν είχε τον αστέρα ανάλογου βεληνεκούς. Τα τελευταία χρόνια ήταν οι Ιμπραϊμοβιτς και Μουρίνιο. Χωρίς να πουν τίποτα, ακόμα και να μην που ποτέ τίποτα, μόνο με τις κινήσεις τους παίρνουν όλα τα φώτα πάνω τους. Φυσικά σταρ είναι πια και οι νυν MVP της Λίγκας, Οσιμέν και Κβαρατσχέλια αλλά και ο Ράφαελ Λεάο.
Ναι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο αλλά εξελίσσονται σε σταρ. Επίσης τα μέλη της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Αργεντινής. Οι Λαουτάρο Μαρτίνες και Πάουλο Ντιμπάλα. Ένας Ντιμπάλα που κατάφερε να κάνει καριέρα στην Ιταλία και να έχει πολλά εκατομμύρια followers στο Instagram του. Ο Ντιμπάλα είναι ένας σταρ σαν συνδυασμός Έφρον - Μπίμπερ στη Serie A.
Έχει τον 2ο πιο μεγάλο αριθμό followers σε επίπεδο παικτών στη Serie A. Ο Νο1 ποιος είναι; Ναι ο παλιός φίλος του Πολ Πογκμπά με πάνω από 60 εκατομμύρια followers. Ο Πογκμπά υπήρξε βέβαια η πιο μεγάλη απογοήτευση στη Serie A πέρυσι. Είχε και προβλήματα και χρειάστηκε επέμβαση που τον κράτησε καιρό εκτός. Η επιστροφή του στη Γιουβέντους δεν εξελίχθηκε όπως όλοι περίμεναν και μένει να φανεί η συνέχεια.
Αυτή θα είναι η χρονιά θα πουληθεί η Ίντερ;
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Grand Tower, η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο που ελέγχει την Ίντερ βρέθηκε να χρωστά 329 εκατομμύρια ευρώ σε αμερικάνικα funds. Ένα χρέος που εάν δεν εξοφληθεί έως τον προσεχή Μάιο θα μετατρέψει την Oaktree Capital Management στη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της Ίντερ. Εάν λάβουμε στα υπ' όψιν πως ο Ζανγκ χρωστά σε δάνειο 300 εκατ. ευρώ θα είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι ως προς αυτήν τη διαφαινόμενη εξέλιξη.
Η Ίντερ δεν αποδείχθηκε τόσο καλός συνεργάτης με τη Μίλαν στο project για ένα νέο Σαν Σίρο. Για αυτό η Μίλαν σκέφτεται να φτιάξει αλλού το δικό της γήπεδο. Όπως έχει επηρεαστεί και η Γιουβέντους από τις συνέπειες της έρευνας που έγινε για αυτήν. Ίντερ και Γιουβέντους θα έχουν τρομερά σφιχτά οικονομικά. Η περασμένη σεζόν ανέδειξε όλα αυτά τα προβλήματα της Ίντερ.
Μετά την κατάκτηση του Coppa Italia και του Super Cup, η Ίντερ πήγε στον τελικό Champions League για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Ως εκ τούτου, μερικές από τις απογοητεύσεις που ένιωσε με αποχωρήσεις παικτών της το περασμένο καλοκαίρι έφυγαν κάπως. Η Ίντερ ήταν ανταγωνιστική με τη Νάπολι ως προς το Πρωτάθλημα αλλά και με τη Σίτι στο Champions League αλλά ήταν ένα πικρό καλοκαίρι.
Η παλιά Ίντερ θα είχε κάνει τις συμφωνίες που ήθελε. Συμφωνίες με παίκτες όπως ο Σάμαρτζιτς που πέρασε 10 μέρες σε ξενοδοχείο του Μιλάνου αλλά η Ίντερ απέτυχε να κάνει deal μαζί του. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί λύση για το μέλλον του συλλόγου.
Για την υποστήριξη του Γιάνκτο
Ο 27χρονος επέστρεψε στην Ιταλία, τη χώρα όπου έφτιαξε το όνομά του ως μέσος. Το έκανε για την Κάλιαρι. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι θα βρει ένα περιβάλλον με ανεκτικότητα και σεβασμό για να παίξει ποδόσφαιρο. Δυστυχώς βέβαια ο Υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας μιλώντας στο ραδιόφωνο έθιξε την επιλογή του τονίζοντας δεν «μου αρέσει κάποιος να επιδεικνύει το τι είναι αλλά σέβομαι τις ατομικές επιλογές».
Και αυτό επειδή ο Τσέχος είχε δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος. Επίδειξη όμως; Από πότε το να έχεις το θάρρος να πεις ποιος είσαι είναι επίδειξη; Ένα μπράβο στον Γιάνκτο. Τώρα το ποδόσφαιρο πρέπει να βρει το θάρρος να τον στηρίξει. Δεν είναι έκπληξη πως τα όσα είπε ο Αντρέα Αμπόντι ως μέλος τη κυβέρνησης Μελόνι. Απέσυρε βέβαια μετά τα σχόλιά του αλλά έφτασε στο σημείο να θίξει το ζήτημα μέχρι και ο Πρωθυπουργός του Καναδά. Ο προπονητής του Γιάνκτο στην Κάλιαρι, Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος συνεργάστηκε για πρώτη φορά μαζί του στη Σαμπντόρια, στήριξε απόλυτα τον παίκτη του:
«Ξέρω πόσο υπέφερε πριν βγει να μιλήσει. Όταν πήρα αυτή την απόφαση για να τον κλείσουμε κοίταξα το προφίλ του ως παίκτη και το γεγονός ότι αυτή η ομάδα είναι μια οικογένεια. Έχουμε εξαιρετικά αποδυτήρια και είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα». Όσο για την υποδοχή που περιμένει τον παίκτη στην Ιταλία ο Ρανιέρι σχολίασε: «Το έχω αγγίξει συχνά αυτό το θέμα. Η μητέρα των ηλιθίων θα είναι πάντα έγκυος (εννοεί πως πάντα θα γεννιούνται ηλίθιοι). Ίσως θα υπάρξουν κάποιοι ηλίθιοι που θα πουν κάτι, αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά».
Οι «μικροί μάγοι» των πάγκων
Υπάρχει άλλος Ντε Τσέρμπι εκεί έξω; Από πλευράς στιλ, μάλλον όχι. Πρέπει να πας στη Νίκαια της Γαλλίας και να δεις τι κάνει ένας από τους πρώην βοηθούς του, ο Φραντσέσκο Φαριόλι, για να πάρεις μία... γεύση από το τι εστί Νε Τσέρμπι. Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει ως πιο δυνατό ποδοσφαιρικό προϊόν που... εξάγει τους προπονητές του. Καμία χώρα δεν έχει δημιουργήσει περισσότερους προπονητές που έχουν πάρει παραπάνω τίτλους Πρωταθλητών από τους Ιταλούς.
Ένας από τους πολλούς μαθητές του Γκασπερίνι στο Πρωτάθλημα είναι ο Παλαντίνο, μία αποκάλυψη της Μόντσα πέρυσι. Κανένας άλλος τεχνικός δεν είχε τόσο καλό αντίκτυπο όσο εκείνος. Η Μόντσα που ξόδεψε τα πιο πολλά χρήματα πέρυσι βρέθηκε να νικά τη Νάπολι, να είναι αήττητη με Ίντερ και να... λαβώνει τη Γιουβέντους. Ο αποκλεισμός της βέβαια από το Κύπελλο από τη Ρετζιάνα δείχνει πως η φετινή σεζόν θα είναι μάλλον πιο δύσκολη.
Στη Μπολόνια, ο Τιάγκο Μότα ήταν τακτικά συναρπαστικός και σε πολλούς τομείς εξαιρετικός. Απλώς πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενσωματώσει τους επιθετικούς στο σύστημά του αντί να τους εκτιμά και να τους λατρεύει. Ο Σόουζα έκανε μία πολύ καλή επιστροφή στην Ιταλία με τη Σαλερνιτάνα. Είχε κρυφά μία επιρροή στην τακτική εξέλιξη της Serie A την τελευταία δεκαετία. Ήταν η δική του Φιορεντίνα που εισήγαγε τα... υβριδικά συστήματα που είναι τόσο μοντέρνα σήμερα. Τέσσερις πίσω όταν δεν έχει κατοχή η ομάδα και τρεις πίσω όταν έχει τη μπάλα.
Ας τελειώσουμε με τον Βιτσέντζο Ιταλιάνο. Ανεβάζει τον πήχη κάθε χρόνο, κάτι που γεννά το εξής ερώτημα: μετά τη Φιορεντίνα τι άλλο να περιμένουμε; Ήταν η πιο βελτιωμένη ομάδα στη Serie A στην πρώτη του σεζόν και επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια. Την περασμένη σεζόν έφτασε στους τελικούς του θεσμού Conference League και του Coppa Italia. Τι μας περιμένει λοιπόν αυτή τη σεζόν; Ένα τρόπαιο; Μία θέση στην πρώτη τετράδα; Προβλέψεις; Να περιμένετε τα πάντα. Από... σειρήνες, θλίψη, αγωνιστικές... μουτζούρες, χάος, δυσλειτουργική ομορφιά αλλά και εγγυημένες λύσεις και... θεραπείες.